Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Drsňák a slepice

My čtyřnohý dost těžko chápeme, jaký věci dokážou lidi vymyslet, když čekají mláďata. Záchranář s Vlastou už věděli, že budou mít dvojčata, ale jim to asi nestačilo a aby nás tu nebylo málo, museli si ausgerechnet pořídit slepice.
Tak tohle jsem já, abyste taky konečně poznali, jak vlastně vypadám

„Vlastičko, teď v těhotenství a potom při kojení musíš mít tu nejlepší stravu,“ prohlásil záchranář jednoho dne, když se vrátil ze šichty. Vlasta chápavě pokývala hlavou a čekala, co z něj zas vyleze za nápad. On se sáhodlouze rozpovídal o tom, jak mu jeden kolega prozradil, že chová slepice a že domácí vajíčka jsou svou kvalitou a chutí nesrovnatelně lepší než ty, co se kupujou v krámech. Prej mu nabídnul, že mu odprodá pět ze svejch nejlepších nosnic a že mu je nechá zalevno, když teďka čekáme ty dvojčata.

Vlastě se to napřed moc nelíbilo, tvrdila, že si s normálníma vajíčkama bohatě vystačí, ale záchranář do ni tak dlouho hučel, jak to pro ni a pro ty děcka bude dobrý, až se nechala ukecat. S jezevčíkem Ferdou ji podezíráme, že mu na to kejvla jen proto, aby mu udělala radost, přestože jí muselo bejt jasný, kolik s tím bude mít práce navíc.

Jakmile to měl záchranář od Vlasty schválený, zenergičtěl, jakoby si sám sobě dal transfúzi nový krve do žil. V rohu zahrady stloukl na špalkách z prkýnek kurník, přistavil k němu žebříček, sehnal podestýlku a zrní, a než se sešel tejden s tejdnem, dotáhnul tři hnědý a dvě bílý slepice. Jo, abych nezapomněl, mezitím ještě stihnul vyspravit plot, prej aby slepice neměly jak utýct.

„Ferdo, o tebe strach nemám, ty seš slušně vychovanej jezevčík,“ řeknul záchranář mýmu kámošovi. Pak se ale obrátil na mě a povídá: „Ale ty, Zrzku, ne abys je proháněl nebo z tebe budou vystresovaný a přestanou nýst.“ Jakoby zapomněl, že já už s ptákama dávno zakopal válečnou sekeru. Jenomže kdyby ono to bylo tak jednoduchý. Jestli jste doteďka nevěděli, jakej je nejhloupější tvor pod sluncem, tak já vám to teda povím. Je to slepice. Nevěříte? Tak vám dám příklad.

Představte si, že jako správnej kocour spíte na zahrádce pod stromem, necháte se příjemně hřát prvníma jarníma slunečníma paprskama a zdá se vám o tučnejch vypasených myších. Slepice jsou daleko na druhý straně, ale pak jednu z nich napadne, že se jim bude líp hrabat a klovat do země zrovna tam u vás. Chvíli hlasitým kvokáním přesvědčuje svoje soudružky, aby šly za ní, když se přikolíbaj tak si vás všimnou a rozkdákaj se ještě víc, že jim tam prej překážíte. No a vy máte po spaní a tím pádem i po snu o myších. Víte, že byste asi měl vyklidit pole, ale jste přece starej mazák, tak se nemůžete nechat vyhnat takhle rovnou z první. Tak aspoň zasyčíte, uděláte pár kroků a jen zlehoučka naznačíte, že kdybyste chtěl, tak si s nima hravě poradíte. Slepice to nepochopjej, začnou mávat křídlama, vrážet jedna do druhý a s obrovským kdákotem utečou o kus dál. Vy už pochopitelně neusnete, protože jste dokonale probuzenej a navíc můžete čekat spucunk od záchranáře, protože si bude myslet, že jste mu ty jeho slepice vystresoval.

Něco podobnýho se mi stalo hned několikrát a navíc záchranář měl problém, myslel si, že ty jeho slepice fakt přestaly nýst. Pochopitelně si to dal do souvislosti se mnou, vyčítal mi, že se mě ty opeřenkyně bojej, až mě to tak otrávilo, že jsem ani moc nechodil ven, abych měl pokoj. Nakonec se ale ukázalo, že to vůbec není pravda, vajíčka nebyly k nalezení, ani když se se mnou ty holky nepotkávaly. Taky bodejť by byly, když se slepice rozhodly, že je nebudou snášet v kurníku, jak maj, ale pod hustým keřem ve druhým koutě zahrady. Objevila je tam Vlasta, která se mě už před tím zastávala, že to není moje vina, teď se tomu smála a donutila záchranáře, aby se mi omluvil. Od tý chvíle jsem se slepicema uzavřel tichý příměří, já se snažil venku vyhýbat jim, ony mně a vypadalo to, že bude všechno v pořádku.

„Ty, Zrzku, čuchám tady někde poblíž kunu, ta dostat se do kurníku, tak bude malér,“ upozornil mě jednoho krásnýho dne Ferda. Já zbystřil. Kuna, to by bylo něco, už se mi jich podařilo za můj hříšnej život pár zlikvidovat, a pokaždý to byly boje, ze kterech jsem si odnesl nejeden šrám. „Seš už starej kocour, chceš do toho jít nebo chceš mít klid a radši se na to vykašlat?“ Položil jsem si otázku, chvíli dumal, ale pak jsem si řeknul, že když jsem jednou ten drsňák, tak kvůli svý kocouří cti musím, i kdyby se mi do toho nechtělo.

A taky, že jo. Radši jsem začal hlídkovat venku a hned následující noc jsem tu potvoru objevil. Čuchala, rozhlížela se kolem sebe, blížila se ke kurníku a už, už se chystala protáhnout škvírou dovnitř k nic netušícím spícím slepicím. Měl jsem kliku, vítr foukal od kuny ke mně, takže o mně nevěděla, já udělal jeden tichej skok, pak druhej a na tom krátkým od slepic podělaným žebříčku jsem se jí zakousnul za krk. No, řeknu vám, byl to boj, ta potvora se nechtěla dát, pokousala mě, ale nakonec jsem ji dostal. Byl jsem sice dost vyřízenej, ale napadlo mě, že ji nechám ostentativně ležet na tom žebříčku, aby si jí někdo z dvounožců všimnul hned ráno, až půjde otvírat kurník.

„Zrzku, co se ti stalo, proboha, cos to zas vyváděl?“ Zeptal se mě ráno záchranář, když jsem se vykutálel z pelechu, dokulhal k misce se snídaní, a on si všimnul, že jsem celej od krve. Já dělal jakoby nic a jen se tiše ládoval.

„Tohle dělal, koukej,“ přišla akorát v tu chvíli Vlasta do kuchyně. Byla pustit slepice, našla na žebříčku zakousnutou kunu, přinesla ji na lopatce na smetí a teď ji záchranářovi ukazovala i s chuchvalcem mejch zrzavejch chlupů, který ještě měla v tlamě. „Tys mu prve nadával, že kvůli němu slepice nenesou, a nebejt jeho, už to mohly mít dočista za sebou.“

Záchranář vyvalil nevěřícně oči, koukal se střídavě na Vlastu, na kunu a na mě. Než mu to celý docvaklo, byl jsem dávno najedenej, pak mě opatrně vzal do rukou, vytáhnul z brašny svý nádobíčko a ošetřil mi šrámy od kuny. Tak to víte, že to pálilo jak čert, ale já nechtěl pokazit dojem, tak jsem jen zatínal tesáky a nevydal ze sebe ani jediný mňouknutí.

Potom to záchranářovi nedalo, šel se podívat ven na kurník a vrátil se celej zkroušenej: „No jo, fakt u dvířek byla skulina, kterou se ta potvora kuna mohla opravdu protáhnout dovnitř. Zrzku, díky.“ Pak se podíval na hodinky, protočil panenky a vypadnul na šichtu.

Záchranář měl nakonec pravdu, teď dostáváme s Ferdou na přilepšenou syrový vajíčka od našich slepic a jsou doopravdy daleko lepší, než byly ty kupovaný. A Vlasta? Ta si nás každej večer než jde spát, zavolá k sobě. Sedne si na gauč, Ferda si jí lehne k nohám, já se jí stočím na klíně, přitisknu se, abych jí zahřál břicho, hluboce se rozpředu a poslouchám ty dvě maličký srdíčka lidských mláďat, který jsou schovaný tam uvnitř.

PS: A tady je předchozí článek o Zrzkovi: Drsňák a těhule

Autor: Jan Pražák | čtvrtek 17.3.2022 14:33 | karma článku: 28,00 | přečteno: 788x
  • Další články autora

Jan Pražák

Obchodník musí umožnit platbu v korunách a do určité výše i v hotovosti

„Honzo, líbilo by se ti, kdybychom místo korunami platili eury a navíc jenom bezhotovostně?“ Položila mi Maruška nečekanou otázku, jakmile jsme si lokli kávy a dali první sousto větrníku v naší oblíbené cukrárně.

18.4.2024 v 14:23 | Karma: 25,66 | Přečteno: 839x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Zpověď dominantního muže

Nalézt si v dnešní době ženu, která by se mi ve všem podřizovala, nebylo jednoduché. Zkoušel jsem to asi se třemi, ale pokaždé to skončilo krachem, jakmile poznaly, že nemůže být po jejich, tak mě dříve či později opustily.

15.4.2024 v 14:31 | Karma: 23,62 | Přečteno: 872x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Příběh bisexuální ženy

„Jakube, šel bys se mnou na rande?“ Zvedl jsem oči od monitoru, poodjel se židlí kousek dozadu a překvapeně se podíval na Markétu. Od své kolegyně bych čekal prakticky cokoli, ale takovou otázku rozhodně ne.

12.4.2024 v 15:15 | Karma: 25,19 | Přečteno: 928x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Hrátky s krásnou dámou

Lidi, tak si rádi hrajete? Pánové s krásnou ženou a dámy s charizmatickým mužem? Tak si tedy pojďte pohrát, ale nebojte, nebude to nijak lechtivě erotické. Budeme si hrát s dámou z nejkrásnějších, s naší košatou mateřštinou.

9.4.2024 v 14:34 | Karma: 30,23 | Přečteno: 2396x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Frajeři na silnicích

„Ta ženská mi tam snad vážně vletí!“ Zatrnulo mi za volantem, když jsme na počátku Velikonoc jeli do Čelákovic doplnit poslední sváteční proviant. A taky že jo, vůbec se nerozhlídla a nasáčkovala se s bicyklem těsně přede mě.

6.4.2024 v 7:07 | Karma: 35,97 | Přečteno: 2678x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Já ti to do smrti neodpustím, táto!

V pětačtyřiceti létech jsem se zbláznil, stalo se mi to, co se občas stává nezodpovědným mužům. Odešel jsem od manželky a od třináctileté dcery, a dal jsem se dohromady s ženou, která byla o dvacet let mladší než já.

3.4.2024 v 14:34 | Karma: 32,15 | Přečteno: 1383x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Pán už ten páreček nebude jíst?

Pamatujete se na automat Koruna, který stával dole na rohu pražského Václavského náměstí? Bylo tam několik pultů s jídlem, výčep a podlouhlé stoly, u nichž se člověk mohl na stojačku rychle a většinou celkem chutně nadlábnout.

31.3.2024 v 7:07 | Karma: 29,28 | Přečteno: 1287x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma: 40,22 | Přečteno: 7862x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Máte rádi českou klasiku?

Pokud čekáte duchaplné povídání o velikánech české klasické literatury nebo hudby, tak vás bohužel zklamu. Budeme se věnovat něčemu daleko přízemnějšímu, leč možná o to příjemnějšímu. Čemuže tedy? No přece jídlu.

25.3.2024 v 14:34 | Karma: 27,87 | Přečteno: 906x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Jak musela jít Maruška kvůli Frantovi na kožní

„Dneska na mě budeš muset být strašně opatrný a hýčkat si mě jako v bavlnce, jako kdybych byla porcelánová panenka,“ varovala mě Maruška, když jsme si telefonicky domlouvali popracovní schůzku v cukrárně.

22.3.2024 v 14:34 | Karma: 26,98 | Přečteno: 1115x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Jak jsem prchl z postele do skříně

Jaro bylo v plném proudu, já se pilně připravoval na maturitu a byl jsem beznadějně zamilovaný. O to víc, když objekt mé lásky spolužačka Blanka na sklonku zimy podlehla mým svodům a dala mi vše, co jen může holka klukovi dát.

19.3.2024 v 14:34 | Karma: 28,30 | Přečteno: 957x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Jestli nevíte co s časem, cestujte s Českými drahami

„Pokud ti to nebude vadit, já pojedu už v úterý, budu fotit a ty za mnou za dva dny dorazíš,“ informovala mě má zákonná manželka, když jsem si na čtvrtek a pátek naplánoval kratičkou dovolenou v malebném Klášterci nad Ohří.

16.3.2024 v 7:07 | Karma: 28,09 | Přečteno: 892x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Odmítla jsem se vyspat se šéfem a dostala jsem vyhazov

„Majko, uvařila bys mi kafe, prosím tebe? Já jsem fakt naštvaná. Vždyť jsem teďka úplně vyřízená!“ Zprudka jsem se posadila na židli u kuchyňského stolu své sousedky a kamarádky v jedné osobě.

13.3.2024 v 14:34 | Karma: 28,85 | Přečteno: 1117x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Rozruch na dámském WC

„Tak teda jo, ukecal jsi mě a půjdu s tebou. Ale budeš mě muset obskakovat a nesmíš se mi smát,“ pravila Maruška do telefonu, když mi po dlouhém přemlouvání konečně kývla na další schůzku nad kávou a větrníkem.

10.3.2024 v 7:07 | Karma: 38,21 | Přečteno: 5025x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Vysadila jsem antikoncepci, Jirko, promiň

Vím, že to ode mě nebylo vůči manželovi Zdeňkovi fér. A asi mě neomlouvá ani fakt, že byl mým prvním a před milencem Jirkou jediným milostným partnerem. Byla jsem zkrátka taková hodná holka do doby, než se mi zbláznily hormony.

7.3.2024 v 14:34 | Karma: 38,33 | Přečteno: 6613x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Desatero kočičích přikázání

Všemocná bohyně Bastet stvořila kočku k obrazu svému. Pohlédla na své dílo, spokojeně zavrněla a zamyslela se nad otázkou, kdo se bude o kočku starat. Poté se mlsně olízla a stvořila člověka k tomu, aby kočce sloužil.

4.3.2024 v 14:34 | Karma: 27,38 | Přečteno: 1070x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Pražák

Taky živíte svého důchodce?

Určitě znáte takové ty trafiky s rozšířeným sortimentem, v nichž se krom kuřiva, tiskovin, balených baget a nápojů prodává všechno možné. Například školní potřeby, nějaké hračky, trochu té techniky, a tak dál.

1.3.2024 v 14:34 | Karma: 43,88 | Přečteno: 5226x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Malá zvědavka v pekařství

Cestou z práce mě nemilosrdně přepadla mlsná, a tak jsem se stavil na hořkého turka s křupavou škvarkovou plackou v pekařství u autobusového nádraží na Černém Mostě. Místní společnost se mi postarala o téma k pobavení i zamyšlení.

26.2.2024 v 14:34 | Karma: 32,57 | Přečteno: 1207x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Tohle je moje území a já nehodlám tolerovat, abys mi sem lezl!

Už toho mám dost, to si jako vážně myslíš, že se tě budu bát? Tak to teda ani náhodou, koukej mazat, odkud jsi přišel nebo si to s tebou pěkně zostra vyřídím, jakože se Magdaléna jmenuju!

23.2.2024 v 14:34 | Karma: 25,35 | Přečteno: 1004x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Pražák

Jak bezdomovec nafackoval úředníkovi

„Promiň mi zpoždění, ale jestli chceš udělat dobrý skutek pro jednu mokrou a naštvanou starou tlustou ženskou, tak jí objednej panáčka becherovky, ať se trochu vzpamatuje. A sobě taky, aby v tom nebyla sama.“

20.2.2024 v 14:34 | Karma: 27,73 | Přečteno: 1082x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 2126
  • Celková karma 31,39
  • Průměrná čtenost 1304x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.