Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mrňavá servírka

„Jémine, dobrý den, ráda vás tu vidím. Dáte si tureckou kávu s větrníkem nebo jste si od té doby oblíbili něco jiného?“ Takto překvapivě nás s Maruškou přivítala servírka minulý čtvrtek na předvánočním posezení v cukrárně.

Přiznám se, že jsem byl poněkud zmaten a nevěděl, zda té útlé černovlásce potvrdit, že se nám trefila do gusta nebo se jí rovnou zeptat, odkud nás zná. Připadala mi v té cukrárně nová, nikoho mi nepřipomínala, a tak, než abych ze sebe něco vysoukal, zůstal jsem poněkud přihlouple koukat na Marušku v naději, že odpověď najdu v její sličné baculaté tváři.

Má společnice byla pochopitelně pohotovější než já a po asi vteřinovém zaváhání zareagovala: „Dobrý den, vy si nás ještě pamatujete? To je od vás milé, samozřejmě, že si dáme to samé co kdysi.“ A pak, jakožto správně zvědavá osoba něžného pohlaví vypálila na servírku dvě slepené otázky: „Jak je to dlouho, co jste tady obsluhovala naposled? A támhleta dívenka bude určitě vaše dcerka nebo se mýlím?“ Maruška pokynula rukou k malé holčičce, která byla zmenšenou kopií servírky, seděla na prťavé plastové židličce vedle cukrárenského pultu a hrála si s panenkou v kočárku.

„Skoro pět let. Po novém roce nastupuju po mateřské, dneska jsem tady jen na chvilku na záskok.“ odpověděla servírka a ohlédla se po své ratolesti. Pak chtěla zřejmě povědět i něco dalšího, ale zarazila se a řekla jen: „Promiňte, vždyť já vás musím obsloužit, málem bych z toho za tu dobu vypadla.“

„A víte co?“ Napadlo Marušku. „Teď těsně před svátky tady máte skoro prázdno, tak si s námi dejte taky kafe a malé zmrzlinový pohár. Viď, Honzo?“ Servírka se chvilku ošívala, že se to jako nehodí, ale já si na tu mladou vždy ochotnou dámu konečně vzpomněl, Marušku podpořil a servírka posléze podlehla našemu společnému naléhání. Jediné, komu se možná nelíbilo, že by se obsluha cukrárny měla poflakovat s hosty, byla výrazně nalíčená dáma vyššího středního věku, sedící o pár stolků dál. Musela nás slyšet, nesouhlasně trhla hlavou, ale její manžel se ji jal uklidňovat, aby se nenechala rušit od konzumace obrovského kakaového řezu, který měla před sebou na talířku. Nikdo další v cukrárně nebyl.

„Zákusek pro vás, nechte si chutnat. Můžu přivézt Amálku, ona si s námi taky dá pohár?“

„Moniko, neotravuj hosty!“

První dvě věty vyřkla dívenka, která hbitýma rukama sebrala z cukrárenského pultu talířky s větrníky a donesla je k našemu stolku dřív, než jí v tom mamka dokázala zabránit. Ta v jejím závěsu přiběhla s tácem, na němž si lebedily tři šálky kávy v milé společnosti zmrzlinového poháru. Dlužno dodat, že její napomenutí stran neotravování hostů vyznělo spíš formálně s nádechem určité hrdosti než káravě.

Nicméně Monika na nic nečekala, vrátila se k pultu pro kočárek s Amálkou, zaparkovala jej vedle našeho stolu, usedla na čtvrtou volnou židli, panenku si posadila na klín a začala ji krmit ze svého zmrzlinového poháru. Byl to takový zvláštní způsob krmení ve smyslu, aby se vlk nažral a koza zůstala celá. Respektive aby si Monika pochutnala a Amálka zůstala čistá. Dívenka vždy nabrala sousto, dala si ho do úst, polkla, poté lžičku přiložila k panenčině pusince a pravila: „Na, dej si taky. Mňam.“

Z dalšího hovoru vyplynulo, že až doteď byla servírka s Monikou na mateřské, po novém roce ji začne posílat do školky a sama se vrátí ke svému řemeslu. „To víte,“ dodala, „ceny letí nahoru, chci pomoct manželovi s náklady, aby to nemusel celé táhnout sám. Navíc mě tahle práce vždycky bavila a ráda se k ní vrátím.“

Načež Maruška obrátila list hovoru a zeptala se servírčiny dcerky: „Jestlipak víš, Moniko, co ti přinese Ježíšek pod stromeček?“

„Sestřičku!“ Odpověděla malá hrdě a bez zaváhání.

Kradmo jsem vrhl rychlý tázavý pohled směrem k servírce a něco mi na tom neštymovalo. Její postava nevykazovala pražádné známky těhotenství, natož ani ne týden před termínem porodu. Servírka si všimla mého údivu, pobaveně se usmála a pravila: „Ale kdeže, sestřičku od Amálky. Tedy pokud Ježíšek usoudí, že byla Monika celý rok hodná a nezlo...“

„Mohla byste se přestat vybavovat, jít sem a konečně mě obsloužit? Potřebuju ubrousek!“ Podrážděně skočila servírce do řeči zmalovaná dáma od kakaového řezu. Servírka vyskočila, jako by byla na péro, odběhla, ze stolku před onou dámou sebrala stojánek s ubrousky a s hlubokými omluvami ji ho podala do ruky.

„Ježíšek dárky nenosí, dárky nosí tatínek!“ Spustila Monika tichým hlasem, když byla její maminka pryč. „Já jsem ho viděla. Dával Amálčinu sestřičku Barborku nahoru na skříň. Myslel si, že se nekoukám. Taky tam dával kabelku pro maminku. Ale neříkejte jí to, ona na Ježíška věří.“

Monika nám tak, tak stačila sdělit tuto důležitou tajnou informaci, protože servírka se už pomalu vracela od nerudné dámy. Stihli jsme s Maruškou udělat akorát tiché „psst“ a spiklenecky si dát prst před rty. Nicméně Monika se nehodlala vzdát svého monologu a pokračovala v něm teď už za přítomnosti své rodičky: „Až Amálka s Barborkou vyrostou, budou z nich taky servírky. Maminka říkala, že se to musí dělat srdcem, viď, mami? A já chci být taky servírka, mami, víš?“

„Ale to víš, že budeš, ty drndo,“ pohladila servírka dcerku po vlasech. „Teď mi pojď pomoct sklidit nádobí.“ Načež obě odběhly, Monika s talířky od větrníků v jedné ruce a madlem od kočárku s Amálkou v ruce druhé, její maminka s tácem se vším ostatním.

Manželé vyššího středního věku byli na odchodu. Pán zaplatil a poněkud bezvýsledně se snažil krotit svou drahou polovici, která si na závěr neodpustila poznámku o nepřípustném zaměstnávání dětí a o tom, že by se to mělo nahlásit.

Též jsme se s Maruškou pomalu sbírali na cestu do svých domovů, se servírkou a její dcerkou jsme se rozloučili popřáním krásných a klidných svátků. Monika zaparkovala kočárek zpátky u cukrárenského pultu a Amálku do něj uložila ke straně tak, že vedle ní zbylo volné místo. Zatímco její maminka odběhla obsloužit nově přišedší zákazníky, tak nám sdělila: „Tam bude spinkat Barborka. Už se moc těším, až mi ji tatínek nadělí pod stromeček.“ Znovu si spiklenecky přiložila prstík k ústům.

Autor: Jan Pražák | úterý 27.12.2022 14:34 | karma článku: 32,35 | přečteno: 1132x
  • Další články autora

Jan Pražák

Heleno, hledej!

„Tak copak si dáte?“ Zeptal se nás prošedivělý číšník, když jsme se sobotního podvečera usadili se Soňou k restauračnímu stolu za účelem doplnění sil po odpoledním courání nezvykle chladnými ulicemi města.

24.4.2024 v 14:34 | Karma: 30,26 | Přečteno: 745x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Věř svým očím

„Promiň, Marku, já s tebou na to kafe fakt nemůžu jít. Musím do zítřka opravit písemky za celou třídu, ještě jsem s tím ani nezačala a už tak u toho budu sedět do noci. Tak se na mě nezlob, prosím.“

21.4.2024 v 7:07 | Karma: 27,61 | Přečteno: 813x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Obchodník musí umožnit platbu v korunách a do určité výše i v hotovosti

„Honzo, líbilo by se ti, kdybychom místo korunami platili eury a navíc jenom bezhotovostně?“ Položila mi Maruška nečekanou otázku, jakmile jsme si lokli kávy a dali první sousto větrníku v naší oblíbené cukrárně.

18.4.2024 v 14:23 | Karma: 27,81 | Přečteno: 1005x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Zpověď dominantního muže

Nalézt si v dnešní době ženu, která by se mi ve všem podřizovala, nebylo jednoduché. Zkoušel jsem to asi se třemi, ale pokaždé to skončilo krachem, jakmile poznaly, že nemůže být po jejich, tak mě dříve či později opustily.

15.4.2024 v 14:31 | Karma: 23,96 | Přečteno: 951x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Příběh bisexuální ženy

„Jakube, šel bys se mnou na rande?“ Zvedl jsem oči od monitoru, poodjel se židlí kousek dozadu a překvapeně se podíval na Markétu. Od své kolegyně bych čekal prakticky cokoli, ale takovou otázku rozhodně ne.

12.4.2024 v 15:15 | Karma: 25,59 | Přečteno: 957x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

  • Počet článků 2128
  • Celková karma 31,28
  • Průměrná čtenost 1303x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.