Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Fajnovou dovolenou preju a zdravim taky z dovolený. Tady všichni šišlaj...

1 0
možnosti
Foto

Díky, Marku, tipuju, že jsi u našich severních sousedů. Tak si to hezky užij, nám už to bohužel konči.

0 0
možnosti
Foto

Ona se ta informace dá často přenést neverbálně. Kdysi jsme s kamarádem jezdili po Costa Rice a ani jeden jsme neuměli španělsky. Takže když jsme se potřebovali dostat do San Ramonu, tak jsme srolovali okýnko a halekali: "Por favor! San Ramon?" a pak už jsme jen z gestikulace odečítali kýžený směr jízdy. :-)

1 0
možnosti
Foto

Ano, to je ta osvědčená domluva rukama, nohama.:-)

0 0
možnosti
Foto

Každej jsme holt dobrej na něco, já zase naprosto nevládnu v technických oborech o matematice (i té primitivní) nemluvě.;-DR^

1 0
možnosti
Foto

Myslíš matematiku na úrovni matfyzáky označované za prosté počty? Tam někde končím.;-D;-)

1 0
možnosti
Foto

Umím trošku nemecky a trošku anglicky. V hotelu jsem dost často kombinovala tyto dva jazyky,řečeno Babicovsky: když si nemůžeš vzpomenout na německé slovo,vraž tam anglické;-D a vždycky mi rozuměli:-)

1 0
možnosti
Foto

R^ Prima vyprávění. Lidé se domluví, když opravdu chtějí domluvit se. Ono asi tak 18 ze 20 z nás bude vždy slabší na jazyky, ale vždy se nějak domluvíme...

Přeji krásný den :-)

2 0
možnosti
Foto

Diky, Marku, tak v tom nejsem sam:)

0 0
možnosti
Foto

Pamatuji si, jak jsme se kdysi ztratili ve Francii na výletě. Neměli jsme tehdy navigaci, pouze mapu, ve které ne a ne najít to místo, kde jsme se nacházeli. Zastavila jsem u skupinky francouzských policistů a vystoupila z auta se slovy: "Bonjour, excuse moi, parlez vous anglais?" Následoval rozpačitý úsměv jednoho z příslušníků a s kapičkami potu, které mu mezitím začaly skrápět čelo, odněkud vytáhl malou, kreslenou mapku (podobnou mapce, jakou lze dostat např. v ZOO) a začal mi lámanou angličtinou vysvětlovat, kudy kam. Skončilo to fotkou, na které je ta mapka a prsty označený bod A, kde se nacházíme a bod B, kam chceme jet. (Tento obrázek poté sloužil mému spolujezdci jako GPS :-)).

Policistovi se očividně ulevilo, když jsem se na něj zazubila se slovy "Merci beaucoup, au revoir!"

A mně také. :-)

2 0
možnosti
Foto

A to je prave o te dobre vuli:)

0 0
možnosti
Foto

jsem trvalůe odsouzen pohybovat se je ve zdejších krajích...ne že by mi to vadilo, ale umět se alespoň malinko domluvit nějakým světovým jazykem jen závidím. třebas anglicky umím KO a OK...neumím se orientovat ani na letišti:-)

3 0
možnosti
Foto

Jaromíre, to Ti tak docela nevěřím, vždyť jsi zcestoval kus světa:-)

1 0
možnosti

Já vládnu obstojně třem jazykům, jednomu v ústech a dvěma v botách. A jsem spokojený.

2 0
možnosti
Foto

A ještě trochu čtvrtým - slovenštinou. Tu jsme kdysi nasáli v dětství:-)

1 0
možnosti

J96a66n 37P93a70v38e51l

20. 9. 2018 23:02

Kdo chce, jazyk se naučí. Ale chtít. Motivace je vůbec průšvih. Ať se jedná o jazyky, hubnutí či odvykání kouření. Kdo nemá motivaci, nedá to.

Jazyk, na rozumné úrovni, se dá naučit do půl roku. Aby se člověk domluvil na základech (a základem nemyslím pozdrav a ukazováček ukazující na dort). Ale ta motivace. Kdyby to bylo jednoduché, byli bychom všichni štíhlí, uměli deset cizích jazyků a pár dalších programovacích. Není

1 0
možnosti
Foto

Měl jsem kolegu, který uměl 17 jazyků a říkal, že mu to samo skáče do hlavy. Mně dělají jazyky problémy, jak už jsem psal v článku. S matykou jsme to měli obráceně, pro něj byla nepředstavitelným problémem, já s ní starosti nikdy neměl. Takže to není jen o vůli, ale hodně o předpokladech, které máme člověk co člověk různé. Je sice pravda, že "mus je velkej kus," ale každého to stojí jinou dávku úsilí.

2 0
možnosti
Foto

Krásné lingvistické povídáníR^! Já umím česky. Zatím jsem si s tím vystačila. Ale ti chudáci, co můj rodný jazyk neovládají, ti se mě na cestu ptají zbytečně;-D.

2 0
možnosti
Foto

Krasne receno, Zdeni:)

1 0
možnosti
  • Počet článků 2126
  • Celková karma 31,22
  • Průměrná čtenost 1304x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.