Proč má Prazdroj menší obsah alkoholu než ostatní dvanáctky?

1. 11. 2014 7:12:09
„Jestlipak oni nás v té Plzni tak trochu nešulí?“ Mohlo by člověka napadnout, když se podívá na vinětu Prazdroje a zjistí, že obsahuje přibližně 4,4% alkoholu, což sotva odpovídá jedenáctistupňovým pivům. Přitom jiné dvanáctky mívají až okolo 5%.

Nemusíme se nikterak obávat, nešulí nás. Stupňovitost piva znamená procentuální obsah především zkvasitelných cukrů v mladině, tedy ve směsi vzniklé rmutováním (štěpením složitých cukrů na jednoduché) a přidáním chmele. Při kvašení pivovarskými kvasinkami pak dochází k přeměně jednoduchých cukrů na alkohol a oxid uhličitý.

Zní to možná trochu složitě, vlastní proces výroby piva je ještě daleko složitější, ale jeho výsledkem je mok, který tak lahodí našim chuťovým buňkám a jenž u nás umíme dělat nejlépe na světě, cizinci nechť mi prominou.

Jednou ze zvláštností plzeňského Prazdroje je použití speciálních kvasinek, které prokvasí mladinu o něco méně než jiné pivovarské kvasinky, čehož důsledkem je právě nižší obsah alkoholu. Zároveň to však znamená, že v Prazdroji zůstává vyšší obsah zbytkových cukrů, který umožňuje přidání většího množství chmele, takže pivo je chuťově bohatší, dalo by říci „kontrastnější.“

Tato chuťová bohatost má výhodu pro nás milovníky dobrého piva, avšak skrývá v sobě i jedno nebezpečí, jímž je větší „zranitelnost“ při špatném zacházení. Stačí, aby se pivo přehřálo nebo naopak přemrzlo někde po cestě, prošlo špatně ošetřenými trubkami nebo jen někde dlouho stálo a jeho jedinečná chuť je pryč.

Proto si Prazdroj nejraději dávám tam, kde vím, že je o něj dobře postaráno. V restauracích a hospůdkách, kde čepují tankový, tedy dovážený přímo z Plzně v cisternách pouze do míst, kde se ho hodně vytočí a kde tedy zbytečně nestárne. Abych nedělal reklamu, tak zde nemohu žádnou z nich jmenovat, ale je mi jasné, že by to bylo zbytečné, protože každý milovník piva tu svou nejlepší dobře zná.

A že má tedy Prazdroj o něco méně alkoholu? To přece vůbec nevadí, bohatě nám to vynahrazuje svou chutí a vůní. Zkusili jste si někdy zhluboka přičichnout k čerstvě načepovanému půllitru? Ten chmel je tam opravdu znát a nejen on. Byla by však škoda zapomenout na ostatní naše piva, která jsou v drtivé většině neméně vynikající. Mohu-li mluvit za sebe, mám rád třeba ta z menších pivovarů, jakými jsou například Kácov nebo šumavský Kout.

Tak tedy dobrou chuť a trošičku s mírou, vždyť i odborníci tvrdí, že dvě až tři velká za den pro muže a malá pro ženy člověku neublíží. Naopak prospívají, nejenže chutnají, ale člověk z nich získá spoustu vitamínů a minerálů, a navíc pobude s přáteli v příjemném prostředí.

Autor: Jan Pražák | sobota 1.11.2014 7:12 | karma článku: 21.67 | přečteno: 2551x

Další články blogera

Jan Pražák

Vyhozený kocourek

Příběh kocourka Filíska měl hodně smutný začátek, nadějné pokračování a nyní zůstává s otevřeným koncem. Než se však k němu dostaneme, podívejme se na krátkou reportáž z umísťovací výstavy, která se uskutečnila v neděli v Kyjích.

16.9.2019 v 21:06 | Karma článku: 13.88 | Přečteno: 191 | Diskuse

Jan Pražák

Milostná epizoda dvou žen

Děti vylétly z hnízda a Roman s Hedvikou se mohli začít víc věnovat svým koníčkům. Část dovolené trávili odděleně, on žil tenisem a ona poznáváním cizích krajů. Oběma to tak naprosto vyhovovalo, až jednou...

14.9.2019 v 18:09 | Karma článku: 20.13 | Přečteno: 984 | Diskuse

Jan Pražák

Manželská hádka

Hádka? No, spíš než hádka jen takový běžný rozhovor, který zná snad každý, kdo žije v partnerském vztahu. Chápu, že bych se neměl plést do cizích věcí, ale nedá mi to a maličko poodhalím oponu Archibaldova a Celestýnina soukromí.

13.9.2019 v 14:21 | Karma článku: 19.01 | Přečteno: 533 | Diskuse

Jan Pražák

Kočkaři srdcaři, pomozte potřebným

Nikdy jsem netušil, že budu vyťukávat článek z mobilu. Leč člověk míní, panbůh mění, odjel jsem bez techniky na dovolenou s tím, že si odpočinu úplně od všeho. A pak najednou přišla prosba o pomoc, kterou prostě nelze odmítnout.

7.9.2019 v 17:37 | Karma článku: 24.76 | Přečteno: 536 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Beata Krusic

Vzpomínka na Ambrozii

Dnes se mi vrátily vzpomínky na Ambrozii. Jeden podnik v pražských Vršovicích. Bar plný vometáků, mladých i těch oldies, nočních ptáků, střelených strašidel, nezvladatelných třeštidel a jedné upřímné Věrušky.

16.9.2019 v 23:25 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 47 | Diskuse

Aleš Szabó

Zlo vane z východu. (nyní z blízkého)

Mnozí mí přátelé zastávají myšlenku, že veškeré zlo, které přišlo nebo hrozilo bylo z východu. Samozřejmě tím myslí Rusko a často s nimi souhlasím. Tentokrát však jde o bližší východ se západní tendencí.

16.9.2019 v 22:04 | Karma článku: 9.50 | Přečteno: 116 | Diskuse

František Skopal

Ostrá kritika teologie!

Je smutné, že existuje mnoho oblastí, ve kterých se současné křesťanství odklání od původního učení Ježíše Krista. A jedním z nich je právě teologie.

16.9.2019 v 15:26 | Karma článku: 8.69 | Přečteno: 344 | Diskuse

Jakub Moravčík

Levice a pravice filosoficky

O levici a pravici jsme historicky zvyklí přemýšlet hlavně v rozměru ekonomickém, o něco méně pak kulturním. Především ten kulturní rozměr má ale – mám za to – filosofické základy.

16.9.2019 v 11:41 | Karma článku: 9.32 | Přečteno: 314 | Diskuse

Beata Krusic

Parazit - aneb Pro vás, Karle...

"Vondráčková i Krampol truchlí." "Leukémie - jaká je šance na vyléčení?" Atakdáleatakdále. Zase ten bulvár, který má zase na kom kráááásně parazitovat.

16.9.2019 v 11:30 | Karma článku: 21.83 | Přečteno: 1191 | Diskuse
VIP
Počet článků 1571 Celková karma 27.31 Průměrná čtenost 1157


Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.

Najdete na iDNES.cz