Dvě krizovky na jednom přechodu

Místo: Praha, přechod pro chodce na začátku Hybernské ulice směrem od náměstí Republiky. Čas první příhody: čtvrtek 10. května, krátce před sedmou hodinou ranní.  

Toto jinak turisty přeplněné místo je v tak brzkou ranní hodinu téměř liduprázdné. Směrem z Náměstí republiky pomalu přijíždí k přechodu osobní auto, jede odhadem tak 10 km/hodinu. V okamžiku, kdy už je pár metrů od přechodu, vyjde mu do cesty zpoza zaparkované dodávky starý muž s holí. Nerozhlédne se, nezkontroluje pohledem, jestli o něm řidič ví a vstoupí přímo před auto. Řidič nemůže přes dodávku vidět, jak muž vstupuje z chodníku do vozovky, ale přesto stačí duchapřítomně zabrzdit, zastaví asi půl metru před ním. Muž začne rozčileně křičet a mávat holí směrem k řidiči. Ten ve snaze předejít konfliktu vystoupí a omluví se.

Jinak řečeno, řidič raději ustoupí, než aby staříka z toho rozčilení klepla pepka. Omluví se, i když by nemusel, protože chodci na přechodu nemají absolutní přednost a měli by si vždy ohlídat, zda o nich blížící se řidič ví a zda je pouští.

Čas druhé příhody: týž den, zhruba čtyři hodiny odpoledne.

To už je přechod plný lidí, pěší hrají s projíždějícími auty „hru na oči.“ To znamená, že přijíždějící řidiči zastavují, nechávají přejít rozcourané skupinky lidí. Vždy, když je mezera mezi chodci o něco větší, projede pár aut a nově příchozí lidé chvilku čekají.

Přechází skupinka, před přechodem čekají dvě osobní auta. Na konci skupinky jde s asi dvoumetrovým odstupem žena s kočárkem, za ní v tu chvíli už nikdo. Auta stále stojí, nechávají ženu přejít. Když už má žena kočárek kousek za úrovní levého blatníku prvního čekajícího auta, zpoza vozidla vyjede značnou rychlostí messenger na kole. Projíždí těsně okolo auta, žena musí bleskurychle couvnout zpět, aby cyklista nenarazil do kočárku.

Žena vyjekne a když cyklista odjede, velice opatrně, téměř bázlivě přejde i s kočárkem na druhou stranu. Řidič prvního auta jen nevěřícně zakroutí hlavou a rozjede se. Messenger nezastaví, nezpomalí, neohlédne se, frčí dál, jakoby si ani ničeho nevšiml. A tak mu ani nedošlo, že měl nechat ženu s kočárkem na přechodu bezpečně přejít.

Co říci závěrem? Tentokrát se naštěstí nic nestalo, ale k nehodám s možnými vážnými následky bylo v obou případech blízko. Podle mého názoru v prvním případě udělal chybu stařík s holí, ve druhém případě chyboval messenger na kole. Pokud by se však něco opravdu stalo a i kdyby ke stejnému závěru dospěl případný soud, zdraví nebo dokonce život by to už nikomu vrátit nedokázalo.

Autor: Jan Pražák | čtvrtek 10.5.2018 21:33 | karma článku: 18,18 | přečteno: 535x
  • Další články autora

Jan Pražák

Heleno, hledej!

24.4.2024 v 14:34 | Karma: 28,49

Jan Pražák

Věř svým očím

21.4.2024 v 7:07 | Karma: 27,49

Jan Pražák

Zpověď dominantního muže

15.4.2024 v 14:31 | Karma: 23,95

Jan Pražák

Příběh bisexuální ženy

12.4.2024 v 15:15 | Karma: 25,46