Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čerti skutečně existují

Nemám na mysli tatínky nebo kamarády, kteří v čertovském převleku chodí 5. prosince navečer s Mikulášem a s andělem, ba ani rohatce z klasických českých pohádek. Myslím čerty skutečné, kteří doopravdy odnášejí hříšníky do pekla.

Nevěříte? Tak si poslechněte příhodu, kterou nám malým dětem kdysi pověděl můj dědeček z tatínkovy strany. Byl skvělým vypravěčem, o Vánocích se u něj a u mojí babičky vždy sešla široká rodina a já se svými sestřenkami a bratránky poslouchal, ani nedutal. Následující příhoda se stala v době dědečkova dětství někdy na přelomu 19. a 20. století.

Tehdy bylo náboženství jedním z povinných školních předmětů, a když byl dědeček malý kluk, měli na něj přísného katechetu. Starého šlachovitého vysokého muže s vystouplými lícními kostmi a ostře řezanými rysy, jehož oblibou bylo pouštět na žáky hrůzu. Stačil maličký prohřešek a katecheta jim začal vyhrožovat čerty, sírou a pekelným ohněm.

V rohu třídy mezi dveřmi a tabulí byla stařičká kamna na uhlí, která měla zřejmě vinou mizerného komínu sklon k čouzení. Kamna stála na prkenné podlaze, prkno pod nimi bylo trochu uvolněné a vedlo přes celou třídu až k poslední lavici. Kluci měli vypozorováno, že když vzadu ve třídě na to prkno pořádně přitlačí nohou, pohyb se přenese až na kamna.

Bylo mrazivé ráno, den před tím nachytal katecheta několik kluků z dědečkovy třídy při jedné nevinné rošťárně. Koulovali se před kostelem a jeden z nich náhodou trefil sochu Panny Marie s Ježíškem v náručí. Přísný katecheta si toho všimnul, chtěl kluky za ten nehorázný těžký hřích na místě potrestat, ale oni se rozprchli a utekli mu. On se tedy rozhodl, že jim to při zítřejší ranní hodině náboženství pořádně spočítá.

Kluci ten boží... totiž chci říct, katechetův trest čekali, domluvili se, že se nedají a měli kliku. Jeden z jejich povedené partičky měl zrovna službu, hned ráno před vyučováním  zatopil v kamnech a nandal tam snad třikrát víc uhlí, než bylo potřeba. Navíc nezajistil vrchní dvířka kličkou a nechal je na malou škvírku pootevřená. Zakrátko vstoupil katecheta do třidy na první hodinu a jak bylo jeho zvykem, pod dlouhým kabátem měl maličko pokrčená kolena tak, aby to nebylo vidět. A spustil:

„Vy čtyři, Novotný, Rozenkranz, Kovář a Pražák! Včera jsem vás viděl, jak jste spáchali těžký hřích! Naschvál jste znevážili panenku Marii s Ježíškem a za to budete pykat!“ V tu chvíli napřímil pokrčená kolena, takže to vypadalo, jakby o několik centimetrů povyrostl. Celá třída ani nešpitla, jen čtyři jmenovaní věděli, co se chystá a namísto kajícných výrazů se katechetovu spílání nenápadně uculovali.

Jenomže katecheta si toho všimnul, zamračil se a zahřímal hromovým hlasem: „Vy... vy mizerové, tak vy se tomu ještě budete smát?!? Kleknout na kolena vedle lavic a sepnout ruce!!!“

Kluci si klekli, Kovář byl pořízek, takový udělaný váleček a zaklekl na prkno, které vedlo až pod kamna.

Katecheta pokračoval: „Za trest, že jste znectili Panenku Marii s Ježíškem, se teď před celou třídou nahlas pomodlete zdrávas a otčenáš. Po vyučování tady zůstanete a pomodlíte se obojí ještě dvacetkrát, jinak s vámi Pánbůh nebude mít žádného slitování! Otevřou se před vámi brány podzemí, odnese si vás čert a vy se navěky věků bude smažit v ohni pekelném!“

Katecheta udělal dramatickou pauzu.

Zbytek třídy krom Novotného, Rozenkranze, Kováře a Pražáka se roztřásl strachy.

Rozenkranz sehrál hlasité kýchnutí, aby odvedl pozornost katechety.

Katecheta věnovat Rozenkranzovi mrazivý pohled a zahrozil prstem.

Váleček Kovář se vkleče několikrát po sobě silou zhoupl v kolenou.

Prkno pod Kovářem se rozhoupalo a jeho otřes se přes celou třídu přenesl pod kamna, stojící kousek od katechety. V kamnech hlasitě zarachotilo, jak se uvnitř sesypalo uhlí dolů. Horní nedovřená dvířka se otevřela, a směrem ke katechetovi se vyvalil chomáč jisker, doprovázený oblakem dusivého kouře, z nějž byla cítit síra.

Katecheta se zapotácel a zbledl jako křída. Jednou rukou se začal křižovat, druhou ukázal na kamna a blekotavým hlasem opakoval stále dokola: „Ďábel... samotný satan... pane Bože, ochraň mě, on je tam skutečný čert!“ Nakonec roztřesený strachem a zborcený ledovým potem vyběhl ze třídy.

Od té doby se prý katecheta změnil k nepoznání. Ztratil mnoho ze své přísnosti, přestal na třídu pouštět hrůzu a při hodinách náboženství se inkriminovaným kamnům vyhýbal širokým obloukem.

Nevím, zda se tahle dávná příhoda odehrála přesně podle dědečkova vyprávění nebo jestli si k ní maličko přidal, aby ji nám dětem udělal poutavější. Jedno však vím jistě, dědeček, ačkoli neuznával okázalost náboženství a zřídkakdy zamířil do kostela, byl poctivým a spravedlivým člověkem. Člověkem, který měl svou vlastní víru v to, že dobro a spravedlnost v každém ohledu vždy zvítězí, ačkoli to mnohdy dlouho a dlouho tak nevypadá.

Autor: Jan Pražák | čtvrtek 14.12.2023 14:34 | karma článku: 35,51 | přečteno: 2371x
  • Další články autora

Jan Pražák

Ty zvíře moje!

Oslovení „ty zvíře“ nemusí být nutně hanlivé, a pokud je doprovázeno přivlastňovacím zájmenem, bývá spíš chápáno jako lichotka. A zdaleka ne vždy s erotickým podtextem, stačí, aby se někdo zachoval živočišně jako ten tvor boží.

27.4.2024 v 7:07 | Karma: 0 | Přečteno: 31x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Pražák

Heleno, hledej!

„Tak copak si dáte?“ Zeptal se nás prošedivělý číšník, když jsme se sobotního podvečera usadili se Soňou k restauračnímu stolu za účelem doplnění sil po odpoledním courání nezvykle chladnými ulicemi města.

24.4.2024 v 14:34 | Karma: 30,26 | Přečteno: 750x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Věř svým očím

„Promiň, Marku, já s tebou na to kafe fakt nemůžu jít. Musím do zítřka opravit písemky za celou třídu, ještě jsem s tím ani nezačala a už tak u toho budu sedět do noci. Tak se na mě nezlob, prosím.“

21.4.2024 v 7:07 | Karma: 27,61 | Přečteno: 815x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Obchodník musí umožnit platbu v korunách a do určité výše i v hotovosti

„Honzo, líbilo by se ti, kdybychom místo korunami platili eury a navíc jenom bezhotovostně?“ Položila mi Maruška nečekanou otázku, jakmile jsme si lokli kávy a dali první sousto větrníku v naší oblíbené cukrárně.

18.4.2024 v 14:23 | Karma: 27,81 | Přečteno: 1005x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Zpověď dominantního muže

Nalézt si v dnešní době ženu, která by se mi ve všem podřizovala, nebylo jednoduché. Zkoušel jsem to asi se třemi, ale pokaždé to skončilo krachem, jakmile poznaly, že nemůže být po jejich, tak mě dříve či později opustily.

15.4.2024 v 14:31 | Karma: 23,96 | Přečteno: 951x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

V Česku přibývá nakažených malárií, nemoc si lidé vozí z dovolené

27. dubna 2024  7:29

Po útlumu v době covidu-19 opět roste počet Čechů, kteří se v zahraničí nakazili malárií. Loni jich...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 2129
  • Celková karma 30,24
  • Průměrná čtenost 1302x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.