Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vítejte do klubu bláznů

Dříve, než vám prozradím, proč i vy, jste-li podobně postižení jako já, zrajete pro svěrací kazajku, nabízím krátkou reportáž z umísťovací výstavy útulkových koček, která se konala uplynulou sobotu v pražské botanické zahradě.

Tahle výstava se koná pravidelně každý podzim v nevelkém skleníku a bývá o ni obrovský zájem. Nakonec jakpak by ne, když spousta lidí zatouží po věrném, oddaném a poněkud svébytně svobodomyslném kočičím souputníkovi životem. Však se také letos podařilo najít nové domovy 43 z celkového počtu 58 koček a kocourů, a už před otevřením se tvořila fronta.

A potom mezi klecemi, umístěnými ve čtyřech řadách, dvě po stranách a dvě uprostřed, nebylo pomalu k hnutí. Natož k nalezení toho pravého a pro nás nejkrásnějšího čtyřnožce, kterého si zrovna my potřebujeme odnést domů.

Bolek a Lolek, určitě znáte ten večerníčkový seriál. Zde však šlo o kluky v černých kožíškách v kočičím vydání. Byli jsme svědky toho, jak si Bolek poprvé lebedí v náručí mladé paní, své nové adoptivní maminky.

Některé kočičí mámy, zejména ty, žijící nadivoko venku, odhánějí od sebe svá vlastní koťata už zhruba od třech měsíců jejich věku, Je to pochopitelné, chtějí je přimět k samostatnosti a samy se zvolna chystat na další zabřeznutí. Ne tak v tomto případě, zde se Maruška s dcerou Májinkou společně chystají do lidské rodiny v Brandýse nad Labem.

Snížek. Napřed v detailu a poté při předávce v náručí své nové lidské maminky. Všimněte si výrazu té krátkosrs... totiž nakrátko střižené mladé paní. Byť je jen z profilu, je v něm spousta něhy.

Adopce Šely mi připomněla mé dětství. Kočky jsem miloval odmalička a už mi to zůstalo napořád. Možná tahle dívenka dopadne podobně.

Kubička je prý zvídavá společenská kočka. Jakoby to její usměvavá nová maminka věděla dopředu a pořídila jí přepravku, ze které bude mít pořádný výhled.

A na závěr ještě Prokůpek. Napřed se spokojeně rozvaluje v kleci a dává všem najevo, jaký je pořádný kus kocoura. A pak? No, prostě dva správní chlapi se dostali k sobě, však tak to má být.

Nu a teď už k tomu avizovanému bláznovství. Na sobotní výstavu jsem dorazil s předstihem, před otevřením procházel mezi řadami klecí a sledoval přípravné práce. Najednou za sebou slyším dvojí mňoukání, jakoby spolu dvě kočky hovořily. Jedna nerudná a protestující, druhá konejšivá, jako kdyby se snažila tu první uklidnit. Otočím se tedy a opravdu, ta první byla čerstvě přendaná z přepravky do klece, ta druhá stála v její blízkosti. Jejich rozhovor by se dal do lidštiny přeložit asi takto:

„Já tady nechci být! Bude tu nuda, nebudu se moct proběhnout a všichni mě budou očumovat, na to fakt nejsem zvědavá!“

„Vydrž, má milá, je to pro tvoje dobro. Když budeme mít štěstí, někdo si tě odnese domů a ty budeš mít nové přátele a novou rodinu.“

„A to ti jako mám věřit? Ne, pust mě ven, chci se vyvětrat, chytit si pár myší a pak se v klidu vyspat!“

„Teď to nejde, fakt musíš být trpělivá. Udělám všechno pro to, aby to dobře dopadlo.“

Celkem pochopitelná scénka. Když si představím, že bych v kůži těch koček musel strávit několik hodin zavřený v kleci v lidském rumraji okolo sebe, taky by se mi to nelíbilo jako té protestující mouře. Možná pro někoho překvapivé a šokující bylo jen to, že ona druhá kočka v roli konejšitelky byla dvounohá. Takto útulkářka, která tam tu mouru přivezla a snažila se ji uklidnit v její řeči, tedy mňoukáním, aby jí lépe porozuměla.

Usmál jsem se na obě a vzpomněl si na dávnou scénku z jedné dovolené. Šlo o poznávací zájezd kdesi v cizích krajích, každý den se obdivovalo několik městeček, kostelů či katedrál a různých pozoruhodných přírodních zákoutí, každou noc se spalo v jiném hotelu. Ke konci zájezdu byl vybrán nějaký levný hotel se sádrokartonovými stěnami, skrz které bylo slyšet prakticky všechno, a my bydleli v pokoji vedle průvodkyně.

Tato dáma vyššího středního věku, která nám den co den poutavě vyprávěla o místních pamětihodnostech a zajímavostech, byla shodou okolností čerstvě zamilovaná. Poté, co jsme si přes sádrokartonovou příčku nechtěně vyslechli její sáhodlouhé telefonické vrkání s přítelem, najednou změnila téma a vážným hlasem, prostým jakéhokoli žertování pravila: „Představ si, že tady tentokrát mám jednoho blázna. Sice se zdá být celkem neškodný, ale přistihla jsem ho, jak než aby si pořádně prohlídnul tu slavnou katedrálu, tak dlouze mňoukal na nějakou kočku, kterou náhodou potkal.“

Ano tušíte správně, tím bláznem jsem byl já. A když se podíváte na následující obrázek, tak možná i pochopíte, že rozhovor s tímhle majestátným kocourkem jsem si prostě nemohl odpustit. Tedy bohužel nikoli skutečný rozhovor, pouze svůj monolog, on na mě totiž jen nechápavě zíral a mlčel. Nepodezíral jsem ho z přezíravosti, ba ani jsem si nemyslel, že mňoukám špatně, prostě mi došlo, že jakožto hrdý Francouz mému českému kočičímu dialektu nerozumí.

Nicméně zpět k paní průvodkyni. Po vyslechnutí jejích hanlivých slov jsem se měl co držet, abych se nahlas nerozesmál, protože přes ten sádrokarton by to určitě slyšela a já ji nechtěl rušit v teď už zas intimním rozhovoru s přítelem. Nicméně druhý den jsem to už nevydržel a vychutnal si ji větou: „Vážená paní průvodkyně, je mi velice líto, že jsem vás pohoršil svým mňoukáním a hluboce se vám za tento svůj prohřešek omlouvám.“

Neodpověděla, jen mě zpražila pohledem. Sice jsem svou omluvu vyslovil nahlas a zřetelně, ale zřejmě mi nerozuměla, neb jsem na ni promluvil v čisté a nefalšované kočičštině. Zájezd toho dne skončil a já už se bohužel nedozvěděl, zda si svému příteli hořce postěžovala nad tím bláznem, který už tentokrát nemňoukal jen na náhodně potkanou kočku, ale na ni samotnou.

Takže přátelé, ať už máte doma kočku, psa nebo jakékoli jiné zvíře a pro lepší vzájemné porozumění se s ním bavíte v jeho jazyce, vězte, že jste stejně jako já podle některých méně chápavých jedinců zralí na cvokhaus. Těším se, až se tam spolu sejdeme a budeme si navzájem zvesela rozšiřovat znalosti zvířecích jazyků.

Jo, a abych nezapomněl, adopci té moury, která si povídala s útulkářkou, jsem v onom lidském rumreji sice prošvihnul, ale když jsem odcházel, byla už její klec prázdná.

Poznámky:

  • Fotografie nezletilých osob jsou publikovány se souhlasem jejich rodičů.
  • Fotografie koček a kocourů jsou publikovány bez souhlasu vyobrazených čtyřnožců.
  • Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.
Autor: Jan Pražák | úterý 14.11.2023 14:34 | karma článku: 24,85 | přečteno: 822x
  • Další články autora

Jan Pražák

Ty zvíře moje!

Oslovení „ty zvíře“ nemusí být nutně hanlivé, a pokud je doprovázeno přivlastňovacím zájmenem, bývá spíš chápáno jako lichotka. A zdaleka ne vždy s erotickým podtextem, stačí, aby se někdo zachoval živočišně jako ten tvor boží.

27.4.2024 v 7:07 | Karma: 19,56 | Přečteno: 385x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Pražák

Heleno, hledej!

„Tak copak si dáte?“ Zeptal se nás prošedivělý číšník, když jsme se sobotního podvečera usadili se Soňou k restauračnímu stolu za účelem doplnění sil po odpoledním courání nezvykle chladnými ulicemi města.

24.4.2024 v 14:34 | Karma: 30,84 | Přečteno: 781x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Věř svým očím

„Promiň, Marku, já s tebou na to kafe fakt nemůžu jít. Musím do zítřka opravit písemky za celou třídu, ještě jsem s tím ani nezačala a už tak u toho budu sedět do noci. Tak se na mě nezlob, prosím.“

21.4.2024 v 7:07 | Karma: 27,94 | Přečteno: 837x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Obchodník musí umožnit platbu v korunách a do určité výše i v hotovosti

„Honzo, líbilo by se ti, kdybychom místo korunami platili eury a navíc jenom bezhotovostně?“ Položila mi Maruška nečekanou otázku, jakmile jsme si lokli kávy a dali první sousto větrníku v naší oblíbené cukrárně.

18.4.2024 v 14:23 | Karma: 27,92 | Přečteno: 1013x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Zpověď dominantního muže

Nalézt si v dnešní době ženu, která by se mi ve všem podřizovala, nebylo jednoduché. Zkoušel jsem to asi se třemi, ale pokaždé to skončilo krachem, jakmile poznaly, že nemůže být po jejich, tak mě dříve či později opustily.

15.4.2024 v 14:31 | Karma: 23,96 | Přečteno: 956x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Vyšetřování výbuchu ve Vrběticích bylo extrémně rozsáhlé a náročné, řekl Rakušan

29. dubna 2024  12:20,  aktualizováno  13:09

Přímý přenos „Je prokázáno, že oba výbuchy provedli příslušníci ruské zpravodajské služby GRU. Jejich motivem...

Neodstoupím, řekl Sánchez po kauze manželky. Zlepšeme politickou kulturu, vyzval

29. dubna 2024  12:41

Španělský premiér Pedro Sánchez oznámil, že demisi nepodá. Zvažoval ji s ohledem na kauzu, v níž je...

Za výbuchy ve Vrběticích stojí Rusko. NCOZ kvůli nespolupráci kauzu odložila

29. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  12:31

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) odložili případ výbuchů skladů...

Většina práv jako u manželů a přiosvojení dětí. Pavel podepsal zákon o svazcích LGBT+

29. dubna 2024  12:07

Stejnopohlavní páry budou moci od příštího roku uzavírat partnerství s většinou práv, jaká mají v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 2129
  • Celková karma 30,92
  • Průměrná čtenost 1302x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.