Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Návod na použití člověka, část první - jídlo

Mnohé z nás dávají přednost soužití s člověkem před zcela nezávislým životem v přírodě. Vybíráme si své dvounožce, případně celé lidské rodinky, umožňujeme jim žít v našem obydlí a užívat si naší přítomnosti, za což samozřejmě požadujeme nepřetržitou službu. Musíme se však naučit své lidi správně ovládat, abychom se od nich dočkaly takové péče, jakou samy považuje za nejlepší. Drtivá většina nás koček se tuto celkem jednoduchou činnost naučí sama od sebe díky své přirozené inteligenci, některé však mohou vzít za vděk tímto návodem.

Linda

I když jsme od přírody masožravé a živíme se tím, co si ulovíme, dost těžko můžeme od člověka očekávat, že nám bude nosit domů živé myši a nechávat nás, abychom si je chytaly. Lov tedy považujeme spíš za zábavu, jíž se můžeme věnovat například na zahradách svých domů. Přísun kvalitní a plnohodnotné stravy tedy požadujeme od člověka. Ideální frekvence jejího podávání je jedenkrát za den, pro méně chápavé a pro maličká koťata přidávám upřesnění, že to znamená nepřetržitou dodávku čerstvého jídla do misky.

Záleží na každé z nás, jaký druh stravy považuje za nejlepší a nejchutnější. Jsme však většinou tolerantní a obvykle netrváme na tom, aby se jednalo výhradně o syrové maso. Naše chutě bývají konzervativní, a tak je dobré vychovat si lidi k tomu, aby nám podávali to, nač si zvykneme, čímž může být třeba určitý typ konzerv a granulí. Přitom však, pokud to máme rády, nezapomínejme vyžadovat co nejčastější zpestření nějakou vybranou lahůdkou. Tou může být například kvalitní hovězí maso, játra, losos, vajíčka, vše samozřejmě v syrovém stavu. Platí zde jedno základní pravidlo, čím dřív se nám podaří, aby si člověk osvojil naše stravovací návyky a potřeby, tím líp.

Co tedy dělat, pokud se nám člověk pokouší podstrčit něco, co nám nechutná? Jestliže tak učiní poprvé, případně se to stává jednou za hodně dlouhé časové období, můžeme být shovívavé a považovat to za omyl. V takovém případě zlehka přičichneme k plné misce, otočíme se, podíváme se člověku do očí, přičemž nasadíme tázavý a zároveň pohrdavý pohled. Nedočkáme-li se okamžité nápravy, přidáme mňoukání. Samozřejmě hodně hlasité, musíme si totiž uvědomit, že lidé jsou proti nám tvorové téměř hluší.

Pokud je náš člověk natvrdlý a odmítá pochopit, že nám jím nabízené jídlo nechutná, jsme nuceny přistoupit k nápravným opatřením. Těch je celá škála od nejjemnějších až po docela důrazná. Jedním z těch jemnějších, vhodných pro měkké potraviny je například vyndání packou z misky a roztahání po celé místnosti. Naopak jedním z těch tvrdších a většinou velice účinným bývá takzvaná reklamace. Upozorňuji, že je hodně důrazné, kočky útlocitného založení proto ať raději přeskočí následující text. Toto opatření vyžaduje určitou dávku sebezapření, nejprve je třeba se přemoci a trochu toho nechutného jídla sníst, čím se nám jej podaří do sebe dostat víc, tím lépe. Hned poté zvolíme to správné místo a na něm danou potravu vyreklamujeme. K tomuto účelu bývají vhodné například drahé koberečky (funguje zejména na lidské samičky) nebo klávesnice počítače (funguje univerzálně).

Další věc, na kterou si musíme dát při ovládání člověka pozor, je jeho liknavost. Jak už jsem mňoukla před chvilkou, nejlepší variantou je trvalý přísun čerstvé potravy do misky. Někdy však nemusíme být tak přísné a můžeme se spokojit s krmením na požádání. Tedy na výzvu, jíž člověku předkládáme pokaždé, když dostaneme hlad, například brzy ráno. Někteří lidé jsou však liknaví a většinou se jim nechce vstávat, případně když vstanou, mylně se domnívají, že mohou dělat bůhvíco a s naším krmením otálet. Pokud tedy náš člověk není natolik inteligentní, aby se vzbudil na naše první mňouknutí, okamžitě vyskočil a šel nám naplnit misku, musíme ho k tomu přimět.

Jestliže nenocujeme v člověčí ložnici, je vhodné naučit se otvírat dveře této místnosti šikovně cíleným skokem na kliku. Tato sportovní disciplína je vcelku jednoduchá a každá průměrně šikovná kočka si ji osvojí během chvilky. Dobré je skočit tak, aby přitom vznikl co největší rámus. Samotné buzení je ryze individuální, někomu stačí chvilka předení nebo více či méně hlasitého mňoukání, jiný potřebuje, abychom si v jeho posteli pořádně zacvičily. Například na lidské samičky je velmi účinné párání lůžkovin drápky.

Když se nám konečně podaří dostat člověka z jeho pelíšku, ještě nemusíme mít vyhráno, mnohdy je nutné ho k naší misce popohánět. Opět máme k dispozici řadu způsobů, například vcelku nevinné pletení se pod lidské nohy. Pokud tento jednoduchý trik nepomáhá a člověk se loudá nebo se snaží jít jinam, můžeme k pletení přidat šplh. Ostré drápky na rozespalého člověka obvykle platí nejen v daný okamžik, ale i jako prevence do příštích rán.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Pražák | pondělí 7.7.2014 21:12 | karma článku: 25,71 | přečteno: 1340x
  • Další články autora

Jan Pražák

Nepřekážej v těch dveřích, proboha!

Taky jste si všimli, jak se poslední dobou kdekdo postaví do dveří v hromadné dopravě a vůbec ho nezajímá, že by snad ostatní lidé chtěli vystoupit nebo nastoupit? Možná je to nějaká nová móda a kdo nepřekáží, není in.

6.5.2024 v 14:34 | Karma: 22,70 | Přečteno: 504x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Co s kočkou o dovolené?

Mám samozřejmě na mysli kočku čtyřnohou, protože tu svou dvounohou je nejlepší si vzít s sebou. Jinak by se totiž zlobila a vám by bez ní bylo smutno. Čtyřnohá bude sice taky prskat, ale s sebou si ji obvykle vzít nemůžete.

3.5.2024 v 14:34 | Karma: 20,39 | Přečteno: 555x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Příslušník VB coby kazič májového potěšení

Psala se první polovina sedmdesátých let minulého století a já byl chovancem středoškolského ústavu. Spíš než o vzdělání jako takové jsem plnou silou svých osmnácti let usiloval o srdce spolužačky Mileny.

30.4.2024 v 14:34 | Karma: 26,34 | Přečteno: 756x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Ty zvíře moje!

Oslovení „ty zvíře“ nemusí být nutně hanlivé, a pokud je doprovázeno přivlastňovacím zájmenem, bývá spíš chápáno jako lichotka. A zdaleka ne vždy s erotickým podtextem, stačí, aby se někdo zachoval živočišně jako ten tvor boží.

27.4.2024 v 7:07 | Karma: 21,08 | Přečteno: 529x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Pražák

Heleno, hledej!

„Tak copak si dáte?“ Zeptal se nás prošedivělý číšník, když jsme se sobotního podvečera usadili se Soňou k restauračnímu stolu za účelem doplnění sil po odpoledním courání nezvykle chladnými ulicemi města.

24.4.2024 v 14:34 | Karma: 31,76 | Přečteno: 854x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Z šéfa zahraničního výboru ministrem pro vědu? TOP 09 vybírá ministra

7. května 2024  5:43

TOP 09 pokračuje v hledání ministra pro vědu, výzkum a inovace. Předsednictvo strany se má zabývat...

Vláda má jednat o pomoci ovocnářům, jimž způsobily mrazy milionové škody

7. května 2024  5:34

Vláda má v úterý jednat o pomoci ovocnářům, kterým zničily úrodu jarní mrazy. Program na řešení...

Soud rozhodne o kastracích pro změnu pohlaví, Piráti s tím v koalici neuspěli

7. května 2024

Ústavní soud oznámí, zda operace zůstane podmínkou pro úřední změnu pohlaví. Česko je jedna z...

  • Počet článků 2132
  • Celková karma 29,51
  • Průměrná čtenost 1300x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.