Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

To zas budou nekorektní Vánoce!

S končícím adventem přibývají v televizním vysílání klasické české pohádky. Jev, který je na první pohled sice snad bohulibý, ale ve skutečnosti nepřijatelným způsobem zakořeňuje v divácích ideologicky nekorektní pohled na svět.

Situace je závažnější, než bychom si možná mysleli, protože tyto pohádky sledují a budou sledovat především děti. Tedy generace, která nás v budoucnu nahradí a bude to tady mít všechno na starosti. Vychovávat tuto generaci v duchu středověkých a v dnešní době už dávno překonaných škodlivých homofobních, rasistických a antiekologických schémat je přímo zločinem. Uplynulý pátek jsem na ČT1 zhlédl pohádku Princezna a písař, a dočista jsem se zhrozil. Pokusím se ji nyní trochu rozebrat a upozornit vás na její nejzávažnější prohřešky.

Děj pohádky je celkem jednoduchý. Hlavní postavou je vedle princezny Amálky mladík Janek, který se má stát dvorním písařem. Jednoho dne se na zámku objeví údajný šlechtic Dietrich, který je ve skutečnosti podvodníkem, a požádá krále, aby mu přes noc nechal pohlídat truhlu s diamanty. Král tímto úkolem pověří Janka, avšak jeden z Dietrichových kumpánů z něj truhlu úskočně vyláká a zmizí.

Janek je obviněn, hrozí mu smrt, a aby toho nebylo málo, král přislíbí Dietrichovi Amálčinu ruku plus půlku království jako odškodnění za ztracené diamanty. Amálka Dietricha nechce a oběma mladým nezbývá, než ze zámku společně utéct a prchat před královským vojskem. Následují další peripetie, v nichž se Janek s Amálkou málem utopí v bažinách, ze kterých je na poslední chvíli zachrání poustevník Přibík. Tedy mnoho let ztracený Jankův otec, jenž se kdysi vydal polapit zločince, který tehdy zabil královnu. Oním zločincem se shodou pohádkových okolností ukáže být právě Dietrich.

Už, už to vypadá, že se Dietrich nakonec zmocní vlády nad celým královstvím a jeho kumpáni zabijí krále, ale nakonec to jako v každé normální pohádce dobře dopadne. Dietrich je odhalen, se svými kumpány potrestán, Přibík se vrací ke své ženě a princezna Amálka si bere Janka, jemuž král předává vládu nad svou zemí. Tedy klasika, pokud jste tu pohádku viděli, víte své.

No jo, klasika. Klasika líbivá, leč pro dnešní moderní a korektní dobu nepřijatelná, ba přímo ideologicky jedovatá. Tak třeba hned v jedné z úvodních scén cvičí velitel stráže Janka a jeho dva kamarády v šermování. To je špatně. Šerm je pohybově náročná činnost, při které po sobě šermující osoba zanechává výraznou uhlíkovou stopu, protože vyprodukuje obrovské množství CO2, navíc v krátkém čase. Lepší a přijatelný by byl šerm virtuální, v němž by hoši seděli s tablety nebo mobily v rukou a šermovali pouze drobnými hbitými pohyby prstů. Pokud namítnete, že v době, v níž se děj pohádky odehrává, ještě takové technické samozřejmosti neexistovaly, mohli by si to kluci klidně a jednoduše rozdat v šachách, v dámě nebo třeba v piškvorkách. Případně v mariáši, když byli tři.

Dalším hrubým prohřeškem proti ochraně přírody je skutečnost, že Janek s Amálkou při útěku ze zámku přelézají přes střechy městečka, případně běží a jejich pronásledovatelé jedou na koních. Tedy další naprosto zbytečná produkce oxidu uhličitého. Přitom náprava tohoto prohřešku se přímo nabízí, jsme přece v pohádce, a tak by se veškerá tato pohybově náročná činnost mohla odehrávat pomocí kouzel, která by aktéry teleportovala jak horizontálním, tak i vertikálním směrem energeticky téměř zadarmo. Anebo pokud nemáte rádi kouzla a představovali byste si něco modernějšího, bylo by možné s výhodou použít vznášedla, pochopitelně na elektrický pohon.

Neekologických prohřešků by se při podrobnějším rozboru našlo jistě mnohem víc, ale to bychom tu mohli být klidně až do rána. Nyní se raději zaměřme na hrubé chyby jiného charakteru. Tak třeba otřepané schéma takových pohádek: král (někdy s královnou), princezna a jakýsi chasník, který princezně pomůže z nesnází a nakonec se sám stane králem. Můžete mi, prosím vás, říct, proč je rozhodující osobou vždy král, maximálně tak občas doprovázený královou, která mu pouze přizvukuje? Proč by tam někdy, například zrovna v této pohádce nemohla být v roli vládkyně královna jako taková? Vždyť to je čirý a zlatěryzoucí sexizmus! Aha, oponujete, že to nejde, protože královnu před léty zavraždil Dietrich. Ale to se přece vůbec nevylučuje, zavražděná královna mohla mít za manželku královnu, která po její smrti panovala samotná až do doby, než předala královskou korunu Jankovi. To by bylo korektní nejen z hlediska rovnoprávnosti pohlaví, ale i z pohledu sexuální orientace.

Koukám, že už jsem z té nekorektní pohádky sám poněkud zblbnul, když říkám, cituji se: „než předala královskou korunu Jankovi.“ Konec citace. Koruna by neměla být předána Jankovi, nýbrž Jance, případně ještě lépe osobně jménem Janko. Tedy mladému člověku, který se pohlavně necítí být ani mužem, ani ženou, nýbrž něčím úplně jiným. Třeba nákladním automobilem, růží nebo šatním molem. A abychom dovedli pohádku zcela do souladu s ideami dnešní doby a zbavili ji i rasistického zabarvení, Janko, které přebírá vládu nad královstvím, by nemělo být bělochem, nýbrž černochem, Romem, Asiatem nebo alespoň indiánem.

Pohádka Princezna a písař není zdaleka jediná, která hrubě porušuje jmenovaná pravidla, a já si nedělám nejmenší iluze, že štědrovečerní premiéra Tajemství staré bambitky 2 bude v tomto ohledu lepší. Jenže co s tím? Jak naložit s pohádkami a jinými žánry, aby nepěstovaly v divácích, zejména v těch mladých nekorektní pohled na svět?

Jeden nápad bych možná měl. Pamatujete si na jednu z hlavních postav Orwellova románu 1984, na muže, který měl za úkol přelepkami opravovat staré a ideologicky neplatné texty v novinách v archivu? Dnes bychom potřebovali podobný úřad, jako byl ten, v němž byl onen člověk zaměstnaný. Úřad, který by dnem i nocí bděl nad korektností literárních, filmových, televizních a dalších děl, prováděl v nich patřičné úpravy a teprve poté je zpřístupňoval veřejnosti. Pokud si se zřízením takového úřadu jakožto odpradávna byrokratická velmoc pospíšíme, tak letošní Vánoce budou poslední nekorektní. Příští už budou sice z pohledu diváků plné nekoukatelných pohádek a filmů, ale z hlediska ekologie a přístupu k menšinám zcela korektní a v souladu se všemi oprávněnými požadavky dnešní moderní doby.

Autor: Jan Pražák | středa 21.12.2022 14:34 | karma článku: 31,70 | přečteno: 1250x
  • Další články autora

Jan Pražák

Heleno, hledej!

„Tak copak si dáte?“ Zeptal se nás prošedivělý číšník, když jsme se sobotního podvečera usadili se Soňou k restauračnímu stolu za účelem doplnění sil po odpoledním courání nezvykle chladnými ulicemi města.

24.4.2024 v 14:34 | Karma: 30,26 | Přečteno: 747x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Věř svým očím

„Promiň, Marku, já s tebou na to kafe fakt nemůžu jít. Musím do zítřka opravit písemky za celou třídu, ještě jsem s tím ani nezačala a už tak u toho budu sedět do noci. Tak se na mě nezlob, prosím.“

21.4.2024 v 7:07 | Karma: 27,61 | Přečteno: 813x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Obchodník musí umožnit platbu v korunách a do určité výše i v hotovosti

„Honzo, líbilo by se ti, kdybychom místo korunami platili eury a navíc jenom bezhotovostně?“ Položila mi Maruška nečekanou otázku, jakmile jsme si lokli kávy a dali první sousto větrníku v naší oblíbené cukrárně.

18.4.2024 v 14:23 | Karma: 27,81 | Přečteno: 1005x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Zpověď dominantního muže

Nalézt si v dnešní době ženu, která by se mi ve všem podřizovala, nebylo jednoduché. Zkoušel jsem to asi se třemi, ale pokaždé to skončilo krachem, jakmile poznaly, že nemůže být po jejich, tak mě dříve či později opustily.

15.4.2024 v 14:31 | Karma: 23,96 | Přečteno: 951x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Příběh bisexuální ženy

„Jakube, šel bys se mnou na rande?“ Zvedl jsem oči od monitoru, poodjel se židlí kousek dozadu a překvapeně se podíval na Markétu. Od své kolegyně bych čekal prakticky cokoli, ale takovou otázku rozhodně ne.

12.4.2024 v 15:15 | Karma: 25,59 | Přečteno: 957x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

  • Počet článků 2128
  • Celková karma 31,28
  • Průměrná čtenost 1303x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.