Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Podporujte svoji hospodu

Máte svou oblíbenou restauraci? Třeba obyčejnou útulnou hospodu, takový maličký pajzlík nebo příjemnou kavárnu, vinárnu, případně cukrárnu, kam si chodíte rádi posedět s přáteli a kde je vám dobře?

S nostalgií v oku vzpomínám na místa vpravdě lidová a ve více či méně dávné době zaniklá. Třeba takový automat Koruna na rohu pražského Václavského náměstí, který vznikl už za první republiky a v němž se za nevelký peníz mohla najíst celá Praha. Posedět se tam sice nedalo, bývalo narváno pomalu jako v nějaké velkovýkrmně vepřů, ale když si dal člověk pozor, aby to za něj nezkonzumoval nějaký santusák, odcházel odtamtud spokojen, nasycen a napojen.

Anebo bufáč na Masarykově nádraží. Tam už bylo i pár židliček u umakartových stolů, na nichž jste si mohli potěšit žaludek sekanou, vlašákem, smaženým řízkem nebo třeba grilovaným kuřetem a celé to zapít kofolou, poctivým turkem, případně desítkou, jedenáctkou či dvanáctkou. A opět, ceny lidové.

Obě tato místa jsem občas navštěvoval, Korunu ve svém dávno odvátém mládí, bufáč na Masaryčce ještě před pár léty, a vychutnával si rázovitý kolorit míst, v nichž si podávali kliku a pili ze stejných půllitrů lidé nejrůznějších povah a profesí. Od popelářů až po úředníky s titulem, od zlodějíčků, chmatáků a podvodníků až po poctivce tělem i duší. Obě tato místa zanikla, odvál je čas, přestala vyhovovat moderní době a přinášet dostatečný zisk jejich majitelům. Na místě bufáče na Masarykově nádraží je dnes jeden z nadnárodních řetězců, v němž si můžete dát kávu se zákuskem. Nebudu ho jmenovat ne proto, že se to kvůli reklamě nesmí, ale kvůli tomu, že tam nemá cenu chodit. Zavítal jsem tam omylem jednou, místo kafe jsem dostal odvar z týden nošených ponožek, místo zákusku umělohmotné přeslazené cosi a zaplatil tolik, za kolik by byla v zaniklém bufáči chutná vydatná svačinka pro dva i s pivem. A to vše počítáno v dnešních cenách.

Podobných míst zaniklo po celé republice spousta, avšak to neznamená, že by si člověk nemohl najít podnik, ve kterém se má fajn, zvlášť když ho navštíví s nějakým, s kým je mu dobře. Pravda, není jich tolik jako před dvěma léty před covidem, ale přijde mi, že většina z těch, která vydržela, si své přežití zasloužila jak přístupem k hostům, tak i kvalitou podávaného jídla a pití. A že to nebylo beze strachu ze zániku, bez zvýšeného úsilí a finančních nákladů, o tom není pochyb, sami hospodští by mohli vyprávět, klidně se nějakého zeptejte.

Mám několik svých oblíbených míst, které bych rád jmenoval, ale kvůli již zmíněnému zákazu reklamy nemohu, tak aspoň naznačím. Bezvadná hospoda na pražském Smíchově, ve které jsem neviděl obsluhovat nikoho jiného než drobnou hubenou blondýnku. Je sice na můj vkus až příliš štíhlá, ale úsměv si najde vždycky a zná snad nejen celou mou rodinu, ale i pár kamarádů z práce a dokonce i některé z blogerských kolegů. Kousek od téhle hospody je cukrárna, v níž mi nad kávou a zákuskem vypráví Maruška své příběhy.

Leč nejde jen o Prahu, zrovna teď v sobotu jsme se s manželkou stavili cestou z nákupu na obědě v restauraci v Čelákovicích. Dle referencí v té nejoblíbenější a nejnavštěvovanější, kde se o vaši pozornosti pomalu poperou číšníci a servírky, oblečení ve vkusných firemních tričkách. A v tomhle výčtu bych mohl pokračovat dál a zmínit se ještě aspoň o rodinných hotýlcích nebo penzionech, kde vám na dovolené uvaří samotná majitelka, zatímco se její manžel postará, aby se vám tam dobře bydlelo, a kde si pak večer zajímavě pokecáte s oběma.

Jsem přesvědčen, že všechna tahle místa si zaslouží naší podporu. Všimli jste si, jak je v nich v dnešní době málo lidí? Před pár týdny jsem tu smíchovskou restauraci navštívil s jednou ze svých dcer, stavili jsme se tam po práci, tedy v exponované době a jednu chvíli jsme tam kromě chlapíka za pípou a hubené blondýnky byli sami, prostě plichta dva na dva. Ubylo i příběhů s Maruškou, ve kterých figurují další hosté naší oblíbené cukrárny, protože jich tam bývá poskrovnu. Dokonce i v té vyhlášené čelákovické restauraci jsme si s manželkou mohli vybrat z několika volných stolů, ačkoli dřív bychom si bez předchozí rezervace ani neškrtli.

Proč to všechno? Tak samozřejmě ceny jdou nahoru a šetřit musíme asi všichni, ale hlavní důvod je zřejmě jinde. Lidé se prostě bojí. Pravda, čísla jsou sice vysoká, ale strach v nás masivně přiživují především média, neb špatné zprávy se lépe prodávají a jde přece o peníze bez ohledu na to, že některé informace hraničí s šířením poplašných zpráv.

Taky máte své oblíbené místo, kam chodíte rádi posedět, a mrzelo by vás, kdyby zaniklo, ne kvůli modernizaci jako ta dávná Koruna nebo bufáč na Masaryčce, ale vinou nedostatku hostů? Nějakou hospodu, vinárnu a tak dál, kam se rádi vracíte, protože vás tam s úsměvem obslouží a vy tam pobudete s někým, s kým vám je dobře? Tak je podpořte, pokuste se vytáhnout své blízké, kteří se bojí, a společně si tam skočte na kus řeči a na něco dobrého k zakousnutí a zapití. Je přece životem bezpočtukrát prověřeno, že člověčí pospolitost strachu zahání, dobré mysli dodává a že právě ta dobrá mysl je výbornou prevencí proti nejrůznějším bacilům a virům. Jsme Češi, Moravané a Slezané, lidé veskrze společenští a družní, a moc by nás mrzelo, kdybychom najednou zjistili, že spolu nemáme kam chodit, až tahle nepříjemná covidová lapálie jednou skončí

Přeji vám dobrou chuť a příjemné posezení.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Pražák | pondělí 31.1.2022 14:33 | karma článku: 29,82 | přečteno: 847x
  • Další články autora

Jan Pražák

Jak byla Maruška za zlodějku

„Je ti jasné, že sedíš u jednoho stolu se zlodějkou a měl by sis ohlídat věci, abych ti něco neukradla? Musíš počítat i s tím, že ti udělám ostudu, přijdou si sem pro mě a odvedou mě v poutech před zraky celého osazenstva.“

12.5.2024 v 7:07 | Karma: 20,99 | Přečteno: 464x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Ženské zásadně nebiju

Jakkoli jsem možná drsňák a v dětství jsem byl pěkné kvítko, nedovedu si představit, že bych uhodil ženu. Už bych asi ani nespočítal, kolik poznámek, důtek a dvojek z chování jsem za svou prudkost dostal ve škole.

9.5.2024 v 14:34 | Karma: 25,20 | Přečteno: 1347x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Nepřekážej v těch dveřích, proboha!

Taky jste si všimli, jak se poslední dobou kdekdo postaví do dveří v hromadné dopravě a vůbec ho nezajímá, že by snad ostatní lidé chtěli vystoupit nebo nastoupit? Možná je to nějaká nová móda a kdo nepřekáží, není in.

6.5.2024 v 14:34 | Karma: 29,16 | Přečteno: 943x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Co s kočkou o dovolené?

Mám samozřejmě na mysli kočku čtyřnohou, protože tu svou dvounohou je nejlepší si vzít s sebou. Jinak by se totiž zlobila a vám by bez ní bylo smutno. Čtyřnohá bude sice taky prskat, ale s sebou si ji obvykle vzít nemůžete.

3.5.2024 v 14:34 | Karma: 20,87 | Přečteno: 668x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Příslušník VB coby kazič májového potěšení

Psala se první polovina sedmdesátých let minulého století a já byl chovancem středoškolského ústavu. Spíš než o vzdělání jako takové jsem plnou silou svých osmnácti let usiloval o srdce spolužačky Mileny.

30.4.2024 v 14:34 | Karma: 26,60 | Přečteno: 798x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Jeden řidič zdemoloval vchod supermarketu, druhý narazil do domu a utekl

13. května 2024  9:43

Kuriózní nehoda se stala v pátek v Pelhřimově, kde řidič auta nacouval do vchodu supermarketu Penny...

iDNES Premium jen za 49 Kč za 3 měsíce. Získejte i vstupenky na MS v hokeji

3. května 2024,  aktualizováno  13.5 9:42

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

AfD bude možné sledovat jako podezřelou z extremismu, lze nasadit i odposlechy

13. května 2024  9:34

Německá civilní kontrarozvědka může vést celou pravicově populistickou stranu Alternativa pro...

Rusové mají v bojích na sever od Charkova taktický úspěch, přiznal Kyjev

13. května 2024  9:13

Ruské jednotky mají v bojích o město Vovčansk na severu Charkovské oblasti taktické úspěchy,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 2134
  • Celková karma 29,52
  • Průměrná čtenost 1299x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.