Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Poctivý rovná se hloupý?

„Honzo, už se ti někdy v životě stalo, že ses zastyděl za to, že jsi byl poctivej?“ Položila mi Maruška záludnou otázku, jakmile před nás v pondělí odpoledne postavila servírka v cukrárně kávu se zákuskem.

Zamyslel jsem se. Podobně jako mě, tak i mou krásnou kamarádku určitě rodiče učili v mládí, že s poctivostí nejdál dojdeš. Ale je to v dnešním světě skutečně pravda? Maruška opět po čase vytáhla své oblíbené světlé šaty s potiskem bleděmodrých kvítků, které tak nádherně obepínají její plnoštíhlou postavu. A tak jsem se uchýlil k úhybnému manévru: „Maruško, marná sláva, dneska ti to tak strašně moc sluší, že se vůbec nemůžu soustředit.“

„Něco jsem se tě ptala, Honzo!“ Maruščiny hluboké hnědé oči mi sice prozradily, že ji můj kompliment potěšil, nicméně její ústa trvala na odpovědi.

„Stalo se mi to mockrát,“ kápnul jsem božskou. „Ale teď mi radši povyprávěj, oč vlastně šlo.“

„Tak jo, Honzo, že seš to ty, tak ti prozradím, jak jsem si připadala jako blbá poctivka,“ povzdychla si Maruška. Posloužila si pořádným soustem větrníku, douškem turecké kávy, nenápadně se olízla a spustila.

***

Potřebovala jsem nové závěsy do kuchyně. Ty původní tam byly spoustu let, třepily se a od sluníčka doslova vyrudly, že jsem se na ně už nemohla koukat. Tak jsme s Frantou v sobotu dopoledne nasedli do auta a zajeli do takového toho hyper krámu, kde koupíš všechno možné od špendlíku až po lokomotivu.

„Maruš, běž pro závěsy a já si zatím skočím do nářadí pro šroubovák, sejdeme se u kas,“ chtěl si to zjednodušit Franta.

„Ne pojď je vybrat se mnou, vždyť se na ně budeš koukat taky,“ oponovala jsem. Nic dalšího jsme už koupit neplánovali, tak jsme si ani nevzali vozík s tím, že ty dvě věci pobereme do rukou.

Franta vždy tvrdí, ať věci, co jsou v bytě na očích, vybírám já, protože mám lepší vkus a jemu je to v podstatě jedno. Jenže ty závěsy nakonec stejně vybral on a povedlo se mu to, takže pohoda. Prodavačka mi je ustříhla z role, napsala lísteček, já to šoupla do připravené igelitky, a pak jsme se stavili pro ten Frantův šroubovák.

„Víš, Franto, já bych ještě potřebovala něco do truhlíků na balkón a přípravek proti mšicím,“ napadlo mě nakonec. Franta se zatvářil, jakoby si myslel: „No jo, ženská, zase zdržuje,“ ale vzal to statečně a ani moc nemrmlal. Tak jsme to holt vzali ještě přes zahradní oddělení, a pak už s plnýma rukama zboží zamířili konečně k těm kasám.

Před klasickými pokladnami byla fronta, u samoobslužných ani noha, tak jsme šli k nim. Frantovi zrovna zazvonil telefon, volal ho kolega z práce z provozu, co měl akorát službu a potřeboval s něčím poradit. Takže on telefonoval, já bojovala se samoobslužnou kasou a musela jsem mávnout na holčinu, která to tam hlídala, protože se mi zrovna u toho šroubováku nechtěl načíst kód. Pak přišel na řadu Franta, jednou rukou platil kartou, druhou pořád telefonoval, ale nakonec jsme to zvládli a zamířili k autu.

„Maruš, kolik vlastně stály ty závěsy?“ Zeptal se mě ten můj, když už konečně dotelefonoval a my byli venku na parkovišti prakticky u našeho vozidla.

Napřed jsem koukla na účtenku. Pak mi zatrnulo a podívala jsem se do tašky. Navrchu se usmívaly věci ze zahradnictví, na boku se tiše krčil šroubovák a úplně zespoda se na mě posměšně zašklebila igelitka, co měla v sobě ty závěsy.

„Proboha, Františku, my jsme ty závěsy zapomněli zaplatit,“ pípla jsem polohlasně a cejtila se jak zlodějka, která čórnula briliantový náhrdelník v klenotnictví.

„Aha... Hm...“ Zarazil se Franta a zvažoval nastalou situaci.

„Musíme se vrátit ke kase,“ rozhodla jsem, vzala ho za ruku a začala táhnout zpátky ke vchodu do hyper krámu.

„Marie,“ vrost Franta do země, jakoby na místě zakořenil. Takhle mě oslovuje jen, když se na mě zlobí nebo když začuje průšvih. „Nemůžeme zpátky, bylo by to podezřelý, ještě by si mysleli, že jsme to chtěli ukrást a nevěřili by nám. Pojď, pojedeme domů, stejně to odepíšou a nikomu to neublíží.“

Honzo, ten můj zákonný a celoživotní manžel argumentoval celkem logicky, a u vědomí toho, jaké mají tyhle hyper krámy marže, že by se jich pár stovek za závěsy ani nedotklo, bych mu i dala zapravdu. Jenomže někde tam uvnitř ve mně se hnulo svědomí a probudila ta poctivá hloupá Marie, která by nesnesla pomyšlení, že někde něco získala neprávem. A tak jsem Frantu ukecala a málem násilím donutila, abychom se vrátili a dali to do pořádku.

Ani ti nebudu vykládat, jak jsem se pak cítila před tou holčinou zpátky u samoobslužných kas, ale musím Frantu ocenit, jak se prve cukal, tak teď to vzal na sebe a všechno s ní vyřídil on. Ona ani nehnula brvou, možná si o nás myslela bůhvíco, ale zachovala dekórum. Asi je zvyklá na leccos a vzala to v klidu, jakoby se vůbec nic nestalo.

Dokonce i ten můj mi pak nakonec doma poděkoval, že jsem ho přesvědčila, abychom se vrátili. Jenomže já si vůbec nejsem jistá, jestli to neudělal jen proto, aby mě uklidnil, přestože si myslel svý.

***

Maruška zmlkla, vložila do úst poslední sousto větrníku, dopila kávu a odevzdaně pokrčila rameny nad definitivní prázdnotou svého talířku a šálku. Pak se mi podívala zpříma do očí a dodala: „Tak právě jsi slyšel zpověď poctivé blbky, Honzo, ale to si piš, že to nebudeš mít zadarmo. Teď mi hezky popravdě řekni, co si o mě myslíš.

„Víš, Maruško,“ protáhl jsem, abych svou společnici ještě na závěr maličko potrápil. „Co si o tobě myslím, jsem ti řekl už na začátku, že jsi krásná holka a že ti v těch světlých přiléhavých šatech s bleděmodrými kvítky náramně sluší. A teď ti k tomu ještě navíc něco prozradím, přeber si to, jak chceš. Před pár dny mi nějaká dívčina v trafice chtěla vrátit na pětikilo, přestože jsem platil dvoustovkou, a než abych si to nechal a tiše vypadnul, tak jsem jí to hodil na hlavu. Nestalo se mi to zdaleka poprvé, takže pokud chceš tvrdit něco o poctivejch blbcích, musíš počítat i se mnou.“

Maruška na mě chvilku bezvýrazně tiše zírala, jakoby na místě zkameněla. Pak se však začala zvolna proměňovat. Napřed se jí nadělaly drobné vrásky kolem očí, potom povytáhla koutky a obrátila svá ústa do tvaru širokého písmene u. Jako další se jí vrátil hlas a ona se začala smát tichou, dalo by se říct nesmělou zvonkohrou. Nakonec z ní spadl veškerý ostych, její smích zesílil, rozvlnil celou její postavu a vykouzlil malebné faldíky na břiše, skryté pod světlými šaty s bleděmodrými kvítky.

„Tak jo, Honzo,“ uzavřela má skvělá kamarádka celý případ ukradených závěsů, „vítej do klubu poctivejch hlupáků, ráda tě přijímám.“

Autor: Jan Pražák | úterý 28.3.2023 14:34 | karma článku: 28,32 | přečteno: 995x
  • Další články autora

Jan Pražák

Heleno, hledej!

„Tak copak si dáte?“ Zeptal se nás prošedivělý číšník, když jsme se sobotního podvečera usadili se Soňou k restauračnímu stolu za účelem doplnění sil po odpoledním courání nezvykle chladnými ulicemi města.

24.4.2024 v 14:34 | Karma: 30,26 | Přečteno: 740x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Věř svým očím

„Promiň, Marku, já s tebou na to kafe fakt nemůžu jít. Musím do zítřka opravit písemky za celou třídu, ještě jsem s tím ani nezačala a už tak u toho budu sedět do noci. Tak se na mě nezlob, prosím.“

21.4.2024 v 7:07 | Karma: 27,61 | Přečteno: 812x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Obchodník musí umožnit platbu v korunách a do určité výše i v hotovosti

„Honzo, líbilo by se ti, kdybychom místo korunami platili eury a navíc jenom bezhotovostně?“ Položila mi Maruška nečekanou otázku, jakmile jsme si lokli kávy a dali první sousto větrníku v naší oblíbené cukrárně.

18.4.2024 v 14:23 | Karma: 27,81 | Přečteno: 1005x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Zpověď dominantního muže

Nalézt si v dnešní době ženu, která by se mi ve všem podřizovala, nebylo jednoduché. Zkoušel jsem to asi se třemi, ale pokaždé to skončilo krachem, jakmile poznaly, že nemůže být po jejich, tak mě dříve či později opustily.

15.4.2024 v 14:31 | Karma: 23,96 | Přečteno: 951x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Příběh bisexuální ženy

„Jakube, šel bys se mnou na rande?“ Zvedl jsem oči od monitoru, poodjel se židlí kousek dozadu a překvapeně se podíval na Markétu. Od své kolegyně bych čekal prakticky cokoli, ale takovou otázku rozhodně ne.

12.4.2024 v 15:15 | Karma: 25,46 | Přečteno: 956x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

  • Počet článků 2128
  • Celková karma 31,27
  • Průměrná čtenost 1303x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.