Vytlačí nás řidiče cykloteroristé ze silnice do škarpy?

16. 04. 2021 14:34:38
Otázka by se dala položit i obráceně, budou nás cyklisty po zavedení povinného jeden a půlmetrového objíždění bezohlední řidiči nenávidět a vytrubovat ještě víc?

Ne, nemám rád slovo cykloterorizmus a ani dělení společnosti na nesmiřitelné tábory, ať už se tak děje v jakékoli oblasti. Obávám se však, že právě projednávaný zákon o povinném odstupu metr a půl při předjíždění cyklistů spíš přileje olej do ohně, než aby zvýšil něčí bezpečnost.

Patřím do obou táborů, jsem řidič i cyklista. Respektive bývalý cyklista, ale říká se, že kdo se jednou naučí jezdit na kole, už to nikdy nezapomene, takže je to v zásadě jedno. Na kole jsem brázdíval zejména silničky v Posázaví za svých mladých let, když ještě neexistovaly cyklostezky a když byl provoz o hodně řidší než v současné době.

Tehdy to bylo vůbec jiné, nebyly žádné vytuněné cyklistické kombinézy, o helmách ani nemluvě. Člověk si pomocí moderní techniky nemohl počítat, jestli dnes ujel víc kilometrů a zdolal víc kopců než den předtím, a pokud náhodou zabloudil, neměl k dispozici chytré krabičky, které by mu radily kudy dál. Jenomže mně to nevadilo, prostě jsem si sichrhajsou sepnul dole gatě, aby se mi nezamotaly do řetězu, naskočil na svou stařičkou Esku a šlápnul do pedálů. Buď se jen tak kochat přírodou, dojet na to či ono místo a podívat se, jak to tam vypadá, zajet babičce do města Sázavy pro něco do krámu nebo sjet k řece Sázavě se vykoupat. Jezdíval jsem hlavně sám, někdy s kamarádem a později se svou budoucí manželkou Soňou.

Řidiči mi nevadili. Když na mě někdo zatroubil, bral jsem to jako signál: „Hele, kluku, bacha, jsem za tebou, tak ne abys udělal manévr a vjel mi rovnou před auťák.“ A jen tak zlehka jsem mávnul levou rukou podél těla odzadu dopředu, abych mu odpověděl: „Jen jeď, panáčku, však já o tobě vím.“ Ale jo, přiznám se, že jak s tím kamarádem, tak i se Soňou jsme to občas vzali vedle sebe, tak jak se to správně nemá dělat. Ale to byly spíš výjimky, a když něco jelo, snažili jsme se honem vrátit zpátky jeden za druhého.

Řídit auto mě už před autoškolou začal učit můj tatík, párkrát mě na tajňačku posadil za volant našeho embéčka na těch samých silničkách, na kterých jsem jezdíval na kole. A vždycky mi kladl na srdce: „Honzo, při předjíždění cyklistů si dávej obrovského majzla, nikdy nevíš, jak se zachová, může se třeba ohlídnout a nečekaně ti vybočit rovnou do cesty.“ Dodnes si pamatuju, jak mě jednou vynadal, když jsem nějakého človíčka na kole minul tak sotva o půl metru. Tahleta taťkova výchova mi nějak přešla do krve, a i když si to neměřím, dodnes ty cyklisty objíždím velkým obloukem bez ohledu na nějaký zákon.

Jo, takhle nějak to tehdy v pohodě fungovalo a s o něco větší opatrností by to šlo i dneska za daleko hustšího provozu aut i bicyklů, kdyby... Kdyby krom normálních, opatrných a ohleduplných lidí neseděli za volanty a za řídítky magorové, kteří si myslí, že jim ty silnice prostě patří. Mám jejich kousky vyjmenovat? Radši ne, to bychom tu byli do zítřka, tak za každou skupinu aspoň po jednom. „Kašlu na to, že je tady šedesátka, toho troubu před sebou prostě předjedu a támleten nekňuba co jede proti nám na kole, ať si klidně uhne do škarpy!“ Anebo z druhé strany: „Né, né, né, my si to prostě musíme rozdat, kdo tam bude dřív pěkně v hloučku přes celou silnici a ten hlupák v autě, ať se pěkně courá za náma!“ A tak dál, a tak dál, takových situací je spousta, jestli jezdíte v autě nebo na kole, určitě to znáte sami.

Podle mého názoru je tenhle „jeden a půlmetrový“ nový zákon dost k ničemu, je to taková zbytečná buzerace, která má ukázat, že jsme zas o něco modernější a světovější. Bezpečnost na silnicích to nezvýší, protože víc než o zákonech je to všechno o lidech, o jednotlivcích. Kdo doteď jezdil rozumně autem, tak si ten dostatečný odstup při předjíždění cyklistů už tak jako tak udržoval, a na kole se choval tak, aby ho mohla auta v pohodě předjíždět. A ti ostatní, nesmiřitelní se stejně nezmění, zůstanou bezohlední a jen budou ještě víc nadávat na lidi z opačného a pro ně nepřátelského tábora.

Závěrem ještě postřeh, nevím zda pro zasmání nebo pro povzdech nad absurditou zákonů. Kolega, co jezdí do práce na bicyklu, mi dnes ráno říkal, že předjížděl takový ten veliký pomaličku jedoucí auťák, který tlustou hadicí vysává nepořádek, nahromaděný na kraji ulice hned u obrubníku. A ptal se mě, jestli se i on coby cyklista nedopustil přestupku proti chystanému paragrafu, když se ho dovolil objet s míň než jeden a půlmetrovým odstupem.

Tak šťastnou a bezpečnou cestu vám všem. Je jedno, jestli sedíte za řídítky nebo za volantem, hlavně se nesrazte s nějakým nesmiřitelným hlupákem.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/snemovna-predjizdeni-cyklistu-zakon-o-provozu-na-silnicnich-komunikacich-exekuce.A210414_080518_domaci_kop

Autor: Jan Pražák | pátek 16.4.2021 14:34 | karma článku: 44.57 | přečteno: 10717x

Další články blogera

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 27.87 | Přečteno: 1708 | Diskuse

Jan Pražák

Máte rádi českou klasiku?

Pokud čekáte duchaplné povídání o velikánech české klasické literatury nebo hudby, tak vás bohužel zklamu. Budeme se věnovat něčemu daleko přízemnějšímu, leč možná o to příjemnějšímu. Čemuže tedy? No přece jídlu.

25.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 26.74 | Přečteno: 673 | Diskuse

Jan Pražák

Jak musela jít Maruška kvůli Frantovi na kožní

„Dneska na mě budeš muset být strašně opatrný a hýčkat si mě jako v bavlnce, jako kdybych byla porcelánová panenka,“ varovala mě Maruška, když jsme si telefonicky domlouvali popracovní schůzku v cukrárně.

22.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 25.55 | Přečteno: 876 | Diskuse

Jan Pražák

Jak jsem prchl z postele do skříně

Jaro bylo v plném proudu, já se pilně připravoval na maturitu a byl jsem beznadějně zamilovaný. O to víc, když objekt mé lásky spolužačka Blanka na sklonku zimy podlehla mým svodům a dala mi vše, co jen může holka klukovi dát.

19.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 27.38 | Přečteno: 791 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 32.67 | Přečteno: 501 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 27.98 | Přečteno: 1708 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.46 | Přečteno: 267 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.21 | Přečteno: 197 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 17.80 | Přečteno: 263 | Diskuse
VIP
Počet článků 2119 Celková karma 31.11 Průměrná čtenost 1302


Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...