Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Pane Jene, karma a zasloužená. Ještě si přečtu článek od Ivany Lance, nějak jsem nestíhala. Mnoho nad těmito zvláštnostmi přemýšlím. Hodně o tom čtu, dost se dá i vyhledat na youtube - např. v pořadu TABU - je dabovaný a moc hezky ukazuje problematiku transsexuálů, kteří se rodili a rodit budou. Jenom nechápu, proč se to číslo rapidně zvyšuje. Shlédla jsem i japonský dokument. A to už jsem nechápala vůbec nic, byť Japonci si dost drží svoje tradiční uspořádání. Budu si ty odkazy psát.R^

3 0
možnosti
Foto

Kateřino, možná to bude tím, že dříve se lidé za tyto věci styděli, a tak se neodváži ke změnám. Dnes je v téhle otázce svět mnohem víc tolerantní, a proto se jich víc odváží ke comming outu.

Díky za koment, hezký večer:-)

0 0
možnosti

Já jsem nedávno viděl (opět) film Samotáři a tam slečna Vesna říkala,že na některých planetách se musí spojit sedm bytostí různého pohlaví aby vznikl nový život. ;-D

3 0
možnosti
Foto

Ano, vzpominam na jednu scifi povidku Venusino sedmero pohlavi:-)

0 0
možnosti

D96a43v25i26d 87V11l57k

1. 2. 2019 13:17

Já v tom mám jasno od malička ,někdo možná to štěstí nemá.Můj známý se narodil jako holka a teď je kluk a některý děcka prostě jen mají roupy. Nevím o tom , že by nějaký jedinec s fluidním pohlavím reálně existoval v okolí mých dcer (13 a 15 let). Občas jen řeknou ,že ten kluk je asi gay a že tam mají jednu lesbičku. Já myslím, že je to trochu bouře ve sklenici vody.

3 0
možnosti
Foto

To by byla ta nejlepší varianta.

2 0
možnosti
Foto

Zásadní nedorozumění v české debatě o tomhle je nepochopení, že pohlaví ("sex") není to samé jako gender (v češtině vlastní slovo nemáme). A směšovat tohle dohromady je nesmysl, které vede k podobným apologiím ničeho. Tím samozřejmě netvrdím, že vše "gender" je naprosto čisté a rozumné.

Poměrně dobře ten rozdíl vynikne, když si srovnáte situaci dnes a třeba před 150 lety. Ženy měly a mají stejné pohlaví, ale gender (sociální role na základě pohlaví) se mění. Tehdy žena nemohla být soudkyní, dnes ano. Nemohla volit, dnes ano.

Je to poměrně zajímavé téma se širokým záběrem, je škoda, že naprostá většina si za to, co nevědí, dosazují různé nesmysly, kterým se následně pošklebují.

1 0
možnosti

Problém je ovšem to, že pojem gender se stal ústředním tématem ideologie. Ať se gender v průběhu věků vyvíjí jakkoli, holčička zůstane holčičkou a chlapeček chlapečkem. A to je to zásadní, co je rozporováno.

8 0
možnosti

Bych zavedla pohla-ví (pro ty, co vědí), a pohla-neví (pro nerozhodné) :)))

17 0
možnosti

Někde na netu jsem četla, že vědci indikovali celkem 63 variací pohlaví druhu homo sapiens, tedy ta dvě základní: muž a žena, následně všechny možné drobné odchylky od této základní formy. Představa, že by v tzv. korektní společnosti, na základě takto vědecky podložené skutečnosti, bylo v každé veřejné budově 63 WC, označených podle jednotlivých nuancí, mne velmi pobavila. Obávám se ale, že se to v této zblblé době může stát skutečností!:-(

3 0
možnosti

no... ty odchylky nejsou jen až tak úplně drobné... můžou být tak "drobné", že nakonec není vůbec jasné, o jaké pohlaví se jedná, nebo může být i kombinace dvou pohlaví.

0 0
možnosti

J62i51ř80í 86J64a91n39d38a

1. 2. 2019 10:00

Já vidím problém ještě v jedné věci. Dnešní doba, resp. někteří lidí, se snaží prosadit tezi, že skončila doba ideologií a je pouze "názor". Vše je pak pouze střet názorů, které lze vyargumentovat, atd. a dojít tak k nějakému, objektivně správnému názoru.

Ne. Všechny ty genderismy atd. jsou prostě nové ideologie.

Komunisté kdysi vymysleli termín "vědecký komunismus". Už to tedy nebyla ideologie, ale vědecky podložené, objektivně správné uspořádání společnosti.

Stejně tak nositelé těchto nových ideologií se neustále snaží ostatním vnutit představu, že se o žádnou ideologii nejedná, ale že je to též nějaký objektivně, vědecky zdůvodnitelný (tedy správný) pohled na uspořádání společnosti.

Je proto důležité tomu nepodlehnou a pořád si připomínat, že jsou to nové, zhoubné ideologie.

2 0
možnosti

Tak samozřejmě že žádná "bezideologická" doba není, nebyla a nikdy nebude. Ideologie je nutnou podmínkou existence lidské společnosti, jak ji dnes známe. Ideologie je nejen gender, komunismus, ale i demokracie, systém dopravních pravidel, jazyk a cokoli jiného. Pokud jako lidé fungujeme na nějakém dorozumívacím kódu, představách, pojmech a pravidlech, vždy se jedná o nějakou ideologii. Jde jen o to, jak rozlišit ty "zhoubné" a "nezhoubné". Protože stejně jako se nám někteří snaží vnutit, že některé ideologie ideologiemi vůbec nejsou, jiní se nám snaží zase vnutit, že některé ideologie jsou zhoubnější než jiné. Pře obojím se musíme mít na pozoru.

0 0
možnosti

Jako většina ostatních zvěstovatelů evangelia o dvou pohlavích nejste ve svém vysvětlování důsledný a ponecháváte ve Vaší koncepci povážlivé logické trhliny.

Sledujme společně Vaší úvahu: lidé mají od přírody dvě pohlaví, každý člověk má právě jedno z nich. Dobrá. Dále existují i výjimky, pro které neplatí, že mají právě jedno pohlaví. Nejedná se však o žádné jiné pohlaví. Jedná se pouze o odlišnost.

Mám to zatím správně?

Dále tvrdíte toto: existují muži, ženy a ještě další lidé, kteří nejsou ani jedno = jsou odlišní. Tito odlišná jedinci si mají možnost své pohlaví vybrat, podle vlastního uvážení. Rozhodnout se můžou podle tělesných, nebo duševní znaků, jaké pohlaví budou prezentovat.

Zatím pořád dobře, ne?

Nyní však nastává klíčová otázka: co vlastně konkrétně jsou tito lidé ještě před tím, než se pro nějaké pohlaví rozhodnou a je jim úředně potvrzeno? Oni evidentně existují, jako my, živí tvorové. Přitom ale o jejich pohlaví nemluvíte. Ženy ani muži to nejsou. Další pohlaví už neexistuje. Ale něco být musí. Znamená to tedy, že pohlaví nemají žádné? Kdo jsou oni lidé, které se nikdo neodváží pojmenovat a o kterých skoro každý mluví jako "o těch odlišných"?

0 0
možnosti
Foto

To je celkem jednoduché, někteří jsou fyzicky ženy, ale duševně se cítí jako muži nebo opačně. A pak ti, kteří se narodili s obojími pohlavními orgány.

0 0
možnosti

Honzo, vsichni predesli diskuteri to uz stacili rict i "za mne". Tak jenom zopakuji, diky za dobre propracocany clanek na toto ozehave temaR^:-)

5 0
možnosti
Foto

Dane, díky, zdravím na sever:-)

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS