Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Laškování s umělou inteligencí

Běžně se označuje zkratkou AI, tak si ji soukromě překřtíme na Ájinu, ať je nějaká legrace. A to si pište, že se s ní člověk pobaví, přestože jde ve skutečnosti o jakýsi systém přechytřelých strojů.

Lidé o Ájině říkají to i ono, jedni ji vychvalují až do nebes, jiní proklínají, div, že si pro ni nepřiletí sám vládce pekel mocný Lucifer. Tak jsem si tedy řekl, že si ji pro začátek maličko vyzkouším. A z čehože jako? No z koček, samozřejmě když už jsem jednou ten starej kocour.

I položil jsem Ájině kontrolní otázku, kteréže kočkovité šelmy předou a které nikoli. Ájina se hluboce zamyslela, načež mi odpověděla, že všechny. Blbost samozřejmě, ve skutečnosti předou jen kočky malé od té domácí nejrůznějších plemen, přes divokou a tak dál a tak dál až po pumu. Co je větší, tedy tygří a spol, to místo milého předení jednoduše nekřesťansky řve. Jak na lesy. Tak jsem tedy Ájině odpověděl, že se hluboce mýlí a dokonce přidal odkaz na nějaké stránky, kde to jacísi učení profesorové přes šelmy kočkovité podrobně rozebírají.

Nu a víte, co udělala Ájina? To neuhádnete, zachovala se úplně jako člověk. Napřed se omluvila za drobnou nepřesnost, ale pak začala mlžit, asi aby mi ukázala, jak je chytřejší než ti učení profesoři a že vlastně měla svým způsobem pravdu. Napsala doslova, cituji: "Řvaní velkých kočkovitých šelem může vzdáleně připomínat předení." No, nedali byste jí pětník?.

Další zkušenost s Ájinou jsme udělali s kolegou v práci, když se u mě jednoho ponurého rána objevil a zeptal se, jestli bych mu nedokázal poradit s jedním zapeklitým problémem z počítačoviny (dnes se tomu říká IT). Nebudu rozvádět, oč šlo, byla by to nuda, nějaké zašifrované XML soubory, řeknu jen, že jsem ho zklamal: "Miloši, je mi líto, ale tohle nevím." A pak mě napadlo: "Hele, co kdybychom se zkusili zeptat AI, ta je chytrá jak rádio, tak by nám mohla pomoct." Naformulovali jsme dotaz, odeslali, Ájina se zamyslela ještě hloubš než u toho předení, aby nám nakonec vystřihla hned čtyři možnosti řešení.

Inu, řeknu vám, přátelé, jedno lepší než druhé, použít se z nich nedalo žádné. Kdybych to chtěl z té zatrolené počítačoviny převést do lidštiny, tak si představte, jako bych se zeptal, jak mám oloupat brambory, když na to nemám nůž, škrabku, ani jiný nástroj. Jedna odpověď by zněla: "Brambory můžete oloupat nožem nebo škrabkou," pak další dva nesmysly a ta poslední: "Vyhledejte si nejbližší provozovnu manikúry, objednejte se tam a až na vás vyjde termín, nechte si zapilovat nehty na pravé ruce tak, aby byly ostré jako nůž. Nehty na levé ruce si dejte vytvarovat do zoubků, Poté omývejte brambory studenou vodou, pevně je berte do nehtů levé ruky a pravou rukou je oškrabujte."

Chvilku jsme s Milošem spekulovali, jestli nemáme zkusit nějakou jinou Ájinu, ale pak jsme to zavrhli. Miloš je šikula, asi za dva dny mi nadšeně volal s tím, že si ty brambory oškrábal... totiž chci říct, že si s tím počítačovým problémem poradil sám. A udělal to elegantně, je to holt koumák.

Nicméně abych Ájinu jen nepomlouval, párkrát jsem se jí zeptal na něco, co je sice jednoduché, ale přes strejdu Gůůůgla se to blbě hledá, a poradila mi dobře. Takže je to vlastně hodná holka. Tedy hodná, ale zároveň přísně korektní. Víte, že občas zlobím s něčím, co není v dnešní době tak úplně košer, tak jsem se rozhodnul, že Ájinu trochu potrápím. Nedala se, to si nechtě vyprávět.

Začal jsem oklikou, udělal jsem ze sebe naivku a doufal, že ji ve finále nachytám na švestkách: "Ahoj, jsou nějaké rozdíly mezi převažujícími povahových rysy u různých psích plemen?" A dostal jsem přednášku. Napřed mi odpověděla na pozdrav, a pak se rozhovořila o labradorech, jací bývají přátelští a společenští, o některých teriérech, že mohou být rezervovaní nebo podezřívaví vůči cizím lidem, a o dalších. Popsala skoro celou stránku a nakonec dodala, že to není jen otázka plemene, ale i výchovy a výcviku.

Nu dobrá, v psech se moc nevyznám, tak jsem se s ní nehádal, ale vycházel jsem ze skutečnosti, že mezi psem a člověkem není zas tak velký rozdíl. Tedy pokud pominu vyšší míru věrnosti a oddanosti u těch čtyřnožců.

Když Ájina tvrdí, že je rozdíl mezi psy, musí taky vědět, že je rozdíl mezi lidmi. Napsal jsem tedy další dotaz, zda taky existují rozdíly mezi převažujícími povahových rysy u příslušníků různých národů. A bylo. Konec, šmytec, šlus s inteligencí umělé inteligence. Její odpověď byla prostá, zcela korektní a úplně špatná. Ájina prohlásila, že žádné takové rozdíly nikdy nebyly vědecky dokázány. Tečka. No budiž, korektnost nade vše, nechal jsem ji při tom a další podobná témata, jako je například počet pohlaví a jejich vlastnosti jsem už neotevíral.

S těmi pohlavími, respektive s mluvnickými rody je to u Ájiny stejně zvláštní. Jednou s vámi hovoří jako chlap, podruhé jako ženská a jindy dokonce použije v první osobě střední rod jako nějaké dítě. Přišlo mi, jestli třeba není bisexuální nebo nerozhodnutá a nenapadlo mě nic lepšího, než se jí zeptat na její ego. Zaperlila tak, že jsem si to olíznul, abyste se mohli pokochat sami (vlevo já, vpravo  Ájina - https://www.aichatting.net/):

K tomu jen malá perlička na závěr, Ájina tak nějak nepravidelně střídá tykání a vykání. Nevím proč, rozhodně to nezáleží na tom, jak ji člověk osloví, možná podle toho, jak se zrovna vyspí. A navíc je vrtkavá, když jí stejnou otázku položíte s odstupem času, dokáže odpovědět úplně jinak. Nu což, možná se učí v nějaké škole nebo naopak postupně senilní.

Jak už jsem nakousl na začátku, někteří lidé věští Ájině slavnou budoucnost a vidí v ní spásu nebo naopak zkázu světa, jiní nad ní jen mávnou rukou. Možná se někdy dočkáme umělých prodavačů, kuchařek, číšníků a dalších, kteří budou z umělé hmoty, v hlavě budou mít místo mozku komunikační zařízení na nějakou centrálu AI a budou nás obsluhovat s umělých úsměvem. Anebo také umělých partnerů či partnerek, jejichž existence vzedme ve společnosti vlnu demonstrací za právo uzavírat s nimi plnohodnotná manželství. A nakonec před zánikem živočišného druhu homo sapiens budou tito umělí lidé vstupovat do manželských svazků spolu navzájem.

Ať už to bude jakkoli, nesmíme zapomenout, že Ájina je a vždycky bude jen důmyslné soustrojí bez jakékoli živočišnosti, lidskosti, svědomí, lásky, žárlivosti, přátelství a dalších citů či emocí, které jsou vlastní nám živým bytostem, v nichž se snoubí duše s tělem. A nikdy to nebude skutečná Ájina, osobnost s ženským jménem, vždycky jen bezduchá AI - Artificial intelligece.

 

Autor: Jan Pražák | pondělí 21.8.2023 14:34 | karma článku: 21,47 | přečteno: 583x
  • Další články autora

Jan Pražák

Ty zvíře moje!

Oslovení „ty zvíře“ nemusí být nutně hanlivé, a pokud je doprovázeno přivlastňovacím zájmenem, bývá spíš chápáno jako lichotka. A zdaleka ne vždy s erotickým podtextem, stačí, aby se někdo zachoval živočišně jako ten tvor boží.

27.4.2024 v 7:07 | Karma: 19,04 | Přečteno: 333x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Pražák

Heleno, hledej!

„Tak copak si dáte?“ Zeptal se nás prošedivělý číšník, když jsme se sobotního podvečera usadili se Soňou k restauračnímu stolu za účelem doplnění sil po odpoledním courání nezvykle chladnými ulicemi města.

24.4.2024 v 14:34 | Karma: 30,76 | Přečteno: 774x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Věř svým očím

„Promiň, Marku, já s tebou na to kafe fakt nemůžu jít. Musím do zítřka opravit písemky za celou třídu, ještě jsem s tím ani nezačala a už tak u toho budu sedět do noci. Tak se na mě nezlob, prosím.“

21.4.2024 v 7:07 | Karma: 27,93 | Přečteno: 835x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Obchodník musí umožnit platbu v korunách a do určité výše i v hotovosti

„Honzo, líbilo by se ti, kdybychom místo korunami platili eury a navíc jenom bezhotovostně?“ Položila mi Maruška nečekanou otázku, jakmile jsme si lokli kávy a dali první sousto větrníku v naší oblíbené cukrárně.

18.4.2024 v 14:23 | Karma: 27,92 | Přečteno: 1013x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Zpověď dominantního muže

Nalézt si v dnešní době ženu, která by se mi ve všem podřizovala, nebylo jednoduché. Zkoušel jsem to asi se třemi, ale pokaždé to skončilo krachem, jakmile poznaly, že nemůže být po jejich, tak mě dříve či později opustily.

15.4.2024 v 14:31 | Karma: 23,96 | Přečteno: 955x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 2129
  • Celková karma 30,91
  • Průměrná čtenost 1302x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.