Jak spolehlivě zabít vlastní kočku

28. 06. 2019 22:38:50
Drsnej titulek, co? Ale napsat to musím, protože jsem se před chvilkou dozvěděl o dalším takovém případu. A nebudu si brát servítky, tak to radši nečtěte. Nebo pokud jste srdcaři, tak čtěte, ať to můžete poslat dál.

Jde o pád kočky z otevřeného nezajištěného okna. Následky jsou asi takové:

Přízemí - bez rizika. Tedy pokud nepočítáme riziko přejetí autem u vyloženě vnitřních koček, bydlících poblíž frekventované komunikace.

První a druhé patro - riziko úrazu záleží na tom, nač kočka dopadne a s každým metrem navíc se pochopitelně zvyšuje. Když má kliku, může vyváznout bez zranění, když má smůlu, projde si bolestivou léčbou, kterou může, ale taky nemusí přežít.

Třetí patro a výš - když se nestane zázrak, kočka se průšvihu nevyhne. Variant moc není, v lepším případě okamžitá milosrdná smrt, třeba sražením vazu. Většinou to tak jednoduché není, smrtelně zraněná kočka ještě nějaký čas trpí, než jí vysvobodí přechod za duhový most (zranění vnitřních orgánů neslučitelné se životem, přeražená páteř, poranění hlavy a podobně). Někdy se stane, že po léčbě přežije s trvalými následky, pak záleží na majiteli, jestli ji nechá nebo nenechá utratit.

Ptáte se, jak je možné, že tak pohybově nadané zvíře, jakým je kočka, může vypadnout z okna? Je to jednoduché. Normální kočka nikdy nespadne ze stromu nebo ze skály, protože jde o terén, ve kterém žije miliony let a má geneticky zakódováno, jak se v něm bezpečně pohybovat. Lidské mnohapatrové domy s otevřenými okny jsou pro kočky něčím novým, co se jim nestačilo zapsat do genů, takže ony tam tu náhlou propast za bezpečnou rovinou prostě nečekají. Ano, existují sice nadprůměrně bystré kočky, které z našeho pohledu vypadají, jako by si to nebezpečí pádu uvědomily a dokázaly ohlídat. Jenomže to je spíš náhoda nebo naprosto ojedinělá výjimka, na kterou rozhodně nelze spoléhat.

Drtivá většina normálních koček dříve či později zaútočí na toho motýla (mouchu, komára, atd.) v otevřeném okně. Poprvé, podruhé, podesáté to díky své mrštnosti dokáže vybrat a udrží se uvnitř, ale jednou se jí to nepodaří a vypadne ven. Co následuje, to jste si mohli přečíst o pár odstavců výš. Je s podivem, že spousta lidí, kteří si říkají zkušení kočkaři, si tohle riziko neuvědomuje. Tedy do té doby, než jim kočka vypadne, pak se teprve začnou divit, jak se to mohlo stát.

Proč o tom píšu zrovna teď? Protože je léto a horko, lidé večer a v noci často větrají průvanem. A i těm, kteří normálně nepouštějí svou kočku do místnosti s otevřeným nezabezpečeným oknem, tam může snadno proklouznout. Nebo si řeknou, že pro jednou se snad nic nestane. Ale ono se stane a už se to pak nedá vrátit zpátky. Přitom stačí tak málo, třeba snést doma chvilku větší horko a větrat postupně. Nebo zasíťovat okna. Jestli to někomu připadá nepohodlné nebo drahé, tak ať si tu kočku nepořizuje. Stejně za léčbu jejích zranění ve finále utratí víc než za ty sítě. Teda pokud to ta kočka vůbec přežije.

Pár osobních zkušeností z poslední doby:

Pád kočky mého známého po útoku na noční můru z okna z šestého patra na betonový dvorek ve vnitrobloku. Vnitřní zranění, do čtyřiadvaceti hodin byla kočka utracena.

Pád kočky mého kolegy po útoku na motýla z okna z pátého patra do parku před domem. Zlomený vaz pravděpodobně dopadem na hranu lavičky, okamžitá smrt.

Pád kočky mé známé po útoku na ptáka z parapetu na balkóně z druhého patra na dlažbu. Vnitřní poranění plus zlomeniny, doživotní následky.

Ne, nebojte, odstrašující obrázky zraněných nebo zabitých vypadlých koček sem dávat nebudu, ale je jich plnej internet, a jestli na to máte žaludek, tak si je můžete snadno najít.

A na závěr ještě něco, bacha na psy. Ti sice tolik neskáčou, takže u nich je tohle nebezpečí o hodně menší, ale úplně vyloučit se to nedá. Některá, zejména menší plemena, třeba takoví jorkšíři dokážou skákat skoro jako kočky a pokud máte doma nějakého hodně aktivního, mohl by vám taky vypadnout. A zabít se.

Takže, lidi, jestli máte to svoje zvíře rádi, buďte proboha opatrní a v tomhle myslete i za něj. Ať je jakkoli mrštné, šikovné a chytré, tak proti pádu z okna ho příroda nevybavila a samo od sebe to nevymyslí.

Autor: Jan Pražák | pátek 28.6.2019 22:38 | karma článku: 34.33 | přečteno: 10042x

Další články blogera

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.31 | Přečteno: 1976 | Diskuse

Jan Pražák

Máte rádi českou klasiku?

Pokud čekáte duchaplné povídání o velikánech české klasické literatury nebo hudby, tak vás bohužel zklamu. Budeme se věnovat něčemu daleko přízemnějšímu, leč možná o to příjemnějšímu. Čemuže tedy? No přece jídlu.

25.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 26.74 | Přečteno: 676 | Diskuse

Jan Pražák

Jak musela jít Maruška kvůli Frantovi na kožní

„Dneska na mě budeš muset být strašně opatrný a hýčkat si mě jako v bavlnce, jako kdybych byla porcelánová panenka,“ varovala mě Maruška, když jsme si telefonicky domlouvali popracovní schůzku v cukrárně.

22.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 25.55 | Přečteno: 883 | Diskuse

Jan Pražák

Jak jsem prchl z postele do skříně

Jaro bylo v plném proudu, já se pilně připravoval na maturitu a byl jsem beznadějně zamilovaný. O to víc, když objekt mé lásky spolužačka Blanka na sklonku zimy podlehla mým svodům a dala mi vše, co jen může holka klukovi dát.

19.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 27.38 | Přečteno: 797 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 21.68 | Přečteno: 315 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 39 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.12 | Přečteno: 287 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.56 | Přečteno: 503 | Diskuse
VIP
Počet článků 2119 Celková karma 31.16 Průměrná čtenost 1302


Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...