Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Taky živíte svého důchodce?

Určitě znáte takové ty trafiky s rozšířeným sortimentem, v nichž se krom kuřiva, tiskovin, balených baget a nápojů prodává všechno možné. Například školní potřeby, nějaké hračky, trochu té techniky, a tak dál.

Bylo ráno všedního dne a já se cestou do práce právě v jedné takové trafice zastavil, abych si koupil banánek v čokoládě za účelem nastartování mozkových závitů. U pultu byla drobná fronta, přede mnou stáli dva spěchající mladí pánové a před nimi usmívající se stará šedovlasá babča. Ta měla v rukou plyšového medvěda, kterého si před chvilkou vybrala v jednom ze samoobslužných regálů, a teď se ho chystala zaplatit kartou.

„V klidu, paní, zkuste to ještě jednou,“ uklidňovala babču prodavačka, když karta napoprvé nezabrala.

Stará paní lehce znervózněla a pravila: „Vždyť já tam mám peněz dost, tenhle méďa je dárek pro pravnuka k narozeninám a mrzelo by mě, kdybych mu ho nemohla koupit.“

Zapráskaný (ve skutečnosti nepublikovatelný vulgarizmus) důchodci houby (další vulgarizmus) dělaj a nevěděj co s penězma, protože my je živíme,“ utrousil jeden z mladých pánů svému kolegovi. Babča to zaslechla a přestala se usmívat.

„Už se to chytá, ještě budete muset zadat PIN, protože to stojí víc než pětistovku,“ povzbudila prodavačka stařenku.

„Ježíšmarjá, snad jsem to číslo nezapomněla, to by mi bylo opravdu moc líto,“ povzdechla si babča, znervózněla ještě o krapet víc a zamyslela se nad svým PINem.

„Jo! A ještě k tomu zdržujou. Takovou drahou kravinu kupuje, možná zrovna tuhle živím já, sakra. Bejt na mně, klidně bych jim ty důchody sebral.“

Stařence se roztřásly ruce a celá se nahrbila, jakoby stáhla sama do sebe. Nicméně na PIN si naštěstí konečně vzpomněla a platební transakce mohla být zdárně dokončena. Načež babča sebrala medvěda, otočila se na podpatku a pelášila pryč tak rychle, jak jen jí to její věk dovoloval.

„Tohle je úplně špatně,“ blesklo mi hlavou. Nedalo mi to, vyrazil jsem za babčou a jen tak na půl ucha jsem zaslechl, jak si ti dva kritičtí mladí pánové kupují po placatce tuzemáku. Nu, možná též potřebovali nastartovat mozkové závity, každý na to holt máme jinou metodu.

Starou dámu jsem dohonil těsně nad jezdícími schody do metra, pozdravil a snažil se ji uklidnit slovy, že ti dva neomalenci z trafiky rozhodně neměli pravdu.

„Já vím, však se mi to nestalo poprvé,“ otočila se na mě. Sice se usmála, ale v jejích očích se zablýskl smutný podtón. Pak dodala: „Však oni taky jednou zestárnou. Děkuju vám, ale teď už musím, budu malého hlídat a vnučka na mě čeká, aby mohla do práce.“

Popřáli jsme si hezký den, rozloučili se, babču odvezly schody dolů a já to otočil zpátky do trafiky. Nejen pro banánek v čokoládě, ale též s úmyslem vysvětlit těm dvěma nedovtipům, co je to vlastně starobní důchod a že nejde o žádné živení seniorů mladšími generacemi. Jenže jsem měl smůlu, oni už tam nebyli, a tak mě nenapadlo nic lepšího, než o tom teď tady povyprávět všem, kteří smýšlejí stejným způsobem. Ale nečekejte ode mě, že vám tu budu recitovat zákonnou definici starobního důchodu, tu si přece můžete najít sami.

***

Takže vážení mladí, co pohrdáte důchodci a nejradši byste je viděli ožebračené, ne-li rovnou pod drnem, začnu pár otázkami. Platíte našemu státu daně? Odkdy? A dokdy?

Samozřejmě, že platíte. A nejen daně, připočtěte si k nim různé poplatky a podobné vymyšlenosti, kterými plníte státní kasu. Už jen tím nákupem placatky tvrdého v trafice platíte daň hned dvojí, DPH a spotřební. Vyděláte peníz, platíte daň z příjmu. Vyrazíte na dálnici, platíte známku. Když máte tu kliku, že vlastníte nemovitost, platíte další daň. Nebudu to všechno vyjmenovávat, to bychom tu strávili věčnost.

Odkdy platíte daně? No přece od té chvíle, kdy jste začali mít nějaké příjmy, do té doby to za vás museli cálovat vaši rodičové, pak už to máte napořád. Až do smrti. Mám-li to trochu odlehčit cynickým humorem, tak najdou se mezi námi i tací, kteří platí daň i po svém odchodu na onen svět. Blbost, říkáte? Ale kdepak, stačí, abyste byli zodpovědní a předem dali svým potomkům peníze na své pohřebné, to se totiž též neobejde bez zdanění, abyste věděli, milánkové.

Nemám chuť ani sílu pokoušet se spočítat, kolik jsem třeba já dodneška zaplatil státu na daních. Vím jen, že den daňové svobody loni připadl na 13. června. Co to znamená? Zjednodušeně řečeno to, že skoro půl roku jste dělali na daně a poplatky, a teprve potom na sebe.

Možná si teď říkáte, že tady celou donu plácám cosi o daních, a kladete si otázku, jak to vlastně souvisí se starobními důchody. Jednoduše, chvilku počkejte, uvaříme si guláš.

Nakrájejte si na kostičky cifru, kolik takový člověk, jako byla například ta stará, řekněme osmdesátiletá babka s plyšovým medvědem, mohla asi tak za svůj život zaplatit na daních.

Okořeňte to inflací od doby, co poprvé zaplatila nějakou daň až po DPH za toho dnešního medvěda. Jinak řečeno srovnejte průměrný plat a jeho kupní sílu někdy před pětašedesáti léty a teď.

Uválejte a nechtě vykynout těsto z jejího do dnešních dnů vyplaceného starobního důchodu.

Po vykynutí vmíchejte do těsta opět co jiného než inflaci za dobu jeho vyplácení.

Teď to všechno uvařte, poduste do měkka, naservírujte na sváteční talíře a na závěr si nezapomeňte porovnat, kolik peněz celkem zaplatila na daních a kolik dostala jako důchod, dobrou chuť.

Co jste to tedy vlastně uvařili? Chuť guláše je zcela jednoznačná: Starobní důchod není nic jiného než taková drobná almužna, pomocí níž stát vrací seniorům nevelká procenta z daní, které do něj za celý život nacpali a ještě nacpou. Stačí vám to, vy dva mladí pánové, kteří jste se tak ošklivě naváželi do staré babky, kupující plyšového medvěda svému pravnukovi v trafice s rozšířeným sortimentem? Stačí to i vám, kteří smýšlíte podobně jako oni a tvrdíte, že na vás důchodci parazitují? Jestli vám ten guláš zhořkl v ústech, tak je mi líto, ale vězte, že to byl účel, aby se vám trochu rozsvítilo v kebulích.

***

Vám všem ostatním se omlouvám, že jsem si dneska trochu víc zostra pohrál se slovy, než je mým zvykem, ale já se té staré dámy zastat prostě musel.

PS apriori před diskusí: Jsem si dobře vědom, že starobní důchody tvoří velikou zátěž pro státní rozpočet, avšak tato problematika není předmětem tohoto článku.

Autor: Jan Pražák | pátek 1.3.2024 14:34 | karma článku: 43,90 | přečteno: 5231x
  • Další články autora

Jan Pražák

Ty zvíře moje!

Oslovení „ty zvíře“ nemusí být nutně hanlivé, a pokud je doprovázeno přivlastňovacím zájmenem, bývá spíš chápáno jako lichotka. A zdaleka ne vždy s erotickým podtextem, stačí, aby se někdo zachoval živočišně jako ten tvor boží.

27.4.2024 v 7:07 | Karma: 10,64 | Přečteno: 102x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Pražák

Heleno, hledej!

„Tak copak si dáte?“ Zeptal se nás prošedivělý číšník, když jsme se sobotního podvečera usadili se Soňou k restauračnímu stolu za účelem doplnění sil po odpoledním courání nezvykle chladnými ulicemi města.

24.4.2024 v 14:34 | Karma: 30,26 | Přečteno: 750x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Věř svým očím

„Promiň, Marku, já s tebou na to kafe fakt nemůžu jít. Musím do zítřka opravit písemky za celou třídu, ještě jsem s tím ani nezačala a už tak u toho budu sedět do noci. Tak se na mě nezlob, prosím.“

21.4.2024 v 7:07 | Karma: 27,61 | Přečteno: 816x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Obchodník musí umožnit platbu v korunách a do určité výše i v hotovosti

„Honzo, líbilo by se ti, kdybychom místo korunami platili eury a navíc jenom bezhotovostně?“ Položila mi Maruška nečekanou otázku, jakmile jsme si lokli kávy a dali první sousto větrníku v naší oblíbené cukrárně.

18.4.2024 v 14:23 | Karma: 27,81 | Přečteno: 1005x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Zpověď dominantního muže

Nalézt si v dnešní době ženu, která by se mi ve všem podřizovala, nebylo jednoduché. Zkoušel jsem to asi se třemi, ale pokaždé to skončilo krachem, jakmile poznaly, že nemůže být po jejich, tak mě dříve či později opustily.

15.4.2024 v 14:31 | Karma: 23,96 | Přečteno: 951x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05,  aktualizováno  10:41

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

Zemřel Robert Kvaček. Spisovateli a uznávanému historikovi bylo 91 let

27. dubna 2024  10:10,  aktualizováno  10:24

Ve věku 91 let zemřel historik a spisovatel Robert Kvaček. Ten patřil k největším osobnostem...

Neapol zasáhlo zemětřesení o síle 3,9. Ohnisko se nacházelo na svahu sopky Vesuv

27. dubna 2024  9:52

Oblast kolem sopky Vesuv nedaleko jihoitalské Neapole v sobotu ráno zasáhlo zemětřesení o síle 3,9....

Veřejnoprávní média by neměla mít zisk z reklamy, zní z Asociace komerčních televizí

27. dubna 2024  9:41

Mediální manažerka Klára Brachtlová už rok stojí v čele Asociace komerčních televizí (AKTV). Tu...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 2129
  • Celková karma 30,54
  • Průměrná čtenost 1302x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.