Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nevyplazuj ten jazyk!

Tyče pražského metra, umístěné uprostřed mezi protějšími dveřmi, připomínají vidlici. Spodní trubka se v určité výšce rozděluje na dvě rovnoběžné a celý výsledek vypadá jako podivný prak na metání banánových slupek po cestujících.

Ve vagónu, do nějž jsem nastoupil odpoledne cestou z práce, se sice žádné banánové slupky nemetaly, ale jeden z těchto praků byl ozdobený obličejíkem mladičké, odhadem tak šestileté dívenky. Její maminka si hověla poblíž na sedačce, soustředěně se věnovala svému mobilu a její dcerka se zjevně nudila. Byla však hádětem neposedným, a tak než aby vyrušovala svou rodičku různými dotazy typu „maminko, proč“ nebo „maminko, jak,“ věnovala se pohybovým aktivitám.

Dlužno dodat, že šlo zřejmě o děvčátko slušně vychované, protože si při svých poskocích, piruetkách a otočkách dávala dobrý pozor, aby nikoho neohrozila. Nicméně ani tato její opatrnost nezabránila jakési starší dámě s přepudrovaným obličejem v tom, aby ji cestou, razící si k jednomu z posledních volných míst neokřikla: „Holčičko, nemůžeš dávat pozor?!?“ Dívenka se jen na moment zarazila, couvla, a poté přesunula své skotačení o kousek dál. Mobilofilní maminka nezareagovala, scénka zřejmě nedosáhla prahu její vnímavosti.

Po chvilce přestalo dívenku dovádění bavit, rozhlížela se kolem sebe, zaostřila zrak na jednu z prakoidních tyčí, přiskočila k ní a vmáčkla svůj obličej do mezery mezi horní trubky. Ty nebyly tak daleko od sebe, aby jimi prošla celá dívenčina hlava, ale dost na to, aby jí vytvořily roztomilé orámování, navíc nahoře ozdobené růžovým kulichem. Dívenka chvilku zvědavě pozorovala okolí, a pak nenápadně vyplázla jazyk na dámu, která ji prve okřikla. Dáma toto gesto sice nezaregistrovala, ale místo ní si jej všimla dívčina maminka, která jako na potvoru zrovna v tu chvíli zvedla na moment oči od svého mobilu. „Hedviko, nevyplazuj ten jazyk,“ pokárala jenom tak mimoděk svou ratolest, a pak se vrátila k důležitým údajům na displeji.

„Hedviko, kolikrát ti mám říkat, že nesmíš vyplazovat jazyk na lidi!“ Přidala rodička na důrazu ve chvíli, když dívenka zopakovala své gesto, tentokrát určené jakémusi mladíkovi, který, byv zamyšlen a možná beznadějně zamilován, vystupoval na poslední chvíli a zavírající se dveře rozrazil kopnutím.

Tentokrát už dívenka Hedvika zareagovala, vysunula hlavu z vidličky, vzdorovitě se podívala na svou rodičku a začala se bránit rozvitými větami: „Ale mami, vždyť ty taky vyplazuješ jazyk. Viděla jsem tě, jak jsi ho vyplázla na smíchovskou babičku tak, aby to neviděla, když přejela prstem po skříni a pak si ho prohlížela. Za chvíli jsi to udělala podruhé, když ti smíchovská babička řekla, že její švestkové knedlíky chutnají tatínkovi víc než ty tvoje. Ale neboj, mami, není to pravda, tatínek tvrdí, že ty tvoje jsou nejlepší na světě. Já ho slyšela a mně chutnají taky.“

Maminka byla vpravdě zaskočená a nevěděla, jak s odpovědí své dcerky naložit. Rezignovaně vsunula mobil do kabelky, trhla hlavou a zřejmě řešila dilema. Váhala, jestli má svou ratolest pokárat za odhalení skutečnosti, že má protivnou tchýni a že na ni doma pokradmu vyplazuje jazyk. Nebo zda ji má naopak pochválit za zastání ohledně knedlíků se švestkovou náplní. Nakonec jako správná matka vše vyřešila tím, že zcela zapomněla na svůj veledůležitý mobil a přivolala Hedviku k sobě na čerstvě uvolněnou sedačku. Z kabelky vytáhla obrázkovou knížku s všemožným domácím zvířectvem a jala se své dceři povídat, jak se o víkendu pojednou na všechny ty slepice, králíky, psy a kočky podívat za babičkou kosteleckou.

A to už je vlastně skoro všechno, z amplionu se ozvalo „Palmovka“ a jak já, tak i dáma s přepudrovaným obličejem jsme se chystali vystoupit. Dlužno dodat, že jsme se u dveří poněkud srazili, byla to moje vina, nebyl jsem dostatečně hbitý, abych dal paní přepudrované přednost a ona mě za tento prohřešek proti bontónu odměnila odstrčením. Hmotnost oné dámy byla dostatečná k tomu, aby mi způsobila pootočení zpět do vagónu a umožnila si všimnout, jak Hedvika na moment vyplázla svůj jazyk směrem k přepudrované podruhé. Neudržel jsem se a dopustil dalšího, tentokrát ještě hrubšího společenského faux pas a na mizející přepudrovanou dámu jsem vyplázl jazyk též. Dívenka si toho všimla, obrátila oči ke své rodičce a s triumfem ve tváři pravila: „Mami, koukej, támhleten pán taky vyplazuje jazyk na lidi.“

V tu chvíli už jsem byl venku z vagónu a další dění uvnitř zahlédl pouze koutkem oka škvírou v zavírajících se dveřích. Nicméně i tak jsem si téměř jistý, že i Hedvičina maminka pod vlivem překotných událostí na kratičký moment vysunula jazyk z úst a pak ho hned zase rychle schovala zpátky.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Pražák | pátek 22.4.2022 14:35 | karma článku: 27,86 | přečteno: 740x
  • Další články autora

Jan Pražák

Záhadná podoba lidí a jejich zvířat

„Teda, tobě to sluší, ty seš ale kočka!“ Kteroupak ženu by nepotěšila taková upřímně myšlená věta. Nejen přitažlivého vzhledu, ale i pozitivních povahových vlastností lze snadno dosáhnout netoliko u žen, ale i u mužů.

15.5.2024 v 14:34 | Karma: 18,03 | Přečteno: 432x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Pražák

Jak byla Maruška za zlodějku

„Je ti jasné, že sedíš u jednoho stolu se zlodějkou a měl by sis ohlídat věci, abych ti něco neukradla? Musíš počítat i s tím, že ti udělám ostudu, přijdou si sem pro mě a odvedou mě v poutech před zraky celého osazenstva.“

12.5.2024 v 7:07 | Karma: 25,61 | Přečteno: 764x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Ženské zásadně nebiju

Jakkoli jsem možná drsňák a v dětství jsem byl pěkné kvítko, nedovedu si představit, že bych uhodil ženu. Už bych asi ani nespočítal, kolik poznámek, důtek a dvojek z chování jsem za svou prudkost dostal ve škole.

9.5.2024 v 14:34 | Karma: 25,48 | Přečteno: 1415x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Nepřekážej v těch dveřích, proboha!

Taky jste si všimli, jak se poslední dobou kdekdo postaví do dveří v hromadné dopravě a vůbec ho nezajímá, že by snad ostatní lidé chtěli vystoupit nebo nastoupit? Možná je to nějaká nová móda a kdo nepřekáží, není in.

6.5.2024 v 14:34 | Karma: 29,53 | Přečteno: 971x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Co s kočkou o dovolené?

Mám samozřejmě na mysli kočku čtyřnohou, protože tu svou dvounohou je nejlepší si vzít s sebou. Jinak by se totiž zlobila a vám by bez ní bylo smutno. Čtyřnohá bude sice taky prskat, ale s sebou si ji obvykle vzít nemůžete.

3.5.2024 v 14:34 | Karma: 20,88 | Přečteno: 684x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

V Kladně hořel sklad olejů a autodílů. Zasahovala stovka hasičů, momentálně dohašují

16. května 2024  12:31,  aktualizováno  17:12

V kladenské ulici Železničářů ve čtvrtek hořela průmyslová hala se skladem olejů a autodílů. U...

Opilec způsobil nehodu a ujel, během hodiny ho hlídka v autě načapala dvakrát

16. května 2024  17:01

Velkou drzost projevil jednatřicetiletý řidič na Prachaticku. Způsobil nehodu s motocyklem, od níž...

Na reakci měli Ficovi ochránci vteřinu. „Experti z TV“ by to nedali, říká Charvát

16. května 2024  16:57

Podcast Po střelbě na Roberta Fica ve slovenské Handlové zpochybňují lidé způsob, jakým ochranná služba...

Atentátník je na svůj čin hrdý. Obvinili ho z pokusu o vraždu, hrozí mu doživotí

16. května 2024  10:44,  aktualizováno  16:22

Slovenská policie obvinila jednasedmdesátiletého Juraje C. podezřelého ze středečního útoku na...

  • Počet článků 2135
  • Celková karma 29,23
  • Průměrná čtenost 1298x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.