Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak jsem zhřešil s nejlepší ženskou pod sluncem

Pánbůh dřel šest dní jako kůň, to víte, takové stvoření světa musí dát pořádně zabrat. Pak už toho měl dost a rozhodl se, že sedmý den stanoví jako den odpočinku, aby se na to mohl konečně vykašlat a odfrknout si.

A když pánbůh o něčem rozhodne, případně něco stanoví, tak to pochopitelně platí pro všechny, o tom žádná. Proto se taky neděli říká neděle, protože se o ní jakožto o sedmém dni prostě nedělá. Žádná práce a místo toho šupky hupky pěkně do kostela poděkovat pánbíčkovi za ten den volna a vůbec za všechno, co pro svoje ovečky dělá.

Jenomže my lidé jsme neznabozi, pána boha neposloucháme, děláme si, co chceme a dokonce ani tu neděli pořádně nedržíme. Tedy jak kdo, abyste se náhodou neurazili, pokud se vás to netýká, ale mě s manželkou rozhodně ano. V neděli jsme se místo odpočinku, neřku-li dokonce místo návštěvy kostela pustili hned po ránu do gruntování, uklízení, vaření, praní a podobných činností, jestli hřešíte stejným způsobem, tak to určitě znáte taky, hromy a blesky na nás i na vás.

Jenomže po obědě nám to nedalo, hnulo se v nás špatné svědomí a rozhodli jsme se, že se budeme kát. „Honzo, pojď, budeme držet neděli a půjdeme na kafe, tam se bezvadně odpočívá,“ pravila manželka. Vidíte, jaká je moudrá? Jiní hříšníci se kají pěkně vkleče na studené podlaze, ne-li rovnou na hrachu, je jim u toho zima, mají otlačená kolena a ještě ke všemu drmolí modlitby, kdežto my se rozhodli vykonat naše pokání v teple v pohodlných křesílkách v kavárně na náměstí.

Jenomže ouha, kavárna byla zavřená. Být to v Praze, určitě by byla otevřená, neb Pražáci bydlištěm jsou stejné hříšníci jako my Pražáci jménem a neděli nesvětí, neb jsou vychytralí a dobře vědí, že jim v ten den přijde do kavárny víc lidí než kdy jindy. Avšak u nás na vesnici jsou kavárníci spořádaní a pobožní občané, svoji kavárnu mají zavřenou a pěkně odpočívají, nejsou-li rovnou v kostele. Pánbíček je za to určitě odmění na dětech, a to v počtu co nejhojnějším, dobře jim tak.

No nic, abych to moc neprotahoval, anžto jsme se Soňou notoričtí hříšníci, našli jsme si jiný podnik, jehož provozovatelé jsou na tom stejně a jsou tak neznabožští, že vaří kafe i v neděli. Tedy oni primárně dělají pizzu a točí zmrzlinu, ale když si u nich řeknete o kafe, tak vás nevyhodí a vyhoví vám. Jenom si nesmíte splést kuchyň s místností, ve které stoluje, jako se to stalo mně a z níž jsem byl po právu vykázán jako Adam s Evou z ráje. Akorát do toho zakázaného jablka jsem si ani nekousnul, protože tam ani žádné nebylo.

„Pro manželku lungo a pro mě turka, prosím,“ objednal jsem nám u obsluhujícího sympaťáka, jakmile jsme se usadili u stolu.

„Ano, hned to bude... ale, ale... kolik lžiček kávy mám dát, víte já jsem turka ještě nikdy nevaržil,“ zarazil se ten sympaťák.

„Dvě vrchovaté,“ odpověděla mu Soňa, zatímco já jenom zazíral a nedokázal si představit, jak může nějaký dospělý Čech nevědět, jak se připravuje klasická káva a být tím pádem nejen neznaboh, ale i neznaturek.

„Copak sis nevšimnul, že to není Čech? On přece neřekl, že ho nikdy nevařil, řekl nevaržil, takhle by to našinec nevyslovil, i kdyby ráčkoval sebevíc. Tureckou kávu prostě nezná a můžeš se modlit, aby ti místo turka neuvařil živého Turka,“ vyděsila mě manželka.

Nakonec se ukázalo, že ten sympaťák skutečně není Čech, nýbrž celkem domácky vypadající cizinec a že se nemusím bát, co mi přinese k pití, protože mé přání pro jistotu předal své manželce, která si s turkem hravě poradila, přestože i ona byla cizinka. Samozřejmě též domácky vypadající a navíc okulibě elegantní. Tak nevím, turecká káva je zřejmě jakousi českou výsadou, kterou nikde jinde neznají, a bůhví, co by mi místo ní přinesli v samotném Turecku.

„Žbluňk!“ Udělala Soňa. Tedy ne ústy, ale mlíčkem, které se leje do kávy a které jí sympaťák přinesl s lungem. Vlastně jsem se jí zapomněl zeptat, jestli to udělala proto, že byla zmatená tím mým turkem nebo proto, že se na své lungo tolik těšila a nemohla se dočkat. Zeptal jsem se jí akorát, proč si ten kalíšek s mlíčkem nerozdělala, ale hodila do lunga celý a zavřený. Radši vám tady nebudu prozrazovat, co mi na to má drahá odpověděla, řeknu jen, že ji zřejmě pánbůh potrestal za nedělní práci a za áčko v kostele. Nicméně ona se jako správná statečná hříšnice nedala, mlíčko vylovila, nalila do lunga normálně bez toho obalu a vzniklý nápoj popíjela s chutí, jakoby se nic nestalo.

„Maminko, viď, že mi koupíš zmrzlinu v ozdobném kornoutu, když jsem byl tak hodný v kostele?“ Zeptal se malý hošík, doprovázený svou rodičkou, sotvaže vstoupil dovnitř a slušně nahlas pozdravil. Manželka do mě žďuchla poprvé, čímž mi zřejmě chtěla naznačit, že z takových bohabojných a spořádaných lidí bychom si měli vzít příklad.

„To víš, že můžeš, miláčku. A mně objednej limonádu,“ dostalo se mu odpovědi.

„Maminko, pan kazatel říkal, že se blíží Vánoce, viď že upečeš cukroví, jako ho pečou maminky od Péti a Věrušky ve školce?“

Tentokrát už maminčina odpověď nebyla tak jednoznačná. Mladá paní polkla lok limonády, na chvilku se zamyslela, a pak pravila: „Miláčku, neříká se pan kazatel, ale pan farář. A s tím cukrovím nevím, nevím, já ho nikdy nepekla, ale že jsi to ty, tak to zkusím, když mi budeš pomáhat.“ V tu chvíli do mě manželka žďuchla podruhé, což ta dobrá žena rozhodně neměla dělat, neb jsem se měl co držet, abych se nezachoval jako hulvát a nerozesmál se. Být totiž neznabohem a k tomu ještě hulvátem, to už by bylo moc i na nejtolerantnějšího vševědoucího.

Když ti dva za chvilku odcházeli, hošík okomentoval placení na svůj věk nečekaným obratem: „Maminko, to teda stálo nekřesťanský peníze, viď?“

Jakmile zmizeli, žďuchla do mě manželka potřetí, neb je to správná ženská, která ctí přísloví „do třetice všeho nejlepšího.“ Nicméně tentokrát její žďuchanec nenaznačoval, že bychom si měli vzít příklad z bohabojných lidí, ba ani podiv nad tím, jaký měla ta maminka vztah k pečení vánočního cukroví. A abych náhodou nebyl na pochybách, tak ho hned okomentovala: „Než abych byla hodná v kostele, přemýšlela začátkem října o tom, co musím udělat před vánoci nebo spekulovala, jak pozná malej kluk, jaký peníze jsou křesťanský a jaký nekřesťanský, to radši budu hřešit dál, snad mi to pánbůh odpustí.“

„Nóóó, nevím, jak ten nahoře,“ protáhl jsem, „ale já ti to rozhodně odpustím a s radostí si zahřeším s tebou. Teď hned, pojď, jdeme domů,“

„Až tak?“ Zapýřila se má drahá i po tolika létech manželství.

„No jasně, dáme si pořádný kus té nejlepší mramorky pod sluncem, kterou jsi ráno upekla, to přece k hříchům nedělního odpoledne rozhodně patří.“

Tož, přátelé, další neděle se kvapem blíží, budete hezky spořádaně a bohabojně odpočívat nebo si spíš potrpíte na to hřešení?

Autor: Jan Pražák | pátek 7.10.2022 14:34 | karma článku: 27,35 | přečteno: 944x
  • Další články autora

Jan Pražák

Obchodník musí umožnit platbu v korunách a do určité výše i v hotovosti

„Honzo, líbilo by se ti, kdybychom místo korunami platili eury a navíc jenom bezhotovostně?“ Položila mi Maruška nečekanou otázku, jakmile jsme si lokli kávy a dali první sousto větrníku v naší oblíbené cukrárně.

18.4.2024 v 14:23 | Karma: 20,00 | Přečteno: 544x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Zpověď dominantního muže

Nalézt si v dnešní době ženu, která by se mi ve všem podřizovala, nebylo jednoduché. Zkoušel jsem to asi se třemi, ale pokaždé to skončilo krachem, jakmile poznaly, že nemůže být po jejich, tak mě dříve či později opustily.

15.4.2024 v 14:31 | Karma: 23,46 | Přečteno: 848x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Příběh bisexuální ženy

„Jakube, šel bys se mnou na rande?“ Zvedl jsem oči od monitoru, poodjel se židlí kousek dozadu a překvapeně se podíval na Markétu. Od své kolegyně bych čekal prakticky cokoli, ale takovou otázku rozhodně ne.

12.4.2024 v 15:15 | Karma: 24,64 | Přečteno: 902x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Hrátky s krásnou dámou

Lidi, tak si rádi hrajete? Pánové s krásnou ženou a dámy s charizmatickým mužem? Tak si tedy pojďte pohrát, ale nebojte, nebude to nijak lechtivě erotické. Budeme si hrát s dámou z nejkrásnějších, s naší košatou mateřštinou.

9.4.2024 v 14:34 | Karma: 30,23 | Přečteno: 2391x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Frajeři na silnicích

„Ta ženská mi tam snad vážně vletí!“ Zatrnulo mi za volantem, když jsme na počátku Velikonoc jeli do Čelákovic doplnit poslední sváteční proviant. A taky že jo, vůbec se nerozhlídla a nasáčkovala se s bicyklem těsně přede mě.

6.4.2024 v 7:07 | Karma: 35,93 | Přečteno: 2674x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Já ti to do smrti neodpustím, táto!

V pětačtyřiceti létech jsem se zbláznil, stalo se mi to, co se občas stává nezodpovědným mužům. Odešel jsem od manželky a od třináctileté dcery, a dal jsem se dohromady s ženou, která byla o dvacet let mladší než já.

3.4.2024 v 14:34 | Karma: 32,15 | Přečteno: 1381x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Pán už ten páreček nebude jíst?

Pamatujete se na automat Koruna, který stával dole na rohu pražského Václavského náměstí? Bylo tam několik pultů s jídlem, výčep a podlouhlé stoly, u nichž se člověk mohl na stojačku rychle a většinou celkem chutně nadlábnout.

31.3.2024 v 7:07 | Karma: 29,28 | Přečteno: 1285x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma: 40,22 | Přečteno: 7858x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Máte rádi českou klasiku?

Pokud čekáte duchaplné povídání o velikánech české klasické literatury nebo hudby, tak vás bohužel zklamu. Budeme se věnovat něčemu daleko přízemnějšímu, leč možná o to příjemnějšímu. Čemuže tedy? No přece jídlu.

25.3.2024 v 14:34 | Karma: 27,87 | Přečteno: 905x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Jak musela jít Maruška kvůli Frantovi na kožní

„Dneska na mě budeš muset být strašně opatrný a hýčkat si mě jako v bavlnce, jako kdybych byla porcelánová panenka,“ varovala mě Maruška, když jsme si telefonicky domlouvali popracovní schůzku v cukrárně.

22.3.2024 v 14:34 | Karma: 26,98 | Přečteno: 1115x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Jak jsem prchl z postele do skříně

Jaro bylo v plném proudu, já se pilně připravoval na maturitu a byl jsem beznadějně zamilovaný. O to víc, když objekt mé lásky spolužačka Blanka na sklonku zimy podlehla mým svodům a dala mi vše, co jen může holka klukovi dát.

19.3.2024 v 14:34 | Karma: 28,30 | Přečteno: 957x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Jestli nevíte co s časem, cestujte s Českými drahami

„Pokud ti to nebude vadit, já pojedu už v úterý, budu fotit a ty za mnou za dva dny dorazíš,“ informovala mě má zákonná manželka, když jsem si na čtvrtek a pátek naplánoval kratičkou dovolenou v malebném Klášterci nad Ohří.

16.3.2024 v 7:07 | Karma: 28,09 | Přečteno: 892x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Odmítla jsem se vyspat se šéfem a dostala jsem vyhazov

„Majko, uvařila bys mi kafe, prosím tebe? Já jsem fakt naštvaná. Vždyť jsem teďka úplně vyřízená!“ Zprudka jsem se posadila na židli u kuchyňského stolu své sousedky a kamarádky v jedné osobě.

13.3.2024 v 14:34 | Karma: 28,85 | Přečteno: 1116x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Rozruch na dámském WC

„Tak teda jo, ukecal jsi mě a půjdu s tebou. Ale budeš mě muset obskakovat a nesmíš se mi smát,“ pravila Maruška do telefonu, když mi po dlouhém přemlouvání konečně kývla na další schůzku nad kávou a větrníkem.

10.3.2024 v 7:07 | Karma: 38,21 | Přečteno: 5024x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Vysadila jsem antikoncepci, Jirko, promiň

Vím, že to ode mě nebylo vůči manželovi Zdeňkovi fér. A asi mě neomlouvá ani fakt, že byl mým prvním a před milencem Jirkou jediným milostným partnerem. Byla jsem zkrátka taková hodná holka do doby, než se mi zbláznily hormony.

7.3.2024 v 14:34 | Karma: 38,33 | Přečteno: 6611x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Desatero kočičích přikázání

Všemocná bohyně Bastet stvořila kočku k obrazu svému. Pohlédla na své dílo, spokojeně zavrněla a zamyslela se nad otázkou, kdo se bude o kočku starat. Poté se mlsně olízla a stvořila člověka k tomu, aby kočce sloužil.

4.3.2024 v 14:34 | Karma: 27,38 | Přečteno: 1070x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Pražák

Taky živíte svého důchodce?

Určitě znáte takové ty trafiky s rozšířeným sortimentem, v nichž se krom kuřiva, tiskovin, balených baget a nápojů prodává všechno možné. Například školní potřeby, nějaké hračky, trochu té techniky, a tak dál.

1.3.2024 v 14:34 | Karma: 43,88 | Přečteno: 5226x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Malá zvědavka v pekařství

Cestou z práce mě nemilosrdně přepadla mlsná, a tak jsem se stavil na hořkého turka s křupavou škvarkovou plackou v pekařství u autobusového nádraží na Černém Mostě. Místní společnost se mi postarala o téma k pobavení i zamyšlení.

26.2.2024 v 14:34 | Karma: 32,57 | Přečteno: 1207x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Tohle je moje území a já nehodlám tolerovat, abys mi sem lezl!

Už toho mám dost, to si jako vážně myslíš, že se tě budu bát? Tak to teda ani náhodou, koukej mazat, odkud jsi přišel nebo si to s tebou pěkně zostra vyřídím, jakože se Magdaléna jmenuju!

23.2.2024 v 14:34 | Karma: 25,35 | Přečteno: 1004x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Pražák

Jak bezdomovec nafackoval úředníkovi

„Promiň mi zpoždění, ale jestli chceš udělat dobrý skutek pro jednu mokrou a naštvanou starou tlustou ženskou, tak jí objednej panáčka becherovky, ať se trochu vzpamatuje. A sobě taky, aby v tom nebyla sama.“

20.2.2024 v 14:34 | Karma: 27,73 | Přečteno: 1082x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 2126
  • Celková karma 31,00
  • Průměrná čtenost 1304x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.