Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Z Lindina odkazu - letní kotěcí tábor 2, maličký ochránce

„Jú, já se dostanu v noci ven, něco takového jsem ještě nikdy nezažil. Když budu opatrný a tiše proklouznu, nikdo z dospěláků mě neuvidí.“ Mouráček spřádal plány na své zakázané noční dobrodružství.

Vystrčil čumáček škvírou pod stanem a čekal. Nejprve hlídkoval velký černý kocour Damián, ostražitě obcházel tábor, v měsíčním svitu naslouchal se vztyčenýma ušima. Mouráček však byl trpělivý a své chvíle se dočkal po vystřídání stráží. Westík Falco po několika okruzích ulehl na protilehlé straně a usnul.

Mouráček tiše vyrazil, táhlo ho to do lesa. Těch zajímavých zvuků okolo, tu zaševelil větřík, támhle se z koruny stromu ozvalo ptačí pípnutí. Pak najednou něco zašustilo a kousek před jeho čumáčkem žuchl z výšky na zem jakýsi podlouhlý tvor. Mouráček se naježil, přikrčil, vyhrbil hřbet a zaútočil. Stačil jediný skok a už měl svou kořist v packách, otevřel tlamičku a zakousl se...

Fuj, to bylo odporné, rázem měl tlamičku od smůly. Ta smrková šiška se sice vůbec nebránila, ale chutnala hrozně. Mouráček vztekle zaprskal a odskočil do strany. Chvilku si otráveně čistil tlamičku a uvažoval, že se vrátí do tábora, ale pak zpoza mraku vykoukl měsíc. Náš mladý dobrodruh na návrat rázem zapomněl, jeho pozornost upoutal pohyb v lesním podrostu. Křivolakým letem se tam míhal nějaký tvor, vypadal jako můra, co kroužívá okolo lamp, ale byl větší. „Tu musím mít,“ pomyslel si kocourek, tiše se připlížil a zaútočil. Skočil šikmo do výšky, máchl tlapkou, minul o pár centimetrů. Poté dopadl na zem. Pod jeho packami zakňouralo něco měkkého a černého.

***

Uhelka se probudila uprostřed noci a vzpomněla si na svou kočičí maminku. Bylo jí strašně smutno, ještě nikdy od ní nebyla tak dlouho odloučená. „Musím domů,“ pomyslela si. Krátce pohlédla na spící Lauru, ta jen trhala tlapkou, jak se ve snu oháněla po lučních kobylkách. Uhelka zatajila dech, tiše proklouzla ven a vyrazila domů. Jenže si spletla směr a kroky ji zavedly do lesa.

Chvíli bez dechu běžela, nevnímala své okolí, ale když opodál něco hlučně spadlo na zem, zarazila se. Teprve v tu chvíli si všimla stromů okolo sebe a dostala strach. Zaslechla tiché zaprskání, srdíčko se jí rozbušilo, zalezla pod keř. Přímo nad její hlavičkou se objevil podivný tvor. Poletoval ze strany na stranu, jakoby něco hledal. V měsíčních paprscích si všimla, že má na zádech za hlavou nakreslenou lebku. „Ten jde určitě po mně,“ přikrčila se ještě víc a zatajila dech v domnění, že nadešla její poslední hodinka. Pak na ni spadlo něco měkkého a teplého.

„Mám tě, teď tě roztrhám,“ zaradoval se Mouráček poté, co minul můru a náhodou dopadl na úplně jinou kořist. Už, už chtěl zatnout své ostré kotěcí drápky a kousnout, ale pak ho instinkt zarazil.

Uhelka se z posledních sil vymanila zpod Mouráčka, odhodlána rychle prchnout co nejdál, lhostejno kam. „Neutíkej, Uhelko, to jsem jenom já, mě se nemusíš bát.“ Mouráček nevěřícně naslouchal vlastním slovům, jakoby něco mňoukalo za něj. Vyskočil, dostihl Uhelku, ale nezaútočil, jen ji opatrně přitiskl k zemi, aby nemohla zmizet do neznáma. Začal ji uklidňovat tichým konejšivým předením.

***

Mouráček a Uhelka zmizeli ze svých pelíšků uprostřed noci. Dospěláci už v tichosti pročesávali tábor, přidal se i Damián, který měl zrovna odpočívat před další hlídací směnou. Postupovali opatrně, aby nevzbudili zbylou drobotinu, ale byli důslední, nevynechali žádný kout. Nejhůř se cítil Falco, věděl, že špatně hlídal a zmizení maličkých si kladu za vinu. Strašně moc chtěl svou chybu napravit.

Falco strčil svou střapatou hlavu do stanu, kde zbyla tvrdě spící Micinka a očichal Mouráčkův prázdný pelíšek. Vylezl ven a tichým štěknutím zavelel „za mnou,“ chytil stopu.

„Buď klidná a neboj se,“ zapředl Mouráček Uhelce, „jsem tady s tebou a kdyby hrozilo nějaké nebezpečí, tak tě ochráním.“ Na důkaz udatnosti vytáhl své maličké drápky a zašermoval tlapkou. Uhelka se kupodivu přestala bát, sice se jí stále hrozně stýskalo po mamince, ale objevil se i jiný, zcela neznámý pocit. Byl tu někdo další, v jehož přítomnosti se cítila bezpečná.

Mezi stromy se začaly kmitat tři stíny. Vpředu velký bílý a za ním menší černý, doprovázený tříbarevným. „Tiše seď a nic nemňoukej, nech to na mě.“ Zavelel Mouráček a hrdě se vztyčil proti příchozím. „To já ji zlákal k nočnímu lovu, ona za nic nemůže,“ začal ji bránit ještě dřív, než se dospěláci stačili na cokoli zeptat.

„Á v našem Mouráčkovi se probudil malý hrdina,“ mňoukla jsem s obrovskou úlevou. „Tohle si vyřídíme ráno, teď alou zpátky do tábora a spát.“

***

Uprostřed tábora stál totem nahoře ozdobený širokou kocouří hlavou s vyceněnými tesáky. Koťata jej hned po budíčku chvíli obíhala v kruzích a osmičkách, aby se jim rozproudila krev. Poté se pod ním seřadila po dvojicích podle stanů k rannímu nástupu.

Přihlížela jsem tomu rejdění, když vše utichlo a koťata stála vyrovnaná v pozoru, pronesla jsem v roli šéfové tábora rozhodným hlasem: „Vážené kočičí společenstvo neohrožených (tak jsme se pojmenovali), v noci jsme tu měli nějaká svévolná opuštění tábora, a tak jsem se rozhodla změnit dnešní program. Noční výpravy do lesa jsou pro osamělou kočku krajně nebezpečné, a proto dnes budeme trénovat zásady obrany před nepřítelem. Po snídani se rozdělíte do následujících dvojic...“

Pokračování příště...

Předcházející díl - „První noc“

Autor: Jan Pražák | neděle 10.7.2016 8:08 | karma článku: 19,90 | přečteno: 475x
  • Další články autora

Jan Pražák

Co s kočkou o dovolené?

Mám samozřejmě na mysli kočku čtyřnohou, protože tu svou dvounohou je nejlepší si vzít s sebou. Jinak by se totiž zlobila a vám by bez ní bylo smutno. Čtyřnohá bude sice taky prskat, ale s sebou si ji obvykle vzít nemůžete.

3.5.2024 v 14:34 | Karma: 19,91 | Přečteno: 473x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Příslušník VB coby kazič májového potěšení

Psala se první polovina sedmdesátých let minulého století a já byl chovancem středoškolského ústavu. Spíš než o vzdělání jako takové jsem plnou silou svých osmnácti let usiloval o srdce spolužačky Mileny.

30.4.2024 v 14:34 | Karma: 26,20 | Přečteno: 730x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Ty zvíře moje!

Oslovení „ty zvíře“ nemusí být nutně hanlivé, a pokud je doprovázeno přivlastňovacím zájmenem, bývá spíš chápáno jako lichotka. A zdaleka ne vždy s erotickým podtextem, stačí, aby se někdo zachoval živočišně jako ten tvor boží.

27.4.2024 v 7:07 | Karma: 21,07 | Přečteno: 518x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Pražák

Heleno, hledej!

„Tak copak si dáte?“ Zeptal se nás prošedivělý číšník, když jsme se sobotního podvečera usadili se Soňou k restauračnímu stolu za účelem doplnění sil po odpoledním courání nezvykle chladnými ulicemi města.

24.4.2024 v 14:34 | Karma: 31,75 | Přečteno: 846x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Věř svým očím

„Promiň, Marku, já s tebou na to kafe fakt nemůžu jít. Musím do zítřka opravit písemky za celou třídu, ještě jsem s tím ani nezačala a už tak u toho budu sedět do noci. Tak se na mě nezlob, prosím.“

21.4.2024 v 7:07 | Karma: 28,26 | Přečteno: 869x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Strach z migrace i rebelie proti levici. Mladí Němci se přiklánějí k AfD

5. května 2024  20:15

Čekali byste, že mladí Němci volí hlavně Zelené nebo jiné levicové strany? Omyl Roste podíl těch,...

Méně teorie a faktů, více praktických znalostí. Blíží se reforma školních osnov

5. května 2024

Premium Ministerstvo školství chystá změnu toho, co a hlavně jak by se měli žáci na základních a středních...

Usnul za volantem a srazil lidi na chodníku. Pro ženu a dítě letěl vrtulník

5. května 2024  19:10,  aktualizováno  19:48

V Kostelní Lhotě na Nymbursku vjel v neděli odpoledne řidič osobního auta na chodník, kde srazil...

Čínský prezident přiletěl na návštěvu Francie. „Vítali“ ho naštvaní Tibeťané

5. května 2024  16:57,  aktualizováno  19:44

Do Paříže přiletěl čínský prezident Si Ťin-pching, který v pondělí zahájí dvoudenní státní návštěvu...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 2131
  • Celková karma 29,72
  • Průměrná čtenost 1301x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.