Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Policajti jsou taky jen lidi

„Honzo, máš chvilku? Potřebovala bych ti něco říct.“ Ozvala se mi do telefonu Maruška včera odpoledne, když jsem se akorát chystal v práci dopít kafe, vypnout počítač a vyrazit na cestu domů.  

„Pro tebe vždycky, Maruško, ale napřed mi prozraď, co máš na sobě,“ odpověděl jsem šalamounsky.

„No, tu bílou halenku s krajkama u krku a béžovou nabíranou sukni, proč se mě na to ptáš, prosím tebe?“ Maruška zněla naoko zaraženě, ale to by nebyla ona, kdyby po těch létech nevěděla, kam svou otázkou mířím.

„Abych tě mohl aspoň na dálku obdivovat, jaká jsi krásná, a jak ti to náramně sluší,“ pokusil jsem se o nevinný kompliment vůči své neodolatelné plnoštíhlé kamarádce.

„Kuš, Honzo, lokni si kafe a mlč už, nebo ti nic neřeknu,“ odpověděla mi potěšeně rozzlobeným tónem. A pak konečně spustila.

***

O Velikonocích jsem byla na skok u maminky v Jižních Čechách, Honzo. Strašně dlouho jsme se neviděly, a i když mě do telefonu pořád ujišťovala, jak to tam ve svý stařičký chalupě s Robertem všechno v pohodě zvládá, rozhodla jsem se za ní vyrazit. To víš, jednak je jí už přes osmdesát a za druhý je to moje rodička, a prostě se mi po ní stejskalo.

Z Prahy je to tam přes několik okresů, a jak znáš Frantu, snažil se mi tu cestu rozmluvit, že bych jako neměla, protože to je zakázaný, ale já se nedala. Sice se kroutil, ale pak mi nakonec pomohl vyplnit prohlášení, že jedu nezbytně pečovat o blízkou osobu, prohlásil, že zůstane doma hlídat náš panelákovej hrad a já byla ráda, potřebovali jsme si od sebe aspoň na chvilku odpočinout.

Vyrazila jsem ráno na Bílou sobotu a trochu se cestou bála, aby mě nezastavili policajti. Víš, jaká dokážu bejt a asi si dovedeš představit, že kdyby mě náhodou nechtěli pustit, napadlo by mě se zeptat, jestli maj taky starý rodiče a jestli si uvědomujou, jak se v týhle době cejtěj osamělý. Prostě jsem si nechtěla zadělat na problém, a když jsem skoro na konci cesty na hranicích do jindřichohradeckýho okresu viděla, jak se na mě chystaj, tak ve mně hrklo. Stáli tam dva v respirátorech u takovýho rozšíření silnice, všimla jsem si jich už z dálky. Starší policajt ukázal na mě, jak se blížím, něco řeknul mladý policajtce, ta popošla pár kroků dopředu, zvedla plácačku a pokynula rukou, kde mám zastavit.

Já si pro jistotu rychle nasadila náhubek a stáhla okýnko. „Dobrý den, paní řidičko, předložte, prosím, doklady a potvrzení k... k překročení hranice okresu.“ Honzo, jak se na mě ta mladá policajtka koukla, tak se zajíkla, jako by se mě snad polekala. Já se vyděsila, jestli nevypadám jako nějaký přestárlý macatý strašidlo z předminulýho století. Ale ta ženská mi byla nějak povědomá, nad pravým okem měla mateřský znamínko, takovou malou pihu krásy, jenže jak měla zakrytej obličej respirátorem, nedokázala jsem ji nikam zařadit. Podala jsem jí teda ty svoje papíry, ona do nich koukla a najednou jí vystřelilo obočí pomalu až někam k vlasům. Usmála se na mě očima, určitě mi chtěla něco říct, ale netroufla si, jen zlehoučka pokrčila rameny a kradmo se ohlídla na toho svýho staršího kolegu, kterej se na nás mračil jako kakabus. Pak mi ty doklady vrátila, popřála šťastnou cestu a já byla ráda, že to mám za sebou. Jen mi vrtalo hlavou, odkud tu ženskou znám, ale zaboha jsem si nemohla vzpomenout.

„Marienko, to je přece Hanička z chalupy u ouvozu z vedlejší vsi,“ rozluštila mou záhadu až maminka, když jsem jí o tom vyprávěla. Vzpomněla jsem si na ni jako na malou asi pětiletou holku, párkrát jsme je tam byli navštívit. Ale to už je strašně dávno, Honzo, víc jak dvacet let, tehdy byl ještě naživu můj táta. Ta Hanička mi utkvěla, roztomilý děvčátko s pihou nad pravým okem, kterýmu jsem tehdy přivezla šedivýho plyšovýho myšáka k narozeninám. Ta holka z něj měla takovou radost, že mi okamžitě skočila na klín, nechtěla slézt, celou dobu mi něco švitořila svým dětským hláskem a nebyla vůbec k zastavení. Když ji pak večer poslali rodiče do postele, tak si toho myšáka hrdě odnesla s sebou.

Maminčin kříženej vlčák Robert od minule zase vyrostl jako z vody a opět se mi hned po příjezdu snažil umejt ruce, Honzo. Možná si vzpomínáš, jak jsem ti o něm jednou vyprávěla, je to hrozně milej tvor a maminku poslouchá na slovo. Maminka mi sice říkala, že jsem za ní teď neměla jezdit a počkat, až to zas bude dovolený, ale já na ni poznala, jak moc je ráda, že jsme spolu, to zkrátka před dcerou nedokázala zapřít.

Chystala se po Velikonocích pořádně uklidit na půdě, tak jsme se do toho radši hned pustily spolu, nechtěla jsem, aby se ve svým věku tahala sama s těžkejma starejma krámama, který tam má uložený. Semlely jsme všechno, co potřebuje probrat máma s dcerou, když se dlouho neviděly, přespala jsem do neděle a k večeru vyrazila zpátky domů do Prahy za Frantou. To víš, Honzo, nechtěla jsem ho připravit o potěšení mě v pondělí ráno pořádně vyšlehat pomlázkou. Když jsme se s maminkou loučily, tak mi řekla, že má na Haničku číslo, zavolá jí a bude ode mě pozdravovat. Cesta zpátky byla v pohodě, už mě nikdo nezastavoval a na těch hranicích jindřichohradeckýho okresu hlídkovala úplně jiná dvojice policajtů.

„Dobrý den, paní Maruško, tady je Hana, vaše maminka mi na vás dala kontakt, neruším vás? Nezlobte se na mě, že jsem se k vám na té silnici nehlásila, máme to zakázané, šéf je pedant, hlídá mě, a kdyby si toho všimnul, udělal by mi průšvih, že se soukromě vybavuji s kontrolovanou osobou.“

Tak tímhle slovním vodopádem mě hned v pondělí odpoledne přepadla po telefonu ta mladá policajtka, která mě kontrolovala cestou k mamince. Hned jsem jí řekla, ať zapomene na tu paní a na to vykání, přiznala jsem se, že jsem ji při té kontrole nepoznala a řekla, jakou mám radost, že ji po těch létech zase aspoň slyším. Ta holka se vůbec nezměnila, Honzo, povídala a povídala, až mě z toho brnělo ucho. Vyprávěla mi o svém příteli, jakej je to bezvadnej kluk, a jak ji mrzí, že se s ním teď prakticky nemůže vídat, protože on bydlí v českobudějovickém okrese a ona si jako policajtka nesmí dovolit porušit nařízení. On za ní sice občas načerno jezdí, ale ona mu to rozmlouvá, nechce, aby kvůli ní musel platit pokutu.

„Víš, Maruško,“ povídala mi ta Hanka ke konci našeho hovoru, „ani si nedovedeš představit, jak je většině z nás policajtů protivné muset buzerovat lidi kvůli těm současným opatřením. Pár z nich se v tom sice vyžívá, jako třeba ten můj šéf, ale to jsou výjimky, já sama se nemůžu dočkat, až to všechno skončí. Maruško, jsem hrozně ráda, že jsme se po té spoustě let zase potkaly, víš, že mám pořád toho myšáka, kterého jsi mi dala, když mi bylo pět? Až to zas půjde, tak tě zvu, zastav se u nás s Frantou a vezmi i maminku, moc ráda ji zase uvidím. A taky ti musím ukázat svého Petra, abys viděla, jak jsem si uměla v životě vybrat.“ 

***

„Honzo, promiň, že jsem tě zdržela, já jsem snad ještě upovídanější než ta Hanička,“ zakončila Maruška svoje povídání. „Potěšilo mě, že jsem ji po tolika létech zase objevila a díky ní jsem si uvědomila, že policajti jsou taky jen lidi, kteří to teď musejí vydržet úplně stejně jako my ostatní. A slibuju ti, že tě příště zas vytáhnu někam ven, i kdybysme měli pít kafe na soklu schodiště do metra jako minule. Ale nedělej si iluze, žádná halenka s krajkama ani nabíraná sukně nebude, radši si na sebe navlíknu silnej péřovej kabát až na zem, abys mě moc neokukoval.“

Pak už jsme se s Maruškou rozloučili, popřáli si na cestu domů, ukončili hovor a já úplně viděl pověstné potěšené zablýsknutí jejích hlubokých hnědých očí a jakoby přísné zahrození roztomile buclatým prstem. Opět, stejně jako už tolikrát, mě zahřál pocit, že po světě běhají lidé s takovým skvělým srdcem jako má Maruška.

Autor: Jan Pražák | středa 7.4.2021 14:37 | karma článku: 28,88 | přečteno: 988x
  • Další články autora

Jan Pražák

Zrádný tajuplný úplněk

Máte rádi Měsíc? Já tedy rozhodně ano. On totiž není jen strohým kamenným nebeským tělesem, je přímo romantickou osobností, která po staletí inspiruje generace umělců k jejich tvorbě, i obyčejné lidi k potěše a zamyšlení.

18.5.2024 v 7:07 | Karma: 17,50 | Přečteno: 299x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Záhadná podoba lidí a jejich zvířat

„Teda, tobě to sluší, ty seš ale kočka!“ Kteroupak ženu by nepotěšila taková upřímně myšlená věta. Nejen přitažlivého vzhledu, ale i pozitivních povahových vlastností lze snadno dosáhnout netoliko u žen, ale i u mužů.

15.5.2024 v 14:34 | Karma: 19,02 | Přečteno: 546x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Pražák

Jak byla Maruška za zlodějku

„Je ti jasné, že sedíš u jednoho stolu se zlodějkou a měl by sis ohlídat věci, abych ti něco neukradla? Musíš počítat i s tím, že ti udělám ostudu, přijdou si sem pro mě a odvedou mě v poutech před zraky celého osazenstva.“

12.5.2024 v 7:07 | Karma: 25,87 | Přečteno: 780x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Ženské zásadně nebiju

Jakkoli jsem možná drsňák a v dětství jsem byl pěkné kvítko, nedovedu si představit, že bych uhodil ženu. Už bych asi ani nespočítal, kolik poznámek, důtek a dvojek z chování jsem za svou prudkost dostal ve škole.

9.5.2024 v 14:34 | Karma: 25,61 | Přečteno: 1426x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Nepřekážej v těch dveřích, proboha!

Taky jste si všimli, jak se poslední dobou kdekdo postaví do dveří v hromadné dopravě a vůbec ho nezajímá, že by snad ostatní lidé chtěli vystoupit nebo nastoupit? Možná je to nějaká nová móda a kdo nepřekáží, není in.

6.5.2024 v 14:34 | Karma: 29,62 | Přečteno: 974x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen

19. května 2024

Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...

Češi umějí vyrobit řadu vojenských dronů. Ale armáda o ně nestojí

19. května 2024

Premium Letecká výroba byla v České republice vždy na špičkové úrovni. Menší dopravní letouny, ultralighty,...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  22:06

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Izraelský válečný kabinet se bortí. Ganc označil Netanjahuovy plány za fanatické

18. května 2024  20:36,  aktualizováno  21:41

Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat...

  • Počet článků 2136
  • Celková karma 28,88
  • Průměrná čtenost 1298x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.