Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ukrajinka se smutnýma očima

V tom malém krámku na Vinohradské jsem se rád stavoval. Byl u zastávky tramvaje dva bloky od naší firmy a já si tam u šálku kávy a křupavého croissantu vždy na chvilku příjemně odpočinul po práci.

A byla tam ona. Nenápadná oblá ženuška s cizím přízvukem. Objednal jsem si u pultu a vyslechl si její: „Siďate, mladý pán, já donesu.“ Usednul jsem k jednomu ze dvou malých stolků s výhledem na podvečerní ruch na ulici a čekal. „Tyt pro vás, ať vám chutná.“ Přinesla mi kávu s croissantem na tácku, usmála se a odběhla zpátky obsloužit dalšího zákazníka. V jejím úsměvu byl vždy sotva postřehnutelný stín smutku. Přitahovala mě.

Pak se pár týdnů neobjevila a já se zeptal mladé dívčiny, která tam prodávala místo ní, kde je ta hezká dáma s melírovaným účesem. „Jaká dáma? Jo, vy asi myslíte Irinu, tak ta odjela na Ukrajinu za nemocným manželem,“ odpověděla mi překvapeně, že se na někoho takového vůbec můžu ptát. „Už aby byla zpátky, já tu jen zaskakuju,“ posteskla si na půl úst. Tak ona má manžela, trochu mě to zarazilo, ale nic jiného jsem asi nemohl čekat.

Irina se vrátila další týden a hned spustila: „Vy jste na mě zapytav? To je milé, já vám něco dám, to pekla sama.“ Na tácek ke kávě a croissantu přidala malý koláček, a když mi to celé nesla, zakopla o schod, který dělil krámek od místa se stolky. Snažila se udržet balanc, ale šálek s kávou jí spadl na zem a rozbil se. „Bože, já nezgrablna,“ vykřikla omluvně a běžela pro hard a smeták. Mezitím přišli do krámku další zákazníci, dožadovali se obsloužení, tak jsem Irině hadr se smetákem sebral a navzdory jejím protestům to po ní uklidil sám. Mimochodem, její koláček byl vynikající.

Ten den jsem tam dorazil pozdě, bylo nedlouho před zavírací a já Irině nabídl, jestli by se se mnou nechtěla jít projít. „Já s vámi nemůžu jít, já odruž… já vdaná.“ Její ústa protestovala, ale oči prozradily, že chce být se mnou. Nakonec jsem ji doprovodil kus cesty domů. Z Vinohradské jsme šli přes Riegrovy sady až do Karlína na Křižíkovu a Irina mi o sobě vyprávěla. Doma na západě Ukrajiny má dospělou dceru Oxanu, která pracuje za málo peněz, pokud vůbec zrovna něco sežene, a manžela s nemocnou nohou. Zranil se před dvěma léty na nezabezpečené stavbě a od té doby se strašně změnil, Irině jen nadává, je na ni hrubý. Noha je špatná, potřebuje léky, ona jim posílá peníze a nebýt dcery, on by všechno prochlastal. Tady dělá dvě práce, od rána prodává v Žabce a pak hned běží do krámku, kam za ní chodím. „To nemůžete, pane Jiří, já říkala, že vdaná,“ bránila se, když jsem ji chtěl obejmout při rozloučení, ale v jejích smutných očích se zableskla touha. Nakonec jsem ji doprovodil až dolů do metra a ona odjela kamsi do Hloubětína na ubytovnu.

Takhle jsem v následujících týdnech vyprovázel Irinu několikrát. Byl červen, krámek se zavíral v osm a my courávali večerní Prahou, ozářenou šikmými slunečními paprsky. Občas jsme se posadili v Rígráku na lavičku a jen tak si povídali, chvilku mě nechala, abych ji držel za ruku, ale pak se vždy stáhla. Jednou mi ukázala obrázek Oxany, který měla v medailonku na řetízku okolo krku. Byla na něm hezká dívka s kulatým obličejem a Irininýma očima. „Studovala střední školu, ale teď dělá ve skladu, u nás práce špatná,“ povzdechla si Irina a dodala, že ona sama dělala dřív vedoucí účtárny, ale pak ten podnik zkrachoval.

Jednou se v prodejně stala zvláštní příhoda. Popíjel jsem kávu u svého stolku, když tam přišel nějaký týpek a chtěl si koupit od Iriny láhev alkoholu, kterou měla vystavenou v regálu za sebou. Ze svého místa jsem viděl, jak se snažil zaplatit roztrhanou bankovkou, které kousek chyběl, a Irina ji od něj nechtěla přijmout. Týpek se naštval a křiknul: „Strč si tu flašku do prdele a táhni zpátky na východ, ty děvko ruská.“ Mně se nahrnula krev do hlavy, vstal jsem, udělal dva kroky k tomu týpkovi a řeknul: „Tohle je moje přítelkyně, frajere, omluv se nebo ti rozbiju hubu!“ Nevím, co to do mě vjelo, normálně jsem kliďas a dost slušňák, ale v tu chvíli jsem si prostě nemohl pomoct, Irinu mi nikdo nebude urážet. Týpek na mě kouknul, byl to hubeňour o hlavu menší než já, kuráž ho přešla, dostal strach a zdrhnul.

„Jiří, vy mě zastal... Jiří, já vaše přítelkyně? Jiří já...“ Na další slova nebyl čas, Irina skočila ke dveřím, otočila klíčem v zámku a vrhla se mi do náručí. Skončili jsme na gauči v místnosti za krámkem, snažil jsem se být hodně něžný a Irina mě doslova hltala, jakoby se nemilovala několik let. Byla krásná a úžasná.

„Tohle my neměli, Jiří, já patřím svému muži. Už sem za mnou nikdy nechoď, prosím,“ říkala Irinina ústa, když bylo po všem. Ale její smutné oči němě křičely: „Potřebuju tě, miluju tě, neopouštěj mě a zůstaň se mnou!“ Poslechl jsem její oči.

V následujícím období byla Irina rozpolcená. Na jedné straně jsem viděl, jak je se mnou šťastná, ale na druhé straně ji strašně trápily výčitky svědomí. Podvědomě jsem se před každým dalším setkáním obával, že se se mnou rozejde a kladl si otázku, jestli to mám zapotřebí a jestli bych si neměl radši najít nějakou jinou ženu, českou a nezadanou. Jenomže čas všechno vyřešil jinak.

„Jiří, odpust, odjíždím, vracím se do Dašavy na Ukrajinu,“ sdělila mi Irina se slzami v očích zhruba po třech dalších měsících. „Můj manžel zemřel, brzy mi končí zdejší pobyt a já cítím, že musím zpátky za Oxanou.“

Irinino sdělení mě zasáhlo víc, než jsem čekal. Seděli jsme proti sobě, drželi se za ruce a já počítal slzy na jejích tvářích. Dostal jsem šílený nápad, u vědomí, že tohle nejde vzít zpátky, jsem prohlásil: „Irino, nechceš si mě vzít a nastěhovat se ke mně i se svou dcerou?“ Chvilku mlčela, rozplakala se ještě víc a pak odběhla. Když se vrátila, její oči zářily a poprvé v nich nebyl ani stín smutku.

***

Po svatbě se Irina vrátila už jen do Žabky, ale i s tou brzy skončí. Krásně se jí kulatí bříško a oba se moc těšíme, až nás bude o jednoho víc. A její dcera Oxana? Tak pracovitého člověka jsem už dlouho neviděl. Začínala jako pomocná síla v jednom řetězci prodejen s nábytkem, brala si směny navíc a do toho se intenzivně učila česky. Dnes dělá týmařku prodejců a kdo neví, že není Češka, tak to z její mluvy nepozná. Jo a taky z ní bude skvělá teta, má to v krvi a je jí to vidět na očích.

PS: Tento článek bych rád symbolicky věnoval všem obyčejným lidem Irininy rodné země, kteří jsou ohroženi pošetilostí mocných.

Autor: Jan Pražák | pondělí 21.2.2022 14:34 | karma článku: 31,46 | přečteno: 984x
  • Další články autora

Jan Pražák

Zrádný tajuplný úplněk

Máte rádi Měsíc? Já tedy rozhodně ano. On totiž není jen strohým kamenným nebeským tělesem, je přímo romantickou osobností, která po staletí inspiruje generace umělců k jejich tvorbě, i obyčejné lidi k potěše a zamyšlení.

18.5.2024 v 7:07 | Karma: 11,30 | Přečteno: 136x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Záhadná podoba lidí a jejich zvířat

„Teda, tobě to sluší, ty seš ale kočka!“ Kteroupak ženu by nepotěšila taková upřímně myšlená věta. Nejen přitažlivého vzhledu, ale i pozitivních povahových vlastností lze snadno dosáhnout netoliko u žen, ale i u mužů.

15.5.2024 v 14:34 | Karma: 19,01 | Přečteno: 538x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Pražák

Jak byla Maruška za zlodějku

„Je ti jasné, že sedíš u jednoho stolu se zlodějkou a měl by sis ohlídat věci, abych ti něco neukradla? Musíš počítat i s tím, že ti udělám ostudu, přijdou si sem pro mě a odvedou mě v poutech před zraky celého osazenstva.“

12.5.2024 v 7:07 | Karma: 25,87 | Přečteno: 778x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Ženské zásadně nebiju

Jakkoli jsem možná drsňák a v dětství jsem byl pěkné kvítko, nedovedu si představit, že bych uhodil ženu. Už bych asi ani nespočítal, kolik poznámek, důtek a dvojek z chování jsem za svou prudkost dostal ve škole.

9.5.2024 v 14:34 | Karma: 25,61 | Přečteno: 1426x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Nepřekážej v těch dveřích, proboha!

Taky jste si všimli, jak se poslední dobou kdekdo postaví do dveří v hromadné dopravě a vůbec ho nezajímá, že by snad ostatní lidé chtěli vystoupit nebo nastoupit? Možná je to nějaká nová móda a kdo nepřekáží, není in.

6.5.2024 v 14:34 | Karma: 29,62 | Přečteno: 974x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Rakouské Zelené do eurovoleb povede mladá aktivistka. Je nezkušená a lže, zní

18. května 2024  11:55

Lídryně kandidátky rakouské vládní strany Zelení do Evropského parlamentu Lena Schillingová se od...

Nehoda kamionu na osm hodin zastavila provoz na D35 u Olomouce

18. května 2024  7:39,  aktualizováno  11:42

Kvůli nehodě kamionu byla dnes časně ráno uzavřena dálnice D35 u Olomouce-Nemilan ve směru na...

Na Česko udeří od jihovýchodu bouřky. Hrozí kroupy a také přívalové deště

18. května 2024  11:19,  aktualizováno  11:40

Přímý přenos Silné bouřky dnes zasáhnou Moravu a jihovýchod Čech, v neděli pak celé Česko, uvedli meteorologové....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 2136
  • Celková karma 28,68
  • Průměrná čtenost 1298x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.