Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Má řidič pracovat za šoféra bez nároku na příplatek?

Vy tuhle kauzu neznáte? Tak to jste asi jediní, kdo ji dosud nezaznamenal. Vždyť hýbe celou naší společností a rozděluje ji na dva nesmiřitelné tábory.

Celé to začalo celkem nenápadně už před delším časem. Řidič Pepa Novák si jako zaměstnanec stěžoval u společnosti Přepravní 125 a požadoval od ní náhradu za to, že ho nutí, aby pracoval i jako šofér. Vedení společnosti jeho požadavek odmítlo s tím, že šoférování má logicky v náplni práce. A přestože nic takového není uvedeno v jeho pracovní smlouvě, nechtělo mu vyplatit požadovaných několik desítek tisíc korun.

Pepa Novák si sehnal advokáta, ten mu nechal vypracovat znalecký posudek a na společnost Přepravní 125 podal žalobu. Vyšetřování se vleklo, soudce si také nechal vypracovat znalecký posudek, jehož závěry byly v příkrém rozporu se závěry posudku žalující strany. Jednání bylo několikrát odročeno a až na tom posledním soud rozhodl v neprospěch žalujícího. Rozsudek zněl, že řidič nemá právo na zvláštní příplatek za to, když pracuje i jako šofér. Pepa Novák se prostřednictvím svého advokáta odvolal k soudu vyšší instance a celé kauzy si začali všímat novináři.

Některé média se přiklonila na stranu Pepy Nováka, jiná na stranu společnosti Přepravní 125 a všechna si svorně zamnula ruce, že je zas o čem psát, čtenost a sledovanost vyletí strmě nahoru.

Mezitím se případu ujal soud druhé instance. Dostala jej na starost mladá soudkyně s minimem zkušeností a moc si s tím nevěděla rady. Navíc byla zavalená spoustou jiných vleklých případů, a tak se rozhodla, že se toho elegantně zbaví. Ještě jednou si prošla celý spis, dospěla k názoru, že rozsudek není podpořený dostatkem důkazů, je zmatečný a celé to vrátila soudu první instance k došetření.

To už se kauza začala zpolitizovávat a jednotlivé strany či hnutí se, podobně jako media, postavily buď na stranu žalujícího nebo na stranu žalovaného. Rozdělení kopírovalo postoj médií podle toho, kdo jaký plátek vlastnil nebo kdo v něm měl rozhodující slovo. A všichni straničtí bosové si mnuli ruce, že mají palebnou munici před blížícími se volbami, protože nějaké volby se v naší zemi blíží pořád.

Čtenáři, posluchači a diváci, tedy naši občané, se příliš nezamýšleli nad otázkou, zda řidič má či nemá nárok na příplatek, když pracuje i jako šofér, nýbrž zaujímali postoje totožné s postoji svých oblíbených stran a hnutí. Kauza začala rozdělovat společnost, byla kvůli ní zaznamenána řada rozvodů, vyskytly se i případy hospodských rvaček a podobného násilí.

Kauza se protahovala dál, Pepa Novák byl nervózní, nemohl spát a objevil se u něj tik v obličeji. Jeho právník mu poradil skvělého doktora, svého kamaráda. Doktor Pepu Nováka vyšetřil, napsal lékařský posudek, poslal ho na úřad a Pepa dostal invalidní důchod. Dohodl se se svým advokátem, že bez ohledu na konečný verdikt soudu budou připraveny další žaloby. V nich už nepůjde jen o pouhých pár desítek tisíc korun, ale o miliony. Jejich zdůvodněním bude fakt, že vinou pomalého a nekompetentního rozhodování soudů, arogance médií a politiků přišel Pepa Novák o zdraví a má z toho vážné trvalé následky, které mu znemožňují žít plnohodnotným životem.

Asi tak před měsícem se objevil ještě i jiný názor. Několik novinářů na volné noze dospělo k závěru, že z faktického hlediska znamená řidič to samé co šofér a že tedy celý spor o příplatek řidiči za práci šoféra postrádá smysl. Názor se však neprosadil, všechna média ho odmítla zveřejnit, neboť jim bylo jasné, že by přišla o čtenost a o sledovanost. Nezávislí novináři tedy tento názor zveřejnili pouze na svých soukromých webech a také v odborném časopise českých jazykovědců, kteří byli z jejich závěru nadšení. Nicméně i tak názor, že řidič je to samé co šofér a kauza postrádá smysl, k velké radosti všech, zejména politiků zapadl. Prakticky nikdo si ho nevšiml, protože odborný plátek českých jazykovědců, jakož i soukromé weby novinářů na volné noze skoro nikdo nečte. A kauza se tedy vesele rozvíjí dál.

Možná vás, vážení čtenáři, zajímá, na čí straně v této kauze stojím já coby autor článku. Popravdě řečeno, váhám, přímo se poltím. Kladu si otázku, zda budu moct požadovat po své manželce zvláštní odměnu, až zítra vlezu do auta a coby řidič budu točit volantem i jako šofér.

Co myslíte, poraďte mi, mám po ní tu odměnu chtít nebo nemám? Vlastně už vím, zkusím to. I když se mi to možná nepovede, tak ona taková vidina dozlatova vypečené svatomartinské husičky, připravené vlastní manželkou, za ten pokus rozhodně stojí.

Autor: Jan Pražák | pátek 9.11.2018 14:54 | karma článku: 22,02 | přečteno: 1276x
  • Další články autora

Jan Pražák

Heleno, hledej!

„Tak copak si dáte?“ Zeptal se nás prošedivělý číšník, když jsme se sobotního podvečera usadili se Soňou k restauračnímu stolu za účelem doplnění sil po odpoledním courání nezvykle chladnými ulicemi města.

24.4.2024 v 14:34 | Karma: 30,17 | Přečteno: 738x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Věř svým očím

„Promiň, Marku, já s tebou na to kafe fakt nemůžu jít. Musím do zítřka opravit písemky za celou třídu, ještě jsem s tím ani nezačala a už tak u toho budu sedět do noci. Tak se na mě nezlob, prosím.“

21.4.2024 v 7:07 | Karma: 27,50 | Přečteno: 809x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Obchodník musí umožnit platbu v korunách a do určité výše i v hotovosti

„Honzo, líbilo by se ti, kdybychom místo korunami platili eury a navíc jenom bezhotovostně?“ Položila mi Maruška nečekanou otázku, jakmile jsme si lokli kávy a dali první sousto větrníku v naší oblíbené cukrárně.

18.4.2024 v 14:23 | Karma: 27,81 | Přečteno: 1004x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Zpověď dominantního muže

Nalézt si v dnešní době ženu, která by se mi ve všem podřizovala, nebylo jednoduché. Zkoušel jsem to asi se třemi, ale pokaždé to skončilo krachem, jakmile poznaly, že nemůže být po jejich, tak mě dříve či později opustily.

15.4.2024 v 14:31 | Karma: 23,96 | Přečteno: 950x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Příběh bisexuální ženy

„Jakube, šel bys se mnou na rande?“ Zvedl jsem oči od monitoru, poodjel se židlí kousek dozadu a překvapeně se podíval na Markétu. Od své kolegyně bych čekal prakticky cokoli, ale takovou otázku rozhodně ne.

12.4.2024 v 15:15 | Karma: 25,46 | Přečteno: 956x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Wau, skvělé, úžasné. Podvodníci imitují známé weby, falešné jsou i komentáře

26. dubna 2024  16:39

Internetoví podvodníci zneužívají zavedené značky a snaží se tak z lidí vylákat peníze. Podvrhnuté...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 2128
  • Celková karma 31,27
  • Průměrná čtenost 1303x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.