Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Věříte na Ježíška?

„Maminko, já bych si strašně moc přála k svátku tu mluvicí panenku, která i zpívá. Hodně moc, prosím, Martinka ze školky ji má a Evička taky,“ zažadonila malá pětiletá Jitka a upřela na svou rodičku prosebný nadějeplný pohled.

„To nejde, Jituško, ta panenka je hodně drahá a my na ni teď nemáme dost peněz,“ opáčila Jitčina maminka Hedvika a zamyslela se. Byl konec listopadu, dcerčin svátek se blížil, ona by jí chtěla udělat radost vytouženým dárkem, ale teď to vzhledem rodinnému rozpočtu opravdu není možné. Snad až jestli sežene Pavel konečně novou práci, když o tu minulou vinou reorganizace přišel. Vypadá to sice nadějně, ale životní náklady jsou vysoké a oni si nemohou dovolit riskovat. Když však viděla Jitčiny smutné oči, napadlo ji, že se uchýlí k nevinné lži a bude doufat, že to nakonec dobře dopadne. „Víš, miláčku, večer napíšeme dopis Ježíškovi, a když budeš hodná, tak on ti tu panenku možná přinese o Vánocích pod stromeček.“

Teď se pro změnu zamyslela Jituška, až roztomile nakrabatila své dětské čílko: „Maminko, já budu určitě hodná. Budu ti pomáhat vyndávat nádobí z myčky a utírat prach a upeču s tebou vánoční cukroví a … a Ježíšek to určitě uvidí. A Ježíšek má na drahou panenku peněz dost?“

Tak, a bylo to. Hedvika sice měla v dcerce zdatnou pomocnici, však ji taky k tomu s Pavlem vychovávali. Jenomže její nečekaná otázka ohledně finanční situace vánočního rozdávače dárků jí vyrazila dech. Nevěděla, jak hned odpovědět, a tak z ní vypadlo: „Víš, Jituško, Ježíšek je kouzelný a penízky na dárky si vždycky dokáže sehnat.“

Tato konverzace dcerku uspokojila, večer pak s maminkou vyrobily příslušný dopis, v němž se velká postarala o text a malá o kresbu vytoužené panenky. Následujícího rána cestou do školky pomohl tatínek dcerce vhodit zmíněný dokument do schránky. Nikdo z rodiny však neřešil, jak si s ním poradí na poště a zda se ho pokusí doručit, přestože poštovní známka na obálce není skutečná, nýbrž jen namalovaná dětskou rukou.

***

„Paniko, prosím vás, nedala byste mi drobásek, když jsou ty Vánoce?“

Tuto otázku si vyslechla Hedvika předvčírem ráno, když vylezla z metra a pospíchala s malou Jitkou k doktorovi. Velká byla den před tím naposled v práci, malá ve školce a od čtvrtka už mají obě volno až do konce roku. Pak začne všechno nanovo, dokonce i pro tatínka, kterému se konečně po všem tom čekání a běhání po pohovorech podařilo sehnat výhodné místo v jeho oboru. Teď ještě honem vyřídit tu návštěvu na očním, je to nadějné, dětský glaukom se nepotvrdil a už je čeká jen závěrečná kontrola.

Hedvika byla dojatá. Byla ráda, že teď si vytoužený dárek pro malou mohou dovolit a mluvící zpívající panenka už čeká schovaná nahoře ve skříni. Vzpomněla si, jak ji předchozí den malá přinesla hezký obrázek Ježíška s bohatou stříbrnou kšticí, který nakreslila ve školce a za nějž dostala pochvalu od paní učitelky. Přišlo jí to symbolické, protože ten bezdomovec, který ji teď u vchodu do metra požádal o drobásek, vypadal v protisvětle pouliční lampy trochu jako on v poněkud ošuntělém a ušmudlaném vydání. Rozdávat almužny cizím lidem sice ve zvyku neměla, ale tenhle ji dokonce slušně poprosil. Na Hedviku zapůsobila souhra okolností, a tak prostě sáhla do peněženky a dala mu celou padesátikorunu.

Chlapík se zatvářil překvapeně, od mladé ženy s malým děckem asi něco takového nečekal. Zarazil se, dokonce vykouzlil šišatý úsměv a prohlásil: „Děkuju vám, mladá paní, pánbůh vám to tisíckrát vynahradí.“ A taky, že ano, nedlouho poté se Hedvika dozvěděla, že dceřin zrak nevyžaduje žádnou další léčbu. 

***

„Maminko, tatínku, Petřík říká, že žádný Ježíšek neexistuje, ale já určitě vím, že to není pravda!“ Prohlásila s hrdostí v hlase Jituška, když se včerejšího odpoledne vrátila z procházky. Potkali se tam se sousedy o patro níž, a zatímco rodiče prohodili pár vět, Jituška s o dva roky starším Petříkem řešili spor ohledně existence nadpřirozeného nadělovače dárků.

Hedvika s Pavlem se zarazili. Jejich dcerka půjde napřesrok do školy a oni už nějakou dobu uvažovali o tom, zda by jí nebylo na čase prozradit, jak celý proces pořizování a nadělování vánočních dárků probíhá ve skutečnosti. Nicméně než stačili zareagovat, Jituška doplnila své sdělení: „Já ho totiž na vlastní oči viděla a dokonce vím, odkud bere peníze na dárky.“

„Kde jsi ho viděla, Jituško?“ Zeptala se překvapeně maminka Hedvika.

„A odkud je bere?“ Přisadil si tatínek Pavel.

„No to je přece jasné. S maminkou jsme ho potkali, když jsme šli k doktorovi. Penězům říká drobásky a dávají mu je hodní lidé. Je vám to oběma jasné?“ Triumfovala Jituška a dala si dospělácky ruce v bok, jak to dělává její maminka ve chvílích, když se snaží něco vysvětlit nechápajícím posluchačům.

Když dali rodiče Jitušku večer spát, zapálili si svíčku. Drželi se za ruce a v tichém rozhovoru zavzpomínali na Vánoce svého dětství a na to, kdy oni přestali věřit na Ježíška. Když byla zvídavá Hedvika ve věku své dcery, v nestřeženém okamžiku zahlédla škvírkou ve dveřích svého dědečka, jak se na schodech z půdy lopotí s velkým plyšovým medvědem do obýváku pod stromeček. Pavlovi to pro změnu o rok později prozradil jeho starší bratr, když už ho přestalo bavit hrát před rodiči divadlo a tvářit se, že na Ježíška stále věří.

Poté se Hedvika s Pavlem shodli, že tentokrát ještě nebudou o Vánocích kazit Jitušce radost, ale napřesrok ji zřejmě budou muset opatrně a citlivě vysvětlit, že vzájemné nadělování dárků je symbolickým vyjádřením lásky lidí, kteří jsou si blízcí.

Autor: Jan Pražák | sobota 23.12.2023 7:07 | karma článku: 32,61 | přečteno: 1664x
  • Další články autora

Jan Pražák

Ty zvíře moje!

Oslovení „ty zvíře“ nemusí být nutně hanlivé, a pokud je doprovázeno přivlastňovacím zájmenem, bývá spíš chápáno jako lichotka. A zdaleka ne vždy s erotickým podtextem, stačí, aby se někdo zachoval živočišně jako ten tvor boží.

27.4.2024 v 7:07 | Karma: 12,31 | Přečteno: 122x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Pražák

Heleno, hledej!

„Tak copak si dáte?“ Zeptal se nás prošedivělý číšník, když jsme se sobotního podvečera usadili se Soňou k restauračnímu stolu za účelem doplnění sil po odpoledním courání nezvykle chladnými ulicemi města.

24.4.2024 v 14:34 | Karma: 30,26 | Přečteno: 751x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Věř svým očím

„Promiň, Marku, já s tebou na to kafe fakt nemůžu jít. Musím do zítřka opravit písemky za celou třídu, ještě jsem s tím ani nezačala a už tak u toho budu sedět do noci. Tak se na mě nezlob, prosím.“

21.4.2024 v 7:07 | Karma: 27,72 | Přečteno: 817x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Obchodník musí umožnit platbu v korunách a do určité výše i v hotovosti

„Honzo, líbilo by se ti, kdybychom místo korunami platili eury a navíc jenom bezhotovostně?“ Položila mi Maruška nečekanou otázku, jakmile jsme si lokli kávy a dali první sousto větrníku v naší oblíbené cukrárně.

18.4.2024 v 14:23 | Karma: 27,81 | Přečteno: 1005x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Zpověď dominantního muže

Nalézt si v dnešní době ženu, která by se mi ve všem podřizovala, nebylo jednoduché. Zkoušel jsem to asi se třemi, ale pokaždé to skončilo krachem, jakmile poznaly, že nemůže být po jejich, tak mě dříve či později opustily.

15.4.2024 v 14:31 | Karma: 23,96 | Přečteno: 951x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

  • Počet článků 2129
  • Celková karma 30,63
  • Průměrná čtenost 1302x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.