Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Trapná záležitost

„Honzo, pořádně si mě prohlídni a řekni mi, jestli ti připadá, že jsem zhubla.“ Bylo úterní odpoledne, Maruška se postavila vedle své cukrárenské židličky, zvedla ruce nad hlavu a zvolna se otočila kolem své osy.  

Mlčky jsem očima vychutnával její plnoštíhlou barokní postavu od polodlouhých světlých vlasů, přes tajuplný výraz ve tváři, slušivé letní šaty, skrývající bohatě vyvinutý hrudník, drobné faldíky na břiše, široké boky a neodolatelně kulatě vykrojené pozadí. Dole pod šaty vykukovala lýtka, která jakoby byla ručně vysoustruhovaná od dávného mistra řezbáře a pod nimi pár vkusných krémových lodiček. Maruška mi připadala stále stejná, tedy stále stejně krásná a já přemýšlel, jak mám coby milovník pořádně udělaných žen na její otázku odpovědět, aniž bych ji urazil.

„Maruško, nevím,“ pokusil jsem se vyhnout přímé odpovědi, „každopádně mi přijdeš krásnější než kdy dřív, ale jestli ses rozhodla pro hubnutí, tak to nepřeháněj. Už kvůli mně, a pokud vím, tak kvůli svýmu Frantovi taky.“

V tu chvíli jsem od své společnice čekal, že mě usadí nějakou trefnou replikou, ale Maruška změnila téma: „Honzo, ještě jednou promiň, že jsem ti v pátek minulej tejden na poslední chvíli odřekla tohleto naše kávový posezení, ale já jsem fakt nemohla přijít. Jestli chceš, tak ti to povyprávím, ale varuju tě, je to takový hloupý téma.“

Když něco žena nakousne, zpravidla bývá rozhodnutá to říct celé. Vzal jsem tedy Maruščinu poznámku o nevhodnosti tématu jen jako drobnou kličku a pobídnul ji k vyprávění. Maruška potěšeně pokývala hlavou, srkla si vonící kávy, ďobla větrníku a spustila.

***

Honzo, večer před tím minulým pátkem, mě najednou rozbolel žaludek. Takový věci se občas stávají asi každýmu a v tu chvíli to ještě nebylo tak divoký, tak jsem si řekla, že to do rána určitě přejde. Teda musí přejít hned z několika důvodů, ty ti řeknu pozdějc.

Jenomže ono se to ne a ne uklidnit, naopak to bylo pořád horší. Vůbec jsem nemohla spát, furt čuměla na mobil, kolik je hodin, při tom si říkala: „Holka, ty teda budeš zejtra v tý práci akorát tak do počtu,“ to jsem si ještě naivně myslela, že tam půjdu. Chvíli mně byla zima, pak zase horko, v břiše si mi žáby udělaly mejdan a já si říkala, že se toho musím nějak zbavit. Vlezla jsem teda potichoučku na záchod s utkvělou představou, že nesmím vzbudit Frantu, ten by se hned vyděsil, co mi jako je. No, Honzo, Franta si chrupal na svý půlce postele jako mimino, takže v tomhle ohledu dobrý, ale na záchodě nic ani horem, ani dolem. Tak jsem se smířila s osudem a čekala na budík.

Když se ta ječivá potvora konečně ozvala, řekla jsem si, že tiše vypadnu do práce a Frantu nechám spát. Měl totiž ten den náhradní volno a chystal se ještě se dvouma kámošema na houby. No jo, Honzo (v tu chvíli udělala Maruška dramatickou pauzu), já vstala z postele a najednou se mi ti tak zamotala hlava, až jsem se lekla, že se snad ani nedohrabu do koupelny. Tak jsem si sedla do křesla v obejváku s tím, že to za chvilku zkusím znovu. Přece do tý práce musím jít, ani ne tak kvůli těm fakturám, co jsem potřebovala dodělat. No taky ani ne kvůli tomu našemu plánovanýmu kafi, nekoukej tak na mě, věděla jsem, že seš chápavej a odpustíš mi to, ale hlavně kvůli kolegyni Květě. Měla jsem pro ni nachystanou zavařenou zeleninu od svý maminky ze zahrady, teda pro její malou dceru, která ji miluje, a vzala jsem si do hlavy, že jí to prostě musím donýst, i kdyby trakaře padaly.

Zkusila jsem teda tu koupelnu ještě jednou, udělaly se mi mžitky před očima, zavrávorala jsem, chytla se umyvadla a bylo mi jasný, že z toho nic nebude, tak jsem se pokorně dopotácela zpátky do pelechu. Za chvíli zazvonil budík Frantovi kvůli těm houbám, on se začal štrachat z postele, kouknul na mou půlku a udělal „hee, já se tě vylekal, Maruško, co tady děláš?“ No a já musela s pravdou ven.

„Maruško, proboha, co jsi snědla? A nemáš ty nakonec covid? Ukaž, strč si teploměr pod paží, já ti zatím uvařím čaj.“ Franta byl strarostlivej, to se musí nechat, dokonce odvolal ty svoje houby, aby o mě mohl pečovat, ale s tím covidem mě vyděsil. Já totiž věřila, že s očkováním by mi nemohlo bejt takhle blbě a v tu chvíli jsem byla strašně zklamaná, že to nefunguje. Ale pak jsem se uklidnila, teploměr sice ukázal přes osmatřicet, ale já řekla Frantovi, aby se mi pošťoural v nose testem, kterej nám doma zbyl z dřívějška a ten vyšel naštěstí negativní. Jen jsem nedokázala přijít na to, co jsem mohla tak špatnýho snít, aby mi to způsobilo takovou polízanici.

Honzo, promiň, jestli ti teď přijdu nechutná, ale jak to v noci nešlo, tak já celej pátek proseděla na záchodě a modlila se, aby mi nedošel toaleťák. Franta mi pořád dělal čaj, cpal do mě prášky na zklidnění zažívání včetně živočišnýho uhlí a furt dokola se ptal, jak mi je. Já byla rozcuchaná jako nějaká Rozára, v noční košili, a kdybych vyplázla ten černej jazyk, tak by přede mnou určitě utekl i čert až do toho svýho pekla. Za dopoledne jsem se zmohla akorát na pár omluvnejch esemesek, však jsi taky jednu dostal a promiň, že už jsem ti pak neodpověděla. Stačilo, že jsem měla nepříjemnej rozhovor se šéfem, kterej mi obratem volal zpátky kvůli těm fakturám. Však jsem na něj taky na dálku vyplázla ten svůj jazyk od živočišnýho uhlí, ještěže to nebyl videohovor, jinak by ho z toho mohl trefit šlak.

Za celej ten pátek jsem do sebe nasoukala akorát dva suchý rohlíky, ale v sobotu už to bylo lepší a já si dala kousíček dietního kuřete s pár bramborama. To ti byl stejně srandovní pohled, Franta to uvařil, já si nechala nandat porci jak pro malý děcko a jemu jen tiše záviděla, jak se rozplývá štěstím nad plným talířem. Proto jsem se tě na začátku ptala, jestli vypadám hubenějc, já se totiž strašně nerada vážím. No nevypadám, neboj, to je mi jasný. 

Na neděli, teda na předvčerejšek jsem byla objednaná ke kadeřnici, tak jsem se modlila, abych tam mohla zajet, protože na další termín bych musela čekat bůhvíjak dlouho. Ale dala jsem to bez záchodový nehody a doufám, že sis všimnul, jak mi parádně udělala hlavu. No a včera jsem s plnou taškou těch zavařenin pro Květu hrdě vyrazila do práce s vědomím, že mě tam čeká naštvanej šéf kvůli těm fakturám. Ale měla jsem kliku, představ si, Honzo, že ty faktury stihla krom svý práce udělat Květa za mě a navíc byla hrozně ráda za tu zeleninu. No a to je asi tak celý, hlavně se mě neptej, jestli už je mi dobře, když jsem se od tebe nechala ukecat na ten větrník. 

***

Tyhle břišní příhody znám, nejsou to zrovna příjemné věci, přišlo mi Marušky líto. Nahlas jsem však ocenil, jak se s tím dokázala poprat a ještě jednou jí složil kompliment, tentokrát ohledně čerstvě udělaných vlasů.

Maruška mi ale poněkud překvapivě věnovala napůl vážný a napůl nerozhodný pohled: „Honzo, však já o tobě dobře vím, jakej seš a s jakou chutí píšeš o všem, co ti takhle u kafe navykládám. Ale tentokrát si fakt nejsem jistá, víš, tohle je takový trapný téma, lidem se to bude eklovat a začnou ti vyčítat, že píšeš o kravinách. A navíc bůhví, co si pomyslej o mně.“

„Maruško,“ pokusil jsem se vůči té krásné dámě o povzbudivý úsměv, „na škarohlídy já nedám. Tohle téma totiž není vůbec trapný, ale je bytostně lidský, protože takovej záchodovej malér se občas stane každýmu z nás, a když si to lidi přečtou, možná je potěší, že v tom nejsou sami. Tak můžu?“

Maruška se na chvilku zamyslela a pak kývla hlavou: „No jo, co bych pro tebe neudělala. Ale je to na tvojí zodpovědnost, Honzo, a jestli se do tebe někdo pustí v diskusi, já se budu jen tiše smát.“

Autor: Jan Pražák | sobota 11.9.2021 18:18 | karma článku: 28,35 | přečteno: 1069x
  • Další články autora

Jan Pražák

Zrádný tajuplný úplněk

Máte rádi Měsíc? Já tedy rozhodně ano. On totiž není jen strohým kamenným nebeským tělesem, je přímo romantickou osobností, která po staletí inspiruje generace umělců k jejich tvorbě, i obyčejné lidi k potěše a zamyšlení.

18.5.2024 v 7:07 | Karma: 19,20 | Přečteno: 403x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Záhadná podoba lidí a jejich zvířat

„Teda, tobě to sluší, ty seš ale kočka!“ Kteroupak ženu by nepotěšila taková upřímně myšlená věta. Nejen přitažlivého vzhledu, ale i pozitivních povahových vlastností lze snadno dosáhnout netoliko u žen, ale i u mužů.

15.5.2024 v 14:34 | Karma: 19,04 | Přečteno: 559x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Pražák

Jak byla Maruška za zlodějku

„Je ti jasné, že sedíš u jednoho stolu se zlodějkou a měl by sis ohlídat věci, abych ti něco neukradla? Musíš počítat i s tím, že ti udělám ostudu, přijdou si sem pro mě a odvedou mě v poutech před zraky celého osazenstva.“

12.5.2024 v 7:07 | Karma: 25,88 | Přečteno: 788x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Ženské zásadně nebiju

Jakkoli jsem možná drsňák a v dětství jsem byl pěkné kvítko, nedovedu si představit, že bych uhodil ženu. Už bych asi ani nespočítal, kolik poznámek, důtek a dvojek z chování jsem za svou prudkost dostal ve škole.

9.5.2024 v 14:34 | Karma: 25,61 | Přečteno: 1429x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Nepřekážej v těch dveřích, proboha!

Taky jste si všimli, jak se poslední dobou kdekdo postaví do dveří v hromadné dopravě a vůbec ho nezajímá, že by snad ostatní lidé chtěli vystoupit nebo nastoupit? Možná je to nějaká nová móda a kdo nepřekáží, není in.

6.5.2024 v 14:34 | Karma: 29,62 | Přečteno: 974x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

ANALÝZA: Válečný kabinet se sype kvůli zájmům Netanjahua

20. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Po protestu ministra obrany se přidal i člen válečného kabinetu Benjamin Ganc. Chtějí od Netanjahua...

Rušte dětská lůžka, vybízí pojišťovna špitály. Ve hře jsou denní stacionáře

20. května 2024

Premium Pediatrů je málo, dětských oddělení moc a ne všechna využita. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP)...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

  • Počet článků 2136
  • Celková karma 28,95
  • Průměrná čtenost 1298x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.