Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Máte rádi českou klasiku?

Pokud čekáte duchaplné povídání o velikánech české klasické literatury nebo hudby, tak vás bohužel zklamu. Budeme se věnovat něčemu daleko přízemnějšímu, leč možná o to příjemnějšímu. Čemuže tedy? No přece jídlu.

Taky máte nejradši klasická česká jídla třeba od španělského ptáčka až někam po vídeňské řízky jako já nebo si spíš potrpíte na exotiku? Ano, přiznávám, možná to zní divně nazývat českou klasikou pokrmy s cizokrajnými adjektivy, ale ruku na srdce, zkoušeli jste si někdy objednat ve Francii francouzské brambory? Já tedy ne, ale můj kolega Pavel ano a prý mu přinesli něco, co francouzské brambory v českém vydání moc nepřipomínalo. Mělo to být zalité jakousi smetanovou omáčkou a Pavel tvrdil, že mu to vůbec nechutnalo a že už se strašně těšil na ty naše. A jestlipak uhádnete, při jaké příležitosti mi o tom vyprávěl? Při obědě v závodní jídelně, když jsme si pochutnávali na čem jiném než na francouzských bramborách. Byly vynikající, ozdobené zlatavou kůrčičkou a hravě strčily do kapsy onen stejnojmenný pokrm ze země gurmánů nejgurmánovatějších.

Netuším, jak by to dopadlo, kdybych si objednal španělského ptáčka na Pyrenejském poloostrově, ale radši bych to ani nezkoušel. Bál bych se, aby mi nepřinesli nějakého čerstvě opečeného místního zpěvného opeřence. To už bych spíš risknul ten vídeňský řízek v samotné metropoli našich jižních sousedů. Vždyť Wiener Schnitzel je vyhlášenou lahůdkou, i když v místě svého jména se možná obaluje a smaží trochu jinak než u nás. Tak schválně, dali jste si ho tam někdo z vás? Jestli ano, písněte to do diskuse a pořádně přehánějte, ať my ostatní můžeme slintat závistí.

Faktem je, že českou klasiku mám rád odmalička, však jsem na ní taky vyrůstal u své babičky z Posázaví. Pamatujete si ještě na ty stařičké lahůdky, jakými byly třeba škubánky polité rozpuštěným máslem a posypané mákem nebo nastavovaná kaše s osmaženou cibulkou, případně brambory na loupačku? Klasická česká jídla sice daleko prostší, než na jaká jsme dnes zvyklí, ale tak vynikající, že se na ně prostě nedá zapomenout. Tak dobrá, když už vás ponoukám k diskutování, zkuste si vzpomenout na nějaká další, která jste měli rádi vy a jež třeba pocházela z vašeho rodného kraje.

Víte, co je zvláštní? Jak se člověku během života od samého dětství postupně mění chutě. Když jsem byl malý špunt, snažil jsem se tvrdošíjně odmítat cokoli, co bylo s koprem. Kopr má své specifické aroma, které mně, respektive mým děcky citlivějším čichovým a chuťovým buňkám prostě vadilo. Jenomže znáte to, dítě míní, rodič mění, a mně tudíž to odmítání nebylo nic platné. Kopr byl do mě cpán se slovy, jaký je zdravý a výborný, až jsem si vůči němu vytvořil odpor. Takový psychický blok, jak by to nazval odborník.

„Honzo, proč si taky nedáš koprovku, vždyť je to jedno z nejlepších jídel?“ Slýchal jsem už v dospělosti od svých kolegů v závodní jídelně nebo od kamarádů v restauraci. Všem jsem odpovídal, že kopr prostě nejím, až z toho udiveně kroutili hlavami, nedokázali mě pochopit a mysleli si, že jsem blázen. Došlo to dokonce až tak daleko, že má drahá manželka musela tuto skvělou zeleninu vyřadit ze své domácí kuchyně, respektive vařit ji sobě a našim dětem jen, když jsem byl pryč. Pro jistotu co možná nejdál, abych se náhodou nečekaně nevrátil ve chvíli, když zrovna servírovala na stůl svou vynikající kulajdu nebo koprovku.

A pak vám najednou nastal zlom. „Jak to, že mi kopr nevadí? A proč mi, proboha, dokonce chutná?“ Stává se vám někdy, že si položíte otázku, na kterou si absolutně nedokážete odpovědět? Mně se to přihodilo ve chvíli, když jsem celý vyhladovělý a uondaný dorazil po dlouhém náročném výletu do jedné šumavské hospody a těšil se, jak se konečně pořádně nadlábnu.

„Je mi líto, pane, ale je pozdě a nic jiného než koprovou omáčku s hovězím masem a knedlíky už nemáme. Měli jsme tu dnes velkou výpravu Němců a ti nám všechno snědli, až se olizovali za ušima,“ oznámil mi s omluvným výrazem pan vrchní, když jsem se dožadoval jídelního lístku.

Co teď? Věděl jsem, že koprovku nejím, ale hlad byl silnější než já, a tak jsem se rozhodnul, že to risknu a pro jednou to nepříjemné koprové aroma prostě vydržím.

A najednou... Znáte tu okřídlenou větu, že nouze naučila Dalibora housti? Ta u mě zafungovala ve variantě, že nouze naučila Honzu koprovku jísti. Tam v té zapadlé hospůdce kdesi v srdci krásné Šumavy se mé mnoha léty nakupené psychické ledy zčistajasna prolomily a já s nesmírným překvapením zjistil, že mi ten zpropadený kopr vlastně vůbec nevadí a že mi dokonce nesmírně chutná. Nu a od té doby si ho s radostí užívám, jako bych snad chtěl dohonit všechna ta ztracené léta, kdy jsem ho zarputile odmítal. Nu, řekněte sami, nevypadám já jako blázen? Nebo v tom nejsem sám a též vám se stalo něco podobného?

Stejně máme kliku, že žijeme v krásné zemi, v níž je zvykem spojovat určitá specifická období s tradičními jídly. Vemte si třeba takovou svatomartinskou husu nebo vánočního kapra, vše z našich domovských chovů a rybníků.

A teď? Nadešel předvelikonoční týden, dneska je modré pondělí a zakrátko nás čekají všechny ty lahůdky, které se k těmto svátkům vážou. Mazance, beránky, jidášky, malovaná natvrdo uvařená vajíčka, trhance a další a další. Těšíte se? Já strašně, a s chutí se vám přiznám, že na klasickou českou, respektive moravskou či slezskou velikonoční nádivku nejvíc. Nač vy? Klidně pište a popusťte uzdu fantazii, ať nám pořádně vyhládne.

Přeju vám dobrou chuť, neboť jak známo, ta spokojenou mysl spolehlivě přináší.

Autor: Jan Pražák | pondělí 25.3.2024 14:34 | karma článku: 27,98 | přečteno: 917x
  • Další články autora

Jan Pražák

Ty zvíře moje!

Oslovení „ty zvíře“ nemusí být nutně hanlivé, a pokud je doprovázeno přivlastňovacím zájmenem, bývá spíš chápáno jako lichotka. A zdaleka ne vždy s erotickým podtextem, stačí, aby se někdo zachoval živočišně jako ten tvor boží.

27.4.2024 v 7:07 | Karma: 0 | Přečteno: 2x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Pražák

Heleno, hledej!

„Tak copak si dáte?“ Zeptal se nás prošedivělý číšník, když jsme se sobotního podvečera usadili se Soňou k restauračnímu stolu za účelem doplnění sil po odpoledním courání nezvykle chladnými ulicemi města.

24.4.2024 v 14:34 | Karma: 30,26 | Přečteno: 747x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Věř svým očím

„Promiň, Marku, já s tebou na to kafe fakt nemůžu jít. Musím do zítřka opravit písemky za celou třídu, ještě jsem s tím ani nezačala a už tak u toho budu sedět do noci. Tak se na mě nezlob, prosím.“

21.4.2024 v 7:07 | Karma: 27,61 | Přečteno: 815x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Obchodník musí umožnit platbu v korunách a do určité výše i v hotovosti

„Honzo, líbilo by se ti, kdybychom místo korunami platili eury a navíc jenom bezhotovostně?“ Položila mi Maruška nečekanou otázku, jakmile jsme si lokli kávy a dali první sousto větrníku v naší oblíbené cukrárně.

18.4.2024 v 14:23 | Karma: 27,81 | Přečteno: 1005x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Zpověď dominantního muže

Nalézt si v dnešní době ženu, která by se mi ve všem podřizovala, nebylo jednoduché. Zkoušel jsem to asi se třemi, ale pokaždé to skončilo krachem, jakmile poznaly, že nemůže být po jejich, tak mě dříve či později opustily.

15.4.2024 v 14:31 | Karma: 23,96 | Přečteno: 951x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 2128
  • Celková karma 31,28
  • Průměrná čtenost 1303x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.