Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Návod na použití člověka, část druhá - spánek

Dostatek spánku ve vyhovujícím prostředí je pro nás kočky nesmírně důležitý. Naše divoké prapředkyně, žijící na travnatých planinách, si svá místečka k spánku pečlivě vybíraly. Nejprve se několikrát otočily dokolečka tak, aby pečlivě ušlapaly vysokou trávu, která vytvořila kruhový pelíšek. Do něj pak ulehly a chráněné před případnými nepřáteli dlouze odpočívaly mnohahodinovým posilujícím spánkem.

Linda

My kočky domácí, žijící se svým lidským personálem, se už sice nemusíme obávat přirozených nepřátel, ale umění vychutnávat si dlouhý spánek nám zůstalo. Proto musíme své dvounožce vést k tomu, aby nám vytvořili co nejlepší podmínky k této bohulibé činnosti. Základní pravidlo výchovy člověka je zde podobné jako u jídla, tedy jak si ho naučíme na začátku, takový je pak po celé naše soužití.

Mnohé z nás mají rády spánek v lidském pelíšku, některým vyhovuje těsný kontakt s člověkem, jiným tam člověk poněkud překáží. Pokud se člověk domnívá, že v jeho posteli není místo pro kočku, musíme ho z tohoto omylu co nejrychleji vyvést. Většinou jsou lidé dostatečně inteligentní a chápaví na to, aby nám k tomu stačilo se do jeho postele párkrát za sebou vrátit bezprostředně poté, co nás z ní vyženou. Pokud tomu tak není, jsme opět nucené přistoupit k nápravným opatřením, podobně jako u jídla.

Jedním z nich je takzvané koncertování. Můžeme jej aplikovat vedle člověčí postele nebo za dveřmi, záleží na tom, kam nás náš nechápavý dvounožec vyhnal. Využijeme svůj citlivý sluch a počkáme na okamžik, kdy se člověk začíná propadat do spánku, protože v tu chvíli je nejúčinnější ho probudit. Jakmile tedy zjistíme, že nastala ta správná doba, začneme dělat rámus. Obvykle si bohatě vystačíme s vlastním hlasem, nasadíme pronikavou tóninu mňoukání a člověka z usínání vytrhneme. V horších případech, tedy pokud dvounožec usíná rychle a hluboce, doplníme mňoukání shozením nějakého předmětu. Vhodné a účinné jsou například květináče, vázy, ozdobné porcelánové sošky, zkrátka vše, co se při dopadu na zem rozbije. Člověk se sice naštve a láteří, ale chce mít klid, časem to vzdá a nakonec mu dojde, že mít nás v posteli je pro něj vlastně přínosem.

Pokud nám nevyhovuje spát přímo na člověku, zaujmeme v jeho posteli místo, které považujeme za nejlepší, zpravidla to bývá přesně uprostřed. Nesmíme se nechat odstrčit někam na nepohodlný okraj, naopak musíme dvounožce naučit, aby se kolem nás pěkně obtočil a tím pádem vlastně fungoval podobně, jako ta dlouhá tráva našich divokých předchůdkyň. K zaujetí té správné polohy ho přimějeme klasickou metodou cukru a biče. Pokud se na nás snaží roztahovat, aplikujeme ze strany mléčný krok, tedy takzvané našlapávání se zatínáním drápků. Když pochopí a stáhne se, odměníme ho uklidňujícím předením.

Spát přímo na člověku, tedy na jeho hrudi nebo na klíně, je však příjemnější a k této variantě se kloní většina z nás. Tomuto druhu odpočinku se můžeme věnovat nejen v noci v člověčím pelíšku, ale v podstatě kdykoli, kdy je náš dvounožec přítomen. Pokud zrovna nesedí nebo neleží a tváří se, že dělá něco důležitého, musíme si ho na naše oblíbené místo přilákat. Sedneme si například na pohovku a mňoukneme. Způsob mňouknutí je důležitý, musí být poměrně tiché, ale na zas tak, aby ho dvounožec přeslech. Zároveň jej musíme podbarvit trochu teskným a přitom vyzývavým tónem a doplnit upřeným pohledem, abychom mu co nejjasněji sdělili „pojď, nutně si potřebuješ na chvilku odpočinout.“

Když člověk pohodlně usedne nebo dokonce ulehne, musíme si ho uspat, aby nám hned zase neutkl. Tento proces je zcela jednoduchý a přirozený pro každou z nás. Nejprve pomaličku vstoupit dvounožcovi na hruď a přivítat se s ním několikerým žďuchnutím hlavou do brady, jako když si v přírodě značíme teritorium pachovými žlázami na hlavě. Poté se naplno hluboce rozpříst a trochu člověka namasírovat mléčným krokem, tentokrát raději bez zatínání drápků. Nu a na závěr se párkrát otočit jako ve vysoké trávě, ulehnout, zhluboka vzdychnout a slastně usnout. V drtivé většině případů dvounožec usíná dřív než my.

 

Související článek: Část první - jídlo

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Pražák | sobota 12.7.2014 18:25 | karma článku: 27,46 | přečteno: 3219x
  • Další články autora

Jan Pražák

Nepřekážej v těch dveřích, proboha!

Taky jste si všimli, jak se poslední dobou kdekdo postaví do dveří v hromadné dopravě a vůbec ho nezajímá, že by snad ostatní lidé chtěli vystoupit nebo nastoupit? Možná je to nějaká nová móda a kdo nepřekáží, není in.

6.5.2024 v 14:34 | Karma: 26,17 | Přečteno: 694x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Co s kočkou o dovolené?

Mám samozřejmě na mysli kočku čtyřnohou, protože tu svou dvounohou je nejlepší si vzít s sebou. Jinak by se totiž zlobila a vám by bez ní bylo smutno. Čtyřnohá bude sice taky prskat, ale s sebou si ji obvykle vzít nemůžete.

3.5.2024 v 14:34 | Karma: 20,41 | Přečteno: 573x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Příslušník VB coby kazič májového potěšení

Psala se první polovina sedmdesátých let minulého století a já byl chovancem středoškolského ústavu. Spíš než o vzdělání jako takové jsem plnou silou svých osmnácti let usiloval o srdce spolužačky Mileny.

30.4.2024 v 14:34 | Karma: 26,35 | Přečteno: 769x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Ty zvíře moje!

Oslovení „ty zvíře“ nemusí být nutně hanlivé, a pokud je doprovázeno přivlastňovacím zájmenem, bývá spíš chápáno jako lichotka. A zdaleka ne vždy s erotickým podtextem, stačí, aby se někdo zachoval živočišně jako ten tvor boží.

27.4.2024 v 7:07 | Karma: 21,09 | Přečteno: 537x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Pražák

Heleno, hledej!

„Tak copak si dáte?“ Zeptal se nás prošedivělý číšník, když jsme se sobotního podvečera usadili se Soňou k restauračnímu stolu za účelem doplnění sil po odpoledním courání nezvykle chladnými ulicemi města.

24.4.2024 v 14:34 | Karma: 31,76 | Přečteno: 858x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Řidička vezoucí dítě obrátila auto na střechu, při nehodě zbořila cihlový plot

7. května 2024  14:17

Rychlá jízda zřejmě stojí za pondělní dopravní nehodou v Sedleci na Orlickoústecku. Řidička vezoucí...

Letouny F-16 budeme považovat za nosiče jaderných zbraní, varovalo Rusko

7. května 2024  14:14

Rusko bude považovat stíhačky F-16 americké výroby za nosiče jaderných zbraní bez ohledu na jejich...

Městské byty za úplatek. Soud popsal fungování mechanismu, dvojice se přiznala

7. května 2024  13:52

Městský soud v Brně dnes rozdal první tresty za korupci při přidělování městských bytů. Při...

Hokej pohlídá 1200 policistů. V sobotu je zaměstná derby na Letné a Rammstein

7. května 2024  13:04,  aktualizováno  13:34

Praha a Ostrava se skoro na tři týdny promění na hlavní města světového hokeje. Od pátku 10. května...

Vyřešte nespavost svých dětí
Vyřešte nespavost svých dětí

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 2132
  • Celková karma 29,63
  • Průměrná čtenost 1300x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.