Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tohle je moje území a já nehodlám tolerovat, abys mi sem lezl!

Už toho mám dost, to si jako vážně myslíš, že se tě budu bát? Tak to teda ani náhodou, koukej mazat, odkud jsi přišel nebo si to s tebou pěkně zostra vyřídím, jakože se Magdaléna jmenuju!

Dříve, než předám pomyslný škrábací drápek své dávné neohrožené kočičí souputnici životem mourovaté Madlence, si vás směle dovolím pozvat na další umísťovací výstavu útulkových číč a kočičáků. Tentokrát se bude konat v neděli 3. března od 11 do 17 hodin v klášteře svatého Gabriela na pražském Smíchově v Holečkově ulici číslo 10. Pořadatelem výstavy je Spolek na ochranu zvířat Dobříšsko, dále se zúčastní Chlupáči v nouzi a Sdružení na ochranu zvířat v krajní nouzi.

Nyní si představme pár čtyřnohých krasavic a elegánů, kteří tam budou netrpělivě vyhlížet adoptivní dvounohé rodiče, jenž by si je chtěli odnést do svých domovů.

Mazlivá, tulivá a věčně předoucí devítiměsíční Dianka.

Mírná, k lidem i ostatním kočkám kamarádská devítiměsíční Dita.

Karel, Karel, do pekla zajel, na bílém koni čert ho tam honí. Tak tahle říkanka o našem devítiměsíčním Karlovi rozhodně neplatí, on je akorát tak obrovský mazel.

Hodná a přátelská devítiměsíční Bětka z Čísovic.

Mírný a kamarádský devítiměsíční Oldřich možná čeká na svou Boženu a vůbec by mu nevadilo, kdyby byla dvounohá.

Přítulný a družný devítiměsíční Zbyšek rád uvítá v novém domově kočičího kamaráda.

Skoro roční akční a mazlivý Morris je vhodný do bytových podmínek.

Dvouletý mazlivý Foxík může být v novém domově s kočičím kamarádem nebo i jedináčkem.

Dvouletá hodná, ale zatím trochu bázlivá číča Čača od Sedlčan. Ráda by ke druhé kočce v domácích podmínkách.

Tak co, vybrali jste si? Já bych si je teda vzal klidně všechny, kdyby to bylo možné. Ale abych to nezamluvil, teď si s chutí na chvilku orazím a dám prostor Madlence, kočce svého dávno ztraceného mládí, aby vám pomňoukala pár střípků ze svého života.

***

Jen krátký úvod, abyste věděli, s kým máte tu čest. Co pamatuji, byl mi sotva jeden úplněk, když mě našla jedna mladá paní mokrou a hladovou v dešti pod parkovou lavičkou. Vzala si mě k sobě, ale nemohla mě mít, hned druhý den přistihla své lidské miminko, jak leží v postýlce a místo dudlíku cumlá moji packu. Její strach byl sice zbytečný, neb už tehdy mi instinkt zavelel, že nesmím na mládě vytáhnout drápky, ale ona to nevěděla a dala mě své známé. Jenže ani ta si mě nemohla nechat, protože měla doma andulku a došlo jí, že bych si toho ptáka dříve či později ulovila ke svačině. A tak mě nabídla Honzovi, takto sepisovateli této pozvánky, který byl tehdy v pubertě a podařilo se mu u rodičů vyžmundrat, aby si mě mohl nechat.

Měli jste doma někdy puberťáka nebo ho dokonce aktuálně máte? Jestli jo, tak víte, co to obnáší. Tenhle Honza se rozhlédl, že když má konečně doma vytouženou kočku, tak ji vychová k obrazu svému a udělá z ní šelmu. Mimochodem, mockrát v životě jsem mu za to byla vděčná. Bydleli jsme v pražském bytě a o víkendech nebo dovolených vyjížděli na chalupu na venkov.

Doma si mě Honza vzal do parády a hrával se mnou hru na přepadávanou. Vzal si koženou rukavici, chvilku mě honil po bytě, počkal, až se schovám někde za rohem, pak si čupnul na bobek a ruku mi nastavil, abych na ni mohla zaútočit ze zálohy. A já vystartovala, prala se a kousala, jak to šlo, a byla jsem šťastná jako blecha v psím kožichu. Ale jo, přiznávám, někdy jsem se přehlídla a skočila mu na ruku bez rukavice. To pak jenom syknul, po kočičím způsobu si olízal šrámy, které jsem mu udělala, a vše bylo v pohodě. Po takových hrách jsem mu pokaždé vylezla na břicho nebo na hrudník, rozpředla se a usnula. Někdy jsem spávala v jeho skříni zachumlaná v ponožkách, jeho mamince se to sice kvůli chlupům moc nelíbilo, ale on ji pokaždé ukecal, aby mě tam nechala.

Jednou, když jsem mu v horkém létě takhle usínala na holém břiše, tak nám otevřeným oknem vletěl do místnosti motýl. Já byla vmžiku vzhůru, vší silou se odrazila a snažila se to třepotavé stvoření chytit. Motýl sice uletěl, ale Honzovi po mém odrazu zbylo na břiše několik krvavých šrámů od mých drápků na zadních nohou. Vůbec mi nevynadal, naopak byl na ty čáry hrdý, to víte, puběrťák. Vydržely mu dost dlouho, napřed byly červené, později jenom bílé, a když po několika zimách úplně zmizely, tak ho mrzelo, že už je nemá.

Na chalupě jsem pravidelně zúročovala jeho výcvik, když jsem se tváří v tvář setkávala s cizími zvířaty, která se opovážila vstoupit na mé výsostné území. S kočkama jsem si dokázala poradit celkem snadno a vykázat je do patřičných míst, jen občas jsem nějaké hladové toulavce dovolila, aby si vzala trochu jídla z mé misky. To jsem se tvářila, že ji nevidím a radši jsem odběhla pryč, třeba lovit myši. Jednou jsem jich nachytala tolik, že jsem nevěděla co s nimi a několik si jich odnesla na půdu. Pár jich bylo živých, ty se tam namnožily, což se Honzovým rodičům sice nelíbilo, ale já měla aspoň zásobu na zimu.

Jednou se na naší zahradě objevil pes, takový ani ne roční výrostek od jezevčíka, co bydlel o dvě chalupy dál a prolezl k nám děravými ploty. Já se v klídku a v pohodě myla na trávě, on mě uviděl a řekl si: „Ha, kočka, pořádně ji proženu.“

Pustil se za mnou a já se instinktivně dala na útěk. Po pár krocích se ve mně cosi vzepřelo, řekla jsem si, že přece na svém teritoriu nebudu před nikým utíkat. Vzpomněla jsem si na své útoky na Honzovu ruku, zpomalila, ohlédla se a viděla, jak ten psí výrostek znejistěl a taky ubral na tempu. Nastala kuriózní podívaná, vypadalo to, jakoby pes důstojným krokem kráčel za kočkou, ale vzdálenost mezi námi se pořád postupně zkracovala.

Pak, když byl ani ne metr za mnou, mi došla trpělivost, já se prudce otočila a dupla si přední packou o zem, jako když se Honzův táta rozčílil a bouchnul pěstí do stolu. „Tak dost! Tohle je moje území a já nehodlám tolerovat, abys mi sem lezl!“ Zaprskala jsem zhurta na to nebohé psí stvoření. Nu, co vám mám povídat, výrostek stáhl ocas, upaloval tam, odkud přišel a už se na mojí zahradě nikdy neobjevil. Nicméně, musím se přiznat, že jsem měla i pár psích kamarádů, kterým jsem dovolila pobývat na své zahradě, třeba když k Honzovým rodičům přijela návštěva s nějakým hafanem, který měl dost rozumu a nesnažil se přede mnou dělat ramena.

No nic, nebudu vás dál zdržovat, řeknu jen, abyste na tu umísťovací výstavu určitě přišli a nějaké kočce dali svůj domov. Za mých časů útulky neexistovaly a já měla obrovské štěstí, že jsem se přes ty dvě paní dostala až k někomu, kdo o mě stál a dokázal se o mě postarat na celý život

Madlenka (okolo 1975)

Poznámky:

  • Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.
  • Autorkou fotografií (kromě Madlenky, ta je moje) je paní Dana Javůrková, takto předsedkyně pořádajícího útulku, která mi udělila souhlas i se zveřejněním úvodního letáku.
Autor: Jan Pražák | pátek 23.2.2024 14:34 | karma článku: 25,36 | přečteno: 1009x
  • Další články autora

Jan Pražák

Ty zvíře moje!

Oslovení „ty zvíře“ nemusí být nutně hanlivé, a pokud je doprovázeno přivlastňovacím zájmenem, bývá spíš chápáno jako lichotka. A zdaleka ne vždy s erotickým podtextem, stačí, aby se někdo zachoval živočišně jako ten tvor boží.

27.4.2024 v 7:07 | Karma: 0 | Přečteno: 14x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Pražák

Heleno, hledej!

„Tak copak si dáte?“ Zeptal se nás prošedivělý číšník, když jsme se sobotního podvečera usadili se Soňou k restauračnímu stolu za účelem doplnění sil po odpoledním courání nezvykle chladnými ulicemi města.

24.4.2024 v 14:34 | Karma: 30,26 | Přečteno: 750x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Věř svým očím

„Promiň, Marku, já s tebou na to kafe fakt nemůžu jít. Musím do zítřka opravit písemky za celou třídu, ještě jsem s tím ani nezačala a už tak u toho budu sedět do noci. Tak se na mě nezlob, prosím.“

21.4.2024 v 7:07 | Karma: 27,61 | Přečteno: 815x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Obchodník musí umožnit platbu v korunách a do určité výše i v hotovosti

„Honzo, líbilo by se ti, kdybychom místo korunami platili eury a navíc jenom bezhotovostně?“ Položila mi Maruška nečekanou otázku, jakmile jsme si lokli kávy a dali první sousto větrníku v naší oblíbené cukrárně.

18.4.2024 v 14:23 | Karma: 27,81 | Přečteno: 1005x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Zpověď dominantního muže

Nalézt si v dnešní době ženu, která by se mi ve všem podřizovala, nebylo jednoduché. Zkoušel jsem to asi se třemi, ale pokaždé to skončilo krachem, jakmile poznaly, že nemůže být po jejich, tak mě dříve či později opustily.

15.4.2024 v 14:31 | Karma: 23,96 | Přečteno: 951x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

  • Počet článků 2128
  • Celková karma 31,28
  • Průměrná čtenost 1303x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.