Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zajímavé téma velice zajímavě popsané R^ Jako vždy.

1 0
možnosti

Vaše články je radostí číst:-)...R^

1 0
možnosti
Foto

Diky, udelala jste mi radost:)

1 0
možnosti

svatou pravdu má paní! šedesátka není pro ženu, která udržuje mozek i tělo, žádný velký věk. a abych lehce pozměnila nadpis jednoho blogu " babička není chůva a služka, babička je dáma " ;-)

3 0
možnosti
Foto

To je krásná věta:-)

1 0
možnosti

Pozoruji v průběhu života, jak se mění vztah k důchodu a důchodcům. Za socíku to bylo něco, co zaslouženě člověka čekalo kolem šedesátky (matky, policisty i vojáky i dřív), někdo se do "papučí" těšil, někdo do práce chodil dál, protože práce zpravidla neznamenala takový shon a stres. Nějaké velké užívání si nikdo nečekal, nikdo nikomu nezáviděl. Dnes se situace změnila, pro mnohé je zaměstnání utrpením a stresem a při odchodu do důchodu mají pocit, že je systém vymačkal jako hadr a chtějí si za to něco užít (navíc jsou dnes možnosti si užít). No a pak je tu generace středního věku, která maká jak šroub, platí vysoké daně, přitom důchod je jí oddalován do nedohledna, která cítí křivdu, že jejich rodiče se "flákali za socíku a teď si užívají brzkého důchodu, který je už nečeká, protože budou dřív mrtví, nebo z nich budou jen dožívající trosky". Tato generace je pak docela citlivá na to, když tato "babička, co měla "lehký život", kdy z práce chodila ve tři, nemusela se bát o práci a ještě šla do důchodu brzy, nechce dostatečně pomáhat dětem v těžké situaci. To je situace, o kteté píše autor

Mimo téma pak už je generace cca mileniálů, která s nějakým důchodem nepočítá vůbec, každý jim říká, že se o sebe musí postarat sami, přitom dalších 50 let ale prý budou živit stávající důchodce i svoje rodiče. Tedy nic jim není slíbeno, krom obrovského kamene na krku, kterým je živení starší generace a tak na ni i pohlíží. Tito mladí ligicky hledají cestu, jak se této zátěže průběžného systému zbavit, tedy změnu systému, nebo způsob, jak ho obejít. Vymýšlejí se protověci jako nepodmíněný příjem, či přesun příjmů jinam, např. pomocí kryptoměn.

1 1
možnosti

Je to tak.Díky průběžnému důchodovému systému se babičky nemusí snažit být mladým co platné, mohou si klidně dovolit na ně udělat dlouhý nos a žít si "svůj život". Vědí, že mladí se povinnosti odvádět jim peníze na důchod nevyhnou, a když ne ty jejich děti, tak všechny ostatní ano.

Rodina se rozpadá, atomizujeme se na jedince, co přece mají "právo na svůj život". Fajn, ale s velkou pravděpodobností budeme i díky tomuto nahrazeni jinou kulturou..

0 1
možnosti
Foto

Mladí dneska vylétají z hnízda kolem třicítky. Do té doby jsou jim veškeré zdroje budoucích babiček k dispozici. Já vím, že školné se u nás neplatí, ale tušíte, co stojí rok vysokoškoláka? U nás teď nastupuje do školy poslední, když se bude dobře dařit, bude promovat v mých 56. Do práce budu chodit do 65.

Tak máte pocit, že někde mezičase bych měla plynule od posílání půlky výplaty studentovi přejít k plné péči o vnoučata?

A babička z příběhu právo na své aktivity nemá proti, aby dcera měla?

Nutíte mne k zamyšlení ... o etice.

5 0
možnosti

Šedesátky jsou bájo holky !! V

5 0
možnosti
Foto

J53a39n58a 94M57a81j97o71v50á

13. 6. 2018 23:57

Jen ať ty pozdější lásky kvetou...

4 0
možnosti
Foto

Vždyť o tom je život:-)

2 0
možnosti

A to je hezké:-)šedesátka je přece jeno číslo ne?

3 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS