Jan Pražák

Když si lidé a zvířata navzájem pomáhají

11. 02. 2018 8:08:08
Já pomůžu tobě a ty zase mně, jo? Jasně, souhlasím, ruku na to, packu na to. Součástí sobotní umísťovací výstavy útulkových koček byla i ukázka výcviku asistenčních psů.

Jak může člověk pomoci opuštěné kočce? Hnedka nadvakrát. Napřed ji odchytí, vezme si ji do svého útulku nebo depozita a tam ji dá do pořádku. Napraví to, co jiní lidé pokazili třeba tím, že ji od sebe vyhodili nebo dokonce ubližovali. A pak pro ni nalezne dalšího člověka, který si ji vezme domů a bude jí svou péčí pomáhat dál.

A jak kočka oplácí pomoc člověku? Dává mu vše, co umí. Svou lásku, přízeň, pozornost, vděčnost a společnost. Prostě je s ním, nenechá ho samotného a dělá mu parťáka do života.

A že těch pomoci potřebných a zároveň též pomocníků na té výstavě bylo. Dokázali byste odhadnout kolik? Prý asi tak ke stovce.

***

Sourozenci "fazolky" z Animal SOS, z nichž jako první našla domov Cizrna. Odstěhovala ke své nové živitelce, kde jí bude pomáhat s výchovou dětí. Mimochodem, kočičí výchovu jsem za mlada taky měl a nemůžu si ztěžovat.

***

Michalka z útulku Podbrdsko odjíždí až do Velkého Meziříčí. Bude tam mít na starosti společenství šesti dalších koček a dvou psů. Nu, určitě jí s tím někdo pomůže.

***

Abýsek ze Sluníčka je kliďas, musel jsem ho hodně přemlouvat, aby otevřel oči při focení. Nemá to daleko, stěhuje se do pražského bytu k další kočce, jíž bude pomáhat s výchovou pana Tomáše. Nebo to bude obráceně?

***

Asi tříletá Mišutka z depozita paní Jitky zůstává též v Praze a zvyknout si v novém bytě jí budou pomáhat noví psí kamarádi. Jak tak koukám, asi bych měl opravit název článku, protože nepomáhají jen lidi zvířatům a zvířata lidem, ale taky zvířata sobě navzájem. Nakonec, nic nového pod sluncem, lidé si občas pomáhají také.

***

Na závěr nám sem přiběhla Střelenka z Tlapek Mochov. Vlastně spíš odběhla, protože než aby mi pomohla s focením, radši si utekla do nového domova a mně nezbylo, než použít její fotku z útulku. Nu, někdy ta pomoc trochu zahapruje, to už je holt život.

Střelenka je zřejmě tak trochu vykuk. Tady to vypadá, jako by si ustlala na nějaké jiné kočce, aby se jí líp leželo.

***

Teď se však podívejme ven, kde proběhla ukázka výcviku asistenčních psů z organizace Pestrá společnost.

Tak tenhle křížený krasavec se jmenuje Coudy. Zatím ještě potřebným lidem pomáhat neumí, je mu jeden rok a teprve ho to učí paní Tereza.

***

Labradorský retrívr Robbie s Antekou. Zde bych rád odcitoval ze stránek Pestré společnosti pár vět:

Před tím, než Anetka získala asistenčního psa Robíška, chodila všude výhradně s maminkou. Kvůli rozštěpu sítnice nevidí na levé oko, má omezení sluchu a mentálně pomalejší vývoj. Nyní mladou slečnu maminka samotnou pustí na procházku s asistentem, který jí pomáhá s orientací v prostoru, upozorňuje na obrubníky, schody a nerovnosti. Podává a přináší, co je třeba. Motivuje Anetku k pravidelnému režimu a větší samostatnosti.

Nenapadá mě nic jiného, než říct děkuji. Děkuji všem lidem, kteří vycvičí asistenčního psa k tomu, aby mohl pomáhat jiným lidem. Vždyť i pro něj samotného je to pomoc, může celý život dělat něco, co ho baví. A je to na něm poznat.

Pomoc při sundavání rukavice.

Taštičku je třeba přinést opatrně a neprokousnout. A koukněte vpravo, jak Coudy pozoruje Robíška, aby se to taky naučil.

***

A ještě starý mazák border kolie Jeffry. Už mu bude deset let a pomáhá manželovi své cvičitelky Míši. Zvednout a přinést pokličku je pro zdravého člověka jednoduché. Pro člověka na vozíku to může být neřešitelný problém, s nímž mu dokáže pomoct jeho kamarád asistenční pes.

Jeff a jeho cvičitelka.

Jeff je nejen šikovný, ale zřejmě i moudrý. Dokáže poznat, z koho jednou vyroste dobrý člověk, který bude pomáhat ostatním. Lidem i zvířatům.

Poznámka: Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.

Autor: Jan Pražák | karma: 27.56 | přečteno: 947 ×
Poslední články autora