Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nehoda

„Zdenku, nezlob se, moc mě to mrzí, ale budeme muset zůstat doma. Šíleně mě rozbolela hlava a je mi na zvracení, asi mám migrénu. Vím, že ses těšil ještě víc než já, ale nedá se nic dělat, musíme to nechat na jindy.“

Tehdy před mnoha léty jsem si připadala jako blázen, když jsem se těmito vylhanými slovy snažila odradit svého manžela od cesty do Prahy na Prodanou nevěstu. Ve skutečnosti mi nic nebylo, věděla jsem, s jakými obtížemi sehnal ne zrovna levné lístky na tuto operu, a mrzelo mě, že oba přijdeme o krásný zážitek z jednoho z nejklasičtějších českých děl. Ale nedalo se nic dělat, jakkoli je můj manžel jinak chápavý a empatický člověk, pravdu jsem mu říct nemohla, nevěřil by mi to a pravděpodobně by se mi vysmál.

„Jiřinko, to nevadí, zajedeme tam jindy a ty peníze nás nezabijou,“ podíval se na mě Zdeněk ustaraně a hned dodal: „Hlavně, aby se ti udělalo dobře, nemám zavolat doktora nebo tě odvézt do města na pohotovost?“ Přestože se Zdeněk snažil vystupovat vůči mně vlídně, poznala jsem na něm, jak je zklamaný a mohla jsem být ráda, že mi můj smyšlený stav nevyčítá, jako by to svým manželkám udělala spousta jiných chlapů.

„Ne, Zdenku, jsi hodný, ale doktora nevolej, vezmu si prášek, uvařím si bylinkový čaj na uklidnění a půjdu si lehnout. Snad se mi podaří usnout a do rána se z toho vyspím,“ lhala jsem dál, jako když tiskne. Přitom mi bylo jasné, že mnohem raději bych se navlékla do svátečních šatů, hupsla do naší stodvacítky vedle Zdenka a celý večer si s ním náramně užila. Jenomže teď jsem si lehnout jít musela, abych své divadlo dohrála až do konce. Když jsem se s šálkem čaje chystala do postele, podívala jsem se z okna a spatřila Zdenka, jak stojí před domem a v husté chumelenici si zapaluje už druhou cigaretu po sobě. Bylo mi jasné, že on coby prakticky nekuřák dělá tohle jedině v situaci, když ho něco pořádně naštve nebo zamrzí a potřebuje se ovládnout.

Chvilku jsem jen tak ležela na zádech, čuměla do stropu a bilancovala dnešní den. V práci jsem měla frmol, porouchal se jeden z traktorů, tak jsem musela shánět opraváře, do toho přišly faktury za rekonstrukci garáží, a aby toho nebylo málo, roznemohlo se několik kravek, bylo potřeba volat veterináře a pak s ním probrat co a jak. Domů jsem se vrátila dost utahaná, zřejmě jsem na chvilku klimbla u kuchyňského stolu a přitom se to stalo. Před očima se mi zjevila tvář mojí milované babičky, dívala se na mě ustaranýma očima a beze slov mě sdělovala, že jsem ve velkém nebezpečí. Když jsem se probrala, měla jsem jistotu, že to bylo varování a že dneska do té Prahy prostě nesmíme jet. Nevím, jestli jste někdy něco podobného zažili, mně se to stalo poprvé a bylo to natolik silné, že jsem kvůli tomu sehrála před Zdenkem tu komedii s migrénou.

Stále jsem koukala do stropu, začala o svém prožitku pochybovat a připadala si jako blázen, který nám oběma úplně zbytečně zkazil večer. V tom tiše vrzly dveře, vstoupil Zdeněk a já honem zavřela oči, aby to vypadalo, že spím. Přišel až ke mně, téměř neslyšitelně si povzdychnul, zlehka mě pohladil po vlasech a políbil na čelo. Pak zase odešel a já se začala pomaličku propadat do spánku s myšlenou, jaký mám v manželovi poklad.

Opět jsem viděla svou babičku, tentokrát ne ve chvilkovém klimbnutí, ale v normálním snu. Zdálo se mi, jak jsem jako mladá dívka u ní na prázdninách, ona mě učí péct svou pověstnou třešňovou bublaninu a usmívá se u toho.

Ráno jsem se probudila jako první, Zdeněk ještě pochrupával na své straně, tak jsem si navlékla župan a tiše vyklouzla do kuchyně. Za okny bylo bílo jako v pohádce, přes noc muselo napadnout nejmíň patnáct centimetrů a teploměr ukazoval deset pod nulou. Byla sobota, já měla volno a medila jsem si, že nemusím do práce.

Automaticky jsem zapnula rádio, zatopila v kamnech a postavila na kafe, věděla jsem, že Zdeněk za chvilku vyleze z pelechu. Chtěla jsem ho příjemně překvapit, tak jsem mu namazala pořádný krajíc chleba sádlem a posypala drobně nasekanou cibulkou.

„Ahoj miláčku, už je ti líp?“ Zeptal se mě Zdeněk v pyžamu hned ve dveřích, opřel se o futra, zazíval  a pořádně se protáhnul.

„Zaplať pánbůh, už je to úplně dobré, pojď, něco tady pro tebe mám,“ odpověděla jsem s úsměvem, dala mu pusu a postavila na stůl jeho snídani.

V rádiu zrovna končily zprávy a následovaly dopravní informace: „Včera večer mezi dvaadvacátou a třiadvacátou hodinou došlo k řetězové nehodě na dálnici D1. Na devatenáctém kilometru se ve svahu k Mirošovicím směrem od Prahy střetlo za hustého sněžení na kluzkém povrchu několik desítek vozidel. Během nehody došlo k četným zraněním, z nichž některá jsou vážná. Škody na majetku nebyly doposud vyčísleny.“

Zdeněk odložil šálek s kávou, který měl zrovna u úst, zvedl se ze židle a věnoval mi pohled, na který do smrti nezapomenu. Zračilo se v něm překvapení, nevyřčená otázka, pochopení a poděkování. Přistoupil ke mně a pevně mě sevřel v náručí. Nebylo třeba žádných slov.

Autor: Jan Pražák | neděle 6.11.2022 7:07 | karma článku: 29,16 | přečteno: 968x
  • Další články autora

Jan Pražák

Věř svým očím

„Promiň, Marku, já s tebou na to kafe fakt nemůžu jít. Musím do zítřka opravit písemky za celou třídu, ještě jsem s tím ani nezačala a už tak u toho budu sedět do noci. Tak se na mě nezlob, prosím.“

21.4.2024 v 7:07 | Karma: 27,23 | Přečteno: 731x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Obchodník musí umožnit platbu v korunách a do určité výše i v hotovosti

„Honzo, líbilo by se ti, kdybychom místo korunami platili eury a navíc jenom bezhotovostně?“ Položila mi Maruška nečekanou otázku, jakmile jsme si lokli kávy a dali první sousto větrníku v naší oblíbené cukrárně.

18.4.2024 v 14:23 | Karma: 27,58 | Přečteno: 975x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Zpověď dominantního muže

Nalézt si v dnešní době ženu, která by se mi ve všem podřizovala, nebylo jednoduché. Zkoušel jsem to asi se třemi, ale pokaždé to skončilo krachem, jakmile poznaly, že nemůže být po jejich, tak mě dříve či později opustily.

15.4.2024 v 14:31 | Karma: 23,95 | Přečteno: 931x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Příběh bisexuální ženy

„Jakube, šel bys se mnou na rande?“ Zvedl jsem oči od monitoru, poodjel se židlí kousek dozadu a překvapeně se podíval na Markétu. Od své kolegyně bych čekal prakticky cokoli, ale takovou otázku rozhodně ne.

12.4.2024 v 15:15 | Karma: 25,46 | Přečteno: 949x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Hrátky s krásnou dámou

Lidi, tak si rádi hrajete? Pánové s krásnou ženou a dámy s charizmatickým mužem? Tak si tedy pojďte pohrát, ale nebojte, nebude to nijak lechtivě erotické. Budeme si hrát s dámou z nejkrásnějších, s naší košatou mateřštinou.

9.4.2024 v 14:34 | Karma: 30,32 | Přečteno: 2408x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusové ostřelovali Charkov, střely zasáhly obytné domy a zranily šest lidí

24. dubna 2024  8:33,  aktualizováno  9:08

Sledujeme online Rusko útočilo střelami S-300 na Charkov. Poničené jsou čtyři obytné budovy, oznámil starosta...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval nožem

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 7:53

Policisté zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při incidentu se...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 2127
  • Celková karma 31,46
  • Průměrná čtenost 1303x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.