Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Však budeš taky jednou starej!

Tenhle zážitek mi vůbec neudělal radost, i když jsem se ho účastnil pouze jako pozorovatel. Nakonec mi však přinesl určitý pocit zadostiučinění, když starý a v zásadě bezbranný pán trefně odrazil verbální útok mladého hulváta.

Bylo pozdní odpoledne žhavého červnového dne, já cestou z práce čekal na tramvaj a těšil jsem se domů, kde si hned po příchodu hodím příjemnou chladivou sprchu. Vedle zastávky byl stánek, ve kterém se krom cigaret prodávají všemožné drobnosti, tramvaj dlouho nejela a já si krátil čas pozorováním nakupujících. Pán středního věku s placatou čepicí na hlavě strčil do kapsy krabičku cigaret a zmizel v horku. V menším odstupu za ním stál stařeček, mohlo mu být tak osmdesát. Opřel se o svou hůlku, chystal se postoupit k okénku stánku, když v tu ránu se odkudsi přihrnul mladý muž v ušmudlaných montérkách, předběhl ho a křiknul na prodavačku: „Placatku rumu!“

„Pane, nepředbíhejte, je tady fronta,“ zaprotestoval proti ušmudlancovu náhlému vpádu stařeček s hůlkou. Maličko couvnul a na dotvrzení svých slov udělal volnou rukou gesto za sebe, kde čekalo pár dalších lidí, až na ně přijde řada.

Nicméně ušmudlanec byl jiného názoru, nějaká fronta ho nezajímala, a tak se vůči stařečkovi ohradil způsobem sobě vlastním: „Drž hubu, dědku plesnivej, pospíchám do práce!“

Stařeček byl možná na podobné chování zvyklý, a tak jen s mírným překvapením maličko pozdvihl obočí a ohradil se vůči ušmudlanci svým stále mírným tónem: „Ale předběhnout několik lidí není slušné.“

„Chceš dostat do držky?“ Přitlačil na pilu ušmudlanec a byl-li brunátný ve tváři už před tím, teď vypadal jako rak čerstvě vytažený z vroucí vody. A na dotvrzení svých slov zahrozil stařečkovi pěstí.

„Nic si z toho nedělejte, pane,“ špitla mladá dlouhovlasá dívka, stojící za stařečkem ve zřejmé snaze napadeného pána uchlácholit.

Ten však zjevně žádné chlácholení nepotřeboval. Ironicky se usmál a promluvil na učmudlancovu adresu hlasem, který byl natolik tichý, aby svědčil o tom, že stařečka jen tak něco nevyvede z míry, ale zároveň dost hlasitý, abychom ho slyšeli všichni přítomní: „Však taky budeš jednou starej, chlapče. Až se ti bude motat hlava z horka, ty nebudeš moct a vystartuje na tebe nějakej mladej hulvát, tak si na tuhle dnešní chvíli vzpomeneš, to ti garantuju.“

Stařečkova slova zapůsobila na ušmudlance jako vosí bodnutí, vyštěknul na něj nepublikovatelné synonymum pro pánské přirození, sbalil placatici rumu, z gusta si odplivnul a odspěchal. Podle svých předešlých slov prý do práce, i když popravdě řečeno, sám si nedovedu představit v jaké firmě je pracovní náplní konzumace tvrdého alkoholu.

„Pane, nepotřebujete nějak pomoct?“ Ozvala se starostlivě dlouhovláska za stařečkem.

„Ne, slečno, děkuji, jste hodná,“ odpověděl jí tázaný s úsměvem tentokrát už nikoli ironickým, nýbrž veskrze vstřícným. Konečně pokročil až k okénku, zakoupil sobě petku čisté vody, za pomocí hůlky poodešel do stínu a tam se s ledovým klidem úlevně napil. Jestli byla voda v lahvi též ledová, to nám všem zúčastněným zůstalo bohužel utajeno.

Po žhavé cestě tramvají, chvilkovém ochlazení v metru a poté dalším náporu vedra v příměstském autobusu jsem konečně dorazil domů do té vytoužené sprchy. Nechal jsem na sebe dopadat kapičky chladivé vody, které krom potu dokázaly smýt i mé rozhořčení nad chováním mladého hulváta vůči stařečkovi, který se ho dovolil napomenout. V duchu jsem ocenil duchapřítomnost a odvahu toho pána s hůlkou, člověka z generace, jíž vděčíme za své životy nejen my ostatní, ale též onen neomalený ušmudlanec, který též jednou na vlastní kůži zakusí, co obnáší stáří. Ne všichni staří lidé se dokážou ohradit proti hulvátství tak jako stařeček s hůlkou a možná právě tenhle ušmudlanec bude jednoho dne vděčný, až se ho podobně jako ta dlouhovlasá dívka zastane někdo z budoucích mladých.

Autor: Jan Pražák | pátek 18.6.2021 14:34 | karma článku: 37,27 | přečteno: 1566x
  • Další články autora

Jan Pražák

Příslušník VB coby kazič májového potěšení

Psala se první polovina sedmdesátých let minulého století a já byl chovancem středoškolského ústavu. Spíš než o vzdělání jako takové jsem plnou silou svých osmnácti let usiloval o srdce spolužačky Mileny.

30.4.2024 v 14:34 | Karma: 23,37 | Přečteno: 549x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Ty zvíře moje!

Oslovení „ty zvíře“ nemusí být nutně hanlivé, a pokud je doprovázeno přivlastňovacím zájmenem, bývá spíš chápáno jako lichotka. A zdaleka ne vždy s erotickým podtextem, stačí, aby se někdo zachoval živočišně jako ten tvor boží.

27.4.2024 v 7:07 | Karma: 20,84 | Přečteno: 482x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Pražák

Heleno, hledej!

„Tak copak si dáte?“ Zeptal se nás prošedivělý číšník, když jsme se sobotního podvečera usadili se Soňou k restauračnímu stolu za účelem doplnění sil po odpoledním courání nezvykle chladnými ulicemi města.

24.4.2024 v 14:34 | Karma: 31,24 | Přečteno: 821x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Věř svým očím

„Promiň, Marku, já s tebou na to kafe fakt nemůžu jít. Musím do zítřka opravit písemky za celou třídu, ještě jsem s tím ani nezačala a už tak u toho budu sedět do noci. Tak se na mě nezlob, prosím.“

21.4.2024 v 7:07 | Karma: 27,94 | Přečteno: 852x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Obchodník musí umožnit platbu v korunách a do určité výše i v hotovosti

„Honzo, líbilo by se ti, kdybychom místo korunami platili eury a navíc jenom bezhotovostně?“ Položila mi Maruška nečekanou otázku, jakmile jsme si lokli kávy a dali první sousto větrníku v naší oblíbené cukrárně.

18.4.2024 v 14:23 | Karma: 27,92 | Přečteno: 1019x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Řidič Porsche srazil ve Vysočanech ženu s kočárkem, ta utrpěla vážná zranění

1. května 2024  20:36

V pražských Vysočanech sjel řidič automobilu ze silnice a srazil ženu s kočárkem. Podle mluvčího...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 2130
  • Celková karma 30,70
  • Průměrná čtenost 1301x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.