Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

PIN only aneb hotovost nebereme

Hodně se toho zde napovídalo o neochotě či neschopnosti našich obchodníků přijímat bezhotovostní platby. Nicméně každá mince má dvě strany a zkusme se tedy na danou problematiku podívat i z té rubové.

Začnu dvěma příhodami. Poprvé jsem se s nemožností platit hotovostí setkal před jedenácti léty v Nizozemí, kde jsme se s několika známými rozhodli navštívit proslulou květinovou výstavu. Ostatně co také jiného dělat v této zemi, když Holanďané si potrpí na větrné mlýny, grachty (vyslovuj zachrochtáním), uzoučké uličky lásky a pěstování květin. Nu a u nás padla volba právě na onu celosvětovou Floriadu, v tom jsou oni opravdovými machry, na ní se člověk může dlouhé hodiny kochat nádherně naaranžovanými kytkami, až do úplného ukochání.

No jo, jenomže abyste se mohli někde něčím kochat, napřed se tam musíte nějak dostat. Což o to, před branami areálu bylo několik pokladen, to bylo ještě v pohodě. Horší bylo, že všechny bez výjimky byly ozdobené velkými cedulemi, hlásajícími: „PIN only,“ což ve volném a poněkud rozvinutém překladu znamená asi toto: „Vážení hosté, pokud nemáte předem zakoupený lístek nebo po ruce platební kartu a chcete platit v hotovosti, můžete si ty svoje euříky strčit někam. A tamtéž se také sami odebrat.“

Asi se nemusím dlouze rozepisovat, jak to dopadlo, české výpravy obvykle tvoří sehrané týmy, a když se Petr dostane do ouzkých, Pavel mu vypomůže s tím, že mu to Petr při nejbližší příležitosti vrátí. Takže nakonec jsme se mohli kochat všichni.

K tomu teď drobnou poznámku. U nás by se něco podobného (zatím) stát nemohlo, protože jestli se nepletu, zákon o platebním styku nařizuje obchodníkům umožnit platbu za službu či zboží v hotovosti, pokud částka nepřesáhne pět tisíc korun. A jestli se dobře pamatuju, pět litrů lístek na Floriadu nestál.

Druhá příhoda pojednává o jedné mé známé, takto bezvadné ženské, které budeme říkat třeba Pavlína. Mimochodem, všimli jste si, že všechny moje známé ženského pohlaví až na pár zcela ojedinělých výjimek jsou bezvadné? Nevíte, čím to je? No nic, nevíte, nevadí, já to taky netuším. Tak tahle Pavlína vzala svou osmdesátiletou maminku na několikadenní výlet do Paříže, neb ona po tom vždy toužila, ale nikdy tam ještě nebyla.

Holčiny spolu proběhaly celou nádhernou romantickou francouzskou metropoli, Pavlína všechno předem pečlivě naplánovala a maminka pak byla jak u vytržení. Pavlína je obrovskou zastánkyní bezhotovostních plateb a v Paříži si jen rochnila, neb tam prý karty berou všude na rozdíl od hotovosti, kterou leckde už dávno jakožto překonaný archaizmus nepřijímají. Nicméně poslední den se maminka chtěla aspoň trochu finančně podílet a tiše špitla: „Pavlí, tenhle oběd zaplatím já, bude mi stačit stovka eur?“

„Proboha, mami, ty couráš po Paříži se stovkou v hotovosti?“ Vyvalila Pavlína oči, v nichž se zračila hrůza. Hrůza a děs, jakoby se centrem Paříže honily za bílého dne bandy loupežníků, čekajících jen na to, až budou moct její stařičkou maminku přepadnout a sebrat ji tu stovku.

Když jsem o tom pak s Pavlínou mluvil, snažila se mě ze všech sil přesvědčit, jak moc jsou bezhotovostní platby bezpečnější proti těm hotovostním. Tvrdila, že když jí loupežníci o platební kartu oberou, nemůže na tom tratit víc než pětistovku. Tedy pětikilo naše korunové, nikoli eurové. Není to tak docela pravda, stačí například trocha nepozornosti u bankomatu nebo platebního terminálu, kartu vám ukradnou nebo okopírují, PIN natočí na kameru a jste nahraní, mnozí by mohli vyprávět. Nicméně zkuste o tom přesvědčit zrovna Pavlínu, která se onehdy snažila platit kartou i na jakési středověké merendě v kutnohorském Vlašském dvoře, a když nepořídila, pídila se tam dole u říčky Vrchlice mezi rytíři v brnění po bankomatu.

No nic, pokrok nezastavíš a my se teď nalézáme v jakémsi pomyslném přechodném období. Kdysi dávno bylo běžné platit medvědími kožešinami nebo plátěnými šátečky, dnes kdybyste si za tohle chtěli koupit párek v rohlíku, poslali by vás do někam. Stejně tak hotovost s velkou pravděpodobností časem zanikne a změní se i ten náš zákon o platebním styku. Ke kartám přibyly mobily, hodinky a já nevím co ještě, brzy se možná bude dát nakupovat za pět prstů. Ne, nemám tím na mysli kradmo a zadarmo, jak praví ono úsloví, myslím pouhým otiskem prstíku, jakým už dnes odemykáme své chytré telefony nebo notebooky.

A ještě později? Kdo ví, možná vám obchodník přiloží k čelu čtečku elektrických mozkových impulsů, vy si jen pomyslíte: „ano, chci zaplatit čtyřicet korun za tenhle párek v rohlíku,“ někde v centrále se vše propojí a daný obnos se vám odečte z účtu. Přáli byste si to nebo nad tím odmítavě kroutíte hlavou? Copak by asi udělal pračlověk s dnešní tisícikorunou, kdyby se mu dostala do rukou? Zkusil by ji hodit do ohně pod opékaným mamutem a odmítavě by zakroutil hlavou, že blbě hoří. Ne, to byl samozřejmě pokus o žert, ale jedno je jisté. Netřeba se rozčilovat, že nemůžeme tu či tam zaplatit v hotovosti nebo kartou, podstatné je, jestli ten obyčejný párek v rohlíku máme vůbec zaplatit čím.

Autor: Jan Pražák | středa 9.8.2023 14:34 | karma článku: 27,08 | přečteno: 1116x
  • Další články autora

Jan Pražák

Ty zvíře moje!

Oslovení „ty zvíře“ nemusí být nutně hanlivé, a pokud je doprovázeno přivlastňovacím zájmenem, bývá spíš chápáno jako lichotka. A zdaleka ne vždy s erotickým podtextem, stačí, aby se někdo zachoval živočišně jako ten tvor boží.

27.4.2024 v 7:07 | Karma: 18,83 | Přečteno: 327x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Pražák

Heleno, hledej!

„Tak copak si dáte?“ Zeptal se nás prošedivělý číšník, když jsme se sobotního podvečera usadili se Soňou k restauračnímu stolu za účelem doplnění sil po odpoledním courání nezvykle chladnými ulicemi města.

24.4.2024 v 14:34 | Karma: 30,68 | Přečteno: 772x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Věř svým očím

„Promiň, Marku, já s tebou na to kafe fakt nemůžu jít. Musím do zítřka opravit písemky za celou třídu, ještě jsem s tím ani nezačala a už tak u toho budu sedět do noci. Tak se na mě nezlob, prosím.“

21.4.2024 v 7:07 | Karma: 27,83 | Přečteno: 833x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Obchodník musí umožnit platbu v korunách a do určité výše i v hotovosti

„Honzo, líbilo by se ti, kdybychom místo korunami platili eury a navíc jenom bezhotovostně?“ Položila mi Maruška nečekanou otázku, jakmile jsme si lokli kávy a dali první sousto větrníku v naší oblíbené cukrárně.

18.4.2024 v 14:23 | Karma: 27,81 | Přečteno: 1011x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Zpověď dominantního muže

Nalézt si v dnešní době ženu, která by se mi ve všem podřizovala, nebylo jednoduché. Zkoušel jsem to asi se třemi, ale pokaždé to skončilo krachem, jakmile poznaly, že nemůže být po jejich, tak mě dříve či později opustily.

15.4.2024 v 14:31 | Karma: 23,96 | Přečteno: 954x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Lesy chce předat mnichům bez soutěže. Smlouvu nachystal starosta předem

28. dubna 2024

Premium Mohlo to být jedno z rozhodnutí, jakých města jako osmitisícové Milevsko udělají ročně stovky....

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

VIDEA TÝDNE: Potvrzený trest pro Feriho, živořící děti a Kobajašiho veleskok

28. dubna 2024  18:50

Soud v Praze tento týden potvrdil exposlanci Dominiku Ferimu tříletý trest za znásilnění. Strážníci...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 2129
  • Celková karma 30,89
  • Průměrná čtenost 1302x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.