Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jsem trouba já nebo někdo jiný?

Článek by mohl mít podtitulek „Jak jsme stěhovali babičku.“ Proč? Protože pokud si to babičky přejí, mají být blízko ke svým vnoučatům, a protože zrovna tahle babička je správňácky babičkovatá, tak nebylo co řešit.  

Někdo využil prodloužený svátkový víkend k relaxaci a výletům, jiný ke státním oslavám (letos asi převážně na dálku), nu a my se podjali právě k tomuhle stěhování. Vlastně spíš k nastěhovávání, neb babička byla dopravena pod svou garsonku na okraji Prahy a náš úkol nejdřív spočíval nastrkání menších i větších věcí z chodníku nahoru. Naštěstí se jednalo jen o první patro a bylo nás na to celkem dost, tak to šlo ráz na ráz.

Takže to pro mě vlastně doopravdy začalo až v situaci, kterou pravděpodobně většina z vás zná, totiž když se ocitnete v prázdném bytě a vše, čím si ho chcete zútulnit, trůní zabalené v pytlech a v krabicích. A samozřejmě zabírá prakticky celou podlahovou plochu. Tedy abych to upřesnil, nezačalo to jenom pro mě, měl jsem dvě krásné společnice, jmenovitě svou drahou Soňu a pak tu milou stěhovanou babičku.

„Pojď, Marti, půjdeme do sklepa, ať tady na to má Honza klid,“ pobídla moje manželka babičku u vědomí, že sestavování nábytku dělám nejradši sám. Dámy odešly a já si zamnul ruce nad dvěma placatými krabicemi, v nichž se ukrývala komoda. Humor mě však brzy přešel, konkrétně ve chvíli, když jsem zjistil, že těch asi sto různých poliček, dvířek, bočnic, zad, šuplíků, dýnek a už ani nevím, čeho dalšího nemám na zaplněnou podlahu kam rozložit. A že je každý kousek jiný, pochopitelně neoznačený, tisíc šroubků a úchytek je promícháno v jednom jediném pytli a že návod... No ten papír, co sám sebe pasuje na návod je čmáranicí a změtí čar, v nichž aby se čert vyznal.

„Honzo, nečmárej na to prkno, vždyť to bude vidět,“ zhrozila se Soňa, když mě po návratu z čerstvě uklizeného sklepa dámy přistihly, jak nad tou dřevotřískovou spouští bezradně kroutím hlavou, snažím se rozpoznat jednotlivé díly a označit si je, abych měl aspoň matné tušení, až je budu napevno sešroubovávat.

„Soni,“ odpověděl jsem jí poněkud mimo kontext, „radši mi pojď poradit, které z těchhle dvou prken je H1 a které H2.“ Manželka zamyšleně přejela po mé tužkové značce nasliněným prstem, uklidnila se zjištěním, že se to dá lehce smajznout, ale navzdory veškeré snaze mi poradit nedokázala, há jednička a há dvojka byly stejné.

Nebyly stejné! Byly to dvě bočnice, mezi něž měly přijít šuplíky a svou různost prozradily až ve chvíli celkem pokročilého smontování. V tenhle moment jsem si jako ten trouba z nadpisu připadal já, neb díly H1 a H2 jsem pochopitelně prohodil a kdyby to tak zůstalo, byl by malér. Bočnice by totiž nekoukaly do pokoje hladkou dýhou, ale ošklivou dřevotřískou, takže jsem se schlíplýma ušima rozmontovával již smontované a pak znovu smontovával. Podobný přemontovávací proces jsem poté absolvoval ještě jednou, po další záměně (skoro) navlas stejných dílů proto, aby jedny z mnoha dvířek mohly zakrývat otevřený díl komody a nikoli výsuvné šuplíky.

„Honzo, jedeme domů, babička si musí odpočinout, doděláš to zítra!“ Zavelela Soňa asi po třech hodinách ve chvíli, v níž už jsem to chtěl mít původně dávno hotové. No, nevím, kdo odpočíval víc, protože já po příjezdu domů na rozdíl od babičky padnul. Když jsme k ní totiž dorazili druhý den, měla už spoustu věcí uklizených a o to víc se teď už na celkem uvolněné podlaze vyjímala ta zpropadená nedodělaná komoda.

Ten druhý den zůstane v mé paměti zřejmě už nadosmrti jako šuplíková neděle. Nebo spíš děle, protože se mě dámám zželelo, a když viděly, jak ze sebe snažím udělat opici, abych získal dvojnásobný počet rukou, tak se mi jaly pomáhat. A radit samozřejmě, takže jsem si mohl vybrat, kterou ze tří různých variant pracovního postupu zvolím. Tedy vybrat, nevybrat, když dámy radí, neradno nám mužům, abychom jim oponovali. Nicméně ačkoli radily dobře a jednotlivé díly přidržovaly nejlíp, jak bylo v jejich silách, tak mě po dalších třech hodinách opět přepadla otázka, kdo je tím troubou.

No, Soňa s babičkou rozhodně né, ty za to v žádném případě nemohly. Vina snad nebyla ani na mojí straně, vždyť jsem se snažil umísťovat všechny šroubky a špalíčky do předem předvrtaných otvorů a děr, a namontovat levé a pravé šuplíkové kolejničky natěsno na správné strany. Kdo tam tedy byl za trubku, když ty potvory šuplata nejdřív nešla vůbec zasouvat dovnitř a vysouvat ven? Po pečlivém prozkoumání všech kombinací v jakém pořadí lze umístit čtyři stejné šuplíky odshora dolů a po důkladném namazaní indulonou se sice jakž takž rozšoupaly, ale byly to výrobky hrdé. Nekompromisně se mi pomstily ve stylu milimetr žádná míra, dvojka odshora byla k jedničce blíž a od trojky dál, a úplně nejspodnější čtyřka se uvelebila poněkud koketně našišato.

„Vždyť je to dobré, Honzo, až se to trochu ochodí, vůbec nebude poznat žádný rozdíl,“ snažila se mě chlácholit babička, šťastná to žena, že může pokračovat v zaklízení svých věcí, které jí ještě zbyly na zemi v pytlech a krabicích. Ale já věděl své, buď jsem trouba sám nebo už jedině ten výrobce, který všechny díly s ideou milimetr sem, milimetr tam pečlivě nařezal, precizně oblepil dýhami a perfektně předvrtal.

Ale čert vem komodu i s jejím koketním čtvrtým šuplíkem, hlavně, že je babička nastěhovaná a k nám i k mladým to má coby kamenem dohodil. A třeba mi nakonec i tu trubkovitost odpustí.

Autor: Jan Pražák | pondělí 11.5.2020 20:45 | karma článku: 23,93 | přečteno: 908x
  • Další články autora

Jan Pražák

Heleno, hledej!

„Tak copak si dáte?“ Zeptal se nás prošedivělý číšník, když jsme se sobotního podvečera usadili se Soňou k restauračnímu stolu za účelem doplnění sil po odpoledním courání nezvykle chladnými ulicemi města.

24.4.2024 v 14:34 | Karma: 27,76 | Přečteno: 610x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Věř svým očím

„Promiň, Marku, já s tebou na to kafe fakt nemůžu jít. Musím do zítřka opravit písemky za celou třídu, ještě jsem s tím ani nezačala a už tak u toho budu sedět do noci. Tak se na mě nezlob, prosím.“

21.4.2024 v 7:07 | Karma: 27,48 | Přečteno: 786x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Obchodník musí umožnit platbu v korunách a do určité výše i v hotovosti

„Honzo, líbilo by se ti, kdybychom místo korunami platili eury a navíc jenom bezhotovostně?“ Položila mi Maruška nečekanou otázku, jakmile jsme si lokli kávy a dali první sousto větrníku v naší oblíbené cukrárně.

18.4.2024 v 14:23 | Karma: 27,59 | Přečteno: 994x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Zpověď dominantního muže

Nalézt si v dnešní době ženu, která by se mi ve všem podřizovala, nebylo jednoduché. Zkoušel jsem to asi se třemi, ale pokaždé to skončilo krachem, jakmile poznaly, že nemůže být po jejich, tak mě dříve či později opustily.

15.4.2024 v 14:31 | Karma: 23,95 | Přečteno: 941x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Příběh bisexuální ženy

„Jakube, šel bys se mnou na rande?“ Zvedl jsem oči od monitoru, poodjel se židlí kousek dozadu a překvapeně se podíval na Markétu. Od své kolegyně bych čekal prakticky cokoli, ale takovou otázku rozhodně ne.

12.4.2024 v 15:15 | Karma: 25,46 | Přečteno: 951x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Pomstím Palestinu, psal ve Francii podezřelý z únosu a znásilnění Židovky

25. dubna 2024  16:18

Policie ve Francii zadržela dvaatřicetiletého muže z pařížského předměstí Gennevilliers, který čelí...

Svědci mluvili až příliš, soud s Weinsteinem se zopakuje. Z vězení však nevyjde

25. dubna 2024  15:46,  aktualizováno  16:15

Newyorský odvolací soud ve čtvrtek zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta Harveyho...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:14

Aktualizujeme Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

V plaveckém bazénu v Řepích utonul muž, nejspíš měl zdravotní problém

25. dubna 2024  16:09

Ve veřejném plaveckém bazénu v pražských Řepích ve čtvrtek utonul přibližně sedmdesátiletý muž....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 2128
  • Celková karma 31,35
  • Průměrná čtenost 1303x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.