Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Přijímací pohovor do domova seniorů

Je s podivem, jací lidé projevují zájem o práci v domově seniorů, kde by chtěli takzvaně pečovat o naše babičky a dědečky, tedy o ty, jimž vděčíme za své životy a za lásku, s jakou nás vychovali.

Když vezmete Ludolfovo číslo, přidáte za něj měkkou sykavku, která je první v abecedě a celé to zakončíte písmenem o, dostanete žalovatelné oslovení, jednu z nevulgárnějších nadávek, jaké naše košatá mateřština vůbec zná.

Začněme však pěkně od začátku. Má starší dcera Jana pracuje v administrativě jednoho domova seniorů, dělá tam takovou děvečku pro všechno. Od daní přes účtařinu a mzdy až někam k personalistice. A právě to posledně jmenované představuje mimo jiné i shánění lidí, kteří by byli ochotni věnovat svůj čas a energii péči o stařenky a stařečky, jenž v tom domově žijí. Řeknu vám upřímně, že najít někoho takového není zrovna jednoduché, protože tahle práce se nedá dělat pro peníze, musí se brát srdcem. Spíš než o zaměstnání jde o poslání, kdo nemá v krvi lásku k lidem a péči o nejzranitelnější, ať to radši ani nezkouší.

Jana tedy vyrobila příslušnou poptávku, čekala, kdo se jí ozve, že si ho napřed proklepne po telefonu a pak případně pozve na pohovor. A ozvala se osoba. Ne, nebudu psát, jak se jmenovala, nechci urážet nositelky stejného křestního jména, budu jí říkat prostě Osoba.

Osoba: „Haló, kolík mí za to jakó budeté platít?“

Jana: „Dobrý den, tady domov seniorů XY, já vám nerozumím, co si přejete, prosím?“

Osoba podrážděným zvýšeným hlasem: „No, hergót, ptám se, kolík mi budeté dávat peněz za to utírání prdelí těm vaším dědkům a bábám? A kdy jakó mám přijít na tenhletén projímací pohovór?“ Dlužno podotknout, že Erbenův obrat stran polednice „hlas vichřice podoba“ by byl slabým slovem. Pokud by se trhy dělily na cenové skupiny, dala by se intonace Osoby přirovnat k trhovkyni ze šesté cenovky, jíž navíc zrovna nějaký troufalý zákazník upozornil, že se ho snaží ošidit. Ale asi to netřeba dál rozvádět, jistě si takový typ dámy i s jejími protahovanými koncovkami dovedete živě představit.

Jana s ledovým klidem: „Přijímací pohovor vynecháme, vyřídíme to rovnou po telefonu.“

Osoba: „Jó? Alé nemysleté sí, že vám tám budů dřít zadarmó, jestlí mi chceté dát pár mizernejch tisícovék, tak se vám na to rovnou vyserů!“

Jana s profesionálně potlačeným smíchem: „Vážená paní, musím vám bohužel sdělit, že vás nemůžeme přijmout.“

Osoba zrychlenou kadencí, o oktávu výš a s náhlým přechodem do tykání: „Tak tý, tý mě budéš jako diskriminovát jó? Já sí na tebe budů stěžovát vedoucí a nahlásím tě na pracák!“

Jana v tuto chvíli zlomek vteřiny zaváhala, neb netušila, jaký způsob diskriminace má Osoba na mysli. Genderovou diskriminaci vyloučila, protože je obecně známo, že muži o takovou práci prakticky nejeví zájem, a diskriminace podle věku nebo rasy nepřicházela v úvahu, neboť věk ani národnost osoby nebylo lze z tak krátkého rozhovoru identifikovat. Nicméně dospěla k názoru, že faktury připravené ke zpracování jsou důležitější, nemohou dále čekat a telefonát s Osobou je třeba uzavřít. Chystala se tedy odpovědět na Osobinu invektivu standardním způsobem: „Děkuji vám za projevený zájem...“

Leč Osoba nenechala Janu dokončit větu a skočila jí do řeči stručným dvouslovným rozloučením: „Chcípní…!!!“ (Vytečkované slovo bylo oním Ludolfovým číslem, následovným měkkou sykavkou a hodně protáhlým písmenem óóó.)

Nicméně Jana už byla myšlenkami u oněch neodbytných faktur, a tak celý telefonát ukončila tak, jak je normálně zvyklá vstřícným hlasem: „Děkuji, já vám také,“ načež s jemnostní sobě vlastní odložila telefon.

Samozřejmě, že si má dcera tuto perlu nemohla nechat pro sebe, ostatně zatajit před vedením telefonický rozhovor se zájemcem o místo by ani nebylo z profesionálního hlediska správné. Smála se kolegyně i šéfová, smál se technický údržbář, smály se pečující sestřičky, smáli se ubytovaní dědečkové i babičky, a kdybyste v tu chvíli šli náhodou kolem, mohli jste vidět, jak se celý dům otřásal smíchem v základech, div, že nespadl. Jen není známa jedna taková malá drobnost, jestli se totiž smála též Osoba i se svými protahovanými koncovkami a s Ludolfovým číslem pí.

Jedno však je jisté, po tomhle zvláštním telefonickém přijímacím pohovoru přítomnost Osoby v domově seniorů rozhodně nehrozí. Zaplať pánbůh pro všechny tamní milé stařenky i stařečky a pro s láskou pečující personál.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Pražák | středa 19.5.2021 14:36 | karma článku: 31,80 | přečteno: 1044x
  • Další články autora

Jan Pražák

Záhadná podoba lidí a jejich zvířat

„Teda, tobě to sluší, ty seš ale kočka!“ Kteroupak ženu by nepotěšila taková upřímně myšlená věta. Nejen přitažlivého vzhledu, ale i pozitivních povahových vlastností lze snadno dosáhnout netoliko u žen, ale i u mužů.

15.5.2024 v 14:34 | Karma: 17,10 | Přečteno: 406x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Pražák

Jak byla Maruška za zlodějku

„Je ti jasné, že sedíš u jednoho stolu se zlodějkou a měl by sis ohlídat věci, abych ti něco neukradla? Musíš počítat i s tím, že ti udělám ostudu, přijdou si sem pro mě a odvedou mě v poutech před zraky celého osazenstva.“

12.5.2024 v 7:07 | Karma: 25,48 | Přečteno: 760x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Ženské zásadně nebiju

Jakkoli jsem možná drsňák a v dětství jsem byl pěkné kvítko, nedovedu si představit, že bych uhodil ženu. Už bych asi ani nespočítal, kolik poznámek, důtek a dvojek z chování jsem za svou prudkost dostal ve škole.

9.5.2024 v 14:34 | Karma: 25,48 | Přečteno: 1412x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Nepřekážej v těch dveřích, proboha!

Taky jste si všimli, jak se poslední dobou kdekdo postaví do dveří v hromadné dopravě a vůbec ho nezajímá, že by snad ostatní lidé chtěli vystoupit nebo nastoupit? Možná je to nějaká nová móda a kdo nepřekáží, není in.

6.5.2024 v 14:34 | Karma: 29,53 | Přečteno: 969x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Co s kočkou o dovolené?

Mám samozřejmě na mysli kočku čtyřnohou, protože tu svou dvounohou je nejlepší si vzít s sebou. Jinak by se totiž zlobila a vám by bez ní bylo smutno. Čtyřnohá bude sice taky prskat, ale s sebou si ji obvykle vzít nemůžete.

3.5.2024 v 14:34 | Karma: 20,88 | Přečteno: 684x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

V Kladně hoří sklad olejů. Zasahuje stovka hasičů, situaci ztěžuje vítr

16. května 2024  12:31,  aktualizováno  13:20

V kladenské ulici Železničářů hoří sklad olejů. U požáru zasahuje zhruba stovka hasičů, kteří...

Fico je stále ve vážném stavu, čeká ho další operace. Krvácení do břicha zastavili

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  13:01

Přímý přenos Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl ve...

MAFRA stále oslovuje téměř tři miliony čtenářů, potvrdil Media projekt

16. května 2024

Výsledky výzkumu čtenosti Media projekt za 2. čtvrtletí 2023 až 1. čtvrtletí 2024 potvrdily přední...

Pavel jmenoval Ženíška ministrem pro vědu. Popřál mu v boji s dezinformacemi

16. května 2024  6:05,  aktualizováno 

Prezident Petr Pavel jmenoval ve čtvrtek Marka Ženíška z TOP 09 novým ministrem pro vědu, výzkum a...

  • Počet článků 2135
  • Celková karma 29,20
  • Průměrná čtenost 1298x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.