Je libo pečínku ze zkumavky?

Ne, nedělám si legraci a snad jsem se ani nezbláznil. Zatím to sice možné není, ale časem si zřejmě budeme pochutnávat na uměle vyrobeném mase, které nikdy neběhalo na pastvě, ba ani nevyrostlo v žádném velkochovu.  

Před několika dny publikovala ČT na svém webu článek o nizozemském vědci profesoru Marku Postovi, který se svým týmem připravil umělý hamburger. V principu jde o to, že, cituji: „Zdrojové kmenové buňky pocházejí ze svalů, kde jsou v pohotovostním režimu a čekají na případné zranění. Pak se dají do práce, začnou se množit a poškozenou tkáň opraví.“ Konec citace.

Jestli to dobře chápu, tak pro nastartování celého procesu zřejmě postačí pár kmenových buněk ze skutečného masa, které dostanou impuls k množení. Vyprodukují nové „maso,“ které se pak bude stejným způsobem množit dál a dál stále dokolečka.

První umělý hamburger vznikl v roce 2013 v laboratorních podmínkách, takže jeho příprava byla nákladná. Profesor Mark Post však předpokládá, že časem se umělé maso začne vyrábět průmyslovou cestou, čímž bude schopné cenově konkurovat masu klasickému.

No, nevím. Zřejmě se tedy na pultech obchodů, v restauracích a v dalších vývařovnách dočkáme masa a z něj připravených pokrmů, které mají se skutečným masem společného jen pramálo. Přesněji řečeno pouze těch pár kmenových buněk, které stály kdysi na počátku řetězu umělého růstu. Dost těžko si to dovedu představit a napadá mě otázka, jestli takto vyrobené maso nebude pro nás konzumenty nebezpečné ze zdravotního hlediska.

Samozřejmě, že bude naprosto bezpečné. V tom nás dozajista budou vehementně ujišťovat studie dalších vědeckých týmu, složené z lékařů, biologů a jiných odborníků. Jenomže tyto studie si bude někdo objednávat a následně je i platit, takže se nabízí otázka, nakolik budou objektivní. Respektive zda nebudou poplatné potřebám zájmových skupin budoucích výrobců a prodejců umělého masa. Ti si je samozřejmě rádi objednají a zaplatí, aby ujistili veřejnost o neškodnosti svého zboží.

Ale i kdyby se autoři těchto studií nakrásně pokoušeli o nestrannost a dospěli k názoru, že je to opravdu neškodné, kde budou mít jistotu, že se nemýlí? Půjde přece o nový produkt, jehož vlivy na lidské zdraví se nemusí projevit hned, ale až po čase, klidně po několika létech.

Jenomže ono i tak nějak chuťově mi to přijde takové nemastné neslané. Tedy přeneseně i doslova. V rámci zásad „zdravé výživy“ se asi nedá předpokládat, že by nám někdo vyrobil šťavnatý bůček nebo aspoň pěkně prorostlou krkovičku. Řekl bych, že spíš půjde o takovou tu sterilní libovou tkáň bez vůně a s chutí drceného polystyrenu.

Co řící závěrem? Nu, nevím, v tomhle případě se na mě nezlobte, ale dobrou chuť vám nepopřeju. To si spíš pomalu začnu shánět materiál na pořádnou králíkárnu a možná přidám i chlívek pro čuníka.

Zdroj: Hamburgery ze zkumavky jsou tady. Díky kmenovým buňkám se pěstují na Petriho misce

Autor: Jan Pražák | středa 14.3.2018 20:37 | karma článku: 14,89 | přečteno: 300x
  • Další články autora

Jan Pražák

Heleno, hledej!

24.4.2024 v 14:34 | Karma: 26,09

Jan Pražák

Věř svým očím

21.4.2024 v 7:07 | Karma: 27,48

Jan Pražák

Zpověď dominantního muže

15.4.2024 v 14:31 | Karma: 23,95

Jan Pražák

Příběh bisexuální ženy

12.4.2024 v 15:15 | Karma: 25,46