Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Feministky vítězí v boji o zrovnoprávnění žen na WC

Navždy pryč je klasický obrázek, kdy dámy stojí ve dlouhé frontě přede dveřmi s panenkou a obávají se, zda to stihnou například do skončení přestávky v divadle, zatímco muži chodí na panáčka bez čekání.  

Prapůvodem této dávné nespravedlnosti vůči něžnému pohlaví byla pravděpodobně nedovtipnost nějakých dávných architektů, kteří vyprojektovali místnosti dámských a pánských WC ve stejné velikosti. Neuvědomili si přitom, že do prostoru, do kterého se vejde například jedna kabinka plus tři mušle se v žádném případě nemohou vměstnat čtyři kabinky, ale maximálně tak s bídou dvě. Tím pádem nejenže vznikl nepoměr úlevných míst 4:2, ale nastalá situace byla ještě horší, protože pánové to mají díky své tělesné stavbě jednodušší a stihnou si ulevit rychleji než dámy. Pokud bychom se to pokusili odhadnout a říct, že za dobu potřebnou pro dámu se u mušle stihnou vystřídat dva pánové, nepoměr by se nám zvýšil na 8:2, tedy zjednodušeně řečeno na 4:1, což už je opravdu na pováženou.

Jak běžel čas, naštěstí se objevily hrdé, chrabré a neohrožené feministky, které se rozhodly, že s nasazením vlastní cti, ne-li přímo životů s touto donebevolající nespravedlností rázně zatočí. A tak začaly prosazovat různé nápady, jakými byly například unisex WC, čůrací trychtýřky a případně další, které ani neznám. Nelze popřít, že to v některých oblastech a společenských vrstvách možná trochu pomohlo, ale rozhodně se nejednalo o univerzální řešení. V mnoha zemích se ukázalo, že se unisex WC neshodují s tamními zažitými tradicemi a pokusy o jejich budování selhaly. O trychtýřkách ani nemluvě, ženy pocítily stud už při představě něčeho takového, natož aby to byly ochotny začít používat.

Nu a nyní se ukázalo, že se celá tahle trapná věc nerovnoprávnosti žen na WC, začala řešit sama od sebe, dokonce i bez přičinění samotných feministek. Možná příslušnice těchto hnutí za ženská práva trochu zamrzí, že se toho za ně zhostil někdo jiný, ale dozajista a bez nejmenších pochyb ocení fakt, že na tom budou na veřejných záchodcích a ve frontách před nimi obě pohlaví konečně stejně.

A oč vlastně jde, v čem to řešení spočívá? Ukážeme si to na příkladu odmontované mušle na pánském záchodku v jedné nejmenované písecké restauraci. Na obrázku je dobře vidět, jak bylo prázdné místo po druhé mušli provizorně překryto tapetou, která bude definitivně nalepena na stěnu po odstranění odtokové roury, kterou zatím volně zakrývá.

Možná teď oprávněně namítnete, že to není dostatečné řešení, protože zbývající mušle plus kabinka s mísou (mimo záběr) poskytuje pánům stále výhodu proti dámám, i kdyby měly na svém WC kabinky dvě. Měli byste samozřejmě pravdu a já pevně věřím, že časem bude odstraněna i zbývající mušle, a to ze stejného důvodu jako ta, která je už pryč. Ten důvod je prostý, mušle nebyly od sebe daleko ani metr, což je z hlediska nových hygienických nařízení zcela nepřípustné a mohu vás ujistit, že mísa v kabince není od té zbylé mušle o moc dál.

Když jsem tu odmontovanou mušli viděl na vlastní oči, zaradoval jsem se, přestože nejsem feministka a ani jí z titulu své tělesné konstrukce nemohu být. Nicméně jsem si s potěšením uvědomil, že nejen já, ale i ostatní pánové nebudou muset v různých divadlech a při jiných příležitostech netrpělivě čekat na své partnerky před dveřmi s panenkou a strachovat se, že se kvůli nim nestihnou včas vrátit do hlediště. Pokud to totiž opravdu prošvihnou, tak kvůli sobě, protože budou stát v úplně stejných frontách jako jejich dámy.

Ano, takhle růžově jsem si to maloval a po návratu z WC vše vylíčil své Soně, dokonce jsem jí ukázal i pořízenou fotodokumentaci (viz nahoře). Pochybovačně zakroutila hlavou, zvolna dopila svůj půllitr a pak se zvedla s tím, abych chvilku počkal.

Po návratu se na mě shovívavě usmála se slovy: „Feministky mají smůlu a ty s nimi, Honzo, nic se tím nevyřeší, vy kluci to budete mít bez front pořád. Teď jsem šla okolo a pootevřenými dveřmi nechtěně zahlédla, jak u té zbývající mušle stojí dva chlapi vedle sebe.“

„Hm,“ odpověděl jsem posmutněle, „až odmontují i ji, tak k míse v kabince se při troše dobré vůle klidně vmáčkneme i tři najednou.“

Autor: Jan Pražák | neděle 31.5.2020 18:27 | karma článku: 30,01 | přečteno: 1372x
  • Další články autora

Jan Pražák

Heleno, hledej!

„Tak copak si dáte?“ Zeptal se nás prošedivělý číšník, když jsme se sobotního podvečera usadili se Soňou k restauračnímu stolu za účelem doplnění sil po odpoledním courání nezvykle chladnými ulicemi města.

24.4.2024 v 14:34 | Karma: 28,98 | Přečteno: 663x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Věř svým očím

„Promiň, Marku, já s tebou na to kafe fakt nemůžu jít. Musím do zítřka opravit písemky za celou třídu, ještě jsem s tím ani nezačala a už tak u toho budu sedět do noci. Tak se na mě nezlob, prosím.“

21.4.2024 v 7:07 | Karma: 27,49 | Přečteno: 794x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Obchodník musí umožnit platbu v korunách a do určité výše i v hotovosti

„Honzo, líbilo by se ti, kdybychom místo korunami platili eury a navíc jenom bezhotovostně?“ Položila mi Maruška nečekanou otázku, jakmile jsme si lokli kávy a dali první sousto větrníku v naší oblíbené cukrárně.

18.4.2024 v 14:23 | Karma: 27,59 | Přečteno: 999x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Zpověď dominantního muže

Nalézt si v dnešní době ženu, která by se mi ve všem podřizovala, nebylo jednoduché. Zkoušel jsem to asi se třemi, ale pokaždé to skončilo krachem, jakmile poznaly, že nemůže být po jejich, tak mě dříve či později opustily.

15.4.2024 v 14:31 | Karma: 23,95 | Přečteno: 945x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Příběh bisexuální ženy

„Jakube, šel bys se mnou na rande?“ Zvedl jsem oči od monitoru, poodjel se židlí kousek dozadu a překvapeně se podíval na Markétu. Od své kolegyně bych čekal prakticky cokoli, ale takovou otázku rozhodně ne.

12.4.2024 v 15:15 | Karma: 25,46 | Přečteno: 954x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 2128
  • Celková karma 31,39
  • Průměrná čtenost 1303x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.