Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

To ale není žádná novinka, vždyť máme DPH.

1 0
možnosti
Foto

To je DPH vyššího stupně:-/

0 0
možnosti

Rok 1997 - služební cesta do Bristolu. Z letiště v Londýně mě veze soukromý smluvní přepravce. Ten mi během několikahodinové cesty vysvětlí, že v Londýně existují, kromě veřejné dopravy, dva paralelní způsoby přepravy: taxikáři a smluvní přepravci a uvede čím se liší.

Obě skupiny musí mít licence na konkrétní osobu, které nedostanou dokud nesplní stanovené požadavky. Tyto licence mohou být odebrány, když dotyčný poruší pravidla a už jí znovu nedostane a tgoho se všichni bojí. U obou skupin jsou i jasně stanovené požadavky na vozidlo - charakteristické londýnské taxi a velké auto u smluvních.

Obzvláště náročné jsou zkoušky z místopisu u taxikářů. Ti však mají výhodu, že do svých jasně označených taxíků mohou naložit kohokoliv, kdo na ně mávne na ulici.

Smluvní přepravce nesmí nikoho naložit bez předchozího objednání. A to platí i pro ty co provozují smluvní přeprava jako soukromníci vlastními auty. Takže využívají dispečink.

Mimochodem, to auto nemělo žádný taxametr ani označení prostě slušná běžná limuzina.

Takže nic nového pod sluncem dnešní UBER je prakticky totéž co ti smluvní přepravci před dvaceti lety v Londýně.

Pražtí taxikáři se už dávno totálně znemožnili okrádáním zákazníků a nepochybně i státu. Kdo si myslí, že platí všechny daně, tak je hodně naivní. Zejména ta taxikářská klika z letiště by měla radši držet hubu. Všechny průvodce upozorňují na jejich nekalé praktiky.

Je nepochybné, že i ti řidiči UBERu by měli být registrováni. Je problémem státu, že není schopen stanovit naprosto jednoduchá pravidla, obdobná těm co platila už před desítkami let v tom Londýně. A o taxametru to skutečně není.

1 0
možnosti

myslím si, že autor vůbec nepochopil rozdíl mezi sousedskou výpomocí a Uberem popř. Airbnb !8-o

0 0
možnosti
Foto

Viz odpoved Janu Pavlovi o kousek niz;).

0 0
možnosti

J75a13n 32P18a46v18e96l

6. 10. 2017 14:32

Ne, jde o uber a airbnb. Ja sam airbnb vyuzivam, ale vyuzivam to podle puvodni myslenky. To, co provozuji nekteri, je ciste podnikani. Je to, jako by zednik Pepa stavel domy na plny uvazek a rikal neco o sousedske vypomoci.

Zakonodarci by meli reagovat a dat tomuto podnikani pravidla, ale bohuzel jsou, jako obvykle, sto let za vopicema

3 0
možnosti
Foto

Tak to je prave ono. Pokud nekdo provozuje jedno ci druhe stylem "svezu te, protoze tam zrovna jedu" nebo "ubytuju te, protoze zrovna sam budu pryc, je to neco jinho, nez kdyz to provozuje jako regulerni zivnost.

0 0
možnosti

No, Honzo, nic povzbudivého...nadarmo se neříká, že nejhorší je pilnej blbec. Tak hlavně, aby se to "hospodské šmírování" fakt neujalo.

Od tebe dobré upozornění, jak by se to mohlo zvrtnout.

2 0
možnosti
Foto

Ono se už tak šmíruje dost a dost, Marie.

Díky, hezký den:-)

1 0
možnosti

Mám pro vás taky příběh: Píše se rok 2022. Velká část ekonomiky se díky "elektronickým dohazovačům" přesunula do šedé sféry. Lidé si vzájemně ve velkém poskytují služby bez toho aby oficiálně podnikali či se nechali zaměstnat. Příjem státního rozpočtu klesl na 50%. Není na výplaty důchodů, na platy učitelů a dalších státních zaměstnaců. Byla zastavena údržba i výstavba silnic. Jaké navrhujete řešení:

1. Takto jsme to chtěli. Minimalizujeme stát, školství od školky po VŠ i zdravotní péče bude komplet hrazena klienty, rušíme vyplácení důchodů lidem, co si desítky let platili důchodové pojištění. mají prostě smolíka, měli si našetřit do strožoku.

2. Tuto část ekonomiky (nesmyslně nazývané sdílenou) zakážeme.

3. "Sdílenou" ekonomiku zregulujeme a zdaníme, abychom mohli zachovat služby státu a měli poskytování těchto služeb pod kontrolou.

4. Nějaké vaše vlastní pro všechny výhodné řešení?

0 0
možnosti
Foto

Pokud by stát dokázal efektivně hospodařit s vybranými penězi a dokázal zabránit tomu, aby jich spousta nekončila v kapsách těch, kteří zrovna mají moc, nemusel by zabývat takovými nesmysly jako danění vzájemné výpomoci občanů.

2 0
možnosti

D62a26v75i38d 88V91l16k

6. 10. 2017 12:21

Jojo máme se na co těšit.

1 0
možnosti
Foto

Jo, Davide, zvlášť když čtu ty příspěvky okolo Tvého.

0 0
možnosti

Je snad jasné, o co jde. Stát má nějaké výdaje, z nichž většina je prakticky fixní a nedájí se škrtnout (důchody, sociální dávky, zdravotnictví, školství, armáda policie, komunikace..).

Ty peníze se někde vzít musí. (Mimochodem, vy nepobíráte, nebo nebudete pobírat důchod?) Případ, který jste si vymyslel stát dosud toleroval jen proto, že takto uniklé peníze byly relativně zanedbatelného objemu a obtížně zdanitelné. Proto máme i poměrně vysoký nezdanitelný příjem, ale to vše jsou výhody o které přijdeme, pokud se větší část ekonomiky přesune z té legální zdaněné do šedé sféry. Stát už ji nebude moci přehlížet. To minimální co může pro zachování příjmů udělat je, že si od provozovatelů vyžádá podklady ke všem zorganizovaným transakcím a zdaní je. Jestliže neškrtneme většinu služeb státu a nejme smířeni s jeho zhroucením, tak není jiná cesta.

0 2
možnosti

Tak nevím, sdílená ekonomika a sousedská výpomoc je z hlediska státu šedá ekonomika, proti které musí bojovat. A až jednou vyhraje, zjistí, že už není kdo by vyráběl nějaké smysluplné a směnitelné hodnoty za přiměřenou cenu. Dojdou zdroje, to je jedna možnost, ta druhá je, že si lidé uvědomí, že žádné "zapisující Rudolfy" k životu nepotřebují a přestanou se jich bát a tudíž jim nedají tu možnost, mít nad nimi moc.:-)

4 0
možnosti
Foto

Nojo, Honzo, teď si představ další příklad. Před časem jsme natírali podhledy, bylo nás asi pět chlapů ze sousedství a postupně jsme udělali všechny domky. Neplatili jsme si penězi, ale tím, že jsme to udělali "všichni všem," takže se to vyrovnalo. Jenomže ta hodnota práce v tom byla, takže i zde by měl stát nárok na nějaký bakšiš. To už je naprostá absurdita:-)

3 0
možnosti
Foto

Jen blbněte...:-P;-) Hezky napsáno, ale až ten ajťák udělá tomu zedníkovi mobilní aplikaci, přes kterou si budeme moct ty meloucháře objednávat, získá to punc oficiálnosti a ten úředník to bude mít mnohem těžší. Jinak tím "sežeň to a ono" jste mi připomněl Samotu u lesa: "to máte písek, vápno, cement, cihly, tvárnice, prkna, hřebíky......" :-) Karma

3 0
možnosti
Foto

Přesně Marie, Samotu u lesa jsem měl na mysli:-)

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS