Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rasistické stereotypy

Dnes ráno jsem si na webu ČT24 všiml zprávy, že kvůli rasistickým stereotypům přestane v USA vycházet několik dětských knih Dr. Seusse. S hrůzou jsem si uvědomil, že něco podobného by se mohlo týkat i naší literární tvorby.

Co je to vlastně rasistický stereotyp? Předsudky o tom, že některé rasy (skupiny jedinců) jsou méněcenné, je mezi nimi nižší vzdělanost, vyšší kriminalita, a podobně, zkrátka jsou nežádoucí. Předsudky, jejichž hlásání je třeba veřejně pranýřovat, potírat, a to dokonce i retrospektivně, a tudíž stahovat kulturní produkty, které je obsahují.

Když retrospektivně, tak retrospektivně, což platí o tvorbě pro děti zvlášť, protože přece není přípustné, aby taková díla narušovala jejich společenskou výchovu. Proto by kvůli rasovým stereotypům měl být zakázán oblíbený večerníček o Včelích medvídcích, který v jednom svém dílu bezostyšně propaguje bílou barvu. Zde je důkaz:

Ze stejného důvodu je třeba zlikvidovat i Ladova kocoura Mikeše, který zcela bez obalu tvrdí o jednom etniku, že ukradlo kocoura do pytle. Opět nabízím důkaz:

A do třetice bez viny není ani Čapkova Dášeňka, kde se o dobrmanech praví, že tato psí rasa je ve srovnání s foxteriéry beznadějně hloupá. Inu, posuďte sami.

Ale teď vážně. Podívejme se na otázku rasových stereotypů z opačné strany. Popíšu zde příhodu svého někdejšího souseda Jardy, kterou zažil v jižanské části Spojených států. Jarda byl odevždy tak trochu dobrodruh, jednoho krásného dne se sbalil a odletěl do USA s tím, že tam bude střídavě příležitostně pracovat a střídavě za vydělané dolary cestovat.

Nu a právě v jednom z těch jižanských států se po dni plném dřiny rozhodl, že si cestou na hostel skočí do baru na panáka burbonu. Neznalý místních poměrů vstoupil z pozdně odpoledního slunce do zšeřelého lokálu a vydal se ode dveří k barovému pultu. Uprostřed cesty se zarazil, překvapilo ho, že po jeho příchodu se všichni přítomní přestali mezi sebou bavit a za hrobového ticha jej sledují podmračenými pohledy. Kradmo se rozhlédl a zjistil, že jsou všichni černí, on jediný je běloch.

„Vlezl jsem do černošského baru, kde na nějaké bledé tváře nejsou zvědaví, a dostal jsem šílený strach, že mě sejmou,“ vyprávěl mi Jarda. V tu chilli si absolutně nevěděl rady, jak odvrátit blížící se katastrofu a napadlo ho, že jestli má vůbec nějakou šanci, tak jedině pokud se bude chovat normálně. Prostě jakoby nic, jako kdyby si ničeho divného nevšimnul. Za zlověstných pohledů všech přítomných tedy došel až k barovému pultu, vmáčknul se na stoličku mezi dva svalnaté obry a konverzačním tónem si nahlas objednal jeden burbon.

Následovala další vteřina hrobového ticha, pak barman Jardovi nalil požadované pití a potom celý lokál propukl v hlasitý řehot, tedy spíš v hurónský řev. Jarda do sebe toho panáka hodil na jeden lok, otočil se a vypadnul, byl rád, že je rád a měl z toho propocené i trenky.

Jarda celé své povídání zakončil slovy: „Člověče, jediná moje klika byla, že ti lidé podle mého přízvuku poznali, že jsem cizinec a do jejich svatyně jsem vlezl omylem. Ani nechci domýšlet, co by se stalo, kdybych byl místní. Když jsem to druhý den vyprávěl chlápkovi, se kterým jsem dělal, ten se jen pokřižoval a zamumlal cosi, čemu jsem vůbec nerozuměl.“

Za dřívější doby, když ještě nebylo všechno tak propojené po sítích, jsem celkem často jezdil na služební cesty po krajinách českých, moravských a dříve i slovenských. Párkrát se i mně stalo, že jsem se z obavy před rasistickými stereotypy vyhnul některým nejmenovaným místům v nejmenovaných městech a navštívil hospodu, kterou mi buď doporučili tamní kolegové nebo která mi připadala normální.

Co říci závěrem? Skutečný rasizmus je stejně jako xenofobie, sexizmus a další podobné izmy špatný a nebezpečný, a to jak ten klasický, tak samozřejmě i ten převrácený naruby. Ale aby se ve jménu takzvaných rasistických stereotypů stahovala a zakazovala jakákoli díla, která jsou kulturním dědictvím lidstva, je podle mého názoru nepřípustné. To už bychom mohli rovnou zlikvidovat například slavnou Goyovu Nahou Maju kvůli nedůstojnému ponižování žen.

Zpráva z ČT24: ct24.ceskatelevize.cz/3279598-ve-spojenych-statech-stahuji-rasisticke-knizky-pro-deti

 

Autor: Jan Pražák | neděle 7.3.2021 14:33 | karma článku: 35,59 | přečteno: 1192x
  • Další články autora

Jan Pražák

Věř svým očím

„Promiň, Marku, já s tebou na to kafe fakt nemůžu jít. Musím do zítřka opravit písemky za celou třídu, ještě jsem s tím ani nezačala a už tak u toho budu sedět do noci. Tak se na mě nezlob, prosím.“

21.4.2024 v 7:07 | Karma: 27,12 | Přečteno: 723x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Obchodník musí umožnit platbu v korunách a do určité výše i v hotovosti

„Honzo, líbilo by se ti, kdybychom místo korunami platili eury a navíc jenom bezhotovostně?“ Položila mi Maruška nečekanou otázku, jakmile jsme si lokli kávy a dali první sousto větrníku v naší oblíbené cukrárně.

18.4.2024 v 14:23 | Karma: 27,58 | Přečteno: 974x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Zpověď dominantního muže

Nalézt si v dnešní době ženu, která by se mi ve všem podřizovala, nebylo jednoduché. Zkoušel jsem to asi se třemi, ale pokaždé to skončilo krachem, jakmile poznaly, že nemůže být po jejich, tak mě dříve či později opustily.

15.4.2024 v 14:31 | Karma: 23,95 | Přečteno: 930x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Příběh bisexuální ženy

„Jakube, šel bys se mnou na rande?“ Zvedl jsem oči od monitoru, poodjel se židlí kousek dozadu a překvapeně se podíval na Markétu. Od své kolegyně bych čekal prakticky cokoli, ale takovou otázku rozhodně ne.

12.4.2024 v 15:15 | Karma: 25,46 | Přečteno: 949x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Hrátky s krásnou dámou

Lidi, tak si rádi hrajete? Pánové s krásnou ženou a dámy s charizmatickým mužem? Tak si tedy pojďte pohrát, ale nebojte, nebude to nijak lechtivě erotické. Budeme si hrát s dámou z nejkrásnějších, s naší košatou mateřštinou.

9.4.2024 v 14:34 | Karma: 30,32 | Přečteno: 2408x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 2127
  • Celková karma 31,46
  • Průměrná čtenost 1303x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.