Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Madla ve vznešené společnosti - 4. Evropská krátkosrstá

O Lindě, o Damiánovi, o mně, prostě o každé obyčejné domácí kočce se s trochou nadsázky dá říct, že je Evropskou krátkosrstou bez papírů. Totéž platí i o bitevní kočce Pitipačce, tedy ne o té kreslené z Večerníčku, ale o její jmenovkyni, která bydlí v Lindině sousedství. Napřed vás však obšťastním trochou teoretického mňoukání o široké rodině Evropských krátkosrstých.

 

První zmínky o předchůdkyních dnešní Evropské kočky lze vysledovat až do roku 1925, kdy se angličtí chovatelé rozhodli, že se ve Velké Británii nachází značné množství hezkých, ale nešlechtěných koček, které by si také zasloužily vlastní standard. Od roku 1938 počalo jejich skutečné šlechtění a vývoj pak následně směřoval k robustnímu typu koček. K získání různých barevných variet používali angličtí chovatelé křížení s perskými kočkami. Takto vzniklí jedinci byli spíše zaoblenějšího typu. Naproti tomu ve Skandinávii se severští chovatelé snažili o upevnění přírodního typu koček atletického vzezření.

Srst je hustá, přilehlá, pružná a lesklá. Hlava je dosti velká, obličej vytváří dojem kulatosti, přesto je ale spíše delší než širší s dobře vyvinutými tvářemi. Nos je spíše rovný, středně dlouhý a rovnoměrně široký po celé délce. Uši jsou středně velké, lehce zakulacené, na špičkách mohou mít chomáčky chlupů. Oči jsou kulaté, jejich barva má být čistá a jasná, závislá na barvě srsti. Evropská krátkosrstá je střední až velká kočka s pevnýma, středně vysokýma a silnýma nohama, pevnými kulatými tlapkami. Ocas je středně dlouhý, silný v kořeni a rovnoměrně se zužuje k zakulacené špičce.

Evropská kočka je zcela individuální osobnost, a tak není dost dobře možné popsat její obecnou povahu. Lze říct, že Evropské krátkosrsté kočky se vyznačují samostatností, bystrostí, inteligencí, zvědavostí a přítulností. Přítomnost ostatních koček jiných plemen jím zpravidla nečiní problémy. Lidské společnosti se také velmi dobře přizpůsobí, ale k neznámým lidem bývají obezřetné a nedůvěřivé.

Pitipačka ze sousedství je typickou zástupkyní bezpapírových Evropských koček. Kožíšek má překrásně mourovatý, tedy pardon, správně bych měla mňouknout tygrovaný, ozdobený bílou náprsenkou a punčoškami. Její skutečné jméno neznám, přezdívku Pitipačka dostala od Honzy za svou neohroženost.

Honzovi přátelé mají roztomilého Westíka jménem Falco, jehož jednou z nejoblíbenějších činností je prohánění nás koček. Většina z nás mu dělá radost svým prcháním, jakmile ho spatří, ale ne tak Pitipačka. Když ji Falco poprvé uviděl, zazářila mu jeho drobná očka a hned byl celý natěšený, jak ji prožene. Rozběhl se tedy k ní, ale ona nic. Nejen, že nezačala zbaběle prchat, naopak popošla mu naproti pár pomalých kroků a naježila se jen tak trošičku, aby se neřeklo. A pak udělala něco, čeho by se Falco nenadál ani v hrůzostrašném snu o nebojácných kočkách. Ne, nezaútočila na něj, to by bylo příliš jednoduché. Prostě si sedla, zůstala jako socha bez jediného pohybu a pevně se mu zahleděla do očí. „Tak pojď, mladíku, a ukaž se,“ říkala svým výrazem, ale nejsem si jistá, zda ji Falco dobře rozuměl. Chvilku na ní zíral, jako u vytržení, a pak se rozvzpomněl, že vlastně hrozně pospíchá, protože musí nechat svůj psí podpis na rohu zítky o dva domečky dál. Tedy nevím, jestli ten jeho spěch byl opravdový, možná ho jen velmi přesvědčivě sehrál.

Od té doby udržují Falco s Pitipačkou nepsané příměří. Ona se mu neplete úmyslně do cesty a on, když ji náhodou zahlédne, tváří se, že ji nevidí. Mňouknu vám upřímně, že já sama se jejímu chování k Falcovi vůbec nedivím. Pitipačka má totiž jednoduše trénink, neb sdílí své obydlí s párečkem pěkně urostlých bull teriérů.

 

Zdroj: www.ocasky.cz

Autor: Jan Pražák | sobota 1.12.2012 20:08 | karma článku: 17,42 | přečteno: 1052x
  • Další články autora

Jan Pražák

Ty zvíře moje!

Oslovení „ty zvíře“ nemusí být nutně hanlivé, a pokud je doprovázeno přivlastňovacím zájmenem, bývá spíš chápáno jako lichotka. A zdaleka ne vždy s erotickým podtextem, stačí, aby se někdo zachoval živočišně jako ten tvor boží.

27.4.2024 v 7:07 | Karma: 20,38 | Přečteno: 423x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Pražák

Heleno, hledej!

„Tak copak si dáte?“ Zeptal se nás prošedivělý číšník, když jsme se sobotního podvečera usadili se Soňou k restauračnímu stolu za účelem doplnění sil po odpoledním courání nezvykle chladnými ulicemi města.

24.4.2024 v 14:34 | Karma: 31,08 | Přečteno: 798x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Věř svým očím

„Promiň, Marku, já s tebou na to kafe fakt nemůžu jít. Musím do zítřka opravit písemky za celou třídu, ještě jsem s tím ani nezačala a už tak u toho budu sedět do noci. Tak se na mě nezlob, prosím.“

21.4.2024 v 7:07 | Karma: 27,94 | Přečteno: 842x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Obchodník musí umožnit platbu v korunách a do určité výše i v hotovosti

„Honzo, líbilo by se ti, kdybychom místo korunami platili eury a navíc jenom bezhotovostně?“ Položila mi Maruška nečekanou otázku, jakmile jsme si lokli kávy a dali první sousto větrníku v naší oblíbené cukrárně.

18.4.2024 v 14:23 | Karma: 27,92 | Přečteno: 1014x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Zpověď dominantního muže

Nalézt si v dnešní době ženu, která by se mi ve všem podřizovala, nebylo jednoduché. Zkoušel jsem to asi se třemi, ale pokaždé to skončilo krachem, jakmile poznaly, že nemůže být po jejich, tak mě dříve či později opustily.

15.4.2024 v 14:31 | Karma: 23,96 | Přečteno: 958x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Vedení TOP 09 jedná o ministrovi. Dorazil Tuleja, pozice ve vládě ho zajímá

30. dubna 2024  6:02,  aktualizováno  8:04

Vedení TOP 09 rozhoduje o kandidátovi na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Helenu...

Při přestřelce s hledaným mužem v USA zemřeli tři policisté

30. dubna 2024  7:02

Život tří policistů si vyžádala přestřelka s hledaným mužem, která se odehrála v pondělí v...

V Kaprunu zemřel šestašedesátiletý Čech. Na sjezdovce se srazil s dalším lyžařem

30. dubna 2024  6:45

Při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun zahynul v pondělí 66letý Čech. Nepřežil čelní...

Hamás chystá odpověď na návrh příměří, Biden mluvil s lídry Egypta a Kataru

30. dubna 2024  6:24

Americký prezident Joe Biden v pondělí večer telefonicky hovořil s egyptským prezidentem Abdal...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 2129
  • Celková karma 30,92
  • Průměrná čtenost 1302x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.