Proč má Prazdroj menší obsah alkoholu než ostatní dvanáctky?

1. 11. 2014 7:12:09
„Jestlipak oni nás v té Plzni tak trochu nešulí?“ Mohlo by člověka napadnout, když se podívá na vinětu Prazdroje a zjistí, že obsahuje přibližně 4,4% alkoholu, což sotva odpovídá jedenáctistupňovým pivům. Přitom jiné dvanáctky mívají až okolo 5%.

Nemusíme se nikterak obávat, nešulí nás. Stupňovitost piva znamená procentuální obsah především zkvasitelných cukrů v mladině, tedy ve směsi vzniklé rmutováním (štěpením složitých cukrů na jednoduché) a přidáním chmele. Při kvašení pivovarskými kvasinkami pak dochází k přeměně jednoduchých cukrů na alkohol a oxid uhličitý.

Zní to možná trochu složitě, vlastní proces výroby piva je ještě daleko složitější, ale jeho výsledkem je mok, který tak lahodí našim chuťovým buňkám a jenž u nás umíme dělat nejlépe na světě, cizinci nechť mi prominou.

Jednou ze zvláštností plzeňského Prazdroje je použití speciálních kvasinek, které prokvasí mladinu o něco méně než jiné pivovarské kvasinky, čehož důsledkem je právě nižší obsah alkoholu. Zároveň to však znamená, že v Prazdroji zůstává vyšší obsah zbytkových cukrů, který umožňuje přidání většího množství chmele, takže pivo je chuťově bohatší, dalo by říci „kontrastnější.“

Tato chuťová bohatost má výhodu pro nás milovníky dobrého piva, avšak skrývá v sobě i jedno nebezpečí, jímž je větší „zranitelnost“ při špatném zacházení. Stačí, aby se pivo přehřálo nebo naopak přemrzlo někde po cestě, prošlo špatně ošetřenými trubkami nebo jen někde dlouho stálo a jeho jedinečná chuť je pryč.

Proto si Prazdroj nejraději dávám tam, kde vím, že je o něj dobře postaráno. V restauracích a hospůdkách, kde čepují tankový, tedy dovážený přímo z Plzně v cisternách pouze do míst, kde se ho hodně vytočí a kde tedy zbytečně nestárne. Abych nedělal reklamu, tak zde nemohu žádnou z nich jmenovat, ale je mi jasné, že by to bylo zbytečné, protože každý milovník piva tu svou nejlepší dobře zná.

A že má tedy Prazdroj o něco méně alkoholu? To přece vůbec nevadí, bohatě nám to vynahrazuje svou chutí a vůní. Zkusili jste si někdy zhluboka přičichnout k čerstvě načepovanému půllitru? Ten chmel je tam opravdu znát a nejen on. Byla by však škoda zapomenout na ostatní naše piva, která jsou v drtivé většině neméně vynikající. Mohu-li mluvit za sebe, mám rád třeba ta z menších pivovarů, jakými jsou například Kácov nebo šumavský Kout.

Tak tedy dobrou chuť a trošičku s mírou, vždyť i odborníci tvrdí, že dvě až tři velká za den pro muže a malá pro ženy člověku neublíží. Naopak prospívají, nejenže chutnají, ale člověk z nich získá spoustu vitamínů a minerálů, a navíc pobude s přáteli v příjemném prostředí.

Autor: Jan Pražák | sobota 1.11.2014 7:12 | karma článku: 21.87 | přečteno: 2761x

Další články blogera

Jan Pražák

S tlustou nebo s hubenou?

Tedy pardon, tlustá je ošklivé označení, zvlášť když se jedná o ženu. Zeptám se tedy raději „s plnoštíhlou nebo se štíhlou?“ neb i ta hubená zní trochu pejorativně. A též záleží na tom, k jakým aktivitám se ona otázka vztahuje.

12.11.2019 v 14:40 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 657 | Diskuse

Jan Pražák

Proč se nesmím vrátit domů?

Na své rané kotětství si moc nepamatuji. Zůstala jenom zasutá vzpomínka na několik dní zimy, hladu a strachu poté, co moje maminka i se ségrou zčistajasna zmizely.

9.11.2019 v 18:33 | Karma článku: 29.53 | Přečteno: 969 | Diskuse

Jan Pražák

Dobří a špatní učitelé?

Těch dobrých je bezesporu většina, ale existují i nějací špatní? Jako naprostý laik v pedagogických sférách bych si dnes nic takového nedovolil tvrdit, avšak ve svých školních létech jsem měl zcela jasno.

6.11.2019 v 14:24 | Karma článku: 28.47 | Přečteno: 886 | Diskuse

Jan Pražák

Rodina je vždycky na prvním místě

„Mami, viď, že se teď nastěhuješ zpátky k nám? Tu svoji garsonku můžeš pronajmout, až se Lukášek narodí, budeš nám pomáhat a každá koruna navíc přijde vhod. Tak můžeme s tebou počítat, že jo?“

2.11.2019 v 21:00 | Karma článku: 31.83 | Přečteno: 1005 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Robert Čapek

Radek Sárközi, prezident Titaniku

Média během stávky a po ní představují Radka Sárköziho jako prezidenta Pedagogické komory, ne jako šéfa spolku Pedagogická komora. To vzbuzuje dojem, jakoby učitelé měli profesní komoru po vzoru lékařů – což není pravda. Nemají.

14.11.2019 v 14:04 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 87 |

Aleš Szabó

Zbabělci z nor a lži okolo nich.

Proč někdo volá po stmelování společnosti a zároveň píše lži či nepravdy Proč někdo pořád musí za každou cenu nálepkovat?

14.11.2019 v 12:51 | Karma článku: 26.62 | Přečteno: 548 | Diskuse

Olga Pavlíková

Prý segregace romských dětí

Josef Mačí, dle profilové fotky reportér mladík, chytrý ovšem zjevně nikoliv. Do Česka se podle něho potichu vrací segregace.

14.11.2019 v 10:51 | Karma článku: 39.19 | Přečteno: 1441 | Diskuse

Aleš Szabó

Jak filozofům skočit na špek

Vedení Filozofické fakulty povolilo studentům projevit jejich postoj k situaci okolo klimatu ale to ještě netušili co je hlavním důvodem této stávky. Studenti dokázali oblafnout nejen vedení ale i média.

14.11.2019 v 9:01 | Karma článku: 34.52 | Přečteno: 767 | Diskuse

René Melichar

Jsem přitažlivý a nevím proč

Někdy mám pocit, že je to druh obzvlášť pitomého sportu. To si nešťastník-sportovec musí mrštně vybrat, během poponést, potupně se svléknout, obléknout se, sprintem vyměnit za větší (menší nikdy!),

14.11.2019 v 9:00 | Karma článku: 9.13 | Přečteno: 212 | Diskuse
VIP
Počet článků 1589 Celková karma 27.52 Průměrná čtenost 1162


Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.

Najdete na iDNES.cz