Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vyveďte si toho čokla ven!

„Promiň, že jsem ti dala minule košem, ale fakt mi nebylo, ta viróza, co tady všude koluje, si na mně zgustla jako už dlouho ne,“ pravila Maruška, když se nám konečně podařilo skočit si těsně před Silvestrem na kafe s větrníkem.

„Ale všechno zlé je pro něco dobré,“ navázala, jakmile si dala první sousto a zapila ho douškem, „Franta se o mě staral, že mně to až přišlo hloupé. Dokonce se omluvil z vánočního firemního večírku, přestože jsem se ho snažila uklidnit, že přece neumírám a přemluvit, ať klidně jde.“

„Nediv se, Maruško, být v jeho kůži, taky bych se staral, zvlášť o tak krásnou ženskou,“ odpověděl jsem odlehčeně a měl jsem proč, protože mé plnoštíhlé zralé kamarádce to jako obvykle nesmírně slušelo.

„Já vím, já vím, seš nenapravitelnej, ale nedělej si iluze, na tamto jsem fakt neměla myšlenky,“ odpálila můj nevinný servis nechytatelným returnem, zablýskala očima a dodala: „Teď už je to naštěstí za mnou, ale jestli se chceš pobavit, pak poslouchej.“

Maruščiny cukrárenské historky nezřízeně miluju a ona to dobře ví. Chvíli mě napínala úmyslně pomaloučkým uďobáváním zákusku, než se konečně pustila do vyprávění.

***

Vlítlo to na mě někdy v půlce prosince a stálo za, no víš za co. Ale neboj, nebudu tě nudit podrobnostmi. Maminka nás zvala, ať za ní přijedeme na Vánoce do Jižních Čech, ale já nechtěla. Sice už mi bylo o dost líp, ale bála jsem se, že bych ji ještě mohla nakazit. Nakonec jsem se přece jen nechala ukecat, že teda jako dorazíme aspoň na Štědrý den, aby nebyla v chalupě sama s vlčákem Robertem, ale kdyby nebyla proti tomu moribundu naočkovaná, tak bych fakt nejela.

„Marienko, Františku, podívejte, jak jsem si krásně natřela kredencku v kuchyni,“ uvítala nás, sotva jsme dorazili. Franta se zatvářil, že zavrčí cosi ve smyslu, že se do toho neměla ve svém věku pouštět a že bychom jí to udělali sami, ale já ho zarazila nenápadným lehkým načutnutím nad kotník, a maminku jsem za ten čin pochválila. Jí se to fakt povedlo a já dobře vím, že si takovým drobnými činnostmi udržuje ve víc jak osmdesáti sebevědomí, co všechno ještě sama dokáže.

Honzo, já jsem asi cáklá ženská, však to o mně víš. Robert nás vítal zvesela a po svém, mlátil ocasem okolo sebe, div, že si ho neurazil, oňufával a zvesela u toho štěkal. Prostě klasický vítací pes, určitě takovou sortu extrovertů znáš. Jenomže on má největší radost, když mu na to vítaní někdo odpoví v jeho řeči, totiž, když na něj taky zaštěká. Jenže na tohle si ani maminka ani Franta nehrajou, jak mají to psisko rádi, tak štěkaní jim asi připadá pod společenskou úroveň. Takže to zbývá na moji maličkost.

„Haf, haf, haf!“ Udělal na mě Robert a jal se vyčkávat, neb dobře věděl, od koho se dočká odpovědi.

Já se nadechla a udělala akorát tak „chrrrch.“ No prostě po té viróze ze mě místo poctivého zaštěkání, na které jsem pyšná, jak ho umím, vypadlo akorát zaskřehotání a zabolelo mě v krku. Kdybych se tě zeptala, co ten pes udělal, tak bys to neuhádnul. Zvedl hlavu, tázavě na mě kouknul, pak ji hned zase sklonil, chvilku se tvářil, jakože usilovně přemýšlí a nakonec ze sebe vydal skoro stejné zachrchlání jako já. Mně to dočista vyrazilo dech, napadlo mě, že se chce se mnou učit cizím jazykům, až jsem si k němu čupla, vzala mu hlavu do dlaní a tiše na něj hafla aspoň po lidsku. Ten velkej halama to zřejmě pochopil a tentokrát štěknul úplně normálně, akorát taky potichu.

No nic, Honzo, pak už šlo všechno jako na drátkách. Vyrazili jsme ven na procházku i s Robertem, vzali to podél rybníka a bylo nám fajn. Maminka každoročně odmítá, abychom přivezli cokoli k jídlu, pohostila nás kaprem z toho rybníka, co jsme u něj před chvilkou byli a kterého koupila od místních rybářů. Bramborový salát dělá vynikající, pěkně poctivý, žádné ty moderní odlehčené náhražky bez vajec a majonézy, co jsou prý zdravé a dobré na linii (v ten moment udělala Maruška svoje oblíbené gesto, majetnicky si přejela rukama okolo oblých boků). Pak se dárkovalo pod stromečkem a konzumovalo cukroví, navzdory maminčinu zákazu jsem vzala i trochu svého, sice se maličko čertila, ale já na ní poznala, že byla ráda.

Bylo nám spolu fajn, jak to má v rodině být. Na Boží hod dopoledne jsme si ještě jednou popřáli všechno nej, nej, nej, hlavně zdraví, rozloučili se, na Roberta jsem zase štěkla jen potichu po lidsku, a vyrazili jsme s Frantou k domovu. Měla jsem z toho opravdu dobrý pocit, a vůbec nelitovala, že jsem se nechala ukecat. 

***

Maruška skončila, vyprávění jí zjevně zvedlo náladu, ona se spokojeně opřela v křesílku a ruce sepnula za hlavou. Jenomže mě něco napadlo, vlastně ani nevím, jestli z hecu nebo z určité zvířecí pospolitosti: „Maruško, to je fajn a z toho, že na tebe někdo zahlíží, když štěkáš na Roberta, si nic nedělej, já si s našima kočkama povídám v jejich řeči úplně pořád. A teď už se ti natolik vrátil hlas, že by ti Robert rozuměl?“

V tu chvíli jsem ani netušil, co ta holka udělá. Napřed se na chvilku zarazila, jako by zvažovala odpověď a pak jí zlověstně zablýsklo v očích. Potom se nadechla a velice nahlas s naprosto čistou psí artikulací pronesla rozhodné: „haf, haf, haf!“

Než jsem stačil jakkoli zareagovat, ozvala se jakási neznámá dáma od vedlejšího stolku, která tam až doteďka pořád dokola peskovala svého o půl hlavy menšího společníka. Nyní obrátila pozornost naším směrem a téměř vykřikla: „Vyveďte si toho čokla ven, copak nevíte, že psi do cukrárny nesmí!?!“

Tentokrát jsem byl kupodivu nejrychlejší já a dámě odpověděl táhlým: „mňáááu,“ jak jsem to pochytil od našich koček, když se něčeho vehementně dožadují.

Maruška uprskla smíchy a zakryla si ústa.

Dáma chvilku očima propátrávala prostor pod naším stolkem, jestli se tam přece jen nevyskytuje nějaký čtyřnožec, a když zjistila svůj omyl, obrátila se na svého podřízeného partnera: „Alojz, okamžitě zaplať! Jdeme! S takovými blázny já pod jednou střechou prostě nebudu!“

A byl klid. Po odchodu oné nesourodé dvojice jsme s Maruškou v pohodě dopili kávu, dojedli větrníky a při placení se dočkali milého překvapení od servírky. Na maličkém tácku nám přinesla dvě stopečky griotky a pronesla: „Tohle přijměte jako pozornost našeho podniku, kterou dáváme jen těm zákazníkům, kterých si opravdu vážíme.“ Na závěr, poté, co jsme si navzájem popřáli šťastný vstup do Nového roku, odložila svou strojenost, usmála se a špitla: „Mohli byste mi aspoň maličko ještě jednou štěknout a mňouknout, mně jste tím úplně odrovnali?“

Vyhověli jsme té milé mladé paní s upřímnou radostí.

Autor: Jan Pražák | středa 3.1.2024 14:34 | karma článku: 32,65 | přečteno: 1069x
  • Další články autora

Jan Pražák

Ty zvíře moje!

Oslovení „ty zvíře“ nemusí být nutně hanlivé, a pokud je doprovázeno přivlastňovacím zájmenem, bývá spíš chápáno jako lichotka. A zdaleka ne vždy s erotickým podtextem, stačí, aby se někdo zachoval živočišně jako ten tvor boží.

27.4.2024 v 7:07 | Karma: 12,38 | Přečteno: 129x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Pražák

Heleno, hledej!

„Tak copak si dáte?“ Zeptal se nás prošedivělý číšník, když jsme se sobotního podvečera usadili se Soňou k restauračnímu stolu za účelem doplnění sil po odpoledním courání nezvykle chladnými ulicemi města.

24.4.2024 v 14:34 | Karma: 30,35 | Přečteno: 752x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Věř svým očím

„Promiň, Marku, já s tebou na to kafe fakt nemůžu jít. Musím do zítřka opravit písemky za celou třídu, ještě jsem s tím ani nezačala a už tak u toho budu sedět do noci. Tak se na mě nezlob, prosím.“

21.4.2024 v 7:07 | Karma: 27,72 | Přečteno: 817x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Obchodník musí umožnit platbu v korunách a do určité výše i v hotovosti

„Honzo, líbilo by se ti, kdybychom místo korunami platili eury a navíc jenom bezhotovostně?“ Položila mi Maruška nečekanou otázku, jakmile jsme si lokli kávy a dali první sousto větrníku v naší oblíbené cukrárně.

18.4.2024 v 14:23 | Karma: 27,81 | Přečteno: 1005x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Zpověď dominantního muže

Nalézt si v dnešní době ženu, která by se mi ve všem podřizovala, nebylo jednoduché. Zkoušel jsem to asi se třemi, ale pokaždé to skončilo krachem, jakmile poznaly, že nemůže být po jejich, tak mě dříve či později opustily.

15.4.2024 v 14:31 | Karma: 23,96 | Přečteno: 951x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

  • Počet článků 2129
  • Celková karma 30,63
  • Průměrná čtenost 1302x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.