Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Padla facka, padla v tramvaji

Tedy nikoli na sále, jak se zpívá ve známé písničce, nýbrž v tramvaji číslo devět v pražském centru. Vezl jsem se po práci za dalšími povinnostmi, seděl zhruba uprostřed vozu, jehož všechny sedačky byly zaplněné a pár lidí stálo.

Ze svého místa jsem pozoroval lidi v prostoru před sebou. Hned u předních dveří stál, a přiznejme si, že tam i trochu překážel jakýsi chlapík v montérkách, v ruce držel plechovku piva, a co chvilku si z ní loknul. Já vím, že se to nesmí, leč odpusťme mu to, bylo horko, možná měl po náročné šichtě a potřeboval doplnit tekutiny.

Kousek blíž ke mně seděl na sedačkách proti sobě pár mladých lidí středoškolského věku. Dívka vypadala s půlkou vyholené hlavy a druhou půlkou obarvenou výrazně nazeleno poněkud výstředně, kluk byl do zrz, a jak se s dívkou o něčem bavil, neustále pohazoval hlavou. Dívka měla jednu nohu v sádře nataženou trochu do prostoru vozu.

Pak se tam vezlo pár cizinců z kufry, nějaký zřejmě úředník zahleděný do lejster, táta s děckem na klíně, pospávající šedovlasá babča, dvě vrkající lesby, kluk s koloběžkou a ještě několik dalších cestujících. Prostě takové běžné osazenstvo městského kolejového dopravního prostředku.

Tramvaj s drcnutím zastavila ve stanici, na pár sedaček uvolněných po vystoupivších usedli cestující, kteří již byli ve voze, a několik nově přibyvších zaujalo jejich místa k stání. Předními dveřmi nastoupila i mladá blondýnka, jejíž štíhlou postavu zdobilo výrazně vyklenuté břicho coby známka pokročilého těhotenství. Rozhlédla se kolem sebe, a když neviděla místo, kam by si mohla sednout, otřela si upocené čelo a jala se zvolna postupovat dále do vozu.

Lidé na ni reagovali různě. Chlapík v montérkách sotva znatelně pokrčil rameny, jakoby jí chtěl naznačit, že by ji rád pustil sednout, ale nemůže, protože sám stojí, a na dotvrzení svého gesta si dal dalšího loka z plechovky. Výstřední dívka s nohou v sádře naznačila, jakoby chtěla vstát, načež zkřivila tvář a pohlédla na svou zraněnou nohu. Kluk sedící proti ní předvedl další pohození hlavou. Úředník si jí možná ani nevšiml, jen se hlouběji zahleděl do svých lejster. Cizinci se začali o čemsi dohadovat, z jejich gest vyplynulo, že přesně nevědí, kde mají vystoupit a snad ani to, zda jednou správnou tramvají správným směrem. Táta svému děcku na klíně ukazoval cosi důležitého na displeji mobilu, šedovlasá babča definitivně usnula, lesby se objaly a daly si pusu. Kluk s koloběžkou už v tramvaji nebyl, neb vystoupil ve zmíněné stanici a odfrčel kamsi do pryč.

Ve chvíli, kdy se blondýnka přiblížila k mé sedačce, já nic vědomě neudělal, mé tělo jaksi automaticky vstalo, jak to mělo zakódované z dávného mládí. Takže jen jeden úsměv, gesto pokynutí rukou, druhý úsměv, poděkovaní a úlevné usednutí. Pak už jsem se jen přesunul trochu dopředu, prostě nic důležitého, o čem by mělo cenu psát, kdyby...

Kdyby se neozvala výstřední dívka, která teď seděla přímo pode mnou, a nevyštěkla na pohazovače hlavou: „Tos ji nemoh pustit ty a musels čekat, až se zvedne tenhle starej, vole?“

Takovou invektivu vůči své osobě mladý pán zjevně nečekal, na moment ztvrdl v rysech, a teprve pak odsekl: „Její problém, že se nechala zbouchnout.“

Ať byla výstřední dívka jakkoli výstřední a jakkoli mladá, zřejmě se v ní probudila budoucí matka a na mladíkovo odseknutí zareagovala nečekaně zprudka: „To myslíš vážně, kreténe? Ty seš teda úplně out!“

Pohazovač hlavou byl zaskočen, hluboce uražen a dospěl k názoru, že mu nezbývá, než sáhnout k poněkud ostřejší munici. Zrudl ve tváři a vyřkl hrubou vulgaritu, která by se do přijatelného tvaru dala přeložit asi takto: „Copak jsem jí to dítě udělal já, ty hloupá samičko od tura domácího?“ (Kráva by asi publikovatelná byla, ale jím vyřčený originál od obratu „udělat někomu dítě“ v tomto prostředí těžko, neřku-li před dvaadvacátou hodinou večerní).

Pak už šlo všechno ráz na ráz, výstřední dívka se jednoduše rozpřáhla a beze slova vlepila mladíkovi poctivou českou facku, až to plesklo na celou tramvaj. Dotčenému poskočila hlava tentokrát nikoli jeho vlastním přičiněním, chytil se za tvář, zaúpěl, vystartoval ze sedačky a bez rozloučení opustil výstřední dívku. Z tramvaje, stojící právě v další zastávce, vylétl předními dveřmi takovou rychlostí, až strčil loktem do chlapíka v montérkách a vyrazil mu z rukou jeho plechovkou piva.

Dlužno přiznat, že inzultace mladého pána nevzbudila v ostatních cestujících o nic větší zájem, než prve nastoupení těhotné blondýnky. Chlapík v montérkách sebral z podlahy vozu svou plechovku, přihnul si ji k ústům, a když zjistil, že už je beznadějně prázdná, opět sotva znatelně pokrčil rameny a strčil ji do řemeslnické brašny, kterou měl pověšenou přes rameno.

Úředník ani nezvedl oči od svých lejster, která v tuto chvíli už jen pasivně nestudoval, nýbrž si do nich zapisoval jakési poznámky. Cizinci zřejmě dospěli k názoru, že jedou správnou tramvají správným směrem, a jako slušní lidé se učili čtyřem základním obratům jazyka země, kterou navštívili. Z jejich hloučku se ozývala slova: „Dobý deň, prousím, dekluji a našledanou.“ Táta s děckem na klíně zřejmě pokročil ve vzdělávání svého potomka ohledně moderní techniky, pozorně sledoval, jak jeho synek drobnými prstíky přejíždí po displeji a jen mu občas napověděl, když si malý nevěděl rady. Starší lesba vytáhla z kabelky nějaký předmět mně neznámého účelu, ukazovala jej své přítelkyni a cosi ji šeptala do ucha. Mladší lesba se snažila onen předmět zakrýt rukama tak, aby nebyl vidět a červenala se u toho.

Jediná, v kom plesknutí facky vyvolalo nějakou odezvu, byla šedovlasá babča. Nečekaný zvuk ji vytrhl ze spánku, otevřela oči, udiveně vyhlédla z okýnka a se slovy: „šmankote, já málem přejela,“ překvapivě rychle stihla vystoupit z tramvaje na stejné stanici jako inzultovaný mladík.

Nu a to je vlastně všechno, když jsem za několik minut z tramvaje číslo devět též vystupoval, všiml jsem si už jen toho, jak si nastávající maminka potěšeně přejíždí rukou přes své vyklenuté břicho. Naše pohledy se na moment střetly, my se tiše a snad i tak trochu spiklenecky rozloučili očima.

Autor: Jan Pražák | pondělí 6.6.2022 14:35 | karma článku: 34,65 | přečteno: 1327x
  • Další články autora

Jan Pražák

Heleno, hledej!

„Tak copak si dáte?“ Zeptal se nás prošedivělý číšník, když jsme se sobotního podvečera usadili se Soňou k restauračnímu stolu za účelem doplnění sil po odpoledním courání nezvykle chladnými ulicemi města.

24.4.2024 v 14:34 | Karma: 28,08 | Přečteno: 623x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Věř svým očím

„Promiň, Marku, já s tebou na to kafe fakt nemůžu jít. Musím do zítřka opravit písemky za celou třídu, ještě jsem s tím ani nezačala a už tak u toho budu sedět do noci. Tak se na mě nezlob, prosím.“

21.4.2024 v 7:07 | Karma: 27,49 | Přečteno: 788x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Obchodník musí umožnit platbu v korunách a do určité výše i v hotovosti

„Honzo, líbilo by se ti, kdybychom místo korunami platili eury a navíc jenom bezhotovostně?“ Položila mi Maruška nečekanou otázku, jakmile jsme si lokli kávy a dali první sousto větrníku v naší oblíbené cukrárně.

18.4.2024 v 14:23 | Karma: 27,59 | Přečteno: 994x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Zpověď dominantního muže

Nalézt si v dnešní době ženu, která by se mi ve všem podřizovala, nebylo jednoduché. Zkoušel jsem to asi se třemi, ale pokaždé to skončilo krachem, jakmile poznaly, že nemůže být po jejich, tak mě dříve či později opustily.

15.4.2024 v 14:31 | Karma: 23,95 | Přečteno: 941x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Příběh bisexuální ženy

„Jakube, šel bys se mnou na rande?“ Zvedl jsem oči od monitoru, poodjel se židlí kousek dozadu a překvapeně se podíval na Markétu. Od své kolegyně bych čekal prakticky cokoli, ale takovou otázku rozhodně ne.

12.4.2024 v 15:15 | Karma: 25,46 | Přečteno: 952x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:50

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

  • Počet článků 2128
  • Celková karma 31,35
  • Průměrná čtenost 1303x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.