Madla a Damián - 6. O Superkočce

Honzovi se zřejmě po mně a po Damiánovi stýská, protože se mu občas o nás zdá. V posledním svém snu si mi stěžoval, že četl nějaký článek, v němž se autor nemile dotýkal jeho svobodomyslného založení arogantním vnucováním jakýchsi demagogických církevních postulátů, navíc značně pokroucených. A tak mě poprosil, abych zde z nadhledu kočičího nebíčka naškrábala pár řádků o tom, jak to vlastně ve skutečnosti všechno je. S vesmírem, se Zemí, s kočkami, s lidmi a se vším ostatním. Ponořili jsme se tedy s Damiánem do studia, jehož výsledkem je dnešní povídání. Ještě než začnu, tak musím velice důrazně mňouknout, že na rozdíl od tamtoho autora své závěry nabízím jen jako podnět k zamyšlení s tím, že jim mohou věřit pouze ti, jimž budou blízké. My kočky totiž zásadně nikomu nic nevnucujeme, dokonce ani v případě, když jde o čistou pravdu.

Na samém počátku věků stála Superkočka. Zrodila se z prahmoty, byla všemocná a tak obrovská, že si to ani nelze představit. Srst měla celou bílou, oči jí zářily světle zeleným přísvitem. Byla však samotná, bylo jí smutno, a tak se rozhodla, že si bude hrát. Jediným prudkým mávnutím tlapky rozčísla svými ostrými drápky prostor, a najednou se okolo ní počal rozpínat čerstvě zrozený vesmír. Krouživým pohybem svého hebkého dlouhosrstého ocasu začala roztáčet spirály galaxií, září svých očí v nich zažehala jednotlivé hvězdy. Když se jí nějaká neposlušná hvězda omylem připletla pod drápek, Superkočka ji zlehoučka napálila, a ta se pak změnila na černou díru. Nepřála si, aby hvězdy zůstaly samotné jako ona, a proto z některých udělala dvojčata, dalším opatřila planety jako koťátka.

Rozhodla se, že vybrané planety, včetně naší Země, okrášlí kouzlem života, a hned se pustila do jeho tvoření. Jako první ze všech tvorů na Zemi stvořila Superkočka k obrazu svému kočku domácí, což ji natolik potěšilo, že k ní v zápětí přidala ostatní kočkovité šelmy. Aby kočky měly co jíst, stvořila jim zvířata k lovení, aby to na druhé straně neměly tak jednoduché, dala vzniknout tvorům, kteří je pronásledují. Stvořila psy, ty malé kočkám pro zábavu, větší pro zdravé kamarádské soupeření a ty největší proto, aby si kočky nemyslely, že jsou na světě nejsilnější. Jako posledního ze všech tvorů stvořila Superkočka člověka a dala mu za úkol, aby se o kočky staral, aby jim věrně sloužil.

Všem tvorům, od těch největších, až po ty docela maličké, dala Superkočka do vínku nesmrtelnou duši, kočkám vdechla devět životů. Když kočka zemře a její duše opustí Zemi, vstoupí sem do kočičího nebíčka a je zcela na jejím rozhodnutí, zda a kdy se chce vrátit zpět a prožít další ze svých devíti životů. Poté, co jich všech devět vyčerpá, obvykle zde delší dobu odpočívá a rozmýšlí, zda se rozhodne načít první z další série devíti životů na Zemi nebo zda tu zůstane a bude pracovat ve Společenství starostlivých. Členové tohoto společenství zde o všechno pečují, pomáhají duším čerstvých příchozích a starají se, aby se tu každá cítila co nejlíp.

Superkočka, ač stále všemocná, o vládu nad stvořenými světy nestojí, tu přenechala přírodě a jejím zákonům. Zachovala si svou tvůrčí hravost, a protože se nekonečný vesmír stále více a více rozpíná, má dostatek času a místa k dalšímu tvoření. Možná, že zrovna v těchto okamžicích stvořila kdesi v odlehlém vesmírném zákoutí další kočičí svět a já věřím, že jsou nám ty nové kočky dočista podobné. Vždyť Superkočka je stále tvoří k obrazu svému.

Možná mi mnozí z vás nevěříte a smějete se, co jsem to naškrábala za blábol. Máte na to plné právo, vaše víra je čistě vaší osobní volbou. Avšak až potkáte nějakou kočku, zastavte se a zahleďte se pozorně do hlubin jejích očí. Když budete mít štěstí a kočka vám bude příznivě nakloněná, uvidíte v nich na kratičký okamžik podivuhodnou lehoučkou uklidňující zelenou záři, nabitou obrovskou energií. Vězte, že jste v tu chvíli spatřili pradávný odkaz Superkočky, který vložila do každé z nás.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Pražák | pátek 23.3.2012 22:27 | karma článku: 13,48 | přečteno: 858x
  • Další články autora

Jan Pražák

Zrádný tajuplný úplněk

Máte rádi Měsíc? Já tedy rozhodně ano. On totiž není jen strohým kamenným nebeským tělesem, je přímo romantickou osobností, která po staletí inspiruje generace umělců k jejich tvorbě, i obyčejné lidi k potěše a zamyšlení.

18.5.2024 v 7:07 | Karma: 20,70 | Přečteno: 507x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Záhadná podoba lidí a jejich zvířat

„Teda, tobě to sluší, ty seš ale kočka!“ Kteroupak ženu by nepotěšila taková upřímně myšlená věta. Nejen přitažlivého vzhledu, ale i pozitivních povahových vlastností lze snadno dosáhnout netoliko u žen, ale i u mužů.

15.5.2024 v 14:34 | Karma: 19,66 | Přečteno: 577x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Pražák

Jak byla Maruška za zlodějku

„Je ti jasné, že sedíš u jednoho stolu se zlodějkou a měl by sis ohlídat věci, abych ti něco neukradla? Musíš počítat i s tím, že ti udělám ostudu, přijdou si sem pro mě a odvedou mě v poutech před zraky celého osazenstva.“

12.5.2024 v 7:07 | Karma: 25,88 | Přečteno: 795x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Ženské zásadně nebiju

Jakkoli jsem možná drsňák a v dětství jsem byl pěkné kvítko, nedovedu si představit, že bych uhodil ženu. Už bych asi ani nespočítal, kolik poznámek, důtek a dvojek z chování jsem za svou prudkost dostal ve škole.

9.5.2024 v 14:34 | Karma: 25,61 | Přečteno: 1433x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Nepřekážej v těch dveřích, proboha!

Taky jste si všimli, jak se poslední dobou kdekdo postaví do dveří v hromadné dopravě a vůbec ho nezajímá, že by snad ostatní lidé chtěli vystoupit nebo nastoupit? Možná je to nějaká nová móda a kdo nepřekáží, není in.

6.5.2024 v 14:34 | Karma: 29,62 | Přečteno: 976x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

U Neapole bylo nejsilnější zemětřesení za posledních 40 let. Mělo 4,4 stupně

21. května 2024  6:16,  aktualizováno  6:29

Okolím jihoitalského města Neapol v pondělí večer otřáslo zemětřesení, podle agentury AFP...

Předčasné volby budou v Íránu na konci června. Lidé uctí památku zesnulého prezidenta

21. května 2024  6:22

Předčasné prezidentské volby v Íránu se uskuteční v pátek 28. června. Registrace zájemců o...

Poslanci mají znovu jednat o odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění

21. května 2024  5:45

Na poslední řádné schůzi před evropskými volbami se scházejí poslanci. Nejtřaskavějším bodem z...

Koho ještě zajímá? Trumpův soud jako reklama končí, demokraty neuspokojil

21. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Soudní proces s exprezidentem USA Donaldem Trumpem o údajné nelegálnosti úplatku pornoherečce...

AURES Holdings a.s.
NÁKUPČÍ AUTOMOBILŮ - BRNO (A12460)

AURES Holdings a.s.
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 40 000 - 60 000 Kč

  • Počet článků 2136
  • Celková karma 29,06
  • Průměrná čtenost 1307x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.