Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mala pečovatelka

Mezi Vánocemi a Novým rokem se v naší závodní jídelně pravidelně nevaří a my strávníci býváme nahraní. S heslem: „nalov si, jak umíš“ jsem si prvního dne skočil do řeznictví a zakoupil teplou sekanou v housce.

Navzdory slibům byla sekaná studená a okoralá, houska gumová. Druhý den jsem se odbyl balenou bagetou z trafiky, taky nic moc. Tedy ne, že by mi vyloženě nechutnala, ale byla předražená a dokázala mě zasytit sotva na dvě hodiny. „No nic,“ řekl jsem si třetího a posledního dne, „nedá se svítit, budeš si muset skočit někam na polední meníčko a doufat, že tě obslouží dřív, než skončí pracovní doba.“

I vyrazil jsem do jedné z přilehlých restaurací a byl příjemně překvapen, obsluha byla rychlá, vepřový plátek na houbách s rýží chutný a ceny, světe div se, přijatelné. Jenomže nejen jídlem je člověk živ, daleko víc než krmě samotná mě zaujala společnost, na níž jsem tam narazil.

„Maminko, já bych chtěla sedět vedle Pavlíka, abych mu mohla pomáhat. Můžu sem?“ Optala se tak pětiletá dívenka, která přišla do restaurace společně se svou rodičkou a s o poznání starším, odhadem osmiletým klukem. Ukázala na jednu ze židlí u vedlejšího stolu a dodala: „Brášku posadíme vedle mě a ty, mami, si sedni naproti, ano?“

Napadlo mě cosi o budoucí schopné manažerce, jen jsem poněkud nechápal, proč by pětiletá holčina měla pomáhat svému nejmíň o tři roky staršímu bratrovi. Hnědovlasá štíhlounká maminka pohlédla ustaraně na svého syna, usmála se na dceru a odpověděla jí: „Jasně, Mirečko, jsi hodná.“

„Ne. Nééé! Chci tam!“ Ozval se hlasitě Pavlík ve chvíli, když ho maminka chtěla usadit na židli vedle Mirečky.“ Horečně ukazoval na místo pod oknem asi o tři stoly dál a v očích měl přitom výraz člověka, který je v myšlenkách na hony vzdálený od reality. Vyškubnul se své rodičce, odběhl a už, už si chtěl sednout na židli, kterou si určil. Mirečka za ním vyrazila jako první, cosi mu zašeptala do ucha, vzala ho za ruku, on zkrotl jako mávnutím kouzelného proutku, nechal se přivést zpátky a v klidu posadit vedle své sestry. Maminka věnovala Mirečce vděčný pohled.

Když se maminka zeptala dětí, zda si z poledního meníčka dají vepřový plátek na houbách s rýží, kuřecí prsa s bramborovou kaší nebo smažený sýr s vařenými brambory, nastal další zádrhel. „Ne. Nechci jíst. Nechci!!!“ Prohlásil rezolutně Pavlík, upřel svůj pohled ke stropu a nevědomky pootevřel ústa. Všiml jsem si, že se jeho oči koukají každé trochu jiným směrem.

„Pavlíku, musíš přece něco sníst, vždyť jsi ráno skoro nesnídal,“ snažila se ho maminka přesvědčit.

„Nechci!!!“ Trval si na svém ještě hlasitěji než předtím.

„Bráško, počkej,“ pohladila ho Mirečka po ruce, pak pohlédla na maminku a krátce se zeptala: „Mami, můžu?“ Bráška se pod jejím dotykem trochu uklidnil a maminka jen tiše přikývla. Malá se zvedla ze židle, odběhla k výčepnímu pultu a důležitě si něco vyřizovala se servírkou.

Netrvalo ani pět minut a servírka se objevila se dvěma talíři. Na jednom obyčejném byla normální porce kuřecích prsou s bramborovou kaší, ten postavila před maminku. A na druhém o poznání větším bylo totéž ve dvojím vydání, ten skončil na stole před Mirečkou.

A pak začal koncert. Tedy on to nebyl žádný koncert velkého symfonického orchestru, spíš šlo o skladbu pro dva páry rukou a troje ústa. Maminka se s viditelnou úlevou věnovala svému jídlu samotná, zato Mirečka krmila střídavě sama sebe a brášku, vždy jedno sousto sobě a druhé jemu. Chvílemi jedl Pavlík klidně, občas se zarazil, zasnil do svých vzdálených sfér a odmítl otevřít ústa před nabízenou vidličkou. To ho Mirečka pokaždé mlčky pohladila po ruce a se soustem mu maličko zakroužila před obličejem, aby ho dostala zpátky do reality a on si to sousto dokázal vzít.

Po chvilce měla rodinka talíře prázdné, maminka se naklonila přes stůl, usmála se a chtěla Pavlíkovi otřít ústa ubrouskem. Ten hlasitě zaprotestoval a odstrčil její ruku, ona se smutně stáhla. Mirečka jí vzala ubrousek z ruky, od ní si bráška nechal ústa v klidu otřít bez problémů.

Zaplatil jsem, zvednul se od stolu a udělal pár kroků ke dveřím, když v tom jsem ucítil lehký, jakoby nesmělý dotek ruky na zádech. Překvapeně jsem se otočil, za mnou stál Pavlík. Pár vteřin koukal jakoby skrze mě napůl nepřítomným výrazem, pak zaostřil, natáhl ke mně ruku a podal mi futrál s brýlemi na čtení, které jsem nechal ležet na stole. Prohlásil jen krátce, plaše: „Ty zapomněl. Jako tatínek.“ Poděkoval jsem mu, on poskočil, zvesela zavolal: „tatínééék!“ A to už se objevila Mirečka, opět ho vzala za ruku a odvedla zpátky k jejich stolu. Pohlédl jsem na ně a nenapadlo mě nic lepšího, než se s nimi rozloučit úsměvem a zamáváním. Mirečka mě nezaregistrovala, pomáhala Pavlíkovi do bundy. Všimla si mě jen maminka, zlehka mi oplatila mávnutí a pak se s napůl vděčným a napůl ustaraným výrazem věnovala svým dětem.

Když už jsem byl ve dveřích, nedalo mi to a ještě jednou jsem se na ně podíval. Už byli oblečení, stáli v uličce mezi stoly, drželi se navzájem v kolečku okolo pasu a zlehka poskakovali na místě, jakoby chtěli nějakým rodinným tanečkem oslavit úspěšné společné poobědvání.

Vrátil jsem se do práce, uvařil si kafe a zamyslel se. Snažil jsem si představit, jaký ti tři, respektive čtyři i s tatínkem žijí život a jak vše zvládají. Přiznám se, že jsem se zastyděl sám nad sebou. Přišlo mi hloupé, s jakým úkorem vnímám odstávku závodní jídelny, okoralou sekanou a předraženou bagetu, když zrovna téhle rodině s postiženým dítětem může i běžný život přinášet starosti, jaké si my ostatní ani nedovedeme představit. V duchu jsem jim vyjádřil hluboký obdiv a úctu.

Autor: Jan Pražák | čtvrtek 18.1.2024 14:34 | karma článku: 33,61 | přečteno: 930x
  • Další články autora

Jan Pražák

Ty zvíře moje!

Oslovení „ty zvíře“ nemusí být nutně hanlivé, a pokud je doprovázeno přivlastňovacím zájmenem, bývá spíš chápáno jako lichotka. A zdaleka ne vždy s erotickým podtextem, stačí, aby se někdo zachoval živočišně jako ten tvor boží.

27.4.2024 v 7:07 | Karma: 8,65 | Přečteno: 73x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Pražák

Heleno, hledej!

„Tak copak si dáte?“ Zeptal se nás prošedivělý číšník, když jsme se sobotního podvečera usadili se Soňou k restauračnímu stolu za účelem doplnění sil po odpoledním courání nezvykle chladnými ulicemi města.

24.4.2024 v 14:34 | Karma: 30,26 | Přečteno: 750x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Věř svým očím

„Promiň, Marku, já s tebou na to kafe fakt nemůžu jít. Musím do zítřka opravit písemky za celou třídu, ještě jsem s tím ani nezačala a už tak u toho budu sedět do noci. Tak se na mě nezlob, prosím.“

21.4.2024 v 7:07 | Karma: 27,61 | Přečteno: 816x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Obchodník musí umožnit platbu v korunách a do určité výše i v hotovosti

„Honzo, líbilo by se ti, kdybychom místo korunami platili eury a navíc jenom bezhotovostně?“ Položila mi Maruška nečekanou otázku, jakmile jsme si lokli kávy a dali první sousto větrníku v naší oblíbené cukrárně.

18.4.2024 v 14:23 | Karma: 27,81 | Přečteno: 1005x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Zpověď dominantního muže

Nalézt si v dnešní době ženu, která by se mi ve všem podřizovala, nebylo jednoduché. Zkoušel jsem to asi se třemi, ale pokaždé to skončilo krachem, jakmile poznaly, že nemůže být po jejich, tak mě dříve či později opustily.

15.4.2024 v 14:31 | Karma: 23,96 | Přečteno: 951x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Bystroň tvrdí, že balíčky od Ruska nedostal. Stěžuje si, že se stal obětí kampaně

27. dubna 2024  9:12,  aktualizováno  9:25

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň se ohradil proti článku magazínu Der Spiegel,...

Kanada přispěje české iniciativě na dělostřeleckou munici. Přidá i na drony

27. dubna 2024  8:55

Kanada poskytne další peníze na ukrajinskou výrobu dronů a na českou iniciativu, jejímž cílem je...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

V Česku přibývá nakažených malárií, nemoc si lidé vozí z dovolené

27. dubna 2024  7:29

Po útlumu v době covidu-19 opět roste počet Čechů, kteří se v zahraničí nakazili malárií. Loni jich...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 2129
  • Celková karma 30,45
  • Průměrná čtenost 1302x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.