Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chcete-li se naštvat nebo pobavit, skočte si na Boží hod na oběd do hospody

„Na Boží hod budeme mít poslední den pro sebe, pak přijedou vnoučata, tak si ho spolu trochu užijeme,“ rozhodla má drahá manželka pár dní před Vánocemi, a my si promptně zarezervovali stůl v jedné z pražských restaurací.

„Dobrý den, máme tu zamluvená dvě místa na jméno Honza.“ Tuhle jinak celkem běžnou větu jsem tentokrát pronesl s jistými rozpaky. Bylo pětadvacátého prosince půl hodiny před polednem a hospoda U Zpěváčků kousek za Národním divadlem zela prázdnotou. Absence hostů v restauračním zařízení je sama o sobě poněkud podezřelá, a když k tomu přidáte, že si vás servírka při vstupu ani nevšimne, tak už vám to přijde hodně divné.

„Já tady žádnou rezervaci nemám, ale možete sisti, kam chcete,“ opáčila oslovená dívenka, když na kratičký okamžik odtrhla oči od mobilu.

Prostředí lokálu bylo celkem vkusně vánočně vyzdobené a my zvolili útulná místa u stolku pro dva hned u okna. „Nejdřív přinese jídelní lístek a zeptá se na pití, pak nám dá chvilku, abychom si vybrali,“ prolétla mi hlavou běžná šablona, jak to chodívá. Leč skutečnost byla poněkud jiná, dívenka zřejmě usoudila, že hostům před konzumací musí napřed pořádně vyhládnout při pohledu do malebných uliček venku. Inu, kochali jsme se snad dobrou čtvrthodinu.

„Znajetě, včera jsme tu měli velkou společnost a moc toho na výběr nezbylo,“ pravila konečně servírka poněkud zachmuřeným hlasem a obdařila nás párem jídelních lístků.

„A to, co máte, je čerstvě uvařené nebo ohřívané od včerejška?“ Zareagovala Soňa pragmatickou otázkou.

„Samozřejmě čerstvé, sogodni pržipravené,“ zněla poněkud paradoxní odpověď. Pak se dívenka zarazila, usoudila, že pročítání jídelních lístků by nám nebylo moc platné a jala se nám recitovat seznam dostupných jídel z mobilu. Inu, moc toho nezbylo, co jsem pochytil, tak nějaká sterilní kuřecí prsa s bůhvíčím, pak snad salát a zbylým dvěma položkám jsem nerozuměl ani já, ani má drahá. Nemohlo to skončit jinak než oboustrannou omluvou. Od nás, že snad někdy příště, ale teď radši půjdeme někam jinam, od servírky, že měla několik dní volno a teď se nějak nemůže honem zorientovat.

No jo někam jinam, ale kam? Vyvstalo před námi dilema. Na Boží hod je obvykle většina hospod zavřených a zbytek v dané lokalitě předražených, tak co teď?

„Anděl!“ Vykřikla Soňa.

„Jaký, kde? A nese nám jídlo ze samotných nebes?“ Začal jsem se nadějeplně rozhlížet po obloze.

„Ale kdepak anděl, Anděl přece! Tam je hospod jak máku, snad se někde chytíme,“ upřesnila má drahá, že nemá na mysli bytost svatou, nýbrž čtvrť pražskou. „A pospěš si, je dvanáct pryč, všude bude narváno.“

I vydali se dva hladoví poutníci po nábřeží, pak na mostě je do hlubin div vichr nestrhnul... ale co to plácám, vždyť na veršování jsou tu jiní borci. Skutečnost byla poněkud prozaičtější, za řekou hned na začátku Lidické jsem navrhl: „Dneska kdo zaváhá, nežere, berme první trochu slušnou otevřenou.“

„Ne co?“ Maličko se pohoršila Soňa nad mým výrazivem. Pak jsme minuli několik beznadějně zavřených podniků a ona dodala: „Zkusíme Radniční sklípek.“

„Radniční sklípek?“ Nejapně jsem s pochybami zopakoval to jméno u vědomí, že minule nám tam předvedli hru na mrtvé stoly. Ne, to není žádný Gogol se svými Mrtvými dušemi, to jsou bianko rezervované stoly, k nimž se zvou náhodně přišedší cizinci, kdežto našincům se říká, že je obsazeno. Tuhle dávnou fintu z dob socialistického temna provozovali jako nějakou retro hru v Radničním sklípku ještě někdy před deseti léty. Jenomže to už je dávno, vše se mohlo změnit, a tak jsem na Sonin návrh s jistou nedůvěrou přistoupil.

„Dobrý den, jasně, že máme volno, klidně si sedněte třeba do támhletoho boxu,“ uvítal nás mladý číšník s úsměvem. S jídelním lístkem a dotazem na pití byl u nás cobydup, s napěněným půllitrem jednoho nealko piva pro Soňu a jednoho normálního pro mou maličkost za další krátký okamžik. Objednali jsme si dvakrát svíčkovou, i ta dorazila během chvilky. Tedy dorazila, chci říct, byla přinesena, neb svíčková s knedlíky a s kopečkem smetany na citrónovém plátku obvykle nožičky nemívá. Vypadalo to strašně lákavě a vonělo jako božská mana.

„Ty, Soni, nemáš to maso taky okoralé?“ Zeptal jsem se po mnohaminutovém boji se svou porcí.

„Kdepak, v pohodě, chceš kousek ode mě?“ Ta moje ženská by se snad rozdala.

„Ne, dík, jsi hodná, ale já už to přepral.“ Přece jí nabudu ujídat. Zvlášť, když už jsem tu svoji podešev úspěšně zdolal a nechal jen malý kousíček. Skutečnost, že zas jednou udělám v hospodě ostudu, jsem v tu chvíli před dámou svého srdce ještě raději zamlčel.

„Můžu se vás na něco zeptat?“ Zarazil jsem po chvíli mladého usměvavého číšníka, když se bez dotazu na spokojenost s jídlem chystal odnést talíře.

Překvapeně kývnul a já pomaličku pokračoval: „Inu, omáčka byla perfektní, to se teda musí nechat. Knedlíky v pohodě, jak houskové, tak i karlovarské, jeden neví, které byly lepší. Ale...“ kratičká pauza „ale buďte tak laskavý a zeptejte se kuchaře, jestli by o vlastní vůli pozřel takhle okoralé maso?“

Chlapík kouknul na to, co jsem mu ukázal na talíři, asi půl vteřiny zaváhal, ale z míry se vyvést nenechal: „Proč jste se neozval hned, mohl jsem vám to nechat vyměnit?“

Tak a měl jsem to. Teď mu vysvětlujte, že jsem měl hlad jako vlk, okoralý kousek utopený v té bezvadné omáčce neviděl a přišel na něj, až když jsem toho měl kus v sobě. Tak jsem to okecal větou, že takové maso, které jim zbylo od bůhvíkdy, by jako vůbec neměli servírovat, ale kazit si náladu a rozčilovat jsem se nechtěl.

„Tak já vám přinesl štrůdl jako odškodné,“ navrhl číšník, zřejmě nevěda, co si v daný kritický okamžik počít s takovým kverulantem.

„Radši ještě jedno pivo,“ napadlo mě tak nějak samo od sebe.

Číšník se usmál, kývnul, odkvačil a za pár minut se vrátil se znovunaplněným pohárem: „Ták, tady se vám nese, tekutej štrůdl.“

Nakonec při placení mi to nedalo a já se spíš jen tak z hecu zeptal: „Tak jak vám odpověděl kuchař na moji otázku?“

Chlapík se zarazil a snad poprvé za celou dobu se mu vytratil úsměv z tváře. Chvíli váhal, a pak přiznal barvu: „To si snad ani radši nepřejte vědět.“

No nic, člověk se nemá rozčilovat, natož o Vánocích, spíš se má snažit brát věci s humorem, a já tuhle číšníkovu odpověď okomentoval jen smutným cynickým pousmáním. Nicméně cestou domů jsme se shodli, že napřesrok půjdeme na božíhodový oběd někam, kde to máme opravdu osvědčené nebo dáme přednost domácímu stravování.

Autor: Jan Pražák | úterý 26.12.2023 7:07 | karma článku: 32,89 | přečteno: 1500x
  • Další články autora

Jan Pražák

Ty zvíře moje!

Oslovení „ty zvíře“ nemusí být nutně hanlivé, a pokud je doprovázeno přivlastňovacím zájmenem, bývá spíš chápáno jako lichotka. A zdaleka ne vždy s erotickým podtextem, stačí, aby se někdo zachoval živočišně jako ten tvor boží.

27.4.2024 v 7:07 | Karma: 9,44 | Přečteno: 82x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Pražák

Heleno, hledej!

„Tak copak si dáte?“ Zeptal se nás prošedivělý číšník, když jsme se sobotního podvečera usadili se Soňou k restauračnímu stolu za účelem doplnění sil po odpoledním courání nezvykle chladnými ulicemi města.

24.4.2024 v 14:34 | Karma: 30,26 | Přečteno: 750x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Věř svým očím

„Promiň, Marku, já s tebou na to kafe fakt nemůžu jít. Musím do zítřka opravit písemky za celou třídu, ještě jsem s tím ani nezačala a už tak u toho budu sedět do noci. Tak se na mě nezlob, prosím.“

21.4.2024 v 7:07 | Karma: 27,61 | Přečteno: 816x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Obchodník musí umožnit platbu v korunách a do určité výše i v hotovosti

„Honzo, líbilo by se ti, kdybychom místo korunami platili eury a navíc jenom bezhotovostně?“ Položila mi Maruška nečekanou otázku, jakmile jsme si lokli kávy a dali první sousto větrníku v naší oblíbené cukrárně.

18.4.2024 v 14:23 | Karma: 27,81 | Přečteno: 1005x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Zpověď dominantního muže

Nalézt si v dnešní době ženu, která by se mi ve všem podřizovala, nebylo jednoduché. Zkoušel jsem to asi se třemi, ale pokaždé to skončilo krachem, jakmile poznaly, že nemůže být po jejich, tak mě dříve či později opustily.

15.4.2024 v 14:31 | Karma: 23,96 | Přečteno: 951x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Neapol zasáhlo zemětřesení o síle 3,9. Ohnisko se nacházelo na svahu sopky Vesuv

27. dubna 2024  9:52

Oblast kolem sopky Vesuv nedaleko jihoitalské Neapole v sobotu ráno zasáhlo zemětřesení o síle 3,9....

Veřejnoprávní média by neměla mít zisk z reklamy, zní z Asociace komerčních televizí

27. dubna 2024  9:41

Mediální manažerka Klára Brachtlová už rok stojí v čele Asociace komerčních televizí (AKTV). Tu...

Bystroň tvrdí, že balíčky od Ruska nedostal. Stěžuje si, že se stal obětí kampaně

27. dubna 2024  9:12,  aktualizováno  9:25

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň se ohradil proti článku magazínu Der Spiegel,...

Kanada přispěje české iniciativě na dělostřeleckou munici. Přidá i na drony

27. dubna 2024  8:55

Kanada poskytne další peníze na ukrajinskou výrobu dronů a na českou iniciativu, jejímž cílem je...

  • Počet článků 2129
  • Celková karma 30,45
  • Průměrná čtenost 1302x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.