Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Korektně už i na dvorku

Ve snaze o korektní společnost se u nás chystá další významný krok správným směrem. Bude jím navýsost potřebná náprava zcela nežádoucího stavu, která již brzy dospěje do našich zemědělských usedlostí a vesnických dvorků.

Na začátku bych rád připomenul dva zprofanované a bezesporu zlidovělé vtipy, které budou mít pro další povídání zásadní význam.

„Co blbneš, proč před tím kohoutem zdrháš?“ Ptá se stará slepice novicky, kterou akorát přivezl hospodář z trhu. Ta celá udýchaná odpoví: „Já jsem slušně vychovaný děvče, tak než se od toho chlípníka nechám ošukat, musím ještě dvakrát oběhnout dvorek, aby si o mně nemyslel, že jsem děvka.“

Hospodář vypustí nově zakoupeného mladého kohouta na dvorek a ten se hned přižene ke starému kohoutovi: „Hele, dědku, dva kohouti na jednom smetišti bejt nemůžou, tak mi to tady koukej celý předat.“ Starý, sice již slábnoucí, ale zkušenější kohout navrhne: „Tak jo, předám, ale aby to bylo spravedlivý, dáme si závod od prasečího chlívku přes celej dvorek až ke králíkárně, a kdo prohraje, vyklidí pole a dobrovolně půjde na pekáč nebo do polívky. A protože ty seš o hodně mladší, tak mi dáš půl metru náskok.“ Mladý kohout si je jistý svou výhrou, a tak souhlasí. Vyběhnou, za chvilku mladý už toho starého prakticky dohání, když vtom se otevřou dveře od stavení, vykoukne hospodář, namíří flintu a mladého kohouta znechuceně zastřelí se slovy: „Hergot, do háje, zase teplej, to už je třetí za sebou!“

Pohoršili jste se? Nemyslím teď zrovna nad ne zcela salonní mluvou našeho hospodářského zvířectva, ale nad skutečností, že samec kohout má na dvorku naprosto výsadní a nadřazené postavení nad samicemi slepicemi, a vlastní jich celý harém. Může si dle vlastní libosti vybírat, se kterou se mu zrovna zachce obcovat, a přitom ona nemá pražádnou šanci říct ne, i kdyby ji třeba sebevíc bolela hlava.

Avšak nejen toto, druhý vtip poukazuje na další nehoráznost, jíž je netolerance k sexuálním menšinám. Ta zde zachází tak daleko, že homosexuální jedinec je nemilosrdně utracen dokonce navzdory skutečnosti, že se u něj jednalo pouze o homosexualitu domnělou a neprokázanou. No prostě skandál v obou případech, o tom žádná.

Nicméně nevěsme hlavu, náprava je na spadnutí. Evropské orgány přijaly k 1. červenci potřebné normy, které pochopitelně nabydou účinnosti i u nás, a to k prvnímu dni měsíce září tohoto roku. Popišme si zde ty nejdůležitější.

Co se týká hospodářské drůbeže, tak napříště bude nutné mít v chovu čtyřnásobné množství samců v poměru k samicím, tedy například dvacet kohoutů na pět slepic. Důvod je ten, aby každá slepice měla dostatečný výběr, se kterým kohoutem se chce případně spářit, a samozřejmě je bude moct střídat zcela dle své libosti. Norma se navíc inspirovala myšlenkou takzvané „aplikace na sex,“ určené původně pouze pro lidi. Pochopitelně není možné od slepic požadovat používání moderní techniky, a tak samičky kura domácího budou svůj informovaný souhlas s pohlavním aktem zaznamenávat hrabanými značkami na vyhrazený kus hnojiště. Hospodář bude povinen kontrolovat, zda samec nepřekračuje rámec souhlasu, a navíc bude muset tyto záznamy archivovat po celou dobu svého hospodaření.

Normy pochopitelně pamatují i na jedince odlišného vnímání vlastní sexuality a sexuální orientace. Každý nově přibyvší kus drůbeže bude mít na výběr, zda se cítí být samcem, samicí nebo čímkoli jiným. V praxi to bude znamenat asi tolik, že pokud například kur domácí dá najevo, že se necítí být kohoutem, dostane se mu práva slepic, a pokud uvede, že se cítí být svátečním nedělním obědem, musí mu být vyhověno i v tomto. Pochopitelně, že nebude přípustné, aby byl tajně zkonzumován jako nějaká podřadná a nedůležitá úterní večeře.

Je jasné, že normy se neomezují pouze na korektní a uspokojivý život kura domácího nebo drůbeže jako takové, zmiňme se například ještě o inseminaci, která se týká dobytka. Každý kus samičího pohlaví, ať už půjde o krávu, kozu, ovci, prasnici nebo cokoli jiného bude před inseminací též udělovat informovaný souhlas s tímto pohlavním aktem. Souhlas bude muset obsahovat den a hodinu, kdy si samice přeje být inseminována a dále údaj, zda má toto vykonat muž či žena. A aby to bylo opravdu korektní se vším všudy, právo inseminace budou mít i samci, avšak též oni budou muset udělovat informovaný souhlas. Tyto informované souhlasy budou podobně jako u drůbeže zaznamenávány nikoli pomocí moderní techniky, nýbrž fyzicky a i u nich bude samozřejmě platit povinnost archivace hospodářem.

Na závěr se pokusím celé toto vážné téma trochu odlehčit a napsat, jak asi po prvním září dopadnou ony dva zprofanované a bezesporu zlidovělé vtipy, které jsem uvedl na začátku. Až bude slušně vychované slepičí děvče zdrhat na dvorku před kohoutem, tak to v žádném případě nebude mít sexuální podtext. Ta holka si jen bude chtít udržet štíhlou linii a vybere si z bohaté nabídky místních kohoutů toho nejrychlejšího, aby jí dělal osobního trenéra v kondičním běhání.

Nu, a až hospodář uvidí, jak honí jeden kohout druhého od chlívku až ke králíkárně, nevytáhne flintu, nikoho z nich nezastřelí, rezignovaně pokrčí rameny a jen si tiše povzdechne, že z tohohle podivného párečku mu žádná kuřata a dokonce ani vajíčka rozhodně nevzejdou.

Autor: Jan Pražák | čtvrtek 21.7.2022 14:34 | karma článku: 31,25 | přečteno: 1217x
  • Další články autora

Jan Pražák

Heleno, hledej!

„Tak copak si dáte?“ Zeptal se nás prošedivělý číšník, když jsme se sobotního podvečera usadili se Soňou k restauračnímu stolu za účelem doplnění sil po odpoledním courání nezvykle chladnými ulicemi města.

24.4.2024 v 14:34 | Karma: 30,17 | Přečteno: 739x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Věř svým očím

„Promiň, Marku, já s tebou na to kafe fakt nemůžu jít. Musím do zítřka opravit písemky za celou třídu, ještě jsem s tím ani nezačala a už tak u toho budu sedět do noci. Tak se na mě nezlob, prosím.“

21.4.2024 v 7:07 | Karma: 27,50 | Přečteno: 810x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Obchodník musí umožnit platbu v korunách a do určité výše i v hotovosti

„Honzo, líbilo by se ti, kdybychom místo korunami platili eury a navíc jenom bezhotovostně?“ Položila mi Maruška nečekanou otázku, jakmile jsme si lokli kávy a dali první sousto větrníku v naší oblíbené cukrárně.

18.4.2024 v 14:23 | Karma: 27,81 | Přečteno: 1005x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Zpověď dominantního muže

Nalézt si v dnešní době ženu, která by se mi ve všem podřizovala, nebylo jednoduché. Zkoušel jsem to asi se třemi, ale pokaždé to skončilo krachem, jakmile poznaly, že nemůže být po jejich, tak mě dříve či později opustily.

15.4.2024 v 14:31 | Karma: 23,96 | Přečteno: 950x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Příběh bisexuální ženy

„Jakube, šel bys se mnou na rande?“ Zvedl jsem oči od monitoru, poodjel se židlí kousek dozadu a překvapeně se podíval na Markétu. Od své kolegyně bych čekal prakticky cokoli, ale takovou otázku rozhodně ne.

12.4.2024 v 15:15 | Karma: 25,46 | Přečteno: 956x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

  • Počet článků 2128
  • Celková karma 31,27
  • Průměrná čtenost 1303x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.