Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Petřík

„Půjdeme na houby, viď babí? Prosím.“ Pětiletý Petřík měl houby rád a vůbec nejvíc miloval kulajdu, jakou dokázala uvařit jedině jeho jihočeská babička. Trávil u ní posledních pár týdnů prázdnin před návratem do školky v Praze.

Předešlého dne vyvrcholila vlna veder, v noci se přehnala bouřka a teď bylo dusné ráno, které se v podhůří Šumavy objevuje jen párkrát do roka. Byl pátek, večer přijedou Petříkovi rodiče a hned v neděli si ho odvezou do Prahy.

„Půjdeme, Petříku, to víš, že půjdeme,“ odpověděla babička po krátkém zamyšlení. V poslední době špatně snášela horké počasí, noční bouřka jí žádné velké uvolnění nepřinesla a ani teď ráno se necítila zrovna v nejlepší kondici. Jenomže co by pro svého vnuka neudělala, byla šťastná, že ho u ní dcera s manželem nechali na posledních prázdninových čtrnáct dní a dobře věděla, jakou mu tou kulajdou z čerstvých hub udělá radost. A nejenom jemu, dcera ji má též ráda a zeťák se po ní může pokaždé přímo utlouct. Uvaří ji Petříkovým rodičům na uvítanou a už teď se těší, jak se její strávníci budou olizovat až za ušima.

Po lesní cestě vystoupali do mírného kopce nad vsí, v košíku měli zatím jen pár babek a zamířili k palouku, na jehož okraji měli své tajné místečko. Vždycky tam něco našli, když ne praváky nebo křemenáče, tak aspoň poddubáky.

„Prolez to támhle vpravo, a pak se podívej i na druhou stranu, Petříku, já si musím na chvilku odpočinout.“ Slunce se rychle šplhalo vzhůru po obloze, v lese se udělalo parno a babičce nebylo dobře. Cestou do kopce se zadýchala, rozbušilo se jí srdce a začala ji bolet hlava. Věřila, že jí to za chvilku přejde, a tak usedla na pařez ve stínu na okraji palouku, upila trochu vody z láhve, kterou vzala s sebou a pozorovala Petříka, jak se protahuje mlázím.

„Babí, koukej, co jsem našel,“ vylezl Petřík z mlází a v obou drobných ručkách hrdě třímal po obrovském pravém hřibu. „Babí, ty spíš? Babí, probuď se!“ Petříkova prarodička ležela v mechu vedle pařezu, nereagovala na jeho volání a neprobudila se, ani když jí zatřásl ramenem. Kluk se vylekal. „Tohle přece není normální spánek,“ jeho dětský mozek přemýšlel ostošest, „při spaní má člověk zavřené oči a není tak divně zkroucený.“ „Babičko, je ti dobře?“ Zkusil to znovu, ale babička se nepohnula ani tentokrát a jeho zachvátil opravdový strach.

Petříkův zrak padl na kapsu babiččiných šatů a napadlo ho, že tam mívá telefon. Zavolá mamince, ta přece všechno vyřeší, vždyť jí volává z babiččina mobilu každý večer. Tak honem a nepoplést to.

„Je nám líto, ale volaný účastník není dostupný,“ ozvalo se z přístroje. Petřík si vzpomněl, že mamince nemůže volat do práce, protože prodává v obchodě v podzemním patře, kde není signál, vždyť tam s ní několikrát byl. Nedovolal se ani tatínka, ten měl operační den na veterině, to si pokaždé telefon vypíná.

Pak si konečně vzpomněl. „Péťo, kdyby bylo nejhůř a nikdo ti nemohl pomoct,“ kladli mu rodiče na srdce, hned jak se naučil poznat první číslice, „vem mobil a vyťukej jedničku, jedničku a dvojku, to je tísňové volání. A pak, aby to pochopil, mu dlouze vysvětlovali, že když tam někdo zavolá, pošlou mu hasiče, aby uhasili požár, doktora, aby někoho zachránil a tak dál.

„Dobrý den, babička leží na mechu, má pootevřené oči, ale nemůžu ji probudit,“ vychrlil ze sebe Péťa, jakmile se mu ozvala operátorka linky sto dvanáct.

„Dítě. A pořádně vyděšené. Hlavně ho uklidnit, aby nezačalo zmatkovat,“ pomyslela si operátorka Magda. Vzpomněla na své čtyři děti, které vychovala a na to, jak se je naučila uklidnit v kritických situacích. S tímhle klukem to přece musí zvládnout. Byla vstřícná a věcná, klidným hlasem dávala Petříkovi pokyny, co má dělat, kladla mu otázky, o nichž odhadla, že je dokáže zodpovědět a několikrát mu zopakovala, že to dobře dopadne, i když si tím sama nemohla být jistá.

Řekla mu, jak zjistit, jestli jeho babičce tluče srdce a jestli dýchá, ač dlouholetá profesionálka, sama měla obrovskou radost, když jí odpověděl, že ano, i když dech byl slabý a srdce tlouklo nepravidelně. Byla vděčná, že pomocí nového systému může určit GPS souřadnice volajícího a řekla Petříkovi, že za nimi posílá vrtulník záchranné služby. Posádku upozornila, že je tam čeká malé dítě u ženy v bezvědomí a požádala je, aby byli vůči tomu klukovi maximálně vstřícní.

Pak už to šlo ráz na ráz, vrtulník zanedlouho dosedl doprostřed palouku, doktor vyslovil podezření na infarkt a poskytl babičce prvotní ošetření. Naložili ji na nosítka, Petříka vzali s sebou a vzlétli směr špitál. Letecký záchranář si půjčil od kluka babiččin mobil, znovu zkusil zavolat jeho rodičům, a když se mu to nepodařilo, oběma poslal SMS zprávu se stručným popisem situace a s adresou nemocnice, kam s babičkou letí.

***

Tohle všechno se odehrálo před necelým rokem. Petříkovi rodiče tehdy dostali obrovský strach o babičku, když si přečetli esemesku od leteckého záchranáře. Sedli do auta a s obavami vyrazili do špitálu. Petříka nalezli vylekaného a uplakaného na sesterně, teprve tam mu doopravdy došlo, co se vlastně stalo a strašně se bál, aby jeho milovaná babička neumřela. Nic mu nepomohla konejšivá slova přítomné sestřičky, trochu se zklidnil až v maminčině náručí.

K babičce se však nedostali, službu konající doktor jim na ni dovolil pouze krátce nahlédnout skrz prosklené dveře pokoje jednotky intenzivní péče. Spatřili ji napojenou na přístrojích a vyslechli si potvrzenou diagnózu infarktu myokardu s prognózou nutné operace.

Po voperování srdečního bypassu a po dlouhé léčbě to s babičkou dobře dopadlo, personál nemocnice odvedl skvělou práci a její tělesná kondice přispěla k tomu, že se nakonec celá srdeční příhoda obešla bez trvalých následků. Tedy pokud nepočítáme léky, které babička musí od té doby užívat už napořád a které jí umožňují normálně žít.

Nu a Petřík? Ten je za hrdinu, rodiče o něm bez nadsázky tvrdí, že svou duchapřítomností a na svůj věk nečekaně dospělým chováním v kritické situaci zachránil babičce život. Leč on sám to teď s odstupem času tak nevnímá a říká, že to by přece udělal každý.

Je začátek července a po prázdninách čeká Petříka první třída. Těší se, ale zrovna teď si užívá pobytu u babičky. V neděli večer rodiče odjedou do Prahy a on s ní zůstane zase sám stejně jako loni na konci srpna. Hned v pondělí vyrazí do lesa, půjdou nasbírat houby na kulajdu na své oblíbené místo v mlází u palouku. Ten malý klučina moc dobře ví, že na svou prarodičku musí dávat velký pozor, aby se jí nic nestalo. Na babičku Anežku, která na svého malého vnuka nedá dopustit a přemýšlí, kolikery prázdniny se o něj ještě bude schopná starat včetně toho chození na houby a vaření jeho oblíbené kulajdy.

Autor: Jan Pražák | sobota 9.7.2022 7:07 | karma článku: 33,17 | přečteno: 977x
  • Další články autora

Jan Pražák

Zrádný tajuplný úplněk

Máte rádi Měsíc? Já tedy rozhodně ano. On totiž není jen strohým kamenným nebeským tělesem, je přímo romantickou osobností, která po staletí inspiruje generace umělců k jejich tvorbě, i obyčejné lidi k potěše a zamyšlení.

18.5.2024 v 7:07 | Karma: 17,79 | Přečteno: 326x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Záhadná podoba lidí a jejich zvířat

„Teda, tobě to sluší, ty seš ale kočka!“ Kteroupak ženu by nepotěšila taková upřímně myšlená věta. Nejen přitažlivého vzhledu, ale i pozitivních povahových vlastností lze snadno dosáhnout netoliko u žen, ale i u mužů.

15.5.2024 v 14:34 | Karma: 19,03 | Přečteno: 548x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Pražák

Jak byla Maruška za zlodějku

„Je ti jasné, že sedíš u jednoho stolu se zlodějkou a měl by sis ohlídat věci, abych ti něco neukradla? Musíš počítat i s tím, že ti udělám ostudu, přijdou si sem pro mě a odvedou mě v poutech před zraky celého osazenstva.“

12.5.2024 v 7:07 | Karma: 25,87 | Přečteno: 781x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Ženské zásadně nebiju

Jakkoli jsem možná drsňák a v dětství jsem byl pěkné kvítko, nedovedu si představit, že bych uhodil ženu. Už bych asi ani nespočítal, kolik poznámek, důtek a dvojek z chování jsem za svou prudkost dostal ve škole.

9.5.2024 v 14:34 | Karma: 25,61 | Přečteno: 1426x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Nepřekážej v těch dveřích, proboha!

Taky jste si všimli, jak se poslední dobou kdekdo postaví do dveří v hromadné dopravě a vůbec ho nezajímá, že by snad ostatní lidé chtěli vystoupit nebo nastoupit? Možná je to nějaká nová móda a kdo nepřekáží, není in.

6.5.2024 v 14:34 | Karma: 29,62 | Přečteno: 974x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

VIDEO: V Londýně hořel autobus. Hasiči požár zvládli až po více než hodině

19. května 2024  10:09

Pět hasičských vozů a třicet hasičů zasahovalo v sobotu odpoledne v Twickenhamu na jihozápadě...

Sněmovna bude příští týden schvalovat sporné zkrácení doby oddlužení

19. května 2024  9:19

Sněmovna bude příští týden schvalovat sporné zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři...

Nizozemec si na zahradě postavil hrad, jeho interiér láká turisty z celého světa

19. května 2024  8:36

Šestasedmdesátiletý Nizozemec Gerry Halman si na své zahradě postavil pětipatrový hrad. V...

Poštovní známka po bagetě i voní. Francie uctila symbol gastronomie

19. května 2024  7:26

Francouzská pošta představila novou známku s obrázkem bagety převázané stužkou v barvách trikolory....

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 2136
  • Celková karma 28,90
  • Průměrná čtenost 1298x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.