Jan Pražák

Bude jaro časem nových začátků i pro kočky z útulků?

9. 03. 2018 20:05:12
Blíží se jaro, které je pro mnohé z nás nejkrásnějším obdobím roku. Obdobím, ve kterém se po tmavé a studené zimě příroda najednou probudí a vše začíná znovu.

Rodí se nové lásky mezi lidmi, i „lásky“ mezi zvířaty. Některé z nich pominou za pár chvil, jiné však vydrží po celý život. A tak si říkám, proč bychom my lidé, kteří máme ve svých srdcích ukrytou jednu tajnou kočičí komůrku, nemohli právě v těchto dnech dát nový domov nějaké číče z útulku. Tyhlety kočičky to ve svých dosavadních životech neměly zrovna jednoduché, a tak nám za to budou vpravdě vděčné. Bude to láska mezi člověkem a zvířetem, která má velkou šanci vydržet celý život. Celý kočičí život, který obohatí ten náš chlupatou přízní a občas i přátelským lumpačením.

Kamže a kdypak si vlastně pro takovou kočičí krásku můžeme přijít? Do kulturního centra Průhon v pražských Řepích na adrese Socháňova 1220/27 již příští sobotu 17. března od 10 do 17 hodin. Tedy akorát pár dní před začátkem toho nejkrásnějšího ročního období.

Nechme však nyní promluvit lidičky z útulků, aby nám představili některé z koček, které tam na nás budou netrpělivě čekat.

***

Kocour Akim z Animal SOS hledá domov již několik let. Letošní umisťovací výstava bude jeho čtrnáctým pokusem.
Akimovi léta běží a je škoda, aby tak senzační kocour nenašel svou životní lásku v novém domově. Roztomile šilhavý dominantní Akim je pan kocour. Je třeba počítat s tím, že není tahací, ale sám určuje, zda a kdy se nechá pochovat či pohladit. Jinak je velice milý a hodný. K lidem a ke kočkám vstřícný, toleruje psa. Není vhodný ke kocourům.
Je velký jedlík, ochotně baští jak průmyslově vyráběné kočičí krmení, tak i vařenou stravu. Jako mladý Akim utrpěl závažná poranění, u nás prodělal několikeré operace. Rozsáhlá neosrstěná zjizvení jsou stále patrná na pravém boku a toto místo je dodnes citlivé na dotyk, na což je třeba brát při manipulaci s kocourkem ohled. Akim je naprosto čistotný, zvyklý na kočičí záchod.

***

Motáka jsme u nás v útulku Devět životů přijímali jako kotě s porušenou motorikou. Našli ho na poli, nebyl schopný se zvednout a udržet rovnováhu. Později se dal kocourek dohromady a byl v naprostém pořádku. Bohužel před rokem prodělal silný epileptický záchvat, který málem nepřežil. Od té doby bere dvakrát denně léky a je v pořádku. Sice už to není žádný divoch, protože ho léky utlumují, ale jinak je to správný kocour, který spí v posteli a miluje jídlo. S čistotností také nemá problémy. V novém domově by přivítal nějakého zvířecího kamaráda.

***

Pajdulka z útulku Mělník je kočka evropská. Kastrovaná kočička se narodila asi v červenci 2016, nalezena byla 21. 10. 2016 v centru Mělníka.
Pajdulka je hravá, mazlivá a přátelská kočičí slečna, která nepohrdne žádným chlupatým kamarádem. Je naučena čistotě a připravena pro život v bytě.

***

Dobrý den, já jsem Hubert!
Na jaře mi budou dva roky, jsem úžasný masér a společník a miluju lidi. Umístění hledám ideálně jako jedináček, jsem totiž prý dominantní kocourek - ale říkají, že princezna, co mi jednu nabančí, to se mnou zvládne. Můžu s vámi odejít do bytu i domečku na bezpečném místě s přístupem ven, postýlku chci však mít uvnitř domečku.
Jsem odčervený, očkovaný, kastrovaný a čipovaný. Jedu za vámi z útulku Kočičí pohlazení a doufám, že i s vámi DOMŮ!

***

Třičtvrtěroční Rudík je moc milý, hravý, hodný, nekonfliktní, prostě boží kocourek. Přijel do kočičího domova Sluníčko z bývalých uhelných dolů, kde je nyní pískovna. Vyměnilo se zde vedení firmy a kočičky zde začaly být nežádoucí. Čtyři se již ztratily a Rudíkovi s Dušíkem byl akutně hledán útulek, kam by se kluci mohli ihned přesunout. Dušík už našel nový domov a o půl roku starší Rudík domov stále hledá. Je čipovaný, kastrovaný a očkovaný.

***

Matyáš - kocour plemene „exotická kočka“ je vlastně krátkosrstý Peršan. Matyášovi je 6 let, je očkovaný, kastrovaný, vzorně čistotný a zvyklý žít pouze v bytě. Majitelka se pro vážné zdravotní problémy nemůže o kočky starat tak, jak by chtěla. V poslední době byla často v nemocnici, kočky zůstávaly samotné pouze se zajištěným krmením. Z toho důvodu není Matyáš zvyklý na lidi, a ani o ně moc nestojí. Je to prostě „dekorativní“ kocour pro toho, kdo pro něj bude mít dost pochopení, dá mu čas přijít na to, že lidi jsou na mazlení - a taky bude počítat s tím, že z Matyáše se mazlík možná nikdy nestane...

***

Baltazar se zpočátku bál, nechtěl se mazlit, nechtěl se nechat hladit, schovával se a prskal. Teď už ale zjistil, že to v té Pozor kočce není zas tak hrozné, že vlastně ty ženský jsou docela dobrý, a hlavně že to papání a mazlení a dobrůtky jsou každý den několikrát. Takže už asi nikdy nebude mít hlad a nebude mu zima. A tak už se neschovává a nechá se hladit. Co by pro maso neudělal...
Poslední zprávy říkají, že Baltík už se nebojí. Válí před vámi sudy, nastavuje břicho a vrní. Do nového domova by rád s nějakým kámošem nebo k nějakému kámošovi. Je to takový všudybýlek a poštuchovač. Nejraději se pere s depozitní kamarádkou - a zatím nad ní vyhrává. Přesto na něj v novém domově budete muset pomalu. Než si zvykne, vrátí se mu možná trochu jeho nedůvěra a plachost. Ale nebojte, určitě jen na chvilku!

***

Nevím jak vám, ale mně připadá jedna z těch koček hezčí než druhá. A ačkoli je o ně v útulcích dobře postaráno, je také jedna potřebnější než druhá. Touží po nové šanci, po novém začátku v našich rodinách. A po nové lásce v našich srdcích. Po té, která se po tmavé a studené zimě jejich dosavadního života zrodí na samém prahu jara a která vydrží už napořád.

Poznámka: Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.

Autor: Jan Pražák | karma: 24.93 | přečteno: 721 ×
Poslední články autora