Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Je libo pečínku ze zkumavky?

14. 03. 2018 20:37:06
Ne, nedělám si legraci a snad jsem se ani nezbláznil. Zatím to sice možné není, ale časem si zřejmě budeme pochutnávat na uměle vyrobeném mase, které nikdy neběhalo na pastvě, ba ani nevyrostlo v žádném velkochovu.

Před několika dny publikovala ČT na svém webu článek o nizozemském vědci profesoru Marku Postovi, který se svým týmem připravil umělý hamburger. V principu jde o to, že, cituji: „Zdrojové kmenové buňky pocházejí ze svalů, kde jsou v pohotovostním režimu a čekají na případné zranění. Pak se dají do práce, začnou se množit a poškozenou tkáň opraví.“ Konec citace.

Jestli to dobře chápu, tak pro nastartování celého procesu zřejmě postačí pár kmenových buněk ze skutečného masa, které dostanou impuls k množení. Vyprodukují nové „maso,“ které se pak bude stejným způsobem množit dál a dál stále dokolečka.

První umělý hamburger vznikl v roce 2013 v laboratorních podmínkách, takže jeho příprava byla nákladná. Profesor Mark Post však předpokládá, že časem se umělé maso začne vyrábět průmyslovou cestou, čímž bude schopné cenově konkurovat masu klasickému.

No, nevím. Zřejmě se tedy na pultech obchodů, v restauracích a v dalších vývařovnách dočkáme masa a z něj připravených pokrmů, které mají se skutečným masem společného jen pramálo. Přesněji řečeno pouze těch pár kmenových buněk, které stály kdysi na počátku řetězu umělého růstu. Dost těžko si to dovedu představit a napadá mě otázka, jestli takto vyrobené maso nebude pro nás konzumenty nebezpečné ze zdravotního hlediska.

Samozřejmě, že bude naprosto bezpečné. V tom nás dozajista budou vehementně ujišťovat studie dalších vědeckých týmu, složené z lékařů, biologů a jiných odborníků. Jenomže tyto studie si bude někdo objednávat a následně je i platit, takže se nabízí otázka, nakolik budou objektivní. Respektive zda nebudou poplatné potřebám zájmových skupin budoucích výrobců a prodejců umělého masa. Ti si je samozřejmě rádi objednají a zaplatí, aby ujistili veřejnost o neškodnosti svého zboží.

Ale i kdyby se autoři těchto studií nakrásně pokoušeli o nestrannost a dospěli k názoru, že je to opravdu neškodné, kde budou mít jistotu, že se nemýlí? Půjde přece o nový produkt, jehož vlivy na lidské zdraví se nemusí projevit hned, ale až po čase, klidně po několika létech.

Jenomže ono i tak nějak chuťově mi to přijde takové nemastné neslané. Tedy přeneseně i doslova. V rámci zásad „zdravé výživy“ se asi nedá předpokládat, že by nám někdo vyrobil šťavnatý bůček nebo aspoň pěkně prorostlou krkovičku. Řekl bych, že spíš půjde o takovou tu sterilní libovou tkáň bez vůně a s chutí drceného polystyrenu.

Co řící závěrem? Nu, nevím, v tomhle případě se na mě nezlobte, ale dobrou chuť vám nepopřeju. To si spíš pomalu začnu shánět materiál na pořádnou králíkárnu a možná přidám i chlívek pro čuníka.

Zdroj: Hamburgery ze zkumavky jsou tady. Díky kmenovým buňkám se pěstují na Petriho misce

Autor: Jan Pražák | středa 14.3.2018 20:37 | karma článku: 14.32 | přečteno: 286x


Další články blogera

Jan Pražák

Ošklivá Miriam

Narodila jsem se jako poslední z vrhu čtyř koťat, prý o mně tehdy říkali, že jsem nejslabší a ošklivá. Na rozdíl od svých sourozenců jsem měla šedobílý jakoby špinavý kožíšek a trochu křivou tlamičku. A tak mě chtěli utopit.

18.8.2018 v 15:09 | Karma článku: 29.93 | Přečteno: 639 | Diskuse

Jan Pražák

Je opravdu výhodnější být mužem než ženou?

Některé ženy se často a rády ohánějí tvrzením, jak to mají proti nám chlapům v životě těžké. Nevěřím tomu a jako důkaz přináším pár srovnání z mužského a ženského života.

15.8.2018 v 20:03 | Karma článku: 24.22 | Přečteno: 901 | Diskuse

Jan Pražák

Objev dalšího doposud neznámého vynálezu Járy Cimrmana

Materiály, které detailně popisovaly první pivovod nejen v Čechách, ale i na celém světě, objevil můj tajný investigativní zpravodaj čirou náhodou v jednom nejmenovaném jihočeském městečku.

12.8.2018 v 20:20 | Karma článku: 27.02 | Přečteno: 1887 | Diskuse

Jan Pražák

Kterak chlípný Franta Vonásek k semetrice přišel

„Dobrej den, paninko, tady je Franta Vonásek z OPBH, máte doma pana manžela?“ Franta byl hroznej kanec. Totiž obrovský milovník žen a měl důmyslně propracovaný systém, jak si s nimi užívat.

10.8.2018 v 20:02 | Karma článku: 26.84 | Přečteno: 1055 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Filip Vracovský

Podporujte svého kuchaře

On vám to mnohonásobně vrátí a vezme vás na gastronomickou cestu kolem světa . (Tedy, pokud je alespoň trochu normální.)

19.8.2018 v 17:32 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 16 | Diskuse

Jaroslav Herda

Čechoslováci nikdy nežili v komunistickém režimu

Proto se také u nás nedochovala žádná skutečná komunistická strana. KSČM by si s čistým svědomím mohla svůj název zkrátil na Stranu Čech a Moravy. Nebylo by to tak matoucí.

19.8.2018 v 14:48 | Karma článku: 14.54 | Přečteno: 772 | Diskuse

Ztlumeno

Smartphone jako logopedická pomůcka pro nácvik mluvení

Konečně jsem to sepsal. K logopedce chodím jednou v týdnu od roku 2004. S diktováním do tabletu/mobilu mě totiž napadlo, že by to šlo využít i na jakési "domácí cvičení" k nácviku mluvení.

19.8.2018 v 10:53 | Karma článku: 7.61 | Přečteno: 128 | Diskuse

Martin Hatala

Výhody letošního horkého léta

Stručně, jasně a výstižně, já, tedy zcela odborně rozeberu klady a přínosy dlouhodobého horkého letního počasí, kterého má většina z nás až po krk. Takže, jenomže! Za prvé až za poslední, zde jsou ony přínosy:

19.8.2018 v 8:12 | Karma článku: 12.10 | Přečteno: 279 | Diskuse

Václav Dlouhý

Trhovec z Gorlovky

Zoufalý schematismus Hollywoodu i domácího filmu trpí nedostatkem scénářů. Náhodou jsem narazil na Youtube na příběh z kterého by podle mě zkušený scénárista a režisér vydolovali Oskara.

19.8.2018 v 1:15 | Karma článku: 11.34 | Přečteno: 347 | Diskuse
VIP
Počet článků 1418 Celková karma 27.99 Průměrná čtenost 1080


Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.





Najdete na iDNES.cz