PK

obdivuji Vasi reakci-ja bych se neudržel a tem hulvátům rekl něco od plic.

Vadí mi strašně moc současný nahled na důchodce jako "parazity a vyzirace systemu".

Foto

Chapu. Ale mne v tu chvili prislo dulezitejsi nejak uklidnit tu pani.

EB

otázka zní, kolik a jak přispívají do rozpočtu ti dva mladí pánové, že si takhle otvírali nevymáchané ústní otvory na starou dámu, která platila daně celý život a teď z toho malinko dostává zpátky. dost možná, že kdyby svoje moudra proslovili před svými babičkami, dostali by po tlamách takovou, že by se otočili dvakrát dokola

Foto

Obávám se, že babicky buď nemají nebo se s nimi nestýkají, protože ty by si je srovnaly.

Foto

Je pravda, že někteří mladší lidé závidí penzistům (u nás nešikovně důchodcům), jejich důchody, které, kromě těch enormně nejvyšších, nejsou nijak vysoké. Vždyť většina důchodců na ten průměrný důchod ani nedosáhne. A pak jim kupodivu někteří závidí i to, že ti důchodci jsou, na rozdíl od nich, docela spokojeni a ze svých důchodů dovedou ještě pomáhat druhým - obdarovávat vnoučata drahými dárky, dokonce i přispívat na charitu. Je to životním stylem. Tím, že většina těch starších důchodců si za celý život přivykla žít skromně, nenáročně, umí se do vysokého věku, někdy i přes zdravotní potíže, o sebe postarat, nakoupit si, chutně si uvařit, nepotřebují navštěvovat drahé restaurace, kupovat si značková oblečení, každoročně jezdit na drahou dovolenou. Kdysi možná cestovali, dnes již vzpomínají... (I u nás je hezky). A za to, že většina z nich po celý život poctivě pracovala a odváděla státu daně, si zaslouží úctu, aby prožili klidné a důstojné stáří. Ovšem, sobečtí hulváti, a nejen ti mladí, se najdou všude, někdy i na tomto webu. Nemá cenu se s nimi přít. Znáte přece citát moudrého Jana Wericha: "Pokud se hádáš víc jak dvacet minut s blbcem, hádají se již blbci dva". (Volná interpretace). Díky, Honzo, za Váš článek. Karma.

(Doufám, že za ten Werichův výrok nebudu banována. Ď. )

Foto

Mirko, vím, že ne vždy máme na všechno stejný názor, ale dnes Vám dávám zcela zapravdu.

IB

Otázkou je, zda by si ostatní vyměnili svůj život se starými lidmi (důchodci) - především přijali různé zdravotní problémy, bolesti, nemoci, odcházení bližních....

Honzo, pěkně napsáno. Zdravím a přeji hezký víkend.

Foto

Ono by to možná stačilo na týden nebo na měsíc.

Tobě též hezký víkend, Iri😺

Foto

A mě teď tak napadlo, ještě splácím studia, nebo už sypu do systému?

P.S. Víc mi vadí nablblíci bez rozdílu věku.

Foto

Co já vím, možná právě zaplácáváš nákup čínských roušek, které se pak odepisovaly

IH

Že jsou mezi některými mladými takové nálady, není jen jejich chyba. Vidí kolem sebe důchodkyně, které do důchodu nakráčely středem, třeba ve věku 55 let. V důchodu jsou třeba už 30 let a dopracovaly se k důchodu třeba 22 tis. čistého (což je mimochodem plná mzda mnoha zaměstnanců, za plný úvazek. Každý totiž světedivse, nepobírá průměrnou mzdu...). Zatímco mladým se jen opakuje, že na jejich důchody zřejmě nebude a musejí si na ně spořit sami, zatímco kdy vůbec to bude, to jim nikdo neslíbí, narozdíl od ujištění, že to bude spíše později, nežli dříve. Těžko se pak divit, že to v některých vyvolává lehkou frustraci, zvláště když se jim nedostalo odpovídající výchovy a vzdělání, aby pochopili, jak věci fungují.

No a pak ta argumentace, že tito lidé celý život pracovali a odváděli daně, zní poměrně dost nepřesvědčivě. Třeba ta modelová babča studovala, pak měla řekněme 3-4 děti. Na samotnou práci jí do důchodu nezbylo víc, než 20 let. Dlužno podotknout, že tehdy její mzda mohla činit třeba 1500,-Kč, což poskytuje zcela jasnou představu, jakou raketu asi na daních odvedla. Zaplať pánbůh, že je uplatňován průběžný systém...

Každá generace má svoje problémy a vlastní optiku. Proto je nejlepší absolvovat všechny fáze a pak si udělat vlastní názor. Jinak (kdyby to snad nebylo zjevné), důchodců si vážím a přeji ji jim jen to nejlepší!

Foto

K tomu pár poznámek:

Daně se odvádějí nejen ze mzdy, ale za všeho možného, jak jsem naznačil v článku.

Péči o děti nelze považovat za něco podřadného ve srovnání se zaměstnáním, ba právě naopak a zejména u žen.

Nelze srovnávat nominální hodnotu mzdy, a potažmo daní před několika desetiletími a teď, protože tehdy měly peníze úplně jinou kupní sílu než v současnosti.

Foto

Honzo, já mám ostré rád, ostatně i guláš /a blog také/

Foto

Viléme, já taky, na srazu budeme muset něco takového dát.

Foto

Človek celý život pracuje a keď si spočítaš, čo odvádza...tak si na ten dôchodok zarobí a tá čierna diera, do ktorej sa to odvádza je nenásytná. V ČR a SR je dôchodkový systém neprehľadný a v porovnaní s vyspelejšími štátmi nedostatočný.

Foto

Ono to statni financovani je cele nejak nalevacku, Janka. Ale to bychom se tematicky dostavali nekam uplne jinam. Kazdopadne diky za cteni.

KT

Jsem odjakživa na volné noze a pracuji nepřetržitě přes 50 let. Svobodné povolání přinášelo v totalitě nadstandardní výdělky, ale také vysoké daně, vyšší než dnes. Naše výdělky obhospodařoval Fond výtvarných umělců a po převratu. Když byl zrušen agenda se z větší části ztratila.

Nemůžu si stěžovat, mám firmu, stále pracuji naplno a stále odvádím slušné daně, taktéž naše firma. Důchod mám zcela podprůměrný, určitě bych z něj nevyžila a nemyslím, že by mi ho měl někdo závidět.

Foto

Klobouk dolů. Asi nebudu daleko od pravdy, když řeknu, že státu stále odvádíte víc, než od něj dostáváte formou důchodu.

RC

Nejvic kecu maji ti, co v podstate skoro zadne dane neplati...

  • Počet článků 2129
  • Celková karma 30,63
  • Průměrná čtenost 1302x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.