Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zpověď ženy, která je jiná než ostatní lidé

„No, co se tak divíš, Bohunko? Přinesla jsem ti trochu svého vánočního cukroví. Přece jsem ti to slíbila a vím, jak ho máš ráda. Tak ať ti chutná, ne aby sis ho snědla všechno najednou, a kdybys cokoli potřebovala, stav se.“

Poděkovala jsem sousedce Martě a ještě v předsíni strčila do pusy jeden z jejích vanilkových rohlíčků. Ale pak jsem si to rozmyslela, stoupla si na židli a celou její krabičku s vánočními dobrotami strčila až do nejvrchnější poličky skříňky v kuchyňském koutu, abych k ní tak snadno nemohla. Sama prakticky nepeču, bývám u toho nervózní a nikdy to nedokážu udělat tak dobré jako ona.

Martina otázka, proč se tak divím, mi v hlavě roztočila kolotoč vzpomínek. Jsem jiná než ostatní lidé, od malička jsem taková, narodila jsem se s tím. Každý den přesně v osm hodin večer poděkuji v duchu své zesnulé mamince, že mě dokázala vychovat a připravit na život, který umím zvládat samostatně. Neměla to vůbec lehké, pozdě jsem se naučila mluvit a komunikace se mnou byl obrovský problém. Všechno muselo mít svůj pevný sled a řád, a pokud tomu tak nebylo, upadala jsem v hysterické záchvaty. Tento jev u mě přetrvává v určité míře i dodnes navzdory tomu, že už jsem dávno dospělá a navzdory užívání léků. Ale o tom později, teď nutně musím napsat to o tom divení, a pokud to neudělám, celý text smažu.

Já se totiž vůbec nedivím, jen výraz mé tváře tak vypadá. Zvlášť, když mě něco zaujme nebo když se soustředím. Určitě to nějak souvisí s mou jinakostí. Když Marta zazvonila a já jí otevřela dveře, hned mi bylo jasné, že mi nese to slíbené cukroví a okamžitě jsem si do všech nejmenších detailů představila chuť jednotlivých kousků. Úplně mě to myšlenkově pohltilo a já v tom soustředění bezděčně vykulila oči a pootevřela ústa. Stává se mi to často, dokonce i v práci, lidé jsou na to zvyklí a už je to málokdy překvapí.

Teď k té práci. Dělám na úřadě. Proboha ne s lidmi, jen v zázemí. Cizí lidé mě znervózňují, pořád mám strach, že udělají něco nesprávného, to já nesnáším. Nemůžu za to. Neúmyslné chyby mi nevadí, ale kdyby mě u okýnka chtěl někdo podvést a třeba vyžadoval peníze, které mu nepatří, ztropila bych scénu a byl by průšvih. Takže dělám s dokumenty, buď je připravuji, odesílám, archivuji nebo tak podobně. Dřív se dělalo všechno ručně, ale dneska už jsou na to počítače. Chvilku mi vždy trvá, než se nové postupy naučím, ale oni jsou tam se mnou trpěliví. Jakmile něco zvládnu, tak to dělám perfektně a oni mě pak chválí. Nesnáším pomyšlení, že bych něco pokazila.

Některé věci mám natolik zažité, že bych se bez nich neobešla, kdyby něco bylo jinak, chytil by mě hysterák. Třeba to poděkování mamince v osm hodin. Nebo koukání na soutěž, co se jmenuje Kde domov můj. Jinak sice na televizi vůbec nekoukám, ale tu soutěž vidět musím. Když se zdržím v práci, koukám se tam, kolegové to vědí a umožní mi to, je tam televizor v zasedačce nebo se koukám přes mobil. Mám tu soutěž ráda, člověk se při ní leccos dozví. Pokaždé fandím soutěžícím, když vyhrají, raduji se s nimi, když ne, tak jsem trochu smutná.

Do práce jezdím tramvají a někdy se mi stane, že se zpozdím. Ale oni mi to tolerují, vědí totiž, že nesnáším jezdit ničím, co má černou barvu. Autem, tramvají, autobusem, vlakem prostě ničím. Je to proto, že když jsem byla malá, tak jsme měli černé auto a já jsem na vlastní oči viděla, jak v něm můj otec odjel, když nás s maminkou navždy opouštěl. Ale mám štěstí, černých tramvají je málo, jenom ty s některými reklamami. Když taková přijede, nechám ji odjet a počkám na další, protože v té černé bych se zbláznila. Nikdy bych do ní nevlezla, ani kdybyste mi slibovali bůhvíco.

Sousedka Marta, co mi dala to skvělé cukroví, jezdívá o víkendech s manželem a se synem na výlety, a občas mě pozve, abych jela s nimi. Dřív měli černé auto, tak to nešlo, ale před pěti léty si koupili bílé, tak s nimi jezdím. Je to fajn, oni jsou skvělí, dobře mě znají, vědí, co potřebuju a vyhoví mi. Jednou jsme byli někde v horách, já si na poslední chvíli uvědomila, že není víkend, ale pátek a blížilo se půl sedmé odpoledne. Potřebovala jsem koukat na soutěž, ale nebyl tam signál, tak jsme se honem vrátili do auta a zajeli do nejbližší restaurace. Tam Filip, to je Martin manžel, přemluvil obsluhu, aby mi tu soutěž pustili. Stihli jsme to na poslední chvíli, už běžela znělka. Naštěstí. Jinak by mě zas chytil hysterák, a pak by mi to bylo líto, protože Martinu rodinu mám ráda. Jsou na mě hodní a já se jim to snažím oplácet.

Vždycky, když to jde, tak jim něco přinesu, třeba pár dortíků z cukrárny nebo tak. Marta říká, abych to nedělala, ale já na ní poznám, že má radost. Vlastně jsou jediní, se kterými mi nedělá problémy mluvit, ráda se s nimi bavím o všem možném. A ještě s několika lidmi z práce, s těmi to mám podobné.

Marta má manžela, ale já žádného nemám. Sex mi nic neříká. Hodně jsem o tom četla, prý jsem frigidní a nejspíš to nějak souvisí s mojí jinakostí. Bez sexu by mě žádný muž nechtěl, ale i kdyby chtěl, stejně by se mnou dlouho nevydržel, protože jsem taková, jaká jsem. Nedokázala bych být jiná, neuměla bych dělat kompromisy, i kdybych chtěla sebevíc. Jsem z toho trochu smutná, ale naučila jsem se žít sama a jasem spokojená. Marta s rodinou a kolegové v práci mi stačí.

Teď vám na sebe prozradím tajemství. Slibte mi, že to nikomu neřeknete. Jestli nechcete slíbit, tak nečtěte dál. Přestože jsem nikdy neměla muže, mám dítě. Takové tajné a není moje, ale trošičku ano. Před léty, to ta holčička byla ještě maličká, jsem jí zachránila život. Uletěl jí nafukovací balónek na břehu řeky, ona se vytrhla babičce, běžela za ním a spadla do vody. Babička měla francouzskou hůl, do vody nemohla a zoufale křičela o pomoc. Já tam skočila a holčičku stačila vytáhnout, než ji odnesl silný proud. Když jsem smutná, tak si na ni vždy vzpomenu.

Moment, promiňte, zvoní mi telefon, volá Marta...

„Ano, Marti, to jsem já Bohunka.“

„Cože, opravdu? A nebudu vám tam vadit?“

„No, strašně ráda, děkujuuu... To jste hodní, vždyť vy jste moje rodina.“

„Tak zatím, strašně moc se těším.“

Představte si, že ona mě pozvala, abych s nimi strávila štědrý večer. To je úžasné, jsem šťastná, že je mám.

Ale teď mě omluvte, za chvilku bude osm večer. Zapálím si svíčku, zavzpomínám na maminku a poděkuji ji za to, že mě s láskou vychovala. Určitě mě tam seshora vidí, já to vím.

Autor: Jan Pražák | neděle 17.12.2023 7:07 | karma článku: 30,17 | přečteno: 886x
  • Další články autora

Jan Pražák

Ty zvíře moje!

Oslovení „ty zvíře“ nemusí být nutně hanlivé, a pokud je doprovázeno přivlastňovacím zájmenem, bývá spíš chápáno jako lichotka. A zdaleka ne vždy s erotickým podtextem, stačí, aby se někdo zachoval živočišně jako ten tvor boží.

27.4.2024 v 7:07 | Karma: 0 | Přečteno: 21x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Pražák

Heleno, hledej!

„Tak copak si dáte?“ Zeptal se nás prošedivělý číšník, když jsme se sobotního podvečera usadili se Soňou k restauračnímu stolu za účelem doplnění sil po odpoledním courání nezvykle chladnými ulicemi města.

24.4.2024 v 14:34 | Karma: 30,26 | Přečteno: 750x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Věř svým očím

„Promiň, Marku, já s tebou na to kafe fakt nemůžu jít. Musím do zítřka opravit písemky za celou třídu, ještě jsem s tím ani nezačala a už tak u toho budu sedět do noci. Tak se na mě nezlob, prosím.“

21.4.2024 v 7:07 | Karma: 27,61 | Přečteno: 815x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Obchodník musí umožnit platbu v korunách a do určité výše i v hotovosti

„Honzo, líbilo by se ti, kdybychom místo korunami platili eury a navíc jenom bezhotovostně?“ Položila mi Maruška nečekanou otázku, jakmile jsme si lokli kávy a dali první sousto větrníku v naší oblíbené cukrárně.

18.4.2024 v 14:23 | Karma: 27,81 | Přečteno: 1005x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Zpověď dominantního muže

Nalézt si v dnešní době ženu, která by se mi ve všem podřizovala, nebylo jednoduché. Zkoušel jsem to asi se třemi, ale pokaždé to skončilo krachem, jakmile poznaly, že nemůže být po jejich, tak mě dříve či později opustily.

15.4.2024 v 14:31 | Karma: 23,96 | Přečteno: 951x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč

  • Počet článků 2128
  • Celková karma 31,28
  • Průměrná čtenost 1303x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.